Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedina stoka koju ja u toj situaciji vidim, nije Kinez, ali dobro...

Vidim ja vi jedva cekate da napadate... naravno da kinez ne treba da salje zajedno, naravno da mu je receno da stavi realnu cenu i u svaku posiljku racun... nista od toga nije ispostovao, jos je poslao skupa i napisao 7$

naravno da 10 citaca kartica od 5.6$ ukupne cene mi se ne isplati uzet na komad jer je komad pola te cene, pa bolje da su vratili nazad ili trazili papire za uvoz nego da lupe vrednost od 150$

@nemanja123
Ja nisam znao a ti mora da si stogodisnji svercer pa sve znas... evo i ovo moze da se doda u faq ako je uopste tacno to sto kazes jer ne bi trebalo tako da rade ako im nije receno

Poslednja izmena:
Sta od ovoga, sto se carinjenja tice nije u FAQ?:) Lepo kaze da ne uvozis previse primerka odjednom :)
Ako primis paket, nema zalbe.
Jedino ne znamo tacno kako se zali, jer se do sada nikome nije isplatilo izgleda da placa taksu? Tako da je taj deo samo u teoriji.

Ne primis paket, zoves i pitas kako da se zalis, jer imas izvod koliko je placeno, invoice, sta vec... reci ce ti sta gde da uplatis i zalis se.

Inace, 10 citaca kartica - SD/SIM kartica ili Smart kartica??? Kako ti je dozvolio uopste da uvezes ako je ovo drugo :D
Postoji tu jedan problematicniji deo inace - kada firma uvozi BILO sta od tehnike, mora da ima atest! A atest obicno kosta vise nego sva roba zajedno, za ovako nesto sitno.

Bilo je da su neki vracali robu pre pruzimanja na ponovno carinjenje, ja znam da sad nemogu da se zalim ali da znam ubuduce ako se desi slicna stvar...

Ama bas svakom kinezu kazem da ubaci racun, ali sta vredi vecina ne ubaci, a i kad ubaci zaturi negde u kutiji a i carina u 50% slucajeva samo cepne paket da vidi sta je unutra, racun ni ne primeti

Pa naravno - kad u 99.999% slucajeva racun ne vredi, zasto bi se trudili da traze po paketu?:)

Zovi i pitaj za detalje, da stavimo konkretno iskustvo u FAQ. Na sajtu samo stoji ono sto otprilike svi mislimo:
http://www.carinskatarifa.com/tekstovi/roba.htm
Treba se zaliti - ali nista kako/gde.

Meni su i pored ubačenog (tačnog) računa svejedno tražili da im šaljem i fakturu i dokaz o uplati, tako da ubacivanje računa ne mora ništa da znači, kao što je već pomenuto :)

Meni stiglo paket iz Engleske. Uredno racun u kutiji. Vrednost malo manja od 50e.
Oslobodjen od carine. PDV 0. Samo poštaru 100din.

Meni kad kinez ubaci fakturu obracunaju po istoj. Sve zavisi od carinika.

Vidim ja vi jedva cekate da napadate... naravno da kinez ne treba da salje zajedno, naravno da mu je receno da stavi realnu cenu i u svaku posiljku racun... nista od toga nije ispostovao, jos je poslao skupa i napisao 7$

naravno da 10 citaca kartica od 5.6$ ukupne cene mi se ne isplati uzet na komad jer je komad pola te cene, pa bolje da su vratili nazad ili trazili papire za uvoz nego da lupe vrednost od 150$

@nemanja123
Ja nisam znao a ti mora da si stogodisnji svercer pa sve znas... evo i ovo moze da se doda u faq ako je uopste tacno to sto kazes jer ne bi trebalo tako da rade ako im nije receno
Ne, ja sam ukupno narucivao manje od 10 paketa i znam da je tako, sto sam potvrdio i iz iskustva. A pri kupovini na aliexpress-u ti to i pise pri placanju ako stavis u korpu vise proizvoda istog prodavca.
Mada bi to ti sa xxxx posiljki trebalo to bolje da znas od nas koji kupujemo za licnu upotrebu.

@nemanja123
Ko kaze da sam ih placao iz korpe, naruceni su u razmaku od 2-3 dana nisam ni znao da je od istog prodavca, a to da sam ja preprodvac ili sta vec nije tvoja briga, kao sto mene ne interesuje da li ti narucujes svaki dan ili jednom mesecno

jel moze mala pomoc. ako bih naruciva gomilu proizvoda u vrednosti od oko 1000e na firmu. koliko bi me iznosila carina?

Nisam ja rekao da si ti narucio iz korpe, kao sto me ne zanima to sto si preprodavac. Svi te vec odavno znamo... Ja sam samo rekao da bi ove stvari trebalo da znas, a ne da se cudis i vredjas ni krive ni duzne kineze.

Nisam ja rekao da si ti narucio iz korpe, kao sto me ne zanima to sto si preprodavac. Svi te vec odavno znamo... Ja sam samo rekao da bi ove stvari trebalo da znas, a ne da se cudis i vredjas ni krive ni duzne kineze.

Tebi i dalje nije jasno, naruceno je odvojeno, receno je da obe idu sa racunom na realnu cenu, nema racuna, sve spakovano zajedno deklarisano na 7$, a to sto ti znas sta sam ja samo govori o tebi vise... (ni ne poznajes me a nisi ni saradjivao samonom vec eto znas jedino da pametujes)

@fantomcina
Ima tu jedan problem kad uvozis kao firma od vreste robe uvoz moze biti komplikovan ili cak nemoguc, neka roba zahteva atest, zahteva da imas upustvo na srpskom za istu ako je tehnicke prirode, dekleraciju takodje...., neke idu na analizu itd... sve se to PLACA debelo
Kad se narucuje kontigent istog artikla u par hiljada komada verovatno se isplati ako roba moze da se uveze bez nekih specijalnih dozvola... tada se carini po redovnom postupku placas spediciju i sve ostalo a carina ide 1% do xx, cena se uzima ta sa racuna koju su uplatio, kontam da "firme" koje uvoze dobar deo mulja sa cenama, podmicuje itd... nije to bas take jednostavno

Znam tipa koji je na sebe uvezao kao wifi provajder kontejner optike, mrezne oreme, itd... pre svega ceka se uvoz ~45 dana brodom, roba se placa na "rizik" ako nemas coveka u kini da proveri sve... na moje pitanje kako je proslo carinu samo je odgovorio bez problema... bez komentara a znam ga, sto znaci da nesme ni da zucne koga je podmitio i sta se tacno desavalo.... jer nema sanse da tako nesto jos ako uvozis prvi put pun kontejner prodje tek tako

Ono sto ja znam da komjuterska napajanja treba da idu prvo na neki nas atest pa nasi da dozvole da je to po "YUS-u", takodje sva komunikaciona oprema ide takodje na iste ateste... za ostalo neznam, moras sve posebno proverit sta kako....

Uglavnom se prvo narucuje samo takozvani sample... u par primeraka proizvoda i to ide na te nase testove u BG u zavinostyi sta je... i ako ti oni daju zeleno svetlo onda ti narucujes koliko zelis... zato se i ne isplati cimat za 1000e, racunaj da testiranje kosta sad lupam 80-200e i vise ako se mora neko potplatiti za atest (ako namerno odbija proizvod kako bi ga podmitio) ovo ne radi carina vec nadlezne institucije i laboratorije... mozes predpostaviti da tu mito radi 90% posla, tako da na manje kolicine samo roba koje nema potrebe za atestiranje i analize

Poslednja izmena:
hvala. roba bi dolazila iz amerike. Mislim da ne trebaju atesti za nju. samo ne znam za iznos carine posto valjda ide od 1-3% pa bih samo to hteo da potvrdim ako neko zna ? inace nije to toliko veliko pa da mora kontejner, moze to i u malo veci paket.

hvala. roba bi dolazila iz amerike. Mislim da ne trebaju atesti za nju. samo ne znam za iznos carine posto valjda ide od 1-3% pa bih samo to hteo da potvrdim ako neko zna ? inace nije to toliko veliko pa da mora kontejner, moze to i u malo veci paket.

Nema veze odakle dolazi, moras proverit po tipu robe da li zahteva analize, ateste, itd... i kako carina tretira datu robu....
mozes da uvezes a apple iphone pa ce on proci par testova nasih da oni utvrde da li zadovoljava srpski kvalitet :p (a moze da se desi i da ne ispunjava nase visoke standarde) :)

Da li je tehnicka roba ili ne?
Imas konkretne carinske stope na robu iz Amerike, mislim da skoro sve ide na 10%, a ne na 1%! Samo roba poreklom iz EU, sa propratnom dokumentacijom koja to dokazuje, kao i odredjena roba koja je oslobodjena carine ili se carini po nizoj stopi ide na 1%. Koliko znam, nista iz USA ne po stopi od 1-3% samo zato sto je iz USA? Vec zato sto je roba sa nizom carinom eventualno.

Vise ce te izaci dokumentacija i spedicija nego carina sigurno.

@fantomcino a ti bi to uvezao tehniku za koriscenje i rad u firmi ili za dalju prodaju?
Meni nema logike da ne moze firma da naruci za sebe sta joj treba i da ona to dalje koristi za sebe bez dalje preprodaje...
Takodje vodi racuna da kad roba bi trebalo da ima 1-3% carinu, ne ide na carinjenje po "ubrzanom" postupku gde je carina 10%, vec da trazis carinjenje po uobicajenom postupku, pri cemu moras angazovati speditera kojeg placas 4-5rsd i vise (zavisno od vrednosti robe i ko zna cega jos)...
Nadji speditera nekog koji radi sa elektronikom ili kakvu vec robu mislis da narucujes za firmu i sa njim(a) popricaj...

Za paket od 1800din naplacen harac od 450din. Bravo drzavo!!!

Tebi i dalje nije jasno, naruceno je odvojeno, receno je da obe idu sa racunom na realnu cenu, nema racuna, sve spakovano zajedno deklarisano na 7$, a to sto ti znas sta sam ja samo govori o tebi vise... (ni ne poznajes me a nisi ni saradjivao samonom vec eto znas jedino da pametujes)

@fantomcina
Ima tu jedan problem kad uvozis kao firma od vreste robe uvoz moze biti komplikovan ili cak nemoguc, neka roba zahteva atest, zahteva da imas upustvo na srpskom za istu ako je tehnicke prirode, dekleraciju takodje...., neke idu na analizu itd... sve se to PLACA debelo
Kad se narucuje kontigent istog artikla u par hiljada komada verovatno se isplati ako roba moze da se uveze bez nekih specijalnih dozvola... tada se carini po redovnom postupku placas spediciju i sve ostalo a carina ide 1% do xx, cena se uzima ta sa racuna koju su uplatio, kontam da "firme" koje uvoze dobar deo mulja sa cenama, podmicuje itd... nije to bas take jednostavno

Znam tipa koji je na sebe uvezao kao wifi provajder kontejner optike, mrezne oreme, itd... pre svega ceka se uvoz ~45 dana brodom, roba se placa na "rizik" ako nemas coveka u kini da proveri sve... na moje pitanje kako je proslo carinu samo je odgovorio bez problema... bez komentara a znam ga, sto znaci da nesme ni da zucne koga je podmitio i sta se tacno desavalo.... jer nema sanse da tako nesto jos ako uvozis prvi put pun kontejner prodje tek tako

Ono sto ja znam da komjuterska napajanja treba da idu prvo na neki nas atest pa nasi da dozvole da je to po "YUS-u", takodje sva komunikaciona oprema ide takodje na iste ateste... za ostalo neznam, moras sve posebno proverit sta kako....

Uglavnom se prvo narucuje samo takozvani sample... u par primeraka proizvoda i to ide na te nase testove u BG u zavinostyi sta je... i ako ti oni daju zeleno svetlo onda ti narucujes koliko zelis... zato se i ne isplati cimat za 1000e, racunaj da testiranje kosta sad lupam 80-200e i vise ako se mora neko potplatiti za atest (ako namerno odbija proizvod kako bi ga podmitio) ovo ne radi carina vec nadlezne institucije i laboratorije... mozes predpostaviti da tu mito radi 90% posla, tako da na manje kolicine samo roba koje nema potrebe za atestiranje i analize
Ajde ne pravi se vise naivan.
Znamo da si kupovao i preprodavao auto dijagnostike (kacili smo tvoje oglase sa KP), a ovde svima pricao kako ne prolaze na carini, da ljudi ne narucuju, nego da kupuju sa KP gde ih ti prodajes. Nisam saradjivao sa tobom, i ako se ja pitam i necu.
Pa sta ako si pojedinacno narucio. Za promenu, citaj sta se pise. Ja sam pre neki dan narucio 3 razlicita proizvoda od istog prodavca i NARAVNO da salje istom posiljkom, sto i pise kada placas.

P3, moze firma za sebe da naruci. Za to mozda ne treva nista na srpskom da se pravi. Ali atest mora da ima za tehniku uvek.

@nemanja123
Ako nesto imas protiv mene licno, pisi mi na PM, nije ovo mesto da iznosis svoje frustracije i analize...
Vec sam ti 3 puta rekao da su proizvodi zasebno naruceni a ne u istu korpu gde je shipping spojen.... ali tebi nije cilj da mi pomognes vec da me napadas sto radis vec duzi niz vremene iz tebi poznatih niskih razloga... a to sto si do sad narucio 10 posiljki za par godina a pre neki dan cele tri samo govori o tebi kakav si... i zasto me napadas...

Poslednja izmena:

jeste interesantno vec godinu dana prodajem dve diagnostike za koje mi je zabranjen uvoz ali izgleda nisu prodate i dalje :d
a ovde sam dosao kako niko slucajno ne bi iste uvezao jer ja svoje nemogu prodat, izgleda
aj sad nemanja dizi svoje drugove lesinare i duple naloge kao i prosli put, mora srbi da se dokazu kako se ubija vestica

@nemanja123
Ako nesto imas protiv mene licno, pisi mi na PM, nije ovo mesto da iznosis svoje frustracije i analize...
Vec sam ti 3 puta rekao da su proizvodi zasebno naruceni a ne u istu korpu gde je shipping spojen.... ali tebi nije cilj da mi pomognes vec da me napadas sto radis vec duzi niz vremene iz tebi poznatih niskih razloga... a to sto si do sad narucio 10 posiljki za par godina a pre neki dan cele tri samo govori o tebi kakav si... i zasto me napadas...
Svaki put kada ti neko kaze da nisi upravu i da si radio to sto si radio, ti odmah trazis da to ide privatno (u vidu ljubavnih poruka valjda?!), da lecimo frustracije (sto zapravo ti radis pljuvanjem po prodavcima i carinicima i drzavi...)

Vidim prepravio si poruku pa nema dela gde kazes da ne zelim da ti pomognem. A kako da ti pomognem kada si primio poruku i usput sve izvredjao?! Da krenem da i ja opalim po kinezu koji nije kriv, po drzavi, carinicima...

Edit: I prosli put si me napadao (i jos nekoliko njih), pa kada sam sve opisao mi moderator izbrisao post. Nemoj da me teras da sada vadim taj post! Pa da se vidi koliko si to dijagnostika valjao i kako si bezocno ovde lagao, kao sto i sada radis pominjuci neke nepostojece duple naloge. I naravno, opet opletimo po srbima... skretanje paznje ti nikad nije bilo strano, kao ni lecenje frustracije napadom na druge.

Poslednja izmena:
jeste interesantno vec godinu dana prodajem dve diagnostike za koje mi je zabranjen uvoz ali izgleda nisu prodate i dalje :d
a ovde sam dosao kako niko slucajno ne bi iste uvezao jer ja svoje nemogu prodat, izgleda
aj sad nemanja dizi svoje drugove lesinare i duple naloge kao i prosli put, mora srbi da se dokazu kako se ubija vestica
Ne poznajem ni tebe ni nemanju . Izvinjavam se sto sam se umesao u vas privatan obracun .

@nemanja123
Drzava je kakav i jeste bas zbog takvih kao i ti, verovatno i radis u nekoj sluzbi pa se osecas prozvanim... ja sam krivio jedino kineza sa pravom jer se vecina ne drze molbe da salju racune a duzni su i da ne lupaju cene ako im se vec lepo kaze, takodje ocekujem da salju kako je naruceno a ne kako je njiam povoljnije jer ipak ja to placam kao i PDV za isto
Carinu ovog puta nisam napljuvao jer je vec dovojno napljuvana za sva veka, vec jediono iznosim koliko moze ici cena neralnosti iste od 0din do eto 500%+

@nemanja123
Drzava je kakav i jeste bas zbog takvih kao i ti, verovatno i radis u nekoj sluzbi pa se osecas prozvanim... ja sam krivio jedino kineza sa pravom jer se vecina ne drze molbe da salju racune a duzni su i da ne lupaju cene ako im se vec lepo kaze, takodje ocekujem da salju kako je naruceno a ne kako je njiam povoljnije jer ipak ja to placam kao i PDV za isto
Carinu ovog puta nisam napljuvao jer je vec dovojno napljuvana za sva veka, vec jediono iznosim koliko moze ici cena neralnosti iste od 0din do eto 500%+
Ti "argumentum ad hominem" fore da opanjkavanjem mene oboris moje argumente, ne prolaze.
Sad sam ja kriv sto je drzava takva?! I ne radim u sluzbi.

Jel si narucio vise proizvoda: jesi.
Jel si dobio u medjuvremenu poruku da su poslati ti proizvodi pre nogo sto si narucio novi: nisi.
Jel si naglasio da hoces posebne posiljke (ne racune, nego posiljke): nisi.

Sta si onda kog djavola ocekivao! Da kinez vidi da treba da salje 30 identicnih proizvoda na istu adresu i da vidi u pasulj da ti hoces da se salje to pojedinacno i da cekas svaki paket kuci ponaosob (kao sto to jelte radi ceo svet, ceka 30 paketa umesto jednog)...

covece tebi nije jasno za svaki proizvod sam naglasio kinezu kako da salje sa kojom vrednoscu i da posalje racun... nista od toga nije uradio ne ovaj vec 60% njih... zato kazem da su takvi kakvi jesu... poslovnost NULA bar za vecinu, cast izuzecima

Poslednja izmena:
Željko, za Kineza jesi 1000% u pravu, ali za ostalo nisi i iskreno mi je muka kada čitam da se žališ što ti otežavaju nabavku raznih stvari za za dalju prodaju.
I da sprečim kontranapad na mene (pošto ti tako funkcionišeš) rećiću da i ja poručujem preko interneta za dalju prodaju, ali se razlikujem od tebe što ne kukam po forumima, već gledam kako da situaciju najbolje iskoristim (ako mogu).
I na kraju, otvori firmu pa uvezi koliko/šta god hoćeš, kontejner ako hoćeš, dobićeš i nižu cenu...

Ccc, RR, a ja se pitam odakle *zepama toliko ^^
J/k naravno!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno