Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao prvo tebi prodavac ništa nije kriv, što su zakoni kod nas takvi i što carina radi kako radi. I neozbiljno je da tražiš refaund, prodavac je tebe ispoštovao i poslao plaćene stvari u propisanom roku. Postavlja se pitanje zašto si uopšte naručivao nešto što nisi spreman da primiš tj. platiš eventualne dodatne troškove. Takođe svaki prodavac ne samo na ebay-u se ograđuje od mogućih dodatnih troškova uvoza rode za svoju robu što je potpuno normalno. Jer ti kao kupac moraš da budeš svestan da država u kojoj živiš ima takve i takve zakone. Sve u svemu tragično ke u celoj priči to što će na ebay-u većina prodavaca Srbiju staviti na backlist zbog blago da kažem,više nego neozbiljnih pojedinaca.

Ni meni nije lagodno da primim paket i platim nešto što se nije plaćalo kada sam naručivao ali sam svestan da prodavac nije kriv za takvu situaciju već naše lopine.

nisi procitao sve
paket ce se VRATITI njemu, on nista vise ne placa (osim ako srbija ne lupi taksu za izvoz paketa nazad kod njega, pa i to mora da plati).

ja kao kupac racunam da zivim u zemlji gde je zakon donesen da se placa PDV pre skoro godinu dana, ali ga jos nisam platio sve do sad tako da nisam bio upucen, a trebao sam po logici stvari, ali me drugari iz carine na mufte pustali dosad, jel'?

citam ja small print gde pise da prodavac nije odgovoran za customs & tax prilikom ulaska preporucenog pisma u zemlju, ali po ovome sto ti kazes da paket nije stigao uopste (a ceka se jos od pocetka aprila, iz engleske, ne iz kine), ja ne bi mogao da trazim da mi vrati novac nazad
Jer ti kao kupac moraš da budeš svestan da država u kojoj živiš ima takve i takve zakone.
, nije ga on zagubio, nego nasa posta, pa da zivkam cimam da mi kazu sa jednog broja da ne moze tako nego mora da zovem drugi broj koji me redirectuje na treci broj a on mi trazi da preko faksa (ne maila ili postom) dostavim im dokaze da je to moj paket i da sam ga ja kupio i ostale gluposti koje su se desavale drugima (licno znam ovo za faks da traze, jer mailom ne moze da se salje zalba ili dokumentacija na uvid, bar je bilo pre godinu dana sigurno)

isto kao sto ja moram da budem svestan u kojoj zemlji zivim, on mora takodje da bude svestan da ebay policy zakida prodavca itekako, (do pre par godina je mogao da ostavlja i negativan feedback kupcima, dok sad moze samo ili pozitivan ili da ga ne ostavi), i da je rizik kad salje u ove zemlje brdovite, STO I JESTE, jer da nije ova tema ne bi imala 150 strana.

sve u svemu, ovo sto ti pricas je da prodavac nista nije lose uradio.
isto po toj logici ja mogu da kazem da nije ispostovao dogovor da ce za 30 dana biti posiljka kod mene, a ustvari posle 4x dana tek dolazi postar. i po tom osnovu sam mogao pre 3-4 dana da mu trazim refund, jer ocigledno posiljka nece da stigne, ali nisam jer znam "u kakvoj zemlji zivim i sa kim imam posla".

ako mu ne stigne paket od nase poste nazad pa me cima, ja mu lepo prosledim broj nase carinske ispostave u savskoj 2, samo mu kazem da trazi nekog ko zna engleski pa neka se igra dora the explorer.

bicemo blacklistovani neminovno kao italija/singapore/brazil, upravo zbog ovih nasih, jer neko sa 300e prosecnom platom nece da dozvoli da mu kradu pakete ili kablove od 2$ naplacuju po 240din dodatno, nego ce lepo da vrati i trazi pare nazad, sto je i logicno. samo dok se narod malo opameti i shvati kako ide proces refundacije.
 
Poslednja izmena:

Ako ti paket uopste nije stigao to je druga stvar i postoji sasvim druga procedura za to. Ovo sto ti pricas ne funkcionise tako kako si zamislio:"Ne svidja mi se koliko su mi ocarinili pa cu da vratim paket". To sto je Srbija dobila PayPal pre 20 dana ne znaci da su i ostali tek poceli sa online trgovinom ili prodajom.

Nece Srbija biti blacklistovan-a, pogotovo ne zbog tebe. Pre ce da bude da ces ti da ostanes bez eBay i PayPal naloga. Italija ima probleme zbog toga sto njihova carina odbija da primi uvoz paketa pa se pravo sa carine vracaju nazad, a ne sto se nekome ne svidja visina dazbina pa vrati paket nazad.

Tumacenje i "trenutna" primena zakona su vise nego jasni, i ne razumem kako nekima sve to ne dopire do mozga.

Kako da ne, eto upravo postar doneo malo pisampce sa ebay-a, unutra adapter , pise vrednost 2 funte ocarinjeno na 5$, postaru placas 240din

Stvarno ne vidim kako su pomislili da imaju osnov da naplate PDV.
 
Poslednja izmena:
O krađi paketa ono što mogu da kažem je samo iz mog ličnog iskustva, a to je oko 100ak pošilki u zadnjih 3 godine. Meni lično ni jedana pošijka nije kalirala. Možda je stvar i u tome da im nisu zanimljive stvari koje poručujem. Imao sam pre nedelju dana da kažem prvi put problem, a to je da su na carini bili veoma suptilni sa baratanjem skalpelom pa je roba oštećena.
 
Ako ti paket uopste nije stigao to je druga stvar i postoji sasvim druga procedura za to. Ovo sto ti pricas ne funkcionise tako kako si zamislio:"Ne svidja mi se koliko su mi ocarinili pa cu da vratim paket". To sto je Srbija dobila PayPal pre 20 dana ne znaci da su i ostali tek poceli sa online trgovinom ili prodajom.

Nece Srbija biti blacklistovan-a, pogotovo ne zbog tebe. Pre ce da bude da ces ti da ostanes bez eBay i PayPal naloga. Italija ima probleme zbog toga sto njihova carina odbija da primi uvoz paketa pa se pravo sa carine vracaju nazad, a ne sto se nekome ne svidja visina dazbina pa vrati paket nazad.

Tumacenje i "trenutna" primena zakona su vise nego jasni, i ne razumem kako nekima sve to ne dopire do mozga.
>vise nego jasni
>situacije koje potvrdjuju mnogi drugi a i ja gde 2 coveka koji uznu ISTI predmet od ISTOG prodavca PO ISTOJ ceni placaju RAZLICITE dazbine obicno jedan prodje BEZ IKAKVIH
ok

kupujem jos od '10, a vracao sam pakete i pre, narocito posto mi carina predlaze to da uradim ako necu da platim, jer to upravo spada u "nenadane troskove", a verovatno preporucuju da ne platim da bi oni mogli da stave u carina shop.

jos bolje sto srbija nece biti blacklistovana zbog mene. a ne brini se za moj ebay/pp account, vec duze vreme ga koristim a hvala bogu sa njima nikakvih problema.

ja samo radim kako me savetuju ovi iz carine, maltene postar kad sam hteo da vidim gde mi stoje pare da podignem jer dosao u 7:40 kaze nema veze ako neces da platis nisi jedini, imas 5 dana (ko ultimatum bogte)

tumacenje i "trenutna" primena zakona zahteva da neko visi po forumima, cita komentare i testimonialse sa news site-ova, word of mouth raspitivanje kako je ko prosao sa kojim paketom od kog prodavca, zvanje savske 2 i nadleznih za to kako ide carina/pdv. sta cini pravno lice pravnim i uvoznikom a sta fizicko lice. kako se utvrdjuje sta je poslao prijatelj a sta prodavac/pravno lice ili prodavac/fizicko lice. zasto u novom sadu naplacuju kablove i sitnice po 300din kad uopste kostali 200din, a u drugim mestima uopste to ne gledaju, a na trecem mestu kako kad, zasto desetinama ljudi nesto od 5$ stave da je 10$ i sa kojim pravom, zasto nekom prodje artikal od 80e+ bez problema a sa 0 dazbina, a nekom za 30e naplacuju i PDV i sve zivo, razmak vremenski tipa 3 dana. (licno iskustvo).

vise nego jasno, realno
 
Poslednja izmena:
Ne verujes zakonima ove drzave a verujes savetu postara/carinika? :p Ne kazem da nisu u pravu ali nisam siguran da i ostali u svetu znaju za njihova tumacenja.

Ne brinem se za tvoj PP/eBay nalog ni najmanje veruj mi.

Ne znam da li moze jasnije?

Vrednost posliljke se procenjuje: kataloski, PP izvod, izvod iz banke, slicna cena proizvoda u online prodavnicama, koznakakojos, etc. Mogu da uzmu jedno, mogu da uzmu drugo, mogu da uzmu od svega pomalo.

Neko plati, neko ne. Nazovi kako hoces: praksa, diskreciono pravo, nestrucno osoblje, novi zaposleni, menjanje prakse radi postizanja kvote, koznastajos, etc.

Ono sto tebe interesuje je krajnje jednostavno:

1. KUPIS nesto od firme do 50 evra, placas PDV, ne placas carinu.
2. KUPIS nesto od fizickog lica do 70 evra, placas PDV, ne placas carinu.
3. Dobijes nesto na POKLON od fizickog lica do 70 evra, ne placas PDV, ne placas carinu.
4. Sve sto KUPIS a prelazi 50e od firme/70 evra od fizickog lica placas i PDV i carinu.

Ne znam da li moze jasnije. Ovo je trenutno tumacenje i primena zakona. Sve ostalo su izuzeci koji potrvrdjuju pravilo i koji variraju i zavise od gomile promenljivih (Evica, Novi Sad, carinik otisao sinoc na slavu, carinika iznervirala zena/muz, pun mesec, etc).
 
Poslednja izmena:
@-Marko-
Jel ti nesto nije jasno, da li treba da ti se crta?

Mislis da ce takvi kao ti sto dele misljenje sa tobom moci jos dugo da nas kradu, e to cete tek videti....
 
@zeljko

Dobio si pismo sa eBay-a na kome pise da to sto se unutra nalazi kosta 2 funte?! I onda se carina usudila da naplati PDV na to. Meni sve jasno, nisam siguran sta tebi pravi problem.

Meni se licno ne svidja da placam vise ali dok je takav zakon na snazi ili dok se tako tumaci, nemam drugog izbora osim da pristanem da je takva realnost ili da prestanem da narucujem online.
 
Poslednja izmena:
Realnost je da ovo nece ici jos dugo.... za sve ima nacina, nikom do zore gorela nije, ne milsim na politiku vec na ljude jer bagra birokratska nam vec predugo guli kozu sve moj do moga, salteras iza salterasa, fingiraju zakone po svome predugo nekom ce da pukne uskoro
 
Ne znam da li moze jasnije?

Ono sto tebe interesuje je krajnje jednostavno:

2. KUPIS nesto od fizickog lica do 70 evra, placas PDV, ne placas carinu.
Nije tačno... Evo citat iz Politike:
А према члану 26. Закона о ПДВ-у и члану 216. Царинског закона, пошиљке мале вредности (до 70 евра) које грађани добијају од физичких лица, ослобођене су свих увозних дажбина (ПДВ-а и царине).
 
A gde se spominje poklon u citatu politike?
 
Nije tačno... Evo citat iz Politike:

Koliko znam, jedino u slucaju:

"5) domaći i strani državljani - na pošiljke male vrednosti koje besplatno primaju od fizičkih lica iz inostranstva, pod uslovom da te pošiljke nisu komercijalne prirode"

Iz pomenutog clana 216. Carinskog zakona.
 
sacuvaj me boze od internet isterivanja pravde i proricanja gorenja sveca.

Zeljko je odavno poznat na forumu kao Aksiom, a ovi drugi koji isteruju pravdu na temu carine, vojvodine, vodovoda i sl. gluposti - sve sa izjavama kako nam Paypal nije ni trebao; su tu da dporinese opstem utisku ove zajednice.

to sto ranije nisam imao paypal, pa sada imam, pa se sada drzava setila da me oporezuje - meni ne predstavlja problem. ako mi se ne isplati - ne isplati mi se, necu ni da narucujem.
a nemam mentalitet kineza da uvozim slepere i izbegavam carine+poreze. vidim da najvise kukaju oni koji preprodaju robu sa DXa, eBaya i sl....
 
3. Dobijes nesto na POKLON od fizickog lica do 70 evra, ne placas PDV, ne placas carinu.

ispada da ni ovo nije tacno,jer po iskustvima,misljenjima itd mnogih oni ce i na taj POKLON da udare PDV,ako treba i carinu,a ti posle dokazuj da je to zaista POKLON......(samo sto izgleda jos uvek niko ne zna kako se to dokazuje da li je nesto poklon)
 
ispada da ni ovo nije tacno,jer po iskustvima,misljenjima itd mnogih oni ce i na taj POKLON da udare PDV,ako treba i carinu,a ti posle dokazuj da je to zaista POKLON......(samo sto izgleda jos uvek niko ne zna kako se to dokazuje da li je nesto poklon)

Znam :( Isto kao i kategorije za naplatu PDV-a od 8% i 20%. Sistem funkcionise lose, i cesto ne bas najbolje po nas, nazalost.
 
Poslednja izmena:
sacuvaj me boze od internet isterivanja pravde i proricanja gorenja sveca.

Zeljko je odavno poznat na forumu kao Aksiom, a ovi drugi koji isteruju pravdu na temu carine, vojvodine, vodovoda i sl. gluposti - sve sa izjavama kako nam Paypal nije ni trebao; su tu da dporinese opstem utisku ove zajednice.

to sto ranije nisam imao paypal, pa sada imam, pa se sada drzava setila da me oporezuje - meni ne predstavlja problem. ako mi se ne isplati - ne isplati mi se, necu ni da narucujem.
a nemam mentalitet kineza da uvozim slepere i izbegavam carine+poreze. vidim da najvise kukaju oni koji preprodaju robu sa DXa, eBaya i sl....

Uzivaj u ovoj tvorevini dok traje, mora da imas debele koristi kad tako mislis, ne krivim te ali tako nece jos dugo moci
 
Da li jos neko ceka pakete iz kine koji su poslati 14og aprila ili pre, nemam pojma da li ovi moji came jos uvek na carini jer nemam tracking broj, ali od posiljki ni traga ni glasa..
 
Pretpostavka: na i u paketu nema nikakvog računa, navedene vrednosti, samo adrese primaoca i pošaljioca.

Predpostavka nazalost nije tacna. Ti na primer hoces svojoj tetki koja zivi u Nemackoj da posaljes nesto sto si sam napravio od drveta, za uspomenu si izdeljao malu figuricu . Ovo je primer i malo je apsurdan ali mora biti takav. Figuricu odosis na nasu postu, i oni ti tamo kazu da pismo mora biti otvoreno, jer sve podleze carinskom pregledu, cak i to sto si sam napravio, daju ti da popunis papire izvozne deklaracije i na kraju zalepe jednu carinsku deklraciju na samo pismo gde pise sta je u pitanju , da je poklon i obavezna vrednost. Zato je primer ovakav, da saljes nesto sto nisi kupio, saljes na poklon, a procedura je kao da si opljackao banku.


sacuvaj me boze od internet isterivanja pravde i proricanja gorenja sveca.

Zeljko je odavno poznat na forumu kao Aksiom, a ovi drugi koji isteruju pravdu na temu carine, vojvodine, vodovoda i sl. gluposti - sve sa izjavama kako nam Paypal nije ni trebao; su tu da dporinese opstem utisku ove zajednice.

to sto ranije nisam imao paypal, pa sada imam, pa se sada drzava setila da me oporezuje - meni ne predstavlja problem. ako mi se ne isplati - ne isplati mi se, necu ni da narucujem.
a nemam mentalitet kineza da uvozim slepere i izbegavam carine+poreze. vidim da najvise kukaju oni koji preprodaju robu sa DXa, eBaya i sl....


Ovo je toliko Jadno da ne bi ni trebalo komentarisati. Ili si toliki Licemer ili si Prespavao polovinu komentara kada se po tebi rubrika svodi na ovo sto si napisao. Gde se po tebi uklapaju Kradje Carine preko naduvanih procena ?? U zakon sigurno ne, a te price da li su osteceni oni koji to zele da preprodaju ili ne, zakoni su tu jasni i nikakve Carinske Kradje se ne desavaju u cilju sprecavanja prodaje robe inace bi u zakonu bas tako pisalo. "Mi vam krademo novac da vi ne biste to kasnije preprodali , clan XY" . Stvarno treba biti jedinstven pa doneti ovako Bolestan zakljucak i Opravdavati Lopove sa Carine, jer mozda tamo neko nesto preprodaje.
 
Poslednja izmena:
Da li jos neko ceka pakete iz kine koji su poslati 14og aprila ili pre, nemam pojma da li ovi moji came jos uvek na carini jer nemam tracking broj, ali od posiljki ni traga ni glasa..

Ja cekam jedan od 10. ili 11. ne mogu sad tacno da se setim, bas razmilsljam da danas kontaktiram prodavca. A jedan koji sam narucio 7 dana kasnije mi je vec stigao. Najverovatnije cu traziti "refund", jer ne znam da li kasni ili.... pa ako stigne kontaktiracu ga i platicu mu opet.
 
Poslednja izmena:
sacuvaj me boze od internet isterivanja pravde i proricanja gorenja sveca.

Zeljko je odavno poznat na forumu kao Aksiom, a ovi drugi koji isteruju pravdu na temu carine, vojvodine, vodovoda i sl. gluposti - sve sa izjavama kako nam Paypal nije ni trebao; su tu da dporinese opstem utisku ove zajednice.

to sto ranije nisam imao paypal, pa sada imam, pa se sada drzava setila da me oporezuje - meni ne predstavlja problem. ako mi se ne isplati - ne isplati mi se, necu ni da narucujem.
a nemam mentalitet kineza da uvozim slepere i izbegavam carine+poreze. vidim da najvise kukaju oni koji preprodaju robu sa DXa, eBaya i sl....

+1

Ja sam u poslednjih nekoliko godina potrošio više hiljada evra preko neta, ali kupovao sam ono što je potrebno meni i mojim prijateljima, a da kod nas ili nema da se kupi ili je bar 40% skuplje.

Evo, sada čekam paket sa nekim stvarima koje ne mogu da kupim u Srbiji i zbog haosa na carini kasni već 15 dana.
Hoću da platim i carinu i PDV na svoj paket, ali neću da ga čekam besmisleno dugo.

Bavim se maloprodajom proizvoda za koje imam apsolutni monopol na polju legalne trgovine u ovoj zemlji. Bez obzira na to, nemam ništa protiv ljudi koji za sebe naručuju proizvode preko neta, a nemam ništa ni protiv onih koji preprodaju te proizvode.

Samo nemoj da smarate kako vam država nešto otima, jer bi neko mogao da kaže "ti si prvi počeo".
Nedavno, naslovna strana neke dnevne štampe:"Svako može da bude uspešan menadžer, ako ne plaća porez".

Najrađe bih zatvorio temu, ali ostaje zbog ljudi koji su se ni krivi ni dužni našli u neprijatnoj situaciji zbog naše carine i uspešnih menadžera koji čekaju pakete.
 
@Miglia
to što si napisao odnosi se na paket, a ne i na preporučeno pismo. Ukoliko šalješ nešto sitno i to samo jedan komad nije potreban carinski pregled nego na preporučeno pismo zalepiš carinsku deklaraciju CN22 (http://www.thepostalconnect.com/imagelib/CN22-Declaration.gif ) i predaš je na šalteru pošte.
 
Uzivaj u ovoj tvorevini dok traje, mora da imas debele koristi kad tako mislis, ne krivim te ali tako nece jos dugo moci

Vidiš, koristim PP da platim premium nalog za WoT, da kupim na SD, da kupim neku sitnicu sa eBay. Ne uvozim ko ti 5 punjača za laptop i tvrdim kako je sve za ličnu upotrebu, a posle preprodajem i psujem carinu i državu što su se setili kako još da dođu do prihoda.
 
Vidiš, koristim PP da platim premium nalog za WoT, da kupim na SD, da kupim neku sitnicu sa eBay. Ne uvozim ko ti 5 punjača za laptop i tvrdim kako je sve za ličnu upotrebu, a posle preprodajem i psujem carinu i državu što su se setili kako još da dođu do prihoda.

Ti si klasicna primer da komsiji umre krava.... ako vec ne radis u drzavnoj sluzbi sto me ne bi cudilo....i da ti ces da procenis sta je za mene a sta nije kao za vreme tita (ma ni tada nije bilo ovako ni blizu!)
 
+1

Ja sam u poslednjih nekoliko godina potrošio više hiljada evra preko neta, ali kupovao sam ono što je potrebno meni i mojim prijateljima, a da kod nas ili nema da se kupi ili je bar 40% skuplje.

Evo, sada čekam paket sa nekim stvarima koje ne mogu da kupim u Srbiji i zbog haosa na carini kasni već 15 dana.
Hoću da platim i carinu i PDV na svoj paket, ali neću da ga čekam besmisleno dugo.

Bavim se maloprodajom proizvoda za koje imam apsolutni monopol na polju legalne trgovine u ovoj zemlji. Bez obzira na to, nemam ništa protiv ljudi koji za sebe naručuju proizvode preko neta, a nemam ništa ni protiv onih koji preprodaju te proizvode.

Samo nemoj da smarate kako vam država nešto otima, jer bi neko mogao da kaže "ti si prvi počeo".
Nedavno, naslovna strana neke dnevne štampe:"Svako može da bude uspešan menadžer, ako ne plaća porez".

Najrađe bih zatvorio temu, ali ostaje zbog ljudi koji su se ni krivi ni dužni našli u neprijatnoj situaciji zbog naše carine i uspešnih menadžera koji čekaju pakete.



Sve je ovo lepo sto si napisao i kao moderator mozes ne samo da zatvoris temu, nego verovatno i da je i celu izbrises.

Ali postoji jedan deo koji nisi obradio u svom postu a dajes pluseve Iznogudu za koga su svi lopovi i sverceri. I ja sam spreman da platim ono sto zakon nalaze, ako je do 50 Eura pdv 8 % ili 20 % , ako je preko 50 Eura i 10 % carine pride. To po meni nije uopste sporno.

Ali nisam spreman ni sada i nikada necu biti da na nesto sto sam platio 12 $, Bahati , Carinik Lopov, jer tako moze napise da On to procenjuje na 30 $ i da platim skoro 3 puta vise nameta nego sto zakon propisuje. Protiv toga cu se uvek boriti, i svakog cu podrzati ko se nadje u takvoj situaciji, nisam jedinikoji je pokraden i o tome pisem.

Pa molim lepo ako se o tome Ne sme pisati na ovom Forumu, lepo vi Moderatori, ili ko vec , Vlasnik neka nam napise to , pa cu potraziti neko drugo mesto , gde se i o tome sme pisati.
 
Poslednja izmena:
Predpostavka nazalost nije tacna. Ti na primer hoces svojoj tetki koja zivi u Nemackoj da posaljes nesto sto si sam napravio od drveta, za uspomenu si izdeljao malu figuricu . Ovo je primer i malo je apsurdan ali mora biti takav. Figuricu odosis na nasu postu, i oni ti tamo kazu da pismo mora biti otvoreno, jer sve podleze carinskom pregledu, cak i to sto si sam napravio, daju ti da popunis papire izvozne deklaracije i na kraju zalepe jednu carinsku deklraciju na samo pismo gde pise sta je u pitanju , da je poklon i obavezna vrednost. Zato je primer ovakav, da saljes nesto sto nisi kupio, saljes na poklon, a procedura je kao da si opljackao banku.





Ovo je toliko Jadno da ne bi ni trebalo komentarisati. Ili si toliki Licemer ili si Prespavao polovinu komentara kada se po tebi rubrika svodi na ovo sto si napisao. Gde se po tebi uklapaju Kradje Carine preko naduvanih procena ?? U zakon sigurno ne, a te price da li su osteceni oni koji to zele da preprodaju ili ne, zakoni su tu jasni i nikakve Carinske Kradje se ne desavaju u cilju sprecavanja prodaje robe inace bi u zakonu bas tako pisalo. "Mi vam krademo novac da vi ne biste to kasnije preprodali , clan XY" . Stvarno treba biti jedinstven pa doneti ovako Bolestan zakljucak i Opravdavati Lopove sa Carine, jer mozda tamo neko nesto preprodaje.

Ne opravdavam ja krađu, ali ovo nije krađa ako postoji takvo tumačenje nekog člana zakona, odredbe ili šta već... Nisu ranije naplaćivali, sada naplaćuju i - šta sada?
Gledam samo lično: sada i ja mogu da kupujem sa neta, ne treba mi lokalni posrednik preprodavac i ako mi se isplati sve sa carinom i porezom - platiću. Ako mi ukradu na carini, žaliću se. Ali da kukam posle 100 paketa kako me odjednom kradu, jer su promenili pravila - to je meni jadno.
 
Poslednja izmena:
Ti si klasicna primer da komsiji umre krava.... ako vec ne radis u drzavnoj sluzbi sto me ne bi cudilo....i da ti ces da procenis sta je za mene a sta nije kao za vreme tita (ma ni tada nije bilo ovako ni blizu!)

ne zemljace, to je tvoj mentalitet. jer ti prizivas povratak na staro, gde samo tebi stizu paketi bez carine, a smeta ti sto se sada to otvorilo za sve (uz dodatne troskove).

ne radim u drzavnoj sluzbi, sve racune placam na vreme, nikom nista ne dugujem (verovatno sam u tvojoj knjizi tezak ***** i budala zbog toga), nikoga ne varam - pa ni drzavu (verovatno i za ovo kod tebe upadam u jos neku nizu kategoriju).
samo hocu da pravila igre vaze za sve.

od danas se placa PDV, vazi - ali na sve pakete. od sutra carina - vazi, ali na SVE pakete. a ne danas pusti Migili sve bez troskova, a Zeljku naplati 3x vishe, a Srdjanu kao sto treba.
Ne, ja hocu da sva trojica platimo isto.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno