Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dokle god budemo cutali i ne udruzimo se drzava ce da nas gazi. Ja nemam problem da platim sta treba da se plati, ali nije korektno prema nama kupcima da se ovako izivljavaju nad nama. Pocev od ovih 40eur takse za spediticiju pa tek onda na ova cenkanja, neke stvari treba da se regulisu (ili da se strpimo da udjemo u EU)

Ja kad sam to pricao pre par meseci, lepo moderator obrise moje poruke i cao, znaci nije samo problem u drzavi druze.

Videcemo sta ce da bude. Da nije carine kavom bih se ja tehnikom opremio :D

A ako narucim u Hrvatsku, jel to znnaci da cu da prodjem bez ikakvih dazbina?

Imam dva ista paketa a jedan ide preko ceske a drugi preko holandse poste. Kakva je ta ceska posta? Nisam imao iskustva sa njom :)

DHLova spedicija nema veze sa nasom drzavom :)
To je neka uvala debela. Inace bi i posta to radila za fizicka lica.

Naravno da ima veze sa drzavom, rupa u zakonu ili sta vec drzava je ta koja treba to da regulise. Ja sam o ovome vec pisao sredinom godine na drugoj temi... Odziv naravno nikakav, zato nam i jeste ovako kako je

Da li neko mozda zna, zasto ako zavrse carinjenje u petak, i pise u statusu da je otprema do moje poste, ja sutradan u subotu ne mogu da podignem paket? Kazu u posti nemamo informacije. Posto obicno kada je status da je otprema do moje poste, istog dana mi ili postar donese, ili ja podignem u posti.
Hvala.

Naravno da ima veze sa drzavom, rupa u zakonu ili sta vec drzava je ta koja treba to da regulise. Ja sam o ovome vec pisao sredinom godine na drugoj temi... Odziv naravno nikakav, zato nam i jeste ovako kako je
To nije krivica nase drzave vec DHL-a kao kompanije.
Evo primer u Nemackoj spedicija je 0, u Sloveniji je 10 evra, a u Hrvatskoj je 125kuna (oko 17 evra). Sve 3 nabrojane drzave su clanice EU, samim tim imaju iste i carinske zakone. Jednostavno oni gledaju samo svoj profit, gde im je veca konkurencija tu spuste cene, a kod nas gotovo i da nemaju kokurenciju pa divljaju sa cenom.

Poslednja izmena:
Kakvi teški g**nari. Podignem paket, i na papiru piše "ekran za tablet" iako je samo touchscreen, i stoji da je vrijednost 30 dolara, iako je plaćeno 14 evra, i odrape 850 dinara. Sve mirno do morona i meni po džepu.

Nije nikakva rupa u zakonu nego se bahato ponašaju. Fizičko lice ima pravo da carini robu do 3000 USD ili tako nekako po skraćenom postupku i tu nema šepdicije već je fiksna carina 10%...a može i da odabere da carini po redovnim postupkom tu može da ima špedicije i u nekim slučajevima to može da bude jeftinije jer je carinska stopa promenjva.

I svi kao fizičko lice imaju pravo da biraju šta žele od gornje dve alternative...ali ima ali neke firme onda kažu da ne rade sa fizičkim licima već samo sa pravnim tako da vas primoravaju da koristite treće lice kao špeditera itd itd, a često se desi da su kao "odradili špediciju" a nikakav papir vam ne daju da zaista i jesu račun i sl...Takođe i na sajtu carine postoji netačna informacija da ukoliko se koristi brza pošta da se plaća špedicija to u zakonu nigde ne piše.

Ja lično vidim da je jedini lek sa se žali Ratelu na ponašanje poštanskih operatora i carini naravno to je jedan zamršen krug i ne može to lako da se reši jer mnogi imaju koristi od toga i računaju da će 99% platiti tih 40-50 evra nego vraćati paket nazad.

Pozdrav,

nisi u pravu
u zakonu lepo pise da se postanskom saobraćaju primenjuje jedinstvena CT, a DHL,UPS FeDEX i sl. nisu poštanski sobraćaj već kurirske službe!!! bez obzira što ih ti nazivaš brzom poštom :D

Nije nikakva rupa u zakonu nego se bahato ponašaju. Fizičko lice ima pravo da carini robu do 3000 USD ili tako nekako po skraćenom postupku i tu nema šepdicije već je fiksna carina 10%...a može i da odabere da carini po redovnim postupkom tu može da ima špedicije i u nekim slučajevima to može da bude jeftinije jer je carinska stopa promenjva.

I svi kao fizičko lice imaju pravo da biraju šta žele od gornje dve alternative...ali ima ali neke firme onda kažu da ne rade sa fizičkim licima već samo sa pravnim tako da vas primoravaju da koristite treće lice kao špeditera itd itd, a često se desi da su kao "odradili špediciju" a nikakav papir vam ne daju da zaista i jesu račun i sl...Takođe i na sajtu carine postoji netačna informacija da ukoliko se koristi brza pošta da se plaća špedicija to u zakonu nigde ne piše.

Ja lično vidim da je jedini lek sa se žali Ratelu na ponašanje poštanskih operatora i carini naravno to je jedan zamršen krug i ne može to lako da se reši jer mnogi imaju koristi od toga i računaju da će 99% platiti tih 40-50 evra nego vraćati paket nazad.

Pozdrav,
Jedino kome se moze zaliti je centrala DHL-a u Nemackoj. U interesu komanije je da snize dodatne troskove i tako povecaju promet paketa.
Ratel kao drzavna agencija nije nadlezan za cenovnike privatnih firmi.

Meni stoji paket od 4.12. na carini u BGu.

za sta nisam u pravu?

Sent from my mobile

Meni paket stoji na bg carini od 1.12 ocekujem da su ga carinili danas eventualno da ce sutra.(Prema informacijama kako su ljudima prolazili paketu pre par dana)

Jel ovo poslednja stavka pred slanje u lokalnu postu?
37419cffd2558c9d49a20a6c4ae43167.jpg

Sent from my Nokia 3310 using Tapatalk

Jeste, ali kako si vec uspeo stici za jedan dan od gde god se poslalo do otpreme u lokalnu postu?? :)

Pa nemam pojma i meni čudno, samo se apdejtovalo ceo dan.

Svi paketi koji ne podlezu carinjenju pa samim tim ni pregledu prodju za dan,znaci neces nista placati procereno,osim ako nije ns carina citao sam da tamo nema guzva pa sve pregledaju za dan svakako.

Bg je u pitanju...

za sta nisam u pravu?

Sent from my mobile

Ekspres posta je samo jedan vid postanskih usluga a svi imaju licnecu za vrsenje postanskih usluga jedina razlika izmedju "Poste" i poste jeste sto ovi prvi radi i neke reyervisane usluge koje niko drugi nece da radi...dokaz za to ti je i kada preko EMS-a narucujes paket opet ides po skracenoj proceduri....to je samo jos jedna zabuna koju pojedinci vesto koriste...

ja gresim?

pa EMS je Express Mail Service i ide preko posta!!! a to nije kurirska sluzba

http://www.ems.post/members-ems-cooperative

svi koji imaj TN u formatu AA000000000AA su u sistemu posta i idu kao postanski saobracaj
recimo DHL eCommerce Shipments je takodje postanski saobracaj iako je DHL :-devil-:

ja gresim?

pa EMS je Express Mail Service i ide preko posta!!! a to nije kurirska sluzba

http://www.ems.post/members-ems-cooperative

svi koji imaj TN u formatu AA000000000AA su u sistemu posta i idu kao postanski saobracaj
recimo DHL eCommerce Shipments je takodje postanski saobracaj iako je DHL :-devil-:

Ajde da probamo ovako:

Поштански оператор је домаће или страно лице које је непосредни давалац поштанских услуга. I svi su poštanski operatori zvali se pošta ili DHL ili Žika ekspers...

Za bliže podatke o ovoj temi pogledaj RATEL-ov sajt.

I da uzgred znam šta pričam 15 godina sam radio taj posa...ali dobro veruj ili ne veruj...ja po poslednji put kažem fizičko lice bi trebalo da ima pravo da bira a što nema to nije stvar zakona...

Inače jedina razlika između "Pošte" i ostalih je to što potša radi i stvari koje drugi neće i ima monopol na pisma određene gramaže i sa ovim zaključujem bar sa moje strane raspravu.

Poslednja izmena:
jel se zna koji su datum ocarinili danas na bg carini,evo meni stigao novi izvestaj i dalje ceka pregled paket koji je stigao 1.12(decembra)

Ijaaooo sta onda tek ja da kazem,meni podnose na carinski pregled od 9. ;)

Nije mi jasno, u novom sadu nema cekanja na carinjenje a u beogradu se ceka 20 dana. Pa gde je tu logika ista drzava 50km udaljenosti. Zar im onda nije logicnije da pola paketa posalju za novi sad i ubrzaju proces carinjenja?

Nemoguće , 5 dana se niko ne javlja ni na jedan broj ! Ovo neće na dobro da izadje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno