Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Upravo sam došao iz pošte gde mi je uručen prazan paket (odmah sam otvorio upošti) u kojem je trebalo da bude mobilni telefon.
Plaćeno preko PayPala, imam tracking broj, ali džabe. Na ambalaži pečat "ne podleže carinskom pregledu", ako ima veze (čini mi se da je neko vrlo rano opelješio pakovanje na osnovu toga).
Šta mi je dalje činiti?
EDIT: Lopov je ostavio kutiju, a na njoj je IMEI, da li mi to ikako može pomoći?
Da, koverta-kesa je bila otvarana, pa zalepljena širokim selotejpom, minimum radi carinske inspekcije.
Unutra je bila kutija telefona dobrano obložena stiroporom, koji je takodje isečen, ali nije ponovo lepljen.
Pečati kutije (oni okrugli, providni, što čim se malo odlepe, ne mogu da se više zalepe nazad) su jako vešto isečeni nekim tankim skalpelom ili sličnom oštricom. Dakle, nije radjeno na žurbu.
Glavu dajem je da je ukradeno u transportu i to negde kod nas. Šta da sad radim?
Odmah sam išao na šalter kod kontrolora koja ništa nije htela da mi da napismeno, samo mi je govorila da prvo tražim pisanu potvrdu od pošaljioca da se odrekne prava na potraživanja paketa, pa tek onda podnosim zahtev za nadoknadu štete. Zvao sa i policiju koja me je uputila na odeljenje za visokotehnološki kriminal...
Ja nekako kontam, da tu mozda i nije bio telefon..... Cisto sumnjam da bi na carini otvorili paket, videli da je telefon, pa lupili pecat "Ne podleze carinskom pregledu", verovatno bi naplatili pdv, carinu....:trust:
Osim ako se cariniku nije dopao, pa ga oporezovao i lupio taj pečat... mislim, ne može se znati zasigurno sa ove pozicije. Mada bi u sistemu trackinga trebalo da se zna ko je u svako vreme rukovao paketom.
Opet pitam, šta mi je sledeći korak? Da tražim refund preko PP? Da li IMEI sa kutije može da se iskoristi u svrhu traženja?
Eh, da, u paketu nema nikakvog računa. Samo spolja na ambalaži stoji da je vrednost 20 dolara, što je vrednost koja piše i na zvaničnoj fakturi na sajtu...
Osim ako se cariniku nije dopao, pa ga oporezovao i lupio taj pečat... mislim, ne može se znati zasigurno sa ove pozicije. Mada bi u sistemu trackinga trebalo da se zna ko je u svako vreme rukovao paketom.
Opet pitam, šta mi je sledeći korak? Da tražim refund preko PP? Da li IMEI sa kutije može da se iskoristi u svrhu traženja?
Ako se posiljka vodi kao paket onda kod svakog skeniranja ide na vagu, bas ako nesto zafali da se vidi gde je nestalo. Prijavi slucaj u posti. Problem moze da bude ako je i osigurana onda je to na vrednost koja pise na posiljci.
Kao prvo odakle si naručio telefon, tj da li je pouzdana prodavnica ? Kao drugo na paketu treba da piše težina kad je poslat. Prosečan paket sa telefonom je težak malo manje od pola kilograma. Ako je težina oko 200 grama verovatno nije ni bio unutra
Upravo sam došao iz pošte gde mi je uručen prazan paket (odmah sam otvorio upošti) u kojem je trebalo da bude mobilni telefon.
Plaćeno preko PayPala, imam tracking broj, ali džabe. Na ambalaži pečat "ne podleže carinskom pregledu", ako ima veze (čini mi se da je neko vrlo rano opelješio pakovanje na osnovu toga).
Šta mi je dalje činiti?
EDIT: Lopov je ostavio kutiju, a na njoj je IMEI, da li mi to ikako može pomoći?
Pa odmah Paypal. Navedes i da nisi platio carinu i pdv a da je telefon bio u paketu to nikako ne bi mogao da izbegnes. Nauk za drugi put kad otvarate skuplje pakete video snimak je dobra stvar.
Policija preko imei broja moze da nadje svaki telefon ako je ukljucen i bar jednom bio povezan na neku mrezu, ali da bi to oni uradili treba da imas debele veze ili da je neko teze krvicno delo pocinjeno
Ma jok. Znam strance koji su prijavili i nasli su im telefone, ili barem trazili.
Njima je to najlakse, samo napisu naloge operaterima, i cekaju odgovor, nista ne rade.... jedino ako se neka stranka buni, oni daju nalog da se salje pesadija
Sve ovo naravno ako nije IMEI prebrisan.
S' tim da su ovi stranci imali dokaz da je njihov fon. A ti imas samo dokaz si preuzeo sa IMEI broj neki
IMEI se vrlo lako menja, na nekim telefonima ne treba ni root bukvalno 2 minuta posao. Policija će ga naći jedino ako lopov nije iskusan. Mada ja mislim da taj telefon nije ni ušao u Srbiji
Kao prvo odakle si naručio telefon, tj da li je pouzdana prodavnica ? Kao drugo na paketu treba da piše težina kad je poslat. Prosečan paket sa telefonom je težak malo manje od pola kilograma. Ako je težina oko 200 grama verovatno nije ni bio unutra
Geekbuying.com i upravo sam to hteo da dopunim, težina je 400+ grama, podatak popunjen od strane holandske pošte. Osim ako kinez i holandjanin nisu u dosluhu, nema šanse da telefon nije bio u paketu do Srbije.
Ništa mi nije jasno iz postova.
Prijaviti policiji IMEI ili je to uzaludan posao?
Ako si ga otvorio u pošti pred radnikom, imaš pravo da tražiš zapisnik.
Ako nemaš zapisnik, onda može snimanje prvog otvaranja da pomogne, ali sumnjam i to jer je pošiljka već u transportu otvarana.
Nije kod nas sigurno ukradeno, ukradeno je negde izmedju Kine i Srbije.
Koliko god svi mi loše mislili i pričali o svojoj zemlji, nismo još uvek tolika banana republika, niti smo ikada bili.
Policija ti neće pomoći, jer nije na našoj teritoriji došlo do kradje. A i da jeste, teško je sve dokazivo.
Potrebno je da prijaviš geekbuying-u šta se dogodilo, i da se nadaš njihovoj dobroj volji da ti pomognu jer ako je došlo do kradje u trasnportu, nisi ti jedini slučaj.
Možeš i preko paypal-a da pokušaš, ali bez zapisnika, i video snimka ne verujem da će ti išta pomoći.
Kada si video da je lagana pošiljka trebalo je odmah u pošti reagovati sa otvaranjem posiljke uz zapisnik i svedoke.
Geekbuying.com i upravo sam to hteo da dopunim, težina je 400+ grama, podatak popunjen od strane holandske pošte. Osim ako kinez i holandjanin nisu u dosluhu, nema šanse da telefon nije bio u paketu do Srbije.
Ništa mi nije jasno iz postova.
Prijaviti policiji IMEI ili je to uzaludan posao?
Te podatke pišu kinezi, Holanđani bi napisali pravu težinu. Geekbuying je pouzdana prodavnica, ali najveća ti je šansa da od njih dobiješ refund preko PayPal.
Prijavi policiji svakako, ako nije promenjen IMEI I nalazi se u Srbiji naći će ga sigurno.
Pa verovatno da nije menjan imei jer taj bambus da ima mozga da se seti da moze da promeni imei imao bi mozga da izvadi telefon sa sve kutijom i da ostane samo stiropor okolo, da ti uopste ne ostavi kutiju sa imei brojem da ga trazis (jedino ako prodavac zapisuje imei broj telefona kad ti ga salje zbog neke svoje evidencije ili garancije, mada sumnjam).
Ako si ga otvorio u pošti pred radnikom, imaš pravo da tražiš zapisnik.
Ako nemaš zapisnik, onda može snimanje prvog otvaranja da pomogne, ali sumnjam i to jer je pošiljka već u transportu otvarana.
Nije kod nas sigurno ukradeno, ukradeno je negde izmedju Kine i Srbije.
Koliko god svi mi loše mislili i pričali o svojoj zemlji, nismo još uvek tolika banana republika, niti smo ikada bili.
Policija ti neće pomoći, jer nije na našoj teritoriji došlo do kradje. A i da jeste, teško je sve dokazivo.
Potrebno je da prijaviš geekbuying-u šta se dogodilo, i da se nadaš njihovoj dobroj volji da ti pomognu jer ako je došlo do kradje u trasnportu, nisi ti jedini slučaj.
Možeš i preko paypal-a da pokušaš, ali bez zapisnika, i video snimka ne verujem da će ti išta pomoći.
Kada si video da je lagana pošiljka trebalo je odmah u pošti reagovati sa otvaranjem posiljke uz zapisnik i svedoke.
evo da napišem ponovo, pošiljka je sa moje strane odmah otvorena u pošti u kojoj je primljena u razmaku od 4 sekundi od prijema u ruke.
Pošiljka je prethodno otvarana, pretpostavljam da bi se ustanovilo šta je u njoj, i zalepljena.
Na slici se vidi kako je to izgledalo: zalepljeno po sredini, otvoreno sa obe strane po oko 5 cm. Nedovoljno za šaku i kutiju koja je unutra u stiroporu.
Ako je takvo prolazilo medjunarodni transoport, onda... ne znam šta da kažem...
Zato kažem da mislim da je otvorena u Srbiji na carinskoj kontroli (ali naravno da ne mogu da budem 100% siguran).
Pošiljka koju sam primio nije baš tako lagana u rukama da bi se odmah primetilo da je prazna. Svejedno, otvorio sam je bukvalno odmah, na jednom pultu sa strane.
Odmah po otvaranju pošiljke od strane mene, pokazao sam radnicima šaltera isporuka pošiljki sadržaj iste: praznu kutiju mobilnog telefona. Naglašavam da sam sve vreme u pošti i da ne prolazi više od 15 sekudi. Pošiljke me šalju na šalter Kontrole da uložim reklamaciju.
(Slikano na šalteru kontrolorke)
Kontrolorki u pošti sam tražio bilo kakvu pisanu potvrdu da sam na licu mesta otvorio pošiljku i zatekao praznu ambalažu. Nije htela da mi išta da obrazloživši da "za to moraju da se vraćaju kamere, što ne može da uradi bez prisustva policije".
Zove upravnika (koji nije tu), objašnjava mu situaciju i naposletku mi govori da dodjem sutra u vreme kada je tu upravnik (8-16h). Nema veze što sam tada uveliko na poslu, a pošta radi do 19h uveče...
Zovem policiju, objašnjavam situaciju, upućuju me na obraćanje Odeljenju za visokotehnološki kriminal.
Ne znam šta će geekbuyingu da pomogne naš zapisnik...
Prijavljujem policiji (VTK odeljenju ili kojem već dajem IMEI koji je na kutiji), a preko PayPal tražim lovu nazad.
Imaš sreće što si u pošti otvorio. Ne verujem da je nestao na carini, tamo paket otvaraju radnici pošte u prisustvu carinika, i sve je pokriveno kamerama. Može da nestane pre ili posle carine, najverovatnije pre, jer je malo verovatno da telefon prođe bez carine.
A oni taman mislili sad ce se omaste sa carinom i pdv-om, kad su videli da je prazna kutija, upsss, ne podleze carini.
Ja verujem da je kod nas na carini to nestalo, jer su jedino to znamo sigurno oni otvarali paket, jer mobilni nikako ne moze proci(u zadnje vreme) carinu a da ne platis idtu i pdv.
Nekad je svasta prolazilo, sad vise ne.
A oni posto i pise verovatno na kutiji i posto imaju skenere, videli su da je kutija mobilnog unutra i pomislili da je i mobilni tu.
Koliko je dugo bio paket na carini?
Ja verujem da je kod nas na carini to nestalo, jer su jedino to znamo sigurno oni otvarali paket, jer mobilni nikako ne moze proci(u zadnje vreme) carinu a da ne platis idtu i pdv.
Nekad je svasta prolazilo, sad vise ne.
A oni posto i pise verovatno na kutiji i posto imaju skenere, videli su da je kutija mobilnog unutra i pomislili da je i mobilni tu.
Koliko je dugo bio paket na carini?
Pa sta da mu naplate 100 din i time priznaju da su otvarali, a onog zbog cega su ga otvarali nema.
Pa odmah bi bili sumnjivi, a veruj nisu glupi oni.
Zato i pitam koliko je paket bio na carini.
Ako je proleteo samo, onda zaista nisu oni, ali ako je "lezao" cekajuci svoj red, onda je sumnjivo i onda sa nekom sigurnoscu mogu reci da su oni to uradili.
Zato je kljucno da kaze koliko vremenski je paket bio na carini, jer to moze najvise pomoci da saznamo da li su ili nisu oni otvarali paket.
Evo celog toka po 17track (inače je porudžbina napravljena 24.09.):
Kod:
Destination Country - Cache Time: 2017-10-19 07:41
2017-10-18 18:09 11070 Beograd 27, Uručenje, Uručeno
2017-10-18 16:49 11070 Beograd 27, Uručenje, Na isporuci
2017-10-18 16:15 11070 Beograd 27, Uručenje, Ostavljen izveštaj
2017-10-18 04:30 10200 GPC BEOGRAD - 11070 Beograd 27, Otprema
2017-10-17 09:36 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2017-10-17 07:54 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2017-10-16 07:23 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2017-10-16 06:27 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
Origin Country - Cache Time: 2017-10-19 07:41
2017-10-16 08:27 The item has been processed in the country of destination
2017-10-15 13:26 The item has arrived in the country of destination
2017-10-14 19:23 The item is on transport to the country of destination
2017-10-13 22:41 The item is processed at the PostNL sorting center
2017-10-13 22:41 The item is at the PostNL sorting center
2017-10-09 06:55 The item has left the originating country
2017-10-09 02:14 The item is ready for shipment
2017-10-07 18:39 The item is lodged to airport warehouse in originating country
2017-10-06 05:45 The item is pre-advised
Kolega mi je pregdložio da tražim zapis merenja paketa iz pošte, pošto kaže da moraju da mere.
Ne znam koliko ce ti ovo znaciti, ali meni izgleda kao da je kutija od pocetka prazna (greska radnika u fabrici, a ne nekoga od GB-a pa na dalje).
Posto mi kesa deluje da nije ni otvarana uopste, kako kazes, kutija nije mogla izaci uopste kroz te proreze.
Prijavi policiji za svaki slucaj, jer tako ces jedino izgleda dobiti snimke iz poste, da potvrde da si otvorio praznu posiljku. Uzmi sve sto mozes iz poste i prilozi GeekBuyingu.
Odmah otvori dispute (ili kako se zove kod njih), pa prilozi kasnije dokaze, nemoj cekati za otvaranje!
Evo celog toka po 17track (inače je porudžbina napravljena 24.09.):
Kod:
Destination Country - Cache Time: 2017-10-19 07:41
2017-10-18 18:09 11070 Beograd 27, Uručenje, Uručeno
2017-10-18 16:49 11070 Beograd 27, Uručenje, Na isporuci
2017-10-18 16:15 11070 Beograd 27, Uručenje, Ostavljen izveštaj
2017-10-18 04:30 10200 GPC BEOGRAD - 11070 Beograd 27, Otprema
2017-10-17 09:36 10200 GPC BEOGRAD, Otprema
2017-10-17 07:54 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD, Otprema
2017-10-16 07:23 11003 IZMENIČNA POŠTA, Za carinu
2017-10-16 06:27 11003 IZMENIČNA POŠTA, Prispeće
Origin Country - Cache Time: 2017-10-19 07:41
2017-10-16 08:27 The item has been processed in the country of destination
2017-10-15 13:26 The item has arrived in the country of destination
2017-10-14 19:23 The item is on transport to the country of destination
2017-10-13 22:41 The item is processed at the PostNL sorting center
2017-10-13 22:41 The item is at the PostNL sorting center
2017-10-09 06:55 The item has left the originating country
2017-10-09 02:14 The item is ready for shipment
2017-10-07 18:39 The item is lodged to airport warehouse in originating country
2017-10-06 05:45 The item is pre-advised
Kolega mi je pregdložio da tražim zapis merenja paketa iz pošte, pošto kaže da moraju da mere.
Po logu bih rekao da je nisu zadrzavali ali verovatno su skenerom utvrdili da je kutija prazna tj da nema telefona.
Moguce je da telefon nije ni bio u kutiji od pocetka.
Bas zeznuta situacija.