Tebi i dalje nije jasno, naruceno je odvojeno, receno je da obe idu sa racunom na realnu cenu, nema racuna, sve spakovano zajedno deklarisano na 7$, a to sto ti znas sta sam ja samo govori o tebi vise... (ni ne poznajes me a nisi ni saradjivao samonom vec eto znas jedino da pametujes)
@fantomcina
Ima tu jedan problem kad uvozis kao firma od vreste robe uvoz moze biti komplikovan ili cak nemoguc, neka roba zahteva atest, zahteva da imas upustvo na srpskom za istu ako je tehnicke prirode, dekleraciju takodje...., neke idu na analizu itd... sve se to PLACA debelo
Kad se narucuje kontigent istog artikla u par hiljada komada verovatno se isplati ako roba moze da se uveze bez nekih specijalnih dozvola... tada se carini po redovnom postupku placas spediciju i sve ostalo a carina ide 1% do xx, cena se uzima ta sa racuna koju su uplatio, kontam da "firme" koje uvoze dobar deo mulja sa cenama, podmicuje itd... nije to bas take jednostavno
Znam tipa koji je na sebe uvezao kao wifi provajder kontejner optike, mrezne oreme, itd... pre svega ceka se uvoz ~45 dana brodom, roba se placa na "rizik" ako nemas coveka u kini da proveri sve... na moje pitanje kako je proslo carinu samo je odgovorio bez problema... bez komentara a znam ga, sto znaci da nesme ni da zucne koga je podmitio i sta se tacno desavalo.... jer nema sanse da tako nesto jos ako uvozis prvi put pun kontejner prodje tek tako
Ono sto ja znam da komjuterska napajanja treba da idu prvo na neki nas atest pa nasi da dozvole da je to po "YUS-u", takodje sva komunikaciona oprema ide takodje na iste ateste... za ostalo neznam, moras sve posebno proverit sta kako....
Uglavnom se prvo narucuje samo takozvani sample... u par primeraka proizvoda i to ide na te nase testove u BG u zavinostyi sta je... i ako ti oni daju zeleno svetlo onda ti narucujes koliko zelis... zato se i ne isplati cimat za 1000e, racunaj da testiranje kosta sad lupam 80-200e i vise ako se mora neko potplatiti za atest (ako namerno odbija proizvod kako bi ga podmitio) ovo ne radi carina vec nadlezne institucije i laboratorije... mozes predpostaviti da tu mito radi 90% posla, tako da na manje kolicine samo roba koje nema potrebe za atestiranje i analize