Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Heeee... mislim da držim rekord. Inače, neki nosač za mobilni od 3$ ali sam platio tn. Naručeno čini mi se još u septembru sa dx, poslali pa im se vratilo pa ponovo poslali i od tada ovako. Ovo kad stavim u Google translate piše da je finalno zapakovan na aerodromu u Pekingu.
uploadfromtaptalk1389912440739.jpg

Ako je posle 4 meseca stiglo do Pekinga trebace mu bar jos 2 do Beograda :D Fali jos jedna cetvorka pa da bude kao u pesmi :)

Nije to lose za odvikavanje od Kupovine , taj DX, posto putuje 6 meseci taman narucis 2 puta godisnje :D

Mala pomoć, ako neko zna i/ili je imao iskustva sa ovim? Dobijem malopre e-mail od kauboja iz USA u kome piše da robu nisam dobio jer je transakcija obustavljena zato što je moja Visa kartica na listi ukradenih kartica??!! To sam naručio 07.12.2013., a nakon toga sam imao još 3-4 narudžbine bez ikakvih problema, od kojih su čak 2 i stigle.

S' druge strane proverom na online-u Intese nisam video ništa neobično: što sam naručio to sam i platio, ostalo je koliko treba itd. Jedino stoji ta njegova rezervacija (a nisam imao ni jednu pre neki dan kada sam gledao, što znači da je kauboj to u međuvremenu vratio na rezervaciju). Kako je to moguće i o čemu se tu radi? Da, kartica je najobičnija Visa Internet kartica, sa kojom nisam imao problema do ovoga.

Reci mu da nije ukradena i da moze da kontaktira tvoju banku pa mu daj neki mail banke ili sta vec...

Reci mu da nije ukradena i da moze da kontaktira tvoju banku pa mu daj neki mail banke ili sta vec...

Napisao sam mu da ne može biti ukradena jer je moja (a ja nisam prijavio krađu) i zamolio ga da oslobodi pare sa rezervacije na toj "ukradenoj" kartici. Ne verujem da taj neko može biti pošten i normalan ako:
- nije hteo da odgovori na email od pre nekoliko dana (ovo je odgovorio tek na drugi koji sam označio sa "urgentno"),
- mu treba više od mesec dana da "shvati" da je kartica "ukradena",
- drži moje pare na rezervaciji, a obustavio je transakciju.

Međutim, gde prestaje logika tu počinju banke, pa sam zato i pitao da li je neko možda imao sličnih iskustava i šta to znači? Ali ako vi ne znate ništa o tome, kako tek oni u Intesi neće imati pojma ni šta ih pitam? :)

Mala pomoć, ako neko zna i/ili je imao iskustva sa ovim? Dobijem malopre e-mail od kauboja iz USA u kome piše da robu nisam dobio jer je transakcija obustavljena zato što je moja Visa kartica na listi ukradenih kartica??!! To sam naručio 07.12.2013., a nakon toga sam imao još 3-4 narudžbine bez ikakvih problema, od kojih su čak 2 i stigle.

S' druge strane proverom na online-u Intese nisam video ništa neobično: što sam naručio to sam i platio, ostalo je koliko treba itd. Jedino stoji ta njegova rezervacija (a nisam imao ni jednu pre neki dan kada sam gledao, što znači da je kauboj to u međuvremenu vratio na rezervaciju). Kako je to moguće i o čemu se tu radi? Da, kartica je najobičnija Visa Internet kartica, sa kojom nisam imao problema do ovoga.

Mala je verovatnoca za tako nesto sto Amer tvrdi. Koliko sam razumeo on tvrdi da si ti Ukrao neciju karticu ?? Inace da je doslo do neke zloupotrebe ili do kompromitacije kartice, dobio bi ti ne mejl, nego licno zovu iz Inteze, ako kod njih imas karticu. Meni se to desilo prosle godine da su me zvali i javili da je kartica "kompromitovana" , da nije bilo nikakvog neovlascenog koriscenja, znaci da je , to ja predpostavljam bila na Visa listi, i da li hocu novu .

Ja bih njemu malo pripretio sa prijavom kod Ebay, PP. Nesto se on tu izgleda preracunao, nesto mu ne odgovara oko te tvoje kupovine, pa bi da eskivira.

Poslednja izmena:
Ko kaze da je nemoguce, mojoj devojci je do danas stajalo na carini od 8-mog, znaci dan pre tebe, danas joj je proslo, tebi ce verovatno sutra da prodje carinu.
Da si pogledao par postova iznad i jednu stranicu ispred video bi i znao bi odgovor na pitanje, ovako... ajde nema veze nije mi tesko da ti odgovorim.

EDIT: Sad sam malo bolje pogledao sta si napisao, pa kako NIJE DOSLO DO CARINE, pa jeste jel ti pise za carinu????
Pa nece da ti pise stiglo je na carinu, samo pise od carine.
Tvoj paket je na carini, i sad cekaj da vidis koliko ces platiti PDV ili ako je preko 50 ojra onda i carinu i to ti je to, u ponedeljak ti verovatno stize paket, pod uslovom da ti sutra napusti carinu.

Znam ja sve za placanje pdva i carine i procitao sam vise od jedne strane al svima vama se pojavljuje i svakodnevno ponavlja stavka

xx.01.2014 xx:xx:xx 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

a kod mene je uopste nema i ne menja se nista vec 8 dana pa sam zato i pitao.

E to što je bilo, bilo je... I sam sam do sada imao takva iskustva, ali je sada vreme da napravim malecku statistiku na uzorku od 6 paketića koje sam naručio u prvoj polovini decembra 2013. Do sada su mi stigla 3, što je impresivnih 50%. Naravno pogadjate, reč je o 3 najjeftinija paketa, pa finansijski gledano stiglo mi je oko 10% vrednosti. Time bih zaključio svoj 1. Zakon on-line trgovine:

1. Verovatnoća prispeća pošiljke obrnuto je proporcionalna njenoj vrednosti...

Pozdrav svima,

Procitao sm poslednjih 30-tak strana na forumu i imam jedno pitanje. Theba da kupim opremu koja bi stigla iz USA redovnom postom. Na fakturi bi bila vrednost ~$150. Ja tu robu placam nesto vise. Ukoliko se paket otvori mogu da pogledaju na Amazonu ebay ili kupindo... da je poedinacna vrednost (ima 2 komada) oko 65000 - 75000 RSD kod nas ili od 600-800 USD na stranim sajtovima.
Koja je verovatnoca i da li je neko prucivao nesto u ovoj vrednosti (kod nas) da mi paket bude isporucen?

Hvala unapred. Milos

Poslednja izmena:
Mala je verovatnoca za tako nesto sto Amer tvrdi. Koliko sam razumeo on tvrdi da si ti Ukrao neciju karticu ?? Inace da je doslo do neke zloupotrebe ili do kompromitacije kartice, dobio bi ti ne mejl, nego licno zovu iz Inteze, ako kod njih imas karticu. Meni se to desilo prosle godine da su me zvali i javili da je kartica "kompromitovana" , da nije bilo nikakvog neovlascenog koriscenja, znaci da je , to ja predpostavljam bila na Visa listi, i da li hocu novu .

Ja bih njemu malo pripretio sa prijavom kod Ebay, PP. Nesto se on tu izgleda preracunao, nesto mu ne odgovara oko te tvoje kupovine, pa bi da eskivira.

I ja sam to tako razumeo i to isto zaključio. Ali da ne bih pravio "račun bez krčmara" otišao sam u Intesu da mi oni kažu koju o tome. I rekli su mi da mi je kartica aktivna (što sam znao i bez njih), da ne vide nikakav problem, te da im ja e-mail-om pošaljem prepisku sa tim dripcem gde se vidi da je on napisao da je "prodaja poništena", kako bi mi na osnovu toga vratili pare sa rezervacije na karticu. To sam im već poslao, pa ćemo da vidimo.

A pošto ja nisam RTS pa da zločince imenujem inicijalima (MN, SS i sl.), ja ću ovde da ostavim http://www.adirondackguitar.com kao informaciju svakome ko bi slučajno naleteo na te dripce (kao i ja), da ih zaobiđe. Svakako ne može da šteti, a možda nekome može i da koristi... :)

Pozdrav svima,

Procitao sm poslednjih 30-tak postova na forumu i imam jedno pitanje. Theba da kupim opremu koja bi stigla iz USA redovnom postom. Na fakturi bi bila vrednost ~$150. Ja tu robu placam nesto vise. Ukoliko se paket otvori mogu da pogledaju na Amazonu ebay ili kupindo... da je poedinacna vrednost (ima 2 komada) oko 65000 - 75000 RSD kod nas ili od 600-800 USD na stranim sajtovima.
Koja je verovatnoca i da li je neko prucivao nesto u ovoj vrednosti (kod nas) da mi paket bude isporucen?

Hvala unapred. Milos

Jel se tripujes da ce ti ukrasti pa da onda povratis samo ono sto pise da je cena (ako i to) ili sta, ne kapiram pitanje, ocigledno nije o carinskim troskovima (o cemu je tema)?

Pa posto oprema ovde vredi toliko koliko vredi, bojim se da uopste ni ne stigne do mene nego da je neko sa carine "skloni" pa se pojavi na Kupindu ili slicno. Ima li ko iskustava da paketi koji su nesto vredniji od 50 - 100EUR kod nas a da stizu postom da nisu isporuceni?
Razumemo li se sad bolje?

Znam ja sve za placanje pdva i carine i procitao sam vise od jedne strane al svima vama se pojavljuje i svakodnevno ponavlja stavka

xx.01.2014 xx:xx:xx 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

a kod mene je uopste nema i ne menja se nista vec 8 dana pa sam zato i pitao.
A to mislis posle onog nemas vise NISTA kao 11200 GPC BEOGRAD..... e to je onda druga stvar, ja sma mislio da ti je ono sto si postavio 9-og za carinu pa da dalje nisi postavljao ono 11200 GPC... pa pazi moguce je da je na carini ali da oni nisu dalje ocitavali skenetrom ne znam lupam, i ovde ti to niko ne moze sa sigurnocu reci, jedino sto ti mogu reci je da zoves Savsku pisao sam ja negde vec taj broj mozes da ga nadjes i da njih pitas za taj i taj broj gde se nalazi paket jer od 9-og nemas nikakav novi info.

Pozdrav svima,

Procitao sm poslednjih 30-tak strana na forumu i imam jedno pitanje. Theba da kupim opremu koja bi stigla iz USA redovnom postom. Na fakturi bi bila vrednost ~$150. Ja tu robu placam nesto vise. Ukoliko se paket otvori mogu da pogledaju na Amazonu ebay ili kupindo... da je poedinacna vrednost (ima 2 komada) oko 65000 - 75000 RSD kod nas ili od 600-800 USD na stranim sajtovima.

Hvala unapred. Milos

Pa posto oprema ovde vredi toliko koliko vredi, bojim se da uopste ni ne stigne do mene nego da je neko sa carine "skloni" pa se pojavi na Kupindu ili slicno. Ima li ko iskustava da paketi koji su nesto vredniji od 50 - 100EUR kod nas a da stizu postom da nisu isporuceni?
Razumemo li se sad bolje?

Ja bih rekao druze da malo paranoises, kao prvo ako imas fakturu i salje ti se paket iz USA carinici VERUJU racunima koji dolaze iz pravno, ekonomsko uredjenih zemalja i to sto ti pise gotovo 100% sam siguran da ce ti na to cariniti i obracunati PDV. Naprosto ne ocekuje se da neko krivotvori fakturu tj. da upise laznu cifru iz USA, da budem iskren NIKADA nisam cuo za tako nesto cak naprotiv niko od njih nije zeleo da krivotvori cifru koja je realno placena, pa mi je jako cudno da to tebi neki prodavac iz USA zeli da uradi, osim ako nije naseg porekla :D hahaa, nebi me cudilo.

A to da ce da zavrsi Limundo, Kupindo, pa jednostavno NE MOZE postoji TN postoji trag pa cak i da neko pokusa da to uradi(ali to vise nema sanse, ranije je bilo toga) naprosto ces dobiti novac nazad, a prodavac ce dobiti novac od osiguranja, i povesce se postupak protiv tog carinika jer se sve vidi i zna se ko je tog dana u toliko i toliko sati primio taj paket kao sto postoje u carinarnici kamere koje sve beleze.

Ako ide obicnom postom, nema garancije isporuke. Ako se stavi 150$ vrednost, prodavac moze tu vrednost dobiti nazad, obicna posta tesko da ce raditi osiguranje na vecu vrednost od carinske deklaracije.
Ako je nesto u sta se ne razumeju, tesko da ce i gledati dalje od fakture - ali ovo ne pokusavaj sa patikama i slicno :)

Ako je oprema za profesionalnu upotrebu (a sudeci po niku - zubar si) trazice dozvolu za uvoz.
Ako je nesto za sopstvenu upotrebu - proci ce carinu normalno.

Ako je oprema za profesionalnu upotrebu (a sudeci po niku - zubar si) trazice dozvolu za uvoz.
Ako je nesto za sopstvenu upotrebu - proci ce carinu normalno.

:D:D:D Nisam zubar, bas si me lepo nasmejao. Uredu je to sto carinici veruju fakturi iz USA, ali lik je iz USA i salje mi racunarsku opremu vrednu $600 a na fakturi ce mi napisati neku simbolicnu cifru cisto da platim neku carinu i PDV....da ne bude bas dzabe i da bode oci nekome ko se razume, nego da prodje tako kako jeste. Oprema je nova ali ce biti prepakovana da izgleda kao koriscena. Doduse ime mu je kao da je neki hindus. Nasao sam prodavnicu na AliExpres-u i pitao za cenu i taj lik mi je odgovorio na poruku. Placam mu preko ceo iznos Western Uniona i po prijemu novca on salje robu. Postoji li neko osiguranje ako mu saljem novac Westernom?

I ja sam to tako razumeo i to isto zaključio. Ali da ne bih pravio "račun bez krčmara" otišao sam u Intesu da mi oni kažu koju o tome. I rekli su mi da mi je kartica aktivna (što sam znao i bez njih), da ne vide nikakav problem, te da im ja e-mail-om pošaljem prepisku sa tim dripcem gde se vidi da je on napisao da je "prodaja poništena", kako bi mi na osnovu toga vratili pare sa rezervacije na karticu. To sam im već poslao, pa ćemo da vidimo.

Pa da oni su ti u banci iscitali podatke koje se vide i na Internet bankarstvu. Jer posto su meni javili ima otprilike godinu dana, da je kartica "kompromitovana" ali posto ne drzim nikakav novac na njoj, par Eura, valjda ti sto su je "kompromitovali " nisu hteli da cine Krivicna dela za par Eura. I posle 7 dana sam dobio novu, ali na I. Bankarstvu se i dalje vidi i stara , samo pise da je neaktivna. Zato su ti to pomenuli, oko aktivnosti, a nisam dobio skroz novu karticu, iako ima razlicite brojeve, vec neku zamensku, jer joj je rok vazenja u dan isti kao ona stara koja je neaktivna , da sam dobio novu, imala bi 2 godine rok, a ovako je ova zamenska dobila oko 1, 5 godine.

Tako da su u Intezi vrlo precizni oko toga i tu nema problema sa njima. Inace si sve to mogao da saznas i preko koll centra, jer kada dobijes zivog coveka, onda ti prebace telefonsku vezu na odeljenje za kartice, i tamo vise znaju, nego obicni sluzbenici po bankama.

Kako je kartica "kompromitovana" nisam siguran, ali sam jednom kupovao, jer je to bilo u vreme pre nego sto je PP stigao na jednom malom Kineskom sajtu, a imali su redirect na neki navodno Italijanski procesor kartica. Tako da je to bila jedina sumnjiva kupovina, ali kada se ne drzi novac na kartici ne moze se ni ukrasti.

Poslednja izmena:
:D:D:D Nisam zubar, bas si me lepo nasmejao. Uredu je to sto carinici veruju fakturi iz USA, ali lik je iz USA i salje mi racunarsku opremu vrednu $600 a na fakturi ce mi napisati neku simbolicnu cifru cisto da platim neku carinu i PDV....da ne bude bas dzabe i da bode oci nekome ko se razume, nego da prodje tako kako jeste. Oprema je nova ali ce biti prepakovana da izgleda kao koriscena. Doduse ime mu je kao da je neki hindus. Nasao sam prodavnicu na AliExpres-u i pitao za cenu i taj lik mi je odgovorio na poruku. Placam mu preko ceo iznos Western Uniona i po prijemu novca on salje robu. Postoji li neko osiguranje ako mu saljem novac Westernom?

WU ni u ludilu! Prevara 1000%
Hvala na upozorenju. Nisam bas tako daleko otisao ali, ali sam predpostavio da postoji verovatnoca da moze da bude tako nesto. U kontaktu sam sa njim da vidim da li postoji neko osiguranje da cu ja to dobiti ili ako ne da ce mi novac biti vracen.
Hvala jos jednom za Western Union

@ drmilos

I ja bih se slozio sa bmibmc . Znaci ne brini ti o nasoj posti i carini.

Nego taj sto ti prodaje je neki Prevarant koji je resio da te prevari. Na samom sajtu WU pise krupnim slovima, NE saljite novac nikom koga licno ne poznajete. Ovo sto si ti opisao je najjednostvaniji i najlaksi vid prevare, ali ti ces biti zrtva tog Prevaranta, a ne nase poste ili carine.

Posaljes mu novac vise ti se nikada ne javi. Zato WU nikada.

Poslednja izmena:
Hvala na upozorenju. Nisam bas tako daleko otisao ali, ali sam predpostavio da postoji verovatnoca da moze da bude tako nesto. U kontaktu sam sa njim da vidim da li postoji neko osiguranje da cu ja to dobiti ili ako ne da ce mi novac biti vracen.
Hvala jos jednom za Western Union

Ti kad nekom posaljes novac preko WU je kao da si mu pare dao u ruke.
Moze on tebi obecati i predivnu indijku uz paket, da ti cisti po kuci i ispunjava sve zelje, moze ti obecati bilo sta ali kad preko wu poslaje pare nemas nikakvo osiguranje.
Ti ako si naivan veruj pa plati i onda cekaj da ti roba dodje (verovatno nikad) ...

@ drmilos

I ja bih se slozio sa bmibmc . Znaci ne brini ti o nasoj posti i carini.

Nego taj sto ti prodaje je neki Prevarant koji je resio da te prevari. Na samom sajtu WU pise krupnim slovima, NE saljite novac nikom koga licno ne poznajete. Ovo sto si ti opisao je najjednostvaniji i najlaksi vid prevare, ali ti ces biti zrtva tog Prevaranta, a ne nase poste ili carine.

Posaljes mu novac vise ti se nikada ne javi. Zato WU nikada.

Ti kad nekom posaljes novac preko WU je kao da si mu pare dao u ruke.
Moze on tebi obecati i predivnu indijku uz paket, da ti cisti po kuci i ispunjava sve zelje, moze ti obecati bilo sta ali kad preko wu poslaje pare nemas nikakvo osiguranje.
Ti ako si naivan veruj pa plati i onda cekaj da ti roba dodje (verovatno nikad) ...

Hvala drustvo na savetima. Tako ce i biti. Ako ne budem imao neko osiguranje ili garanciju nista od trgovine.
Napisacu Vam sta se do kraja desilo.

Svako dobro

stalno ponavljas ako ti on ne da osiguranje? citas li ti da ne postoji nista sto bi ti on rekao da ti bude osiguranje.

Postalo mi je sumnjivo onog momenta kada mi je poslao instrukcije za placanje. Njegovo ime je "X X" (napisacu sve detalje ovde ako se ispostavi da je prevarant) a primalac novca je neka druga soba i nije cak ni firma koja je registrovana.

stalno ponavljas ako ti on ne da osiguranje? citas li ti da ne postoji nista sto bi ti on rekao da ti bude osiguranje.

Za one koji ne razumeju srpski "money protection" ili "customer protection" sto ukljucuje i trecu stranu, odnosno posrednika izmedju mene "kupca" i doticnog "prodavca". Jednostavnije je bilo kako sam probao na pocetku ali evo ovako sazvakano pa neki ne moraju da se trude vec samo da progutaju.

Hvala svima

Placam mu preko ceo iznos Western Uniona i po prijemu novca on salje robu. Postoji li neko osiguranje ako mu saljem novac Westernom?

Lololo :D Nikakve razlike nema između toga i onih nigerijskih prevara, gde im pošalješ nešto novca za troškove, a oni tebi prepišu nasledstvo od xxx miliona dolara :d

ne postoji posrednik koji garantuje pri western union transakciji. jer sto se njih tice ti njemu placas jer ti je prijatelj ili rodjak.

Posto je drmilos u jednom postu pominjao Ali , ne znam na koji je mislio na Aliekspress, ili verovatnije na Alibabu , verovatno misli na zastitu koju ti sistemi pruzaju korisnicima. Aliekspress je Solidna zastita za fizicka lica. Ali , Alibaba bas ne uziva najbolju reputaciju, a na Alibabi se i javljaju navodne firme iz celog sveta dok na AE prodaju samo Kinezi.

Sve sto mislis da imas makar kakvu zastitu sistema, mora ici kroz sistem. Ja nisam koristio AB jer je to sistem preduzeca za preduzaca, a ne za pojedince obicne kupce. Ali i AE robu mozes platiti sa WU, ali nikako tamo nekom Kinezu pojedinacno u njegov dzep, onda nema nikakve zastite, vec mozes uplatiti na racun AE i to je zasticeno , kao kada platis karticom, jer se sam AE ne bavi tim prevarama.

Kako funcionise sistem zastite na AB ne znam, ali takodje da bi i teoretski radio , novac mora ici na racun AB , a ne nekom indusu , Amerikancu , Kinezu ili bilo kome van sistema , platforme.

Porucio NiMH baterije (Eneloop) iz HK. Poslo je 10. jan, ako je tacan tracking sa HK poste. Na posta.rs, tracking kaze:
16.01.2014 08:22:36 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
16.01.2014 08:54:14 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
17.01.2014 10:17:56 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
17.01.2014 10:20:48 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
17.01.2014 10:37:50 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema
Ako prodje ovako brzo, porucujem jos 2 komada, od istog prodavca, samo zbog ovoga :)

Meni je isto punjač za tablet poslat 06.01. stigao već 11.01. na carinu, takođe poslat HK poštom, naručeno preko Ebay-a. A potom se kiselo na carini sve do danas.

Ahahaha, jel ti mene zezas brate niti ti on salje iz USA, a ako mu platis WU mozes brate da se pozdravis sa parama, na ALI-ju se placa karicama i imas zastitu. E sad svi ovo lepo procitajte I ZAPAMTITE DA JE OVO PREVARA.
Dobro je da si ovde prvo pitao da ti odgovorimo da se ne pozdravis sa tim novcem, auuuuuuuu.
Brate svaka ti cast kad si hteo preko WU ovo da platis, imas 00 majke mi ili ne znas(a izgleda na kraju to je).
na aliju placaj samo karticom imas zastiti sa Alija, ili se pozdravi sa novcem ako ikada ikome placas a da ga ne znas preko WU.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno