Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo!! oni pogresno posalju iz 11200 GPC Beograd, to je Savska, oni rade sa posiljkama. Cak i Savsku ulicu pametnjakovici imaju na 3 mesta u beogradu -.-

Neko rece da su uvodili nov software, mozda zato grese u slanju.
Dodaj PAK broj.

Neko rece da su uvodili nov software, mozda zato grese u slanju.
Dodaj PAK broj.

Vidis, to za software nisam cuo. Mislis da Kineze nece zbuniti ako im dodam PAK? Mada oni to stampaju pa stampaju. Problem je ove nase slucajno da ne zbunim :D ali dobra ideja, probacu sa jednim od paketa.

Nema pravila . Lupaju kako stignu. Najmanje je vazno sta pise u trackingu

Ima pravila, u prethodnom postu sam objasnio proceduru, ko ne veruje neka proveri.
Jedino sto kasne sa azuriranjem.

Zdravo svima, ovo je moj prvi post na forumu i nadam se da cemo se lepo druziti! :)

Imam jedan jako veliki i iritirajuci problem. Da li se nekome desavalo da posiljku iz 11200 GPC posalju na pogresnu adresu tj u pogresnu postu? Meni se desava vec treci put u poslednjih nedelju dana. Ok bi bilo to da oni urade pravilno NADOSLANJE i posiljka nakon greske stigne u moju postu. Naime zivim u Kaludjerici i moju postu stalno pomesaju sa Konjarnikom ili Mirijevom (u Mirijevu je jedna ulica sa istim imenom kao i moja). To bi bilo ok da na paketu svaki put nije lepo NAGLASEN postanski broj Kaludjerice 11130 kao i sam naziv naselja. Nakon slanja u pogresnu postu oni urade nadoslanje ali za carinu i dalje vracanje (konkretno u Kinu) a ne u moju postu. Prosle nedelje sam jedva vratio paket sa carine, nakon 20ak telefonskih poziva i iscrpnih ubedjivanja da na paketu lepo pise adresa, sto je i pisalo kada je stigao paketm samo je njih tamo mrzelo da pogledaju (kada su ga vratili sa carine, zaokruzili su ono gde pise Kaludjerica i hemijskom napisali 11130- postanski broj, ioako je JEDAN red nize bio istampan postanski broj). Sada na pracenju vidim da su dva paketa otisla za Mirijevo ponovo, pa je li moguce da su oni iz GPC-a toliko slepi!????
Evo ti broj kontrolora u Mirijevskoj posti : 011/3643-143 , pozovi, objasni situaciju i paketi ce biti preusmereni ka Kaludjerici.

Aj mi neko objasni šta je meni sad ovo? Obično kad stigne pošiljka, prvi status je za carinu.
6a3y3ene.jpg

Vidis, to za software nisam cuo. Mislis da Kineze nece zbuniti ako im dodam PAK? Mada oni to stampaju pa stampaju. Problem je ove nase slucajno da ne zbunim :D ali dobra ideja, probacu sa jednim od paketa.

Lepo si sam sebi objasnio, sto bi ih bunilo, oni to samo odstampaju i zalepe.
Ja obavezno dodajem, od kako je PAK uveden. Napisem ga u onom polju address 2 u obliku PAK: xxxxxx i ne brigam. :)

Stigao mi je ebook čitač Kindle Paperwhite, model iz 2013.
S obzirom da su mi ga poslali rođaci iz SAD i to običnom poštom (USPS), nisam platio neke veće dažbine poput carine, špedicije i PDV-a, već samo onih 65 dinara za carinski pregled i za lupanje pečata "Oslobođeno od carine". :)

Sada sam dobro prošao, ali za svoj prethodni Kindle 3 sam pre 3-4 godine platio čak oko 8500 dinara dažbina, ponajviše špediciju jer mi je stigao kurirskom službom.
Tako je to, nekad prođeš dobro, nekad loše.

Paket je stigao - može se reći svetlosnom brzinom, naručen 26. novembra prepodne (Shenzhen - Kina), stigao kod mene danas malo iza 16h (28. novembar, Nemačka). Iako nisam doplatio za ekspres isporuku, paket je bio deklarisan kao ekspres, nije mi baš jasno, ali ne bunim se. :D

Platio sam nekih 20% od vrednosti (tačnije 23,37 €) nemački PDV DHL kuriru - ne znam kako su iskopali tačnu cenu produkta, pošto ga je prodavac deklarisao na 50 dolara (nisam ovo tražio od njega, sam je tako napisao), pogodili su tačno u cent. Častio sam malo kurira, pošto je bio neki dobar, zvao me danas prepodne na poslu (iako nije morao), ja sam ga zamolio da navrati posle 16h, tako je i uradio. Finalna cena je dakle 145 €, radi se o ovom produktu:

ZERO 24/192KHZ DAC (srebrni front)

Prvi utisci odlični, kvalitet reprodukcije je iznad moje bivše zvučne karte Auzentech X-Fi Forte. :,,:

Prilozi

• dac kina dhl.jpg
    dac kina dhl.jpg
    269.3 KB · Pregleda: 161
Poslednja izmena:
Stigao danas paket, po prvi put swiss postom, isao na 11200 postu, otvaran, lepljen, pise oslobodjeno i nista nije naplaceno. Kakvo olaksanje, da i mene malo nekad uk*nja :) Onaj paket koji mi je pre 3 meseca vracen u kinu jer su hteli mi naplate 200% poreza je ponovo sada poslat i na carini je, videcemo da li cu ovog puta imati vise srece.

Da dodam i ja svoj slučaj pošto je glavni deo prošao. :) Poručio 14.11. sa FrozenCPU pumpe za vodeno, creva, žicu za kablove i - Primochill WetBench. Samim tim, kutija - poveća, paket težak 9,5kg. Stigao je 19.11. na carinu, i od tad se kiselio kod njih u Savskoj. Tek 27.11. su mi poslali telegram obaveštenja da imam pošiljku iz USA i da se javim/dođem radi dodatnih informacija. Poučen iskustvima ovde, spremim lepo rezervoar za pumpe, modularni kabl, parče sleeve-a, slikam celu moju skalameriju ovako rastavljenu na podu iz raznih uglova i odem u Savsku. Prime oni mene odmah u čuvenu sobu 504 i paket na sto pa redom da objasnim šta je šta, ukratko razgovor:

- Pumpe?
- Vodeno hlađenje, znate, kao u automobilima, evo, rezervoar, one se ovde montiraju, pa preko ovih konektora (QD3) zakačite crevo...
- A što ne može crevo ovde da se kupi?
- Mora da bude glatko unutra, savitljivo, crno, nema toga kod nas... bilo šta za vodeno hlađenje mora da se poručuje od preko...
- Dobro, dobro, a taj računar, jel' imaš neku sliku da vidimo to čudo što mora tako da se hladi?
- Imam, izvolite
- Iz kog si ovo filma izvukao, šta je ovo, neki SF... :D
- Nije iz filma, evo i u mobilnom par komada, ne može baš da stane u kućište pa je ružno da ovako stoji na podu, pa zato i ovo postolje, to se sklopi pa na njega montirate ovaj deo, ovo dođe ispod...
- A čime se baviš ti pa ti treba takav računar?
- Programer, ali ovo mi je hobi...
- Dobar neki hobi... OK, u redu je, platićete carinu i PDV i možete da preuzmete dole na šalteru ili da Vam dovezemo na adresu...

I tako, generalno, ljubazan gospodin i ekipa oko koja je zagledala šta je to sve u kutiji, OK, razumem ja da ne mogu svi da budu eksperti za računare, ali mi ovo ipak deluje previše restriktivno, pa nisam uvezo 10 pumpi ili 50m creva. Srećom, pustili su paket, jedino mi ne ide u glavu da od 19.11 stoji u Savskoj i da me obaveste tek 27.11, pa koja je poenta International Mail Express koji stigne iz USA za 4 dana onda? :(

Pa o tome se radi, te komunjare zive u 60-tim.... e sad zamisli da nisi imao sliku, da je ustao taj na levu nogu... itd, i kakva mu je to opaska sto to niste kupili OVDE (sta njega boli k.... gde ti kupujes)

Mene u stvari više intrigira šta je zapravo kriterijum da ospore pravo na uvoz bez dodatne dokumentacije? OK, ako hoću da uvezem veliku količinu nečega što bih prodavao pa postoji sumnja da nije za lične potrebe, ali bench table za comp, komada 1, dve pumpe, 3m Tygon creva, a najbolje je što me za 100ft žice nisu ni pitali. :)

U principu, uvek si sa carinicima u toj situaciji, i na granicu kad dođeš, neki ti pretrese ceo gepek, a neko pita jel' imaš da prijaviš nešto i teraj... ali šta je ovde bilo sumnjivo, nemam pojma.

Velike su guzve, ja zvao prekjuce kazu oni meni tek smo na paketima od 19.11...tako da kasne jedno 7-10 dana pa zato stoji dugo, nista strasno.

Recimo, ako poručiš neku tehniku koja bi mogla da se koristi za proizvodnju crystal metha, mogao bi da objašnjavaš svašta. Nekada je za uvoz kolor laserskih štampača bila potrebna posebna dozvola. U konkretnom slučaju, možda je čoveku bilo zanimljivo pa te je malo cimao ne bi li nešto naučio. Ima nas raznih. :)

Meni je danas stigla posiljka sa baterijama iz Holandije (2X4 Eneloop AA) - ne podleze carinskom pregledu.

Poslednja izmena:
a vidis meni isto to sa baterijama sa nkon sajta. udaren porez na duplo veci iznos od onog na predracunu iako je iz EU. tako da mi je umesto na 12 evra udaren pdv na 24evra...

Poslednja izmena:
To je za Beograd uobicajno, U Novom Sadu otvaraju i pisamca.... udaraju i PDV i na 3$ artikle samo zvoni, bude veci pdv+pregled+posta od cene artikla

Cemu se mogu nadati na carini za iPad Mini 2 koji dolazi iz Amerike? Placena je regularna cije 400$
U pitanju je poklon koji salje fizicko lice...

Mozes se nadati da ti oderu kozu s ledja, da ti neko to mazne ako nema TN, da prodje bez dazbina cak... svemu se mozes nadati.

Posiljka ce biti osigurana a servis je USPS. Ma necu vishe da kupujem ni zvake na balkanu...

a vidis meni isto to sa baterijama sa nkon sajta. udaren porez na duplo veci iznos od onog na predracunu iako je iz EU. tako da mi je umesto na 12 evra udaren pdv na 24evra...

Zaboravih da pomenem da su na onoj zelenoj carinskoj nalepnici napisali da je vrednost 20€ iako je prava vrednost 16€ s postarinom. Izgleda da te nalepnice neko stancuje unapred pa ih onda lepe kako signu. Mozda ti je tu pisalo 24 pa su onda carinili na tu vrednost.

na fakturi je pisalo lepo 12...ide faktura uz porudzbinu :)

da li da stavim manju vrijednost posiljke? necu ubacivati racun naravno...

mozda je bolje da ima racun jer bez racuna moze i oni proizvoljno da lupe vrednost.

Ide redovnom poštom, tako da će ga cepnuti 10%+20%.

na fakturi je pisalo lepo 12...ide faktura uz porudzbinu :)

Ali je faktura zavarena u najlon i treba to otvoriti a samo 66 din je naknada za taj rad od koga puca kicma:)

Taman da pitam i u vezi ovih tableta do kraja godine ako neko zna: da li je dovoljno da tablet stigne do carine pre Nove godine pa da bude oporezovan po sadasnjoj stopi ili ce da klepaju porez koji vazi u trenutku kad im stigne u ruke?

Da li ima negde forma ili mail za postavljanje tih pitanja carini, dajte link da ih pitam pa cu javiti ovde sta su rekli.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno