Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas podigao paket , na njemu pise ocarinjeno. Vrednost paketa je bio 40 E a ja platio 960 dinara. Po ceni koliko sam platio ne izgleda mi kao da sam platio carinu, nista mi nije jasno ?

Pa i meni je tako bilo, na paketu od 20 eura pisalo ocarinjeno, bila ona nalepnica, a platio sam samo PDV 400 din, toliko je pisalo na uplatnici.

Offtopic: Jel ima neko iskustva sa kupovinom dronova iz inostranstva? Kako da registrujem/prijavim drona carini da ne bi vratili nazad kada im stigne?

Meni danas prošao carinu,tamo je dospeo 26.10. Znači taj dan su danas radili
LkpEW12.png

pa meni paket stigao na carinu 25.10 još uvek stoji tamo....:trust:

Danas podigao paket , na njemu pise ocarinjeno. Vrednost paketa je bio 40 E a ja platio 960 dinara. Po ceni koliko sam platio ne izgleda mi kao da sam platio carinu, nista mi nije jasno ?
Platio si pdv sto je ok na 40€ vec preko 50€ ide i carina.
Nema potrebe odusevljavati se crnogorcima jer em ih ima manje em drasticno manje narucuju em i kod nas neki paketi prolaze odmah oni manji pa je mozda i to bio slucaj ovde.
Uostalom sve to je pocelo kad je premijer naredio da sva drzavna preduzeca i sluzbe uplacuju sto vise para u budzet kao sto i carina mora da radi jer su dobili naredjenje i pohvale od njega kad je pohvalio carinu da je 4 puta povecala davanja u budzet nago pre samo 2 godine.
Oni to nemaju takvog prwmijera pa je i to razlog pored onih sto sam nabrojao o kolicini paketa koji stizu na njihovu carinu. A ne treba ni zanemariti ni da je carinjenje kod njih na >150€…

Dobices dron bez problema, mom drugu nije ni isao na carinu, dron kostao oko 20$.

Hvala na informaciji, nadam se da nece biti nikakvih problema, ne podleze carini a nije profesionalni za snimanje, ne znam tacno kako su regulisali uvoz dronova ali nadam se da je tako.

Pa i meni je tako bilo, na paketu od 20 eura pisalo ocarinjeno, bila ona nalepnica, a platio sam samo PDV 400 din, toliko je pisalo na uplatnici.

Offtopic: Jel ima neko iskustva sa kupovinom dronova iz inostranstva? Kako da registrujem/prijavim drona carini da ne bi vratili nazad kada im stigne?

Imam ja iskustva - 3 meseca mukotrpne borbe i potraznje za odgovorima od nadleznih institucija i 2 puta vracen dron od 35 dolara za Kinu. Tako da sam odustao i kupio ovde kod nas Syma X5C-1 dron za 9000 dinara i to je to.

Koliko sam uspeo da skontam iz price sa mnogih foruma izgleda da dronovi jedino prolaze Nisku carinu, a NS i BG vracaju nazad ukoliko nemas dozvolu za uvoz. Cak stavise mene nisu ni pozvali niti poslali bilo kakav dopis da im dostavim dokumenta (koja ni nemam) nego su odmah vratili dron nazad za Kinu 2 puta :)

Dronovi su jedno vreme bili zabranjeni, sad idu opet

Meni su poslali pismo , da mi ministarstvo odobri uzoz, koliko sam ga platio, i da nesto necu da ga koristim.. moje iskustvo...
Stigo xenon,ipad2 , patike,5s , carina 25soma

Dronovi su jedno vreme bili zabranjeni, sad idu opet

Ne znam od kad idu opet kad su meni vratili dron nazad za Kinu pre 15-ak dana otprilike. Bez ikakvog objasnjenja i trazenja bilo kakve dokumentacije. Konkretno dron je bio JJRC H6C model sa kamerom, moguce da je u tome problem.

Meni su poslali pismo , da mi ministarstvo odobri uzoz, koliko sam ga platio, i da nesto necu da ga koristim.. moje iskustvo...
Stigo xenon,ipad2 , patike,5s , carina 25soma

Od dokumentacije traze dozvolu ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ( cena jedno 3 puta veca od cene drona) + fakturu, odnosno dokaz o ceni drona + izjavu da ce se dron koristiti u licne svrhe. Kad se sve to sabere dodje se do zakljucka da ne treba gubiti vreme, zivce i novac posto zivimo u drzavi u kakvoj zivimo, nego lepo otici i kupiti isti taj dron kod nekoga ko to ,,moze,, da uveze posto ima kolegu, kuma, brata na carini. Na prvi pogled skuplje je duplo ali bar ne izgubis 3 meseca zivota :)

Hvala beki na odgovoru da se ne zezam sa tim. Hvala

Ma da. Traze dokumentaciju kao da uvozis atomsku bombu a ne deciju igracku. A pogotovo da ne pricam o tome da i ako udjes u tu realizaciju za tu dozvolu, prvo koliko ce puno para da ode, a drugo zivaca i vremena. Meni se niko nije ni smilovao da odgovori na pitanje sta mi treba od papira, a kamoli bilo sta drugo.

Definitivno se ne isplati, a sve je to smisljeno da se uzmu pare posto ova drzava vise ne zna odakle da mlati lovu, posto dosad sve sto je moglo da se oporezuje i naplati, naplatili su. Sva sreca pa sam uspeo da se dogovorim sa kinezom da mi vrati deo para pa i nisam toliko bio na gubitku sto se tice novca, a sto se tice vremena i zivaca - 3 meseca.

Ako te vec interesuju dronovi imas na KP oglasa na volju pa kupi negde kod nas i resio si problem.

Koji dron ti je zapao za oko?
Koji je taj drug uzeo i kako mu se čini?

Prijatelj je uzeo drončić, meni oni nisu interesantni. Ne znam tačno koji je model, znam da je bio na nekom popustu, da mu je prečnik oko 20cm i da nema kameru. Prošao bez carine i poreza. Moguće da za ove iole ozbiljnije dronove pogotovo sa kamericama prave probleme i ne pustaju u zemlju bez nekih dozvola ali to se treba raspitati.

Prijatelj je uzeo drončić, meni oni nisu interesantni. Ne znam tačno koji je model, znam da je bio na nekom popustu, da mu je prečnik oko 20cm i da nema kameru. Prošao bez carine i poreza. Moguće da za ove iole ozbiljnije dronove pogotovo sa kamericama prave probleme i ne pustaju u zemlju bez nekih dozvola ali to se treba raspitati.

I ovaj sto sam ja bio narucio nije bio veliki, dimenzije 13x13cm. Tako da je najverovatnije problem kamera koju ima i verovatno ga klasifikuju kao ,,spijunske letelice,, pa su ga zato vratili nazad za Kinu. A i kao sto rekoh covek od kog sam kupio dron Syma X5C-1 mi rece da kroz njihovu carinu (Niska carina je u pitanju) prolazi sve od dronova, a ja sam na podrucju Novosadske carine.

Tako da izgleda ni zakon ne vazi podjednako za sve.

Poslednja izmena:
Danas sam preuzeo paket..Na vrednost paketa od 113$(napisanih) carina 3316 dinara. Posteno!

Jel narucivao neko u poslednje vreme android boksove? Zanima me kako prolazite za carinom.

Не баш скоро, Шаоми бокс мини, пре око три месеца. Кинез написао 19, процењен на 25.

Poslednja izmena:
Haha. PA gledam sutra da narucim 2 Tronsmart boxa preko Alija, jedan ce izaci $50 sa kuponom a drugi $70, pa rekoh cisto da znam sta da ocekujem. Nije problem da se plati carina ali da nas ne oderu.

kako igleda taj papir za placenje carine kad cika postar donese?
Ако ти остави у сандуче, то је онај стандардни папирић и само дописан износ.

А када подижеш или ти донесе на врата, кад платиш добијеш обичну уплатницу а у пакету ћеш наћи одштампано од царине на колико је процењен и колико је од укупног износа порез а колико царина.

Evo i ja da se oglasim. Stigao je tablet, napisao kinez 22$, carinici procenili 90$ a plaćen 89.99$. Tako da sam ja super prošao.

Sent from mTalk

Е *** кад је супер ако платиш колико си требао да платиш.

Е *** кад је супер ако платиш колико си требао да платиш.

Ja volim da platim onoliko koliko treba,ali kinez zapucao i stavio smešnu cenu. Zbog toga sam mislio da će možda proceniti na mnogo veći iznos, zato sam rekao da je super.

Sent from mTalk

Mislim da realno procenjuju kada se stavi realna vrednost. Ne vole kada od njih prave majmune.

Ljudi ja neznam zasto vas bezveze carine ali pratke od aliexprees kod nas 95 % nista ne podlezi na carine, znaci clan sam i na makedonskim foruma gde ljudi kupuju skoro svaki mjesec telefone i tablete i ne placaju nikakav dodatni trosok, ima par slucajeva gde se naplacuje neki danok ali to je sitnica, bar kod nas telefone,tablete i kompjuterske delove ne ulaze u carinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno