Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dosad na oko 50 paketa i paketića (5 ih je bilo vrednosti preko 50 evra) nisam platio niti jedan dinar dažbina [emoji33]
Razmišljam trenutno da poručim neki telefon (HTC U11), al' se plašim da će ga proceniti na jedno 700 evra [emoji1]
Jednom moram da platim mostarinu [emoji85]
Beograd.

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li je neko nabavljao robu preko AliExpress-a ili Alibabe u svojstvu pravnog lica tj preduzetnika radi dalje prodaje? Da li je komplikovana ta procedura prilikom carinjenja? Pozdrav

Odsad cu i ja da narucujem pakete na Bg adresu, bas da vidim da li cu izbeći troškove [emoji16]. Ovi u NS mi zadržavaju parče OTG kabla, dužine 10cm...

sad ako je neko pametan pa da napravi gejtvej izmedju BG i NS kao onaj USA2me forvardovanje adresa radi izbegavanja carinjenja bice bogat.
Eto ideje.

OTG kabal prodje carinu nakon 17 dana, čekam dostavu i naplatu.
Paket sa led sijalicama, porucen kod drugara na adresu u Vršcu, nije ni zastao, odmah ga prosledili na dostavu, bez ikakvih dažbina ga primio. Zapravo poštar ga samo prebacio preko ograde. Nije ni zvonio, niti tražio potpis, a paket ima broj za praćenje. [emoji848] Ja kod mene uvek potpišem.
Inace taj drugar se bas čudi što meni naplaćuju, kaže njemu nikad ništa, a stizali mu i poveci paketi. Jos me ubedjuje da mene poštar to zezne, kojeg poznajem, a i uvek dobijem carinski izveštaj. Objasni sad ti njemu, očigledno živimo u različitim državama [emoji23]

Poslednja izmena:
Ovde kod mene u nekoliko lokalnih trgovina koriste 'programski paket' za kase a mislim i za upravjanje zalihama, koliko sam video rađen u Cobol-u. Stvarno je poražavajuće da institucija koja državi donosi ogroman deo budžeta koristi nešto što je bilo aktuelno pre 30-20 godina.

Da li si developer ili sistem injzenjer / projektant IS? :) Na osnovu izgleda terminalskog ekrana tesko je proceniti - to sam i naveo u prethodnom postu, moze biti bilo sta od navedenog. Cisto sumnjam da lokalne trgovine teraju Cobol, pre ce biti da je to neki Clipper iz doba DOS-a od nekog dobavljaca koji to uvaljuje svima. Cobol poterati na PC nije bas elegantno ali je svakako moguce. A komentar na carinu i Cobol/whatever - pa bitnije je da li institucije f-nisu kako treba i da li pruzaju uslugu gradjanima i privredi kako treba nego to da li rade u ovome ili onome. Mene licno bas briga u cemu rade ako rade efikasno i posteno. Ali to nije slucaj cesto.
BTW fun facts: zastupljenost Cobol-a u svetu po broju linija koda je i dalje u top 5, cak i Oracle ima proizvode koji se vrte na istom - ETPM recimo. Najdugovecniji programski jezik III generacije. Kanada i zapadna Evropa i dalje vrte IBM PL/I ili Cobol mainframe-ove. UK insurance itd. Fun facts kao sto rekoh :) Cobol inace postoji od 1959. Dakle daleko je vise od 20-30 godina postojanja...

Dosad na oko 50 paketa i paketića (5 ih je bilo vrednosti preko 50 evra) nisam platio niti jedan dinar dažbina [emoji33]
Razmišljam trenutno da poručim neki telefon (HTC U11), al' se plašim da će ga proceniti na jedno 700 evra [emoji1]
Jednom moram da platim mostarinu [emoji85]
Beograd.

Ovo je stvarno biser - ne razumem ni ja kako je to moguce - pa jel svaka carinarnica drzava za sebe?! Haos... isto moj drugar iz NP od 10 paketica jedan dobije da plati harac. A meni 70% sansa da ode na carinu. BG konglomerat.

Odsad cu i ja da narucujem pakete na Bg adresu, bas da vidim da li cu izbeći troškove [emoji16]. Ovi u NS mi zadržavaju parče OTG kabla, dužine 10cm...

Neces, to zavisi ocigedno kako se kome zalomi. Ne znam sta drugo reci. Najgore je kada ne postoji sistem i transparentnost. Zato se treba boriti #1od5miliona

Poslednja izmena:
U BG ima toliko pošiljaka da im je potrebno mnogo više radnika kako čujem. Tako da, našli su rešenje - puštaju bez pregleda [emoji1]

Nije ti fora :) 17 dana mi ATV box bio na carini, rebnuli pravu cenu, tako da ne bih rekao da je problem.... tj. ako i jeste ima samo paketi da stoje duze na cekanju :wall:

Znamo da je Cobol toliko star, a to što se još koristi govori u prilog tome da se suština programiranja nije promenila, samo forma.

Poslednja izmena:
Ljudi sta je ovo.... deset dana mi paket stoji na carini preko DHL-a? Jel to tako uvek? Koja je poenta DHL-a ako se nedeljama ceka na isporuku...

Jesu li te kontaktirali iz DHL-a i jesi li im poslao sve što traže? Obična ta njihova procedura traje oko 5 radnih dana i to pod uslovom da im to što traže pošalješ isti dan i da carina prihvati to iz prve.

Poslednja izmena:
dok ispitaju uzorke praškastih materijala [emoji39]. siguran da je kurirska dhl? nije neka dhl pošta?

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sve papire sam poslao DHL-u sto su trazili LK, Invoice i one njihove izjave jos prvi dan kad je posiljka usla u Srbiju. Ne znam koji je DHL ali je paket za dva dana stigao iz US do Srbije... Danas je tacno 10 dana na carini...

to je do dhla. tj njihove špedicije. ne traje to toliko. zovi ih proveri ! meni su špediteri to završavali za par dana (ne dhlovi).

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

DHL je najvece zlo. Nikad više preko njih. 10 dana se dovijao sa njima u vezi papira, ništa im nije odgovaralo pa su na kraju odabrali cenu koja njima odgovara. Kažu posalji ovo, ja posaljem,ne odgovara im. Posalji onda ono, ja posaljem, opet im ne odgovara. Odlepio sam bio, užas.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Pa zar ne bi trebali da prihvate izvod računa sa kog je plaćena porudžbina?
Meni je stigao jedan paket preko njih, ali prodje ispod onih 50e vrednosti. Nisu mi nista ni tražili, jer je bio racun unutra. No, dostavi mi kurir, i posavetuje me da ne poručujem pakete vece vrednosti jer deru opasno [emoji23] Reko znam, ali nije bilo druge opcije.

Pa trazili izvod racuna sa paypala, ja posaljem sve dokaze i oni naravno ne prihvate. Posle sveg drndanja kažu mi da prihvataju samo dokaz iz banke. A šta je PayPal nego banka? A što mi trazis dokaz sa paypala ako znaš da neprihvatate? Drugo, kada I'm posaljem dokaz, čekaš 24h na odgovor, u mom slučaju da nisu prihvatili. Nije ni cudo što je trajalo 10 dana.

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Nakon pet dana ocarinjen wifi uredjaj procenjen na 25 usd 520 rsd plus posta 140 za otvaranje paketa to verovatno..Prezadovoljan procenom i brzinom .pohvala za bg carinu..28 .2 poslato za carinu 6.3 ocarinjeno..

Sve papire sam poslao DHL-u sto su trazili LK, Invoice i one njihove izjave jos prvi dan kad je posiljka usla u Srbiju. Ne znam koji je DHL ali je paket za dva dana stigao iz US do Srbije... Danas je tacno 10 dana na carini...
Zovi, moze da se desi da su ti poslali instrukcije za placanje, a da ih nisi dobio (nego su bile onacene kao SPAM). Oni cekaju da se plati verovatno.

A mozda je ovaj problem sto su drugi imali, ali nece ostaviti da ceka kod njih to.

Nema nista u spam a i danas sam ih pitao mailom nista mi nisu odgovorili... Inace iskopao sam prepisku od pre 5 godina kada mi je kurir isto bio nesrecni DHL i potpuno ista situacija. Posiljku su mi preko 10 dana drzali... Znaci za 5 godina DHL nije unapredio svoje usluge ni za pedalj za nas korisnike. Bitno je da gule kozu narodu, da sebi obezbedjuju dobre plate i beneficije, glume neku ljubaznost i profesionalnost... a posao nula u stvari minus

Ubedjen sam da je sada srednji vek da bi konjima posiljke iz inostranstva brze stizale...

Ma daj meni za 4 dana stigao paket iz Kine UPS-om, free sheeping, nista carina, pdv, bukvalno 40$ platio robu 01.03, vec 05.03 doneo mi kurir upsa, iako je procenjeno vreme bilo za 06.03.
Desava se tako u logistici, to je "ziva stvar" i o mnogo cega zavisi da li ce sve ici glatko.
Ne treba generalizovati samo.

Ne generalizujem vec prenosim svoje iskustvo sa DHL-om u Srbiji. DHL se hvali svojom kvalitetnom i ekspresnom uslugom a u stvarnosti to ne postoji ovde. Godinama vode istu politiku i isto rade u eri interneta i sveopste digitalizacije. Traze 200 dokumenata da im posaljes kao da uvozis podmornice ili nuklearne reaktore, sve nesto cekas... Negde sam cak procitao da hoce da digitalizuju sistem i organizaciju posla s ciljem da carinski posupak traje svega 1 sat, ali takve promene su uvek bolne za zaposlene pa i dalje teraju po starom, da su to uveli mozda ne bi imale smisla lopovske cene njihovih nazovi usluga...

Sa DHLom takodje sve moguce pohvale.
Uvek mi je stizalo sve za najvise 7 dana i brze.
Kao sto rekoh, ja sve najbolje o kurirskim sluzbama imam da kazem, zato i kazem generalizujes, jer to se ne desava vecini, verujem da ima tako sporedicnih propusta, ali vecina nema problema.
Sve ti pisem iz licnog iskustva, ne rekla kazala.
A sa jupiesom sam najzadovoljniji.

Znaci vecina kupljenu robu iz US dobija na kucnu adresu za manje od sedam dana preko DHL-a... mada malo cudno zvuci da imas licno iskustvo u kome tvrdis da vecina nema problema sa DHL-om. Po forumima uglavnom sam citao da ljudi nisu zadovoljni sto zbog cene, cekanja, papira koje traze... jedino su bili zadovoljni sto imaju tracking number.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno