Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam nedavno primio od jedne firme par proizvoda za koje treba da uradim review, ništa nisam platio, njihova ukupna vrednost je oko 135$ (nije tehnička roba u pitanju) stiglo je regularnom poštom a u paketu je bio dokument gde je naznačeno da su u pitanju uzorci nekomercijalne prirode (Sample of no commercial value) ali je naznačeno i da je vrednost paketa $30.
Naša carina je računala da vrede 20€ (eura) i naplatila 462 dinara na ime PDVa ali mi je poštar maznuo ukupno 700 dinara...
Nisam baš presrećan ali sam u svakom slučaju dobro prošao :)

U tome i jeste problem, nije ni 32% (jer fali 110 dindzi koji mogu biti i 50% vrednosti paketa, i 1%), ni 33%, jer nema veze sto je shipping free preko DHL-a, to sto je on dzabe (a uracunat u cenu pa tako nije dzabe) tebi samo stvara problem i veliki trosak u vidu 40-ak € spedicije!!

Manje vise da li je 32 ili 30. Mislim matematicki je oko 32 jer ide prvo 10 posto pa 20 posto, nego on kaze za SHL spediciju, nisam ni ja primetio da si to napisao, ali to je jos oko 5000 dinara ili malo manje :O

Skroz sam preskocio ovo sto pises 40€ spedicije... Posto nisam upoznat DHL-om, mislio sam ako pise free shipping, kontao sam da je free. Znaci ipak bi ispalo kao da placam? Koji kur moj onda stavljaju free...

Zato sto spediciju placas kod nas - i nigde vise u svetu verovatno. Toga nema ni u Koreji, a to je zemlja gore zarazena od nas da nista ne propusti gde se 20 njih lokalno ne ugradi.
Ne znaju oni da postoje zemlje zaglupljenije od njihove :)

BTW, pocetkom meseca sam gledao DHL-ov cenovnik, i za fizicka lica pise da je spedicija 3300, ne 40e. To je za pravna lica.

U tome i jeste problem, nije ni 32% (jer fali 110 dindzi koji mogu biti i 50% vrednosti paketa, i 1%), ni 33%, jer nema veze sto je shipping free preko DHL-a, to sto je on dzabe (a uracunat u cenu pa tako nije dzabe) tebi samo stvara problem i veliki trosak u vidu 40-ak € spedicije!!
A da pažljivo pročitaš šta sam napisao?
Ako je vrednost robe 100€, onda se tačno zna koliko % je 110 dinara, što opet nema veze sa mojim postom jer sam napisao "Pa su tako carina i porez 32%" nisam spominjao ostale troškove.

Ali jesi ispravio njega da nije 32%, sto je on naveo kao "koliko treba da platim dazbina Srbiji", znaci nisi ga dobro ispravio jer si zaboravio i na ovaj trosak, nebitno da li je telefon od 400€ ili privezak od 2€...

Tebi je cilj da za nekog korinsu informaciju pokušaš prikazati kao netačnu, ili je problem što što si sabrao 20+10 (što je opet pogrešno jer se prvo carini a kasnije oporezuje, a naravno da procente ne možeš tako sabrati pošto oporezivu osnovicu čini vrednost robe+carina) pa po tvojoj matemtici carina i porez su 30%? Umesto nekoliko postova gde mene ubeđuješ da to nije tako mogao si samo da dodaš koliko iznose ostali troškovi.

Stigao mi fon iz Kine peko singapurćani, 12-dan od naručivanja i 7-i od slanja, bilo bi sigurno i brže da nije bilo praznika. Stigao u poštu, ne kod mene.:p

Poslednja izmena:
Na koliko su procenili telefon? Meni sa singapurćanima uvek stize za 10-15 dana.

Tek je stigao :)
nadam se da će da ga odrade pre 1.maja:smash:

Nemoj previse da se nadas, izgleda da se jos tucaju jajima a pakete kad stignu ce da carine... :)

2014-04-17 13:53, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-04-16 13:50, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-04-15 15:09, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-04-14 11:12, 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2014-04-11 10:21, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2014-04-11 07:27, 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće

Znaci moj paket iz marta ce stici zajedno sa paketicima poslatim pre 2 dana u maju, i to samo jer znaju da mi je tada rodjendan :)

Tebi je cilj da za nekog korinsu informaciju pokušaš prikazati kao netačnu, ili je problem što što si sabrao 20+10 (što je opet pogrešno jer se prvo carini a kasnije oporezuje, a naravno da procente ne možeš tako sabrati pošto oporezivu osnovicu čini vrednost robe+carina) pa po tvojoj matemtici carina i porez su 30%? Umesto nekoliko postova gde mene ubeđuješ da to nije tako mogao si samo da dodaš koliko iznose ostali troškovi.

Lupetas nepovezano, pre bi se reklo da je to tvoj cilj a ne moj, a ja i jesam vec u prvom postu napisao da to nisu ukupni troskovi nego da treba dodati i spediciju, obojica ste to ispustili...

Mislim da smo shvatili poentu svi, cak i novajlije koje ne pogledaju vise od jedne poruke pre nego sto postave pitanje?

@Lomnica_city
Ima još nešto da sam ispustio? Možda ćeš se setiti, možda pivo poštaru. Teško ti je da shvatiš treći put ti pišem da je to procenat carine i poreza, ako nisi ni sad ukapirao, stvarno nemam volju da ti ponovo objašnjavam

Poslednja izmena:
Ja bih da vas nesto pitam.
Ne znam da li je neko ovo skoro pitao ili o ovome pisao pa cu ja da priupitam u svakom slucaju...
Kupio sam nesto preko ebay-a i jos mi nije stiglo a mozda i nece...
U slucaju da dodje a kostalo je 6.99$ i bez postarine je,
KOLIKU CU CARINU PLATITI I DA LI CE MI NAPLATITI NEKI POREZ i da li zaracunavaju porez na ovu besplatnu postarinu?
Eto toliko od mene ovaj put.
:wave:

Ja mislim da je za ta pitanja najbolji PM Alfiju? On to u dinar izracuna...

I uvek spreman da svima ponovi udgovor, nikad mu ne smeta ponavljanje :)

@Lomnica_city
Ima još nešto da sam ispustio? Možda ćeš se setiti, možda pivo poštaru. Teško ti je da shvatiš treći put ti pišem da je to procenat carine i poreza, ako nisi ni sad ukapirao, stvarno nemam volju da ti ponovo objašnjavam

Nema, samo si ispustio jednu od najvecih stavki, ja je dodao, ti me napadao da pisem netacne informacije (ciljno ni manje ni vise) bez ikakvog razloga, sto se moze videti po mojim prethodnim postovima da su dobronamerni svi, samo zato sto nisam uzeo nelogican (bar meni) obracun po kom nasa drzava racuna PDV i na carinu koju naplacuje...

jel može meni neko da objasni ovu razliku od 145 din?
baš me živo zanima, kako sada 145, uvek je bilo 100 ili 110 beše.

Prilozi

• IMG_4957-3.jpg
    IMG_4957-3.jpg
    278.4 KB · Pregleda: 203
Poslednja izmena:
@zver
Posta je kao klasican monopolista digla cene......

Ja bih da vas nesto pitam.
Ne znam da li je neko ovo skoro pitao ili o ovome pisao pa cu ja da priupitam u svakom slucaju...
Kupio sam nesto preko ebay-a i jos mi nije stiglo a mozda i nece...
U slucaju da dodje a kostalo je 6.99$ i bez postarine je, KOLIKU CU CARINU PLATITI I DA LI CE MI NAPLATITI NEKI POREZ i da li zaracunavaju porez na ovu besplatnu postarinu?
Eto toliko od mene ovaj put.

Ako imaš sreće najverovatnije nećeš ništa platiti za tu cenu, svaki put naručim preko $10 i nikad mi ne stigne ništa da platim ako nije preko $20. U slučaju da ti uzmu pdv od 20% mogu da ti traže da platiš oko 100-200 din

Poslednja izmena:
Ovi sa Pande, kad šalju telefon, jel pišu nešto na pakete, gift ili neku nižu cifru? Za mob od 95$, na više mesta na netu stara cena 250+, nadam se da neće biti dažbine preko 1000din.

Pisao ja na ovoj temi. Telefon 99$ postarina 9.99. Carina uzeoa 3500. Ako budu dobre volje mozda platis 1000. Ja uzeh onaj charpmin i imadoh srece da je svuda na netu bila ta cena.
Alfa je u pravu, modovi bi trebali par postova u sticky da ne ponavljamo na svake 3 strane isto

"Ja sam uvek u pravu, ali se drugima ne svidja istina" :D

Danas mi stigne paket sa iherba donosi neka kurirska sluzba kaze decko 300dinara postarina uzmem paket pogledam na njemu pise oslobodjeno od carina i poslato DHL-om.Platim gde sad da vraca,narvno nikakva priznanica.:smash:pozovem ove iz DHL-a kao otkud postarina 300 dinara kad je placeno sve.Ona kao sad cu da proverim kao to je izgleda zbog podugovoraca koji rade za nas i to je neka njihova tarifa.nasi to raznose besplatno u BG a posto ste iz Krusevaca onda saljemo preko neke VK sluzbe.Lopovska drzava omoguci svakom da se ugradi.:mad:

Poslednja izmena:
@AmilDinsio
Zalis se centrali DHL u evropi... domaca bagra mulja, ako salju podugovoracima oni su duzno da ih plate....

I posle se cudimo sto nijedna ozbiljna strana kompanija nece da radi u Srbiji,pa nece dai im ovi nasi *****ari upropaste brend time sto ce da kraduckaju gde god stignu.

Pitanje za poznavaoce materije. Stiglo mi je pismo da carinarnici dostavim racun za CPU kuler. Nije problem posto rade od 7 ujutru odnecu im odstampane mailove sa cenom. Pitanje je da li cu moci tada i da podignem paket ? Posle toga idem na put pa bi mi bas znacilo.

Pitanje za poznavaoce materije. Stiglo mi je pismo da carinarnici dostavim racun za CPU kuler. Nije problem posto rade od 7 ujutru odnecu im odstampane mailove sa cenom. Pitanje je da li cu moci tada i da podignem paket ? Posle toga idem na put pa bi mi bas znacilo.

neces moci... oni posle toga, verovatno sutra dan salju postom

uploadfromtaptalk1398288795749.jpg

Долазе сутра до мене или се ја трипујем ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno