mikele
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.02.2002
- Poena
- 620
Za slanje iz UK u bilo koju zemlju EU te kosta koliko si platio toj prodavnici - samo ne ocekuj da mozes VAT da vratis onda! (jer online prodavnice obicno ne daju mogucnost da dobijas VAT refund, ne zbog neceg drugog - mozes poslati na svoje ime, adresa u EU, i da prodavnica daje mogucnst VAT refunda mogao bi dobiti). Npr. ja sam od MindFactory.de porucio online u Nemacku, na moje ime, i dobio VAT refund. Jedini izuzetak je akcizna roba (alkohol, pogotovu duvan, kafa, PARFEMI i slicno). To jos uvek nije unificirano unutar EU izgleda. Za ostalo - dakle, koliko platis UK prodavnici, toliko te kosta bilo da salju u Madjarsku, Sloveniju, Bugarsku, Nemacku.
Iz SAD zavisi sta saljes, i gde saljes.
Za UK i Nemacku je to extra precizno odredjeno. Za Nemacku:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...nts-to-Germany/shipments_to_germany_node.html
Za Englesku: hmrc.gov.uk - generalno, USA->UK nema nijedan problem, samo VAT se placa.
Za Svajcarsku ti se verovatno najvise isplati da porucis iz SAD, jer placas manji VAT, a mislim da su sanse 0 da vratis VAT za nesto sto dolazi iz SAD (jer CARINA je ta koja ti naplati VAT, ne firma, ne znam kako bi se od carine vratio VAT)
To su zemlje za koje mogu da tvrdim ovo sto je gore napisano. Za Madjarsku se ne bih usudio nikako, jer bez znanja jezika mislim da nista ne bih mogao uciniti![]()
Ovo su jako korisne stvari jer puno kombinacija mogu da sprovedem u delo, posebno USA-SUI. Hvala puno!
Nikada nisam trazio povrat VAT-a, za mene isuvise komplikovano a i nije mi preterano bilo bitno na sume koje sam placao.
Uglavnom narucujem iz UK. Iz USA dosta retko, to sto sam narucivao su bili delovi garderobe sa Victoria's secret sajta koji nisu bili previse gabaritni: par zenskih cipela, cizme, par kupacih kostima. Ostalo je bilo moto oprema, opet sitnije stvari kao sto su rukavice. Od Revzille sam se jednom usudio i narucio Joe Rocket koznu jaknu ali se nisam usudio da je saljem na svoju adresu vec sam je slao u Sloveniju kod prijatelja. Na 300$ vrednosti jakne u Sloveniji sam na ime carine i ostalog platio 50 eura, da li je to malo ili puno, nemam pojma ali sam opet daleko bolje prosao nego u Srbiji gde je jaknu bilo nemoguce naci. Druga stvar sto nisam mogao da podnesem ideju sta bi sa takvom jaknom moglo sve da se desi da je dospela na carinu u Beograd.
Uglavnom bih narucivao sa Amazona i americkog ebay-a, delove motora, eventualno auspuh, nista vece od toga. Dobar deo stvari koje se nude tamo od moto opreme ima i na britanskom i nemackom ebay-u ali su cene daleko vece. Tako se i uz troskove slanja u Evropu zaista isplati kupovati neke stvari.
Ogroman problem je nasa carina i sta se sve na njoj desava. A za to upravo trazim nacin da izbegnem.