Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za slanje iz UK u bilo koju zemlju EU te kosta koliko si platio toj prodavnici - samo ne ocekuj da mozes VAT da vratis onda! (jer online prodavnice obicno ne daju mogucnost da dobijas VAT refund, ne zbog neceg drugog - mozes poslati na svoje ime, adresa u EU, i da prodavnica daje mogucnst VAT refunda mogao bi dobiti). Npr. ja sam od MindFactory.de porucio online u Nemacku, na moje ime, i dobio VAT refund. Jedini izuzetak je akcizna roba (alkohol, pogotovu duvan, kafa, PARFEMI i slicno). To jos uvek nije unificirano unutar EU izgleda. Za ostalo - dakle, koliko platis UK prodavnici, toliko te kosta bilo da salju u Madjarsku, Sloveniju, Bugarsku, Nemacku.

Iz SAD zavisi sta saljes, i gde saljes.
Za UK i Nemacku je to extra precizno odredjeno. Za Nemacku:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...nts-to-Germany/shipments_to_germany_node.html
Za Englesku: hmrc.gov.uk - generalno, USA->UK nema nijedan problem, samo VAT se placa.
Za Svajcarsku ti se verovatno najvise isplati da porucis iz SAD, jer placas manji VAT, a mislim da su sanse 0 da vratis VAT za nesto sto dolazi iz SAD (jer CARINA je ta koja ti naplati VAT, ne firma, ne znam kako bi se od carine vratio VAT)

To su zemlje za koje mogu da tvrdim ovo sto je gore napisano. Za Madjarsku se ne bih usudio nikako, jer bez znanja jezika mislim da nista ne bih mogao uciniti :)

Ovo su jako korisne stvari jer puno kombinacija mogu da sprovedem u delo, posebno USA-SUI. Hvala puno! ;)

Nikada nisam trazio povrat VAT-a, za mene isuvise komplikovano a i nije mi preterano bilo bitno na sume koje sam placao.
Uglavnom narucujem iz UK. Iz USA dosta retko, to sto sam narucivao su bili delovi garderobe sa Victoria's secret sajta koji nisu bili previse gabaritni: par zenskih cipela, cizme, par kupacih kostima. Ostalo je bilo moto oprema, opet sitnije stvari kao sto su rukavice. Od Revzille sam se jednom usudio i narucio Joe Rocket koznu jaknu ali se nisam usudio da je saljem na svoju adresu vec sam je slao u Sloveniju kod prijatelja. Na 300$ vrednosti jakne u Sloveniji sam na ime carine i ostalog platio 50 eura, da li je to malo ili puno, nemam pojma ali sam opet daleko bolje prosao nego u Srbiji gde je jaknu bilo nemoguce naci. Druga stvar sto nisam mogao da podnesem ideju sta bi sa takvom jaknom moglo sve da se desi da je dospela na carinu u Beograd.

Uglavnom bih narucivao sa Amazona i americkog ebay-a, delove motora, eventualno auspuh, nista vece od toga. Dobar deo stvari koje se nude tamo od moto opreme ima i na britanskom i nemackom ebay-u ali su cene daleko vece. Tako se i uz troskove slanja u Evropu zaista isplati kupovati neke stvari.
Ogroman problem je nasa carina i sta se sve na njoj desava. A za to upravo trazim nacin da izbegnem.

Da. Ali me SUI nije podsetilo na Suisse ili kako se vec pise :D

A, pa mozda jeste moja krivica, priznajem. :)

Hvala jos jednom u svakom slucaju. Linkovi su vrlo korisni.

Za slanje iz UK u bilo koju zemlju EU te kosta koliko si platio toj prodavnici - samo ne ocekuj da mozes VAT da vratis onda! (jer online prodavnice obicno ne daju mogucnost da dobijas VAT refund, ne zbog neceg drugog - mozes poslati na svoje ime, adresa u EU, i da prodavnica daje mogucnst VAT refunda mogao bi dobiti). Npr. ja sam od MindFactory.de porucio online u Nemacku, na moje ime, i dobio VAT refund. Jedini izuzetak je akcizna roba (alkohol, pogotovu duvan, kafa, PARFEMI i slicno). To jos uvek nije unificirano unutar EU izgleda. Za ostalo - dakle, koliko platis UK prodavnici, toliko te kosta bilo da salju u Madjarsku, Sloveniju, Bugarsku, Nemacku.

Iz SAD zavisi sta saljes, i gde saljes.
Za UK i Nemacku je to extra precizno odredjeno. Za Nemacku:
http://www.zoll.de/EN/Private-indiv...nts-to-Germany/shipments_to_germany_node.html
Za Englesku: hmrc.gov.uk - generalno, USA->UK nema nijedan problem, samo VAT se placa.
Za Svajcarsku ti se verovatno najvise isplati da porucis iz SAD, jer placas manji VAT, a mislim da su sanse 0 da vratis VAT za nesto sto dolazi iz SAD (jer CARINA je ta koja ti naplati VAT, ne firma, ne znam kako bi se od carine vratio VAT)

To su zemlje za koje mogu da tvrdim ovo sto je gore napisano. Za Madjarsku se ne bih usudio nikako, jer bez znanja jezika mislim da nista ne bih mogao uciniti :)

Ovo sto si ispisao je uglavnom Gomila Lupetanja. Bilo bi lepo da se uzdrzis, ne bilo ti prvi put, da odgovaras na ono sto ne znas ili ne poznajes dovoljno, jer dovodis ljude u zabludu.

PDV iz SAD ?? ******stina dostojna potpisa, koji sluzi za Zezanje. U sad ne postoji PDV , vec porez na promet, tako da ti povrati PDV koji ne postoji :D

Iz Nemacke porucis u Nemacku i dobijes povracaj poreza ?? Jos jedno Lupetanje dostojno Potpisa. Moguce da se neko u toj radnji zeznuo inace nema teorije. Inace nemacki PDV se zove Merverstojer, tako se cita, nikakav VAT.

Sada malo pravih odgovora. Kada se porucuje iz jedne zemlje EU u drugu , bilo koju nema nikakvog umanjenja za porez, ali se i ne placa jos jedan, zemlje u koju se uvozi niti se placa carina.

Kada je paket iz SAD ili Kine za SVE EU zemlje su ista pravila Na posiljke ispod 22 Eura se ne placa nista ni carina ni porez, a na posilje cije je vrednost Preko 150 Eura placa se i carina i porez. Na one od 22 do 150 Eura, placa se samo porez zavisno od zemlje EU u koju se uvozi. Najmanji je u Luksemburgu 15 % , najveci u Madjarskoj 27 %.

@ mikele

Pakete ne otvaraju Carinici , nego Sluzbenici poste. Tako da upucujes kritike na pogresnu adresu. Sve sto nisi zadovoljan oko transporta, otvaranja i slicno, uputi zvanicni prigovor, zalbu posti. Carinici i Carina nemaju veze sa tim.

Poslednja izmena:
Ne vidim razlog za takvim jezikom i napadanjem coveka koji je pokusao da pomogne, cak i ako nije bio potpuno u u pravu, jer mi podaci dobijeni od obojice u poredjenju a i zajedno znace, i to puno. Tako da zahvaljujem jos jednom prilikom i za ovaj drugi odgovor.

Hvala i za korekciju vezano za ime funkcije ovlascenog lica koje otvara paket namenjen carinjenju, ako je to uopste bitno, jer nije u pitanju bila kritika niti zelja da imam bilo koji feedback od njih, (naprotiv), vec samo konstatacija i podsecanje na opste poznat los servis te sluzbe koji su bili namenjeni uvodu u temu vezano za pitanje kako taj los javni servis zaobici kupovinom u inostranstvu.

Ispravljanje krivih Drina ovde i trosenje energije na stvari koje se ne mogu ispraviti kao i gubljenje sopstvenog dragocenog vremena na to me odavno ne zanima, niti se time uopste vise bavim.

Poslednja izmena:
Ovo sto si ispisao je uglavnom Gomila Lupetanja. Bilo bi lepo da se uzdrzis, ne bilo ti prvi put, da odgovaras na ono sto ne znas ili ne poznajes dovoljno, jer dovodis ljude u zabludu.
Ja bih predlozio da bolje procitas, ili ako nesto nisam dobro napisao navedes samo taj deo:

PDV iz SAD ?? ******stina dostojna potpisa, koji sluzi za Zezanje. U sad ne postoji PDV , vec porez na promet, tako da ti povrati PDV koji ne postoji :D
Povracaj VAT-a koji ces platiti u EU kada budes uvezao robu iz SAD.
Jesam li nesto lose napisao da pomislis da sam mislio na VAT iz SAD, kada sam rekao da ti taj VAT naplati CARINA EU?

Iz Nemacke porucis u Nemacku i dobijes povracaj poreza ?? Jos jedno Lupetanje dostojno Potpisa. Moguce da se neko u toj radnji zeznuo inace nema teorije. Inace nemacki PDV se zove Merverstojer, tako se cita, nikakav VAT.
Nemacki VAT se na nemackom kaze MwSt. ali se na engleskom to sve zove VAT. Ako ti to smeta, tvoj problem - preskoci nas.
U koliko stotina EUR se kladimo da kada porucim iz Nemacke u Nemacku, JA mogu da dobijem povracaj VAT-a?

Sada malo pravih odgovora. Kada se porucuje iz jedne zemlje EU u drugu , bilo koju nema nikakvog umanjenja za porez, ali se i ne placa jos jedan, zemlje u koju se uvozi niti se placa carina.
To sam i rekao.... medjutim PLACA se porez, akciza i carina ako uvozis akciznu robu iz nekih drzava EU, u neke drzave EU - sto sam potkrepio zvanicnom stranicom nemacke carine.

Kada je paket iz SAD ili Kine za SVE EU zemlje su ista pravila
Bulls*** :) A sam si rekao suprotno kasnije:

, placa se samo porez zavisno od zemlje EU u koju se uvozi. Najmanji je u Luksemburgu 15 % , najveci u Madjarskoj 27 %.

Ako si za nesto od ovog gore u pravu, onda sam ja pogresno NAPISAO samo.

BTW, da barem potkrepimo i neke cifre koje si ti uneo:
http://www.hmrc.gov.uk/customs/post/buying.htm#3
Cifre su u GBP, ne preracunavaju se iz EUR stalno, iznose 18-162EUR kada importujes u UK, vec godinu dana. Otprilike kao sto si rekao, ali NISU ista pravila svugde u EU.

Ako se ne slazes sa necim sto sam rekao, please, do feel free to prove your argument.
Do tada, preskoci da prozivas.

Inace, izvoli i reci gde sam jos nesto lupetao, potkrepi, ili da ja ulazem zalbu.

Poslednja izmena:
A pazite ovu pokvarenost. Sa aliexpressa naručio stvar, plaćena 3,91€. Kinez napisao vrednost 5$ što je u principu tačno. Ocarinjeno (tj. naplaćen pdv) na 15$ a na kutiji dopisana jedinica ispred petice. Vidi se da je dopisano tamnijom hemijskom plus zaboravila gospođa da doda i ispod gde piše total value. Mislim, imaš slobodu da me rebneš koliko ti se ćefne ali nemoj me praviti na budalu.
neverovatno. stvarno za ne verovati.

meni nisu ručno dopisivali cifre na papir, ali jesu u svojoj glavi kada izračunavaju pdv.
dokle god oni tako postupaju, neka ih, platiću im te zamišljene cifre, ali će segedin da radi samo tako punom parom.
sve što je iznad 100 evradi, neću nikad ni da pomišljam da kupim ovde.

dokle god oni tako postupaju, neka ih, platiću im te zamišljene cifre, ali će segedin da radi samo tako punom parom.
sve što je iznad 100 evradi, neću nikad ni da pomišljam da kupim ovde.

Dok ne platis na granici, ko ja ;)

Posiljka iz kine,6,5 dolara kinez napisao 7 a ove pijavice lopovske flomasterom napisali 17 dolara za pdv
Ukupno 400 dinara,posta carina Nis neka fufica smrdljiva Andrijana
Otvaran paket pa priljepljeno trakom,stigo za 20 dana
Jedino da se proba nekako da se trazi od kineza racun ili da odstampaju paypal racun
Mada u ovom Srbistanu i to je pitanje da li ce uvaziti ili ce flomasterom napisati kolko oce
Oni ladno mogu tako da stave i 60 dolara,pa onda i carina i pdv i sumarina

Da li je neko trazio od Kineza da odstampa pay pal racun i posalje ga sa robom

Carina sama proceni koliko ce da te osuri a da ti pritom prihvatis (ne odbijes) paket, prihvatas jer nemas racun da se cimas sa isterivanjem pravde.
Mnogo razloga postoji zasto se ljudi ne cimaju, neki su se vec nacekali jako dugo porucenog predmeta pa je i to cesto razlog neodbijanja paketa, drugi ne vole dodatni rizik tumbanja paketa pa grabe bez obzira na pdv, mnogi plate i preuzmu pa tek onda detaljnije sracunaju i vide da nesto nije u redu, ima i onih koji ne zele carinskim sluzbenicima da se zameraju....itd sve do vecine koja nece da se cima jer matematika nije na njihovoj strani i kad se ovima dokaze po kojoj cifri se carini.

Posiljka iz kine,6,5 dolara kinez napisao 7 a ove pijavice lopovske flomasterom napisali 17 dolara za pdv
Ukupno 400 dinara,posta carina Nis neka fufica smrdljiva Andrijana
Otvaran paket pa priljepljeno trakom,stigo za 20 dana
Jedino da se proba nekako da se trazi od kineza racun ili da odstampaju paypal racun
Mada u ovom Srbistanu i to je pitanje da li ce uvaziti ili ce flomasterom napisati kolko oce
Oni ladno mogu tako da stave i 60 dolara,pa onda i carina i pdv i sumarina

Da li je neko trazio od Kineza da odstampa pay pal racun i posalje ga sa robom

Znači nisam jedini sa dopisivanjem jedinice ispred. Do sada je carinila Aleksandra Kugler i uvek je bila fer (prihvatala šta je napisao Kinez bilo to manje ili više od prave cene). Ova Andrijana Arsović mučki dopisuje jedinicu ispred.

Ta brate bas ta,nije dopisivano nego ispod na dnu gde pise total-prazna rubrika ona napisala flomasterom 17 dolara

Potvrdjujem da Aleksandra Kugler carini onu vrednost oznacenu na paketu. Mada mi je skoro i njen kolega na isti način carinio.

ali ne razumem zasto se tako ponasaju, kao da rade na procenat ***...umesto da pomognu narodu, ili makar da prihvate realne ili napisane cene, oni jos povecavaju cifru... svaka cast onima koji carine napisanu cifru na paketu ili onima koji nadju najnizu na netu...

Poručio sam lcd ekran za asus tf300t sa aliexpressa i stigao je za 15ak dana.... Polomljen. Kutija u kojoj je bio je bila deformisana. Pozalim se prodavcu i oni mi pošalju ponovo isti predmet. Očekujem da stigne u narednih par dana. Prvi put nisam platio ni carinu ni pdv... Stiglo je na kućnu adresu, doneo poštar.
Kakve su šanse da se ovi naši povampire i ovoga puta odluče da naplate carinu i pdv?

Poručio sam lcd ekran za asus tf300t sa aliexpressa i stigao je za 15ak dana.... Polomljen. Kutija u kojoj je bio je bila deformisana. Pozalim se prodavcu i oni mi pošalju ponovo isti predmet. Očekujem da stigne u narednih par dana. Prvi put nisam platio ni carinu ni pdv... Stiglo je na kućnu adresu, doneo poštar.
Kakve su šanse da se ovi naši povampire i ovoga puta odluče da naplate carinu i pdv?
Jedno hipoteticko pitanje da su ti naplatili pdv i ti otvoris kutiju i polomljen ekran da li mozes da trazis povracaj pdv jer je predmet neupotrebljiv i ako moze od koga,poste,carine?

Nisam platio ništa. Poštar doneo na vrata.

Da li neko zna gde moze da se nadje (i/ili zameni) staklo za PAP4044DUO Prestigio?
Koleginici je samo napuklo staklo, touch i sve ostalo radi normalno.

Nemam pojma.

U kulturnoj zemlji bi se verovatno moglo to refundirati, a kod nas jedino telegrafska zalba kanalizaciji.

Platio sam pdv na 22$ za predmet koji je neupotrebljiv i steta je nekih 400 din,sto nije neka para ali nije lose da se zna za ubuduce ako je neki peh sa skupim predmetom kome se obratiti.Inace jos jedna stvar ne znam kako je u BG ali u Krusevcu postar uopste nece da nosi paket ako je tezi od 500 grama.Pa onda, u posti na preuzimanju rade neke salteruse kojima treba pola sata da popune dve priznanice za naplatu pdv-a.Ali kunem se mora svaki put da pita neku seficu kako da popuni priznanicu.Na paketu pise fragile a ona uzme paket pa ga sa stola baca na zemlju,i jos histerise kad joj skrenes paznju da to ne radi.

Platio sam pdv na 22$ za predmet koji je neupotrebljiv i steta je nekih 400 din,sto nije neka para ali nije lose da se zna za ubuduce ako je neki peh sa skupim predmetom kome se obratiti.Inace jos jedna stvar ne znam kako je u BG ali u Krusevcu postar uopste nece da nosi paket ako je tezi od 500 grama.Pa onda, u posti na preuzimanju rade neke salteruse kojima treba pola sata da popune dve priznanice za naplatu pdv-a.Ali kunem se mora svaki put da pita neku seficu kako da popuni priznanicu.Na paketu pise fragile a ona uzme paket pa ga sa stola baca na zemlju,i jos histerise kad joj skrenes paznju da to ne radi.

Koja je to *****cina, salterusa glupa. Uh kako sam besan.
Takvoj salterusi bi nabio paket u glavu bezobraznu.

To što je bacila paket na sto je nešto što najblaže što se paketu dešava na celom proputovanju. Da znate kako se u sveti, pa i kod nas vrši sortiranje paketa u sabirnim centrima, kako se utovaraju i istovaraju neće vam biti lako, pogotovo ako taj paket putuje iz Kine, recimo kao ovi paketi:

[youtube]YbNq2xdvU_g[/youtube]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno