Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko se ceka na posiljku tj da je ocarine kada stigne na NS carinu?

Dan dva uglavnom

Ne znam stoji mi ovo vec dva dana:

16.03.2015 19:29:00 CH - SGSINS
30.03.2015 17:53:00 CH - CHZRHT Otprema
31.03.2015 11:21:01 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
31.03.2015 11:44:53 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu

Po kom osnovu oni nama naplacuju pdv kad su to stvari za licnu upotrebu, kad prelazis granicu ne naplacuju ti pdv na sve stvari koje nosis sa sobom

Po kom osnovu oni nama naplacuju pdv kad su to stvari za licnu upotrebu, kad prelazis granicu ne naplacuju ti pdv na sve stvari koje nosis sa sobom

Sutra ce i vazduh da nam naplate samo se izglasa u parlamentu i eto, sta je tu cudno ima ko zivi od vlasti (bar milion njih u srbiji) i ostalih par miliona glupih robova

... kad prelazis granicu ne naplacuju ti pdv na sve stvari koje nosis sa sobom

Ne na sve, samo na one koje ocarine. A PDV placas za sve, bez obzira da li je za "licnu" ili "profesionalnu" upotrebu. Uzmi fiskalni racun kad kupujes kiselu vodu u Maxiju i vidi sta sve pise od stavki.

To sto nam ipak ne naplate PDV bas za sve, to nije pravilo i za sve ostalo.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pretpostavljam da si se zalio i da su ti smanjili. Mene je bank izasao 3350 din, najbolje da mi naplate jos toliko i pdv. Imam fakturu sa naloga na pandawill-u na kojoj stoji da je uredjaj placen 28.99$.

zalio se upravi vodovoda kad zalba kosta pola toga. vratili su paket nazad.

Pa onda se vise isplati da carine nego da udaraju pdv, ponavljam. Kad kupis patike ili salamu u inostranstvu i kad to unosis u zemlju ne naplacuju ti porez a ni carinu osim ako nosis tonu :)

Данас ми је прихваћен dispute на Алију. Како то сад иде, када да очекујем те паре на рачуну? У питању је Visa internet картица Комерцијалне банке.

meni na telenoru 2-3 dana i novac je tu...na intezi se cekalo 10ak dana.

Pa onda se vise isplati da carine nego da udaraju pdv, ponavljam. Kad kupis patike ili salamu u inostranstvu i kad to unosis u zemlju ne naplacuju ti porez a ni carinu osim ako nosis tonu :)

Zato sto ih mrzi ali bi trebali ako imas preko 100€ da uvozis. Ali tamo nema kontrole kao kid paketa:)

Je l' moze jos neko da potvrdi da li je porucivao skoro sa iHerba-a, ali DHL-om???

Ako sam ti i na pm odgovorio, koji je smisao da ponovo pitaš?

Je l' moze jos neko da potvrdi da li je porucivao skoro sa iHerba-a, ali DHL-om???

Ja sam poslednji put porucio sa Iherb-a preko DHL-a 12.03 , stiglo 17.03 - sve uredu, kao i obicno. Kurir doneo na vrata, bez ikakvih dodatnih troskova. Pazim da vrednost robe u paketu uvek bude ispod 50 EUR (znaci bez uracunate postarine) i nikad nisam imao problema. Paket stigne za 4-5 dana.

Poslednja izmena:
Bila je akcija na IHerb-u. Jeftinije preko DHL-a nego običnom poštom.

Ja sam poslednji put porucio sa Iherb-a preko DHL-a 12.03 , stiglo 17.03 - sve uredu, kao i obicno. Kurir doneo na vrata, bez ikakvih dodatnih troskova. Pazim da vrednost robe u paketu uvek bude ispod 50 EUR (znaci bez uracunate postarine) i nikad nisam imao problema. Paket stigne za 4-5 dana.
Hvala puno na odgovoru. Hteo sam barem još jednu potvrdu!

@markozutic: sastavio sam paket oko $50, shipping je $8. Na to dodaj ovde kad stigne pdv, otvaranje paketa, čekanje. Kada je vrednost paketa preko $40, iHerb daje popust na DHL, i shipping iznosi $13.5, i ne plaćaš nikakve dodatne troškove ovde.

Poslednja izmena:
Stigao mi je danas paket na carinu (to će doći na obradu tamo sledeće nedelje) pa, iako ima invoice u paketu, hoću da im pošaljem skrinšot sa paypala i ebankinga čisto preventive radi...
Evo čisto da javim epilog. Poslao sam im na mail skrinšotove, paket sam danas preuzeo u pošti, naplaćen PDV tačno u cent po invoice-u :)

Ozbiljno ili... Ja sam bio siguran da mi pdv ne gine. Nego juce sam im slao mail da vidim sta se desava sa mojim posiljkom, tj zasto jos nije poslata i danas odgovaraju da ce biti ship-ovana za dan, dva. Ajd da vidimo...

Netačno je da nećeš platiti PDV kao što ti je sugerisano, to zavisi od carinika pred kojim se nađe tvoj paket, možda ne platiš a možda i platiš, ja sam recimo plati PDV za bat.pack...

I banane što kupiš u prodavnici su za ličnu upotrebu, i meso iz mesare a ipak plaćaš PDV na to. Sva roba koja ima vrednost (a očigledno je da nešto što uvoziš ima vrednost, bezvrednog đubreta ima i kod nas kolko oćeš) podložna je naplati PDV-a. Carinici koji su zaduženi za naše pakete i on koji rade na graničnim prelazima nisu ista priča, ovi na granici gledaju krupne stvari koje ljudi švercaju, tu uzmu više nego na 10 malih paketića koje mi naručimo iz kine. Takođe, njima nije cilj da čekaš 5 dana da te puste preko granice dok ne pregledaju sve što svako nosi kao što je to sa poštanskim pošiljkama. A jesi li video koliki je red kamiona koji uvoze/izvoze robu, na graničnim prelazima? Tu se ubire najveća lova a ovi u kolima sa malom decom što vuku salame to im nije prioritet.

Pa onda se vise isplati da carine nego da udaraju pdv, ponavljam.
Ali zato je zakonodavac bio lukav pa je predvideo najpre naplatu PDV-a a u posebnim okolnostima i naplatu Carine, znači prvo ide PDV a onda ide Carina, inače carinu plaćaš i na pdv :)

Hm, moguć. Sve u svemu krajnja računica je ista, ili platiš 20% PDV-a ili platiš 20% PDV + 10% Carina (što izađe 32% ukupno).

Pre neki dan, ocarinila me je Snezana Cirojevic, radnik prve smene :D. Na paketu je pisalo gift, i cena od 49$, videla je zensko ime na paketu, otovrila i procenila na 100 $, da bih sve skupa platila 3.690 din.
:smash:

Mislila da je tekila:)

Kakve veze ima sto je za licnu upotrebu?
Pa i kad kupis nesto u prodavnici i tu ti naplate pdv iako kupis za licnu upotrebu bilo sta dal hleb, mleko, jaknu, majcu..... Kakav ti je to rezon.
Ti "uvozis" neku stvar ili bilo sta iz inostranstva i normalno je da platis pdv na to.
Ako ista ta stvar kosta preko 50€ onda placas i carinu.
Tako je svugde u svetu.
Negde je i gora situacija.
Da ne bude zabune i ja bih voleo da se ne naplacuju ni carina ni pdv, ali zelje su jedno a realnost nesto sasvim drugo.

To je nesto drugo ti kad na granici unosis robu do 100€ se ne carini niti oporezuje jer si he licno doneo a ovo ne donosis ti licno vec avionom dolazi.

Pozdrav, da li moze neko da mi pomogne oko statusa posiljke, zbog cega pise ponovo 10200 GPC otprema nakon sto je navodno prosao paket carinu?

27.03.2015 13:18:00 NL - NLAMSC Prispeće
28.03.2015 13:57:34 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
28.03.2015 14:29:13 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
30.03.2015 10:57:40 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.03.2015 16:19:02 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
31.03.2015 17:39:17 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
01.04.2015 16:19:02 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
02.04.2015 15:35:48 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
03.04.2015 16:17:50 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
04.04.2015 11:34:12 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
04.04.2015 11:42:19 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Pre neki dan, ocarinila me je Snezana Cirojevic, radnik prve smene :D. Na paketu je pisalo gift, i cena od 49$, videla je zensko ime na paketu, otovrila i procenila na 100 $, da bih sve skupa platila 3.690 din.
:smash:
Jel to za Meizu?
Ako jeste, onda pevaj! [emoji1]
Super si prošla!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno