Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
jesi siguran da si platio _carinu_ , a ne samo pdv?
33e 20% PDV je tacno 749din koliko sam izracunao, a na to treba da ti naplate i otvaranje posiljke i uplatu (jos 160din)...

Ja na iherb uvek placam pdv, tj otkad postoji ova tema, ne znam sto iznenadjenje odjednom?

moguče da je PDV, a na kutiji piše ocarinjeno. Nikad sa iHerba nisam plaćao ništa dodatno. Ovi je prvi put, a naručujem od njih svakih 2 meseca uglavnom Steviu i CQ10 tablete. Doduše ranije sam naručivao DHL-om i UPS-om ali naveo sam da na prethodnu pošiljku vrednosti 2k i kusur dinara nisam platio ništa. Isto poslata Fedexom kao o ova zadnja.

Poslednja izmena:
Meni danas stigao telefon umi Iron.. Oslobođeno carine :-D Nije otvaran.

Posiljka iz SAD po DHL trekingu je stigla u Srbiju jos 22.08. ali jos nije stigla gajbi.
Jel ima neka fora sa ovim nasim DHL-om ili Postom/carinom da se proveri sta se desava sa posiljkom?

ljudi nije problem da se plati pdv i carina problem je kad kao ja ili neko drugi narucis nesto za 20e a oni ga procene na 100 i obracunaju ti porez na to i izadje te porez skuplje nego posiljka,zalbu mozes da ulozis ali samo ako ne podignes paket jer ako podignes i platis nemas na sta da se zalis znaci prohvatio si da im platis harac,a dok zalba stigne do njih koja inace kosta 480din vas paket je vec na putu za Kinu ili neku drugu zemlju,jer je rok za podizanje od 5 dana istekao i paket se automatski vraca,ja ne zelim da se igram igra na srecu,hocu samo da kad nesto narucim da mi uredno stigne i da mi se obracuna porez na to sto sam platio a ne na neke izmisljene vrednosti.

Posiljka iz SAD po DHL trekingu je stigla u Srbiju jos 22.08. ali jos nije stigla gajbi.
Jel ima neka fora sa ovim nasim DHL-om ili Postom/carinom da se proveri sta se desava sa posiljkom?
Pa ako imas tracking broj vidis na sajtu u kom statusu je posiljka. Ako ti nije jasno sta status znaci pozivi DHL support u Srbiji i reci ce ti sta se desava.

...,a dok zalba stigne do njih koja inace kosta 480din vas paket je vec na putu za Kinu ili neku drugu zemlju,jer je rok za podizanje od 5 dana istekao i paket se automatski vraca,...
Paket se ne vraca dok se zalba ne resi.

Pa pise da je stigla u drzavu (Arrival in Destination Country) i to je to a kao pojasnjenje kad predjes misem preko pise da je predato lokalnom post office-u i da ne postoji dalji tracking i da treba da ocekujem posiljku vrlo uskoro.
To je bilo 22.08.

Proveri na sajtu poste, meni je zagubljen negde paket, pise arrival at destination a nema je na nasoj posti.

Pa pise da je stigla u drzavu (Arrival in Destination Country) i to je to a kao pojasnjenje kad predjes misem preko pise da je predato lokalnom post office-u i da ne postoji dalji tracking i da treba da ocekujem posiljku vrlo uskoro.
To je bilo 22.08.

Moje iskustvo je da, ako je pošiljka putovala DHL-om nju preuzme neka od naših kurirskih službi (ne sećam se tačno koja, dejli ili tako nešto) i ta pošiljka je kod mene dan nakon što piše da je ušla u zemlju. Ako je nema 3 dana po ulasku ja bi se zabrinuo... Za ovu tvoju što je nema već 10-tak dana rekao bi da je zagubljena ko zna gde...

Super, koga da smaram za to? Na sajtu poste nema nicega, cak i na dhl.rs ne radi tracking br, vec samo na webtrack.dhlglobalmail.com link koji sam i dobio u mejlu.

Pa pozoveš njihov kol centar, javljaju se odma i vrlo su ljubazni, objasniš im šta je u pitanju i siguran sam da će imati neki info za tebe.
Moram jedino da napomenem da nisam imao situaciju da paket koji ide DHL-om bude skuplji od 50€ pa da podleže naplati carine i PDV-a
tako da je moguće da je DHL tvoj paket prosledio carini gde čeka red a onda će biti vraćen DHL-u koji će ti ga uručiti, ako to uopšte
funkcioniše tako, samo, ako jeste tako, spremi se da digneš kredit da bi otplatio sve dažbine :p

Ne funkcionose to tako :) Ako je roba u DHL-u srbija ona ostaje u DHL RS dok se ne isporuci primaocu. Carinska ispostava se nalazi u okviru DHL-a.

@KurtK ako ti na dhl.rs sajtu ne izbacuje nista od informacija posiljka nije isla dhl express-om vec obicnom postom, sto znaci da je tvoj paket u nasoj posti, a ne u DHL-u kod nas. Moj prrdlog ti je da ili potrwzis broj i probas ga na posta.rs ili da cekas da ti stigne.

To verovatno nije DHL Express nego neka losija varijanta (DHL International ili kako li se vec zove). Oni predaju posiljke obicnim postama.

Ne funkcionose to tako :) Ako je roba u DHL-u srbija ona ostaje u DHL RS dok se ne isporuci primaocu. Carinska ispostava se nalazi u okviru DHL-a.
pa dobro, rekoh ne znam kako funkcioniše ali ako je kao što ti kažeš (u šta nemam razloga da sumnajm) onda je to još gora situacija jer nema razloga da paket sedi kod DHL-a 10-tak dana, oni su izuzetno brzi...

^Brzinu ili "brzinu" DHL carinjenja ces da vidis kada narucis nesto preko 50 € :trust: A ovaj paket garant stoji na nasoj carini.

^Brzinu ili "brzinu" DHL carinjenja ces da vidis kada narucis nesto preko 50 €
Teško da će se to ikad desiti ako se ja pitam pošto u toj situaciji kada DHL radi carinjenje on naplaćuje te usluge (špediterske) a ako se ne varam one iznose oko 3000 RSD pa na više u zavisnosti od mnoštva faktora...
Uglavnom, pratimo situaciju i nadajmo se da će nam kolega forumaš javiti šta je bilo sa paketom i kojim DHLom je zapravo putovao...

Evo sad sam proverio pise "DHL Standard International Shipping". Dakle nije express. Ok znaci kapiram da treba da cekam?

DHL global mail kako pise po stranim sajtovima kod nas zavrsava na nasoj posti i nasa posta radi carinjenje, a ne DHL carinska ispostava ako me je Sirius lose razumeo, a i ja sam malo konfuzno napisao.

Da se nadovezem.

Narucivao sam sijalice za kucu. Prosli put su bile u obicnoj beloj kutijici bez oznaka, sad je kutijica prava, sa oznakama i svim tim.
Prosli put 0 carine, danas 650+150 :)

Procenili su vrednost paketa 3x vise nego sto sam platio.

Tacno izgleda sve upakovano carine onako lepo, dok sto je van kutije moze i da se desi da prodje.

Da li postoji neko objasnjenje zbog cega je DHL drasticno skuplji za Srbiju nego npr za Francusku... Evo konkretno mog primera.. Narucio sam sa Alia, neke programatore i dijagnostike, DHL za Srbiju bi iznosio oko 80e, a onda videvsi to sam robu poslao bratu u Francusku i DHL je bio 23e, tezina robe ukupno 2kg.. ??

Ne znam zašto su skuplji ali mogu samo da zaključim da si dobro uradio pošto ti veća količina (pošto u 2kg može dosta dijagnostika da stane) programatora (predpostavljam key programatori) i dijagnostike (pod veća količina za dijagnostike se misli na 2+kom) ne bi ni prošla kod nas, automatski bi vratili nazad za kinu a drugo DHL bi te odrao za dodatnih ~3-3.5K dinara na ime troškova carinskog postupka tj. špediterskih troškova (ako bi carinjenje radili oni)...

Da li ne neko porucivao mobilni preko neta? Jel se to uopste isplati i odakle je najsigurnije kupiti.

Porucivali su mnogi, medju njima i ja.
Nekoliko puta, i uvek mi se isplatilo.

Kako kome zapadne, računaj 32% u najgorem slučaju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno