Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne proteine sa iHerba, oni vec ispadaju skuplji nego i kod nas :( (sitna razlika ako mozes da iskoristis onaj free shipping koji nije za bilo koje ozbiljno pakovanje, cak je cesto i kod nas stvarno jeftinije)
Bb.com ima dobre cene, jedini je problem sto im je shipping veci, ali ako uzmes 3-4 (nemoj vise..) pakovanja (razlicite stvari ili 2+2 tipa), moze da ispadne OK.

Ali nije isplativo kao sto je bilo, nekad je BB.com imao skoro free shipping!

U pravu si, kad sve sve sabere i oduzme dodje mu na isto kao kod nas :S bb.com ima fenomenalne cene ali dzabe kad treba da se doda jos toliko za slanje, steta..kad bi oborili cenu tu mislim da bi opala i kod nas. Ne daju mi se pare po nasim apotekama kad vidim koliko je jeftinije po svetu :/

Pa i te apoteke nabavljaju tamo negde u svetu i dobiju još povoljniju cenu ali isto dok se plati prevoz, dok lopovska država uzme svoj deo, špediter otkine deo kolača, carinik mazne "dinar, dva" + niko neće da radi bez interesa/profita i onda ispadne cena koju vidiš pa te prođe volja za kupovinom.
Ne opravdavam ja domaće prodavce, često sam u istoj situaciji kao i ti (i većina na forumu) kad vidim koliko je razlika u ceni u inostranstvu i kod nas i kad dodam sve one troškove koji nisu očigledni u startu kupovina mi više ne izgleda tako interesantno.
Bitno je samo uputiti se koji sve izdaci se mogu pojaviti na putu od prodavca do kupca i znati proceniti ukupne troškove, mnogi vide cenu na nekom sajtu, pomisle "vidi tamo duplo jeftinije nego kod nas" odrade kupovinu bez neophodnih informacija a kad roba dođe, pa kad počen Guberinić da šamara...

Inače, danas sam čuo jednu interesantnu priču.
Otišao čovek sa porodicom u posetu bratu u DE, brat mu na nekoj akciji kupi televizor, neki ultra-mega-giga-turbo tipa redovna cena 2K€ ali bio na akciji i koštao je 600€, čovek srećan ponese tv kući. Međutim sreća je trajala dok nije došao na sr-hu granicu, tu mu naši carinici oduzeše tv. Tu padne kukanje, moljenje, zapomaganje i šta sve ne i carinici mu "izađu u susret" tako što će TV poslati u BG na carinu gde će ga ocariniti kao da je naručen iz inostranstva. Šta će čovek, ne može da se svađa sa lopovima na vlasti, pristane. Dođe i taj dan, da se preuzme tv, kad ono carina traži 670€ na ime poreza i carine, ne interesuje njih što je to poklon niti ih interesuje što je tv kupljen za daleko manji iznos na akciji, oni su pronašli neku njima interesantnu cifru i po tome odredili dažbine i više ih ništa ne interesuje. I čovek je sad u dilemi, da li da "pokloni" tv carini ili da čeka od brata dodatnih ~700€ ...

Pa bas tako... ali zato kad ide na sleper a uvoznik je neka poznata domaca faca, problema nema sve se istom veruje i naravno sve ide kao podmazao (a i jeste nauljeno dosta) :)

Paket stigao juče na carinu, prošao danas bez carine, stiže u ponedeljak.
E sad, zašto je interesantno?

Zato što su u pitanju Swarovski kristali, genuine, a porudžbina uopšte nije bila jeftina - supruga pravi nakit.
Ali, s obzirom na gabarite, sve je stalo najverovatnije u onu kovertu sa puckama, pa je zato i prošlo.

Pa bas tako... ali zato kad ide na sleper a uvoznik je neka poznata domaca faca, problema nema sve se istom veruje i naravno sve ide kao podmazao (a i jeste nauljeno dosta) :)

Nije toliko do poznatih faca koliko do "kapanja" na mesta koja "škripe", 5-6 carinika na ključnim mestima podmažu sa 1-2k€, špediter je "naš čovek" takođe, roba da prođe carinu u petak pre podne i nema problema. Ako možeš to da isfinansiraš i ti ćeš biti poznata domaća faca...

@Raja: nisam baš nešto siguran da se genuine svarovski kristali pakuju u paded envelope, zapravo prilično sam siguran da se ne pakuju tako i da uz njih ide sertifikat originalnosti...

Mzoda ako ne dotaknes neciju "robu", ja znam sta su spediteri rekli meni za moju jad i bedu, nemoze to tako da ide, idi kod uvoznika koji to isto kupuje jer ces imat "problema", dosta je da smestaju i ti si vec pukao u startu cim uzmes veci kontigent

Da li se Post Šped sada nalazi u novoj zgradi u Ugrinovačkoj u Zemunu?

Paket stigao juče na carinu, prošao danas bez carine, stiže u ponedeljak.
E sad, zašto je interesantno?

Zato što su u pitanju Swarovski kristali, genuine, a porudžbina uopšte nije bila jeftina - supruga pravi nakit.
Ali, s obzirom na gabarite, sve je stalo najverovatnije u onu kovertu sa puckama, pa je zato i prošlo.

baci link gde si uzeo

Pa i te apoteke nabavljaju tamo negde u svetu i dobiju još povoljniju cenu ali isto dok se plati prevoz, dok lopovska država uzme svoj deo, špediter otkine deo kolača, carinik mazne "dinar, dva" + niko neće da radi bez interesa/profita i onda ispadne cena koju vidiš pa te prođe volja za kupovinom.
Ne, zarada je preko 50% na tim stvarima ovde, kada se uvoze zvanicnim kanalima.
Posle svih tih delova kolaca je zarada >50% od cene koju vidis na polici kod nas. (e sad da li uvoznik, distributer ili sama prodavnica zarade je pitanje, ali posto za ovakve stvari su sva tri skoro uvek isti, onda se svede na to da jedna firma ima svu tu zaradu)
Proteini su najskuplji u svemu tome (tj. najmanja je zarada po kapacitetu skladista), i na njih nije samo toliko, a ovi sitni suplementi su najsladja stvar uvoznicima.

E, sad, treba imati na umu:
- u USA su dobre cene, cak ni u Kanadi i Maksiku (koji su u NAFTA sporazumu sa USA) ne dobijaju tako dobre cene krajnji kupci ako poruce sa bb.coma recimo
- U EU su cene pa i vece nego kod nas, kako za sta (pricam za suplemente iskljucivo!). Porucivanje sa bb.coma uopste nije jeftinije nego nama.

Otišao čovek sa porodicom u posetu bratu u DE, brat mu na nekoj akciji kupi televizor, neki ultra-mega-giga-turbo tipa redovna cena 2K€ ali bio na akciji i koštao je 600€, čovek srećan ponese tv kući. Međutim sreća je trajala dok nije došao na sr-hu granicu, tu mu naši carinici oduzeše tv. Tu padne kukanje, moljenje, zapomaganje i šta sve ne i carinici mu "izađu u susret" tako što će TV poslati u BG na carinu gde će ga ocariniti kao da je naručen iz inostranstva. Šta će čovek, ne može da se svađa sa lopovima na vlasti, pristane. Dođe i taj dan, da se preuzme tv, kad ono carina traži 670€ na ime poreza i carine, ne interesuje njih što je to poklon niti ih interesuje što je tv kupljen za daleko manji iznos na akciji, oni su pronašli neku njima interesantnu cifru i po tome odredili dažbine i više ih ništa ne interesuje. I čovek je sad u dilemi, da li da "pokloni" tv carini ili da čeka od brata dodatnih ~700€ ...
Pricam ti pricu, kada se uredni papiri iz EU priznaju bez pridike, i priznaje se akcijska cena, ako ona stoji na racunu.

To su sve price da ili zastrase ljude da ne porucuju ili da zastrase ljude na trenutnu vlast, i vrte se stalno.

Ne verujte u takve price. Ima takvih ljudi na carini sigurno, i moze se desiti da se roba nepotrebno zadrzi, kao sto se zadrzava ovih dana sve sto se salje, ali da ih "ne zanimaju akcije" je samo neka laz za zutu stampu.
Ako on nema pravi fiskalni - e to je vec njegov problem.

Poslednja izmena:
Ne opravdavam ja domaće prodavce, često sam u istoj situaciji kao i ti (i većina na forumu) kad vidim koliko je razlika u ceni u inostranstvu i kod nas i kad dodam sve one troškove koji nisu očigledni u startu kupovina mi više ne izgleda tako interesantno.
Bitno je samo uputiti se koji sve izdaci se mogu pojaviti na putu od prodavca do kupca i znati proceniti ukupne troškove, mnogi vide cenu na nekom sajtu, pomisle "vidi tamo duplo jeftinije nego kod nas" odrade kupovinu bez neophodnih informacija a kad roba dođe, pa kad počen Guberinić da šamara...

Inače, danas sam čuo jednu interesantnu priču.

Garant je čovek bacio racun i tvrdio da nema ništa da prijavi... Jos je dobro i prošao

Ako nekog zanima 12 i 13 januar su prosli u ponedeljak obradjuju 14jan ,tako da mi se cini da smanjuju razliku :))

Danas mi stigla neka posiljka sa ebaya, u pitanju su LED diode... posiljka vredna 25 dolara. Carinici otvorili paket i ladno mi naplatili PDV u iznosu od 527 din! Ne carinu nego PDV! Jbm ti drzavu! Ovde radi ko sta hoce!

Danas mi stigla neka posiljka sa ebaya, u pitanju su LED diode... posiljka vredna 25 dolara. Carinici otvorili paket i ladno mi naplatili PDV u iznosu od 527 din! Ne carinu nego PDV! Jbm ti drzavu! Ovde radi ko sta hoce!

Pa 20% od 25$ je toliko koliko kazes :d

Pa znam :) ali zasto? Od kad se placa PDV na tako sitne stvari kupljene preko neta?

To vazi samo za one koji pitaju pre nego sto procitaju, nama koji procitamo prvi post dele TV i lizalice kinder lade:)

Auuu koji bedak... znaci sad sve moram da racunam sa +20% pa da kalkulisem da li mi se isplati :wall:

Isplati se sigurno nego da kupiš ovde, jer neko računa sa +100%

A to se inace ne naplacuje, ozbiljno?

Verovatno ih ima mnogo , tih led diodica , čim je 25 $ . 200 - 300 ?

Kad bi uvek bilo ovako

Kinez je 22 odneo u postu - 24 se pojavilo i krenulo za Srbiju

25.01.2015 13:26:12 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
26.01.2015 13:18:47 61200 CARINA GPC BEOGRAD - 34200 PC Kragujevac Otprema

Danas stigao paket sa iHerba, >50EUR, jer sam dobio extra popust za to, plus je shipping nekako se bagovao izgleda i dozvolio 90$ da prodje sa DHL GLobal Mail :) Pa bolje da carini dam 6$, nego iHerbu da ostavim, kad smizle nece da mi daju popust za seckanje paketa :) (a imao sam volje da porucim godisnju kolicinu)

Sve po PSu ocarinjeno. Ne svidja mi se cifra, ali svidja mi se konzistentnost!

Zna li neko nešto o tracking brojevima tipa: RR*********HU? Pise kao China Post Registered Air Mail, al' ni Kineska posta ni 17track nemaju pojma o tome. Fake tracking number?

Zar nije Srpska posta do sada pratila RB*********SG? Koliko se sećam dobijao sam ponešto i preko Singapurske pošte i imao sam tracking, a sada ništa. Ili možda grešim?

Jel' porucivao neko u skorijih godinu dana sa iHerba bilo sta a da nije bilo ocarinjeno (ili da nije ocarinjeno po PSu)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno