Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako hoću da naručim sa nekog kineskog sajta 10 istih pantalona npr, treba mi šta da bi ta količina istih stvari mogla da se uveze?

Verovatno neki dokaz da je za dalju prodaju, mozda PIB butika nekog, jer ti verovatno nece proci da je za "licnu upotrebu, imam 3 brata i 4 sestre, plus cale i keva"...
Ili uzmi u 2 paketa po 4-5 pari, to mozda moze da prodje kao za licnu upotrebu ukucana, samo nek posalju sa nekoliko dana razmaka...

Moze da bude problem ako je kopija nekog brenda... Svakako na vise adresa..

Надам се да неко зна одговор.
Желела бих да отворим онлине продавницу, а робу бих наручивала с интернет сајтова. С обзиром да би веће количине биле у питању, не могу да их увезем као физичко лице. Интересује ме да ли постоје фирме које дају те врсте услуга тј да увезу робу уместо мене?

Ako hoćeš da imaš prodavnicu, online ili brick nema veze, onda moraš da imaš i firmu koja nema ograničenja da se bavi i spoljno-trgovinskim poslovima, tj. u ovom slučaju da uvozi robu.

Ako si mislila da online prodavnicu držiš kao fizičko lice i robu prodaješ za keš kršiš bar nekoliko zakona pa se izlažeš riziku da krivično odgovaraš.

Nema sanse da ti puste ni 5 komada pantalona u jednom paketu, o 10 nemoj ni da razmisljas.

Neku striktnu evidenciju ne vode, ali bi mogli ako pozele. Mada imaju zapisane one koje cesto narucuju, mozda imaju takav program koji reaguje kad se necije ime pojavi X puta.

Drugari, ode mi paket za Novi Sad a adresiran je za Beograd!? Kako se to desilo? Koga da zovem sad, poštu? Jel ima neko broj?
uploadfromtaptalk1392747874294.jpg

Sumnjam mada sve je moguće. Tmart je u pitanju. Nemam negativnih iskustava sa njima.

Poslednja izmena:
Jes da je off, al mene kinezi odradili za 3 posiljke sa dx, sve ukupno 10 $. Nema paketa mesec i po dana...

Poslednja izmena:
Jes da je off, al mene kinezi odradili za 3 posiljke sa dx, sve ukupno 10 $. Nema paketa mesec i po dana...

Sa brojem za praćenje ili ne? Ja sam iskusio koliko je rizično naručivati robu bez praćenja. Nemaš nikakvu sigurnost, i carinici ladno mogu da ga maznu, i da ne odgovaraju uopšte, što to oni znaju, i verovatno praktikuju i dalje. A refund teško da prođe..

Sa brojem za praćenje ili ne? Ja sam iskusio koliko je rizično naručivati robu bez praćenja. Nemaš nikakvu sigurnost, i carinici ladno mogu da ga maznu, i da ne odgovaraju uopšte, što to oni znaju, i verovatno praktikuju i dalje. A refund teško da prođe..

A ni broj za pracenje ti nije sigurica. Narucio sa pande mob i dobio pogresan broj. Cekam jos 2 dana i dizem dispute na pp. Bas nemam srece...

Naravno, ništa nije sigurno. Meni se nije desilo da mi pošalju pogrešan broj. Ali vidim da je relativno česta greška

Ma ovo je 100% do kineza, verujem da nije ni poslato. Bez pracenja, besplatann siping.

Koliko dugo treba singapurskim brojevima za pracenje da prorade?
Nedelju dana mi se nista ne desava. Jednostavno nema podataka...

Šta ovi štrajkuju, u petak mi je paket došao na aerodrom i još nije prosleđen dalje?!...

pa bice, utorak je prvi radni dan, praznik je bio do u ponedeljak, radilo se u drzavnim sluzbama nije...

Drugari, ode mi paket za Novi Sad a adresiran je za Beograd!? Kako se to desilo? Koga da zovem sad, poštu? Jel ima neko broj?
Pogledajte prilog 135994

Ha imao sam i ja taj primer prosle godine.

^dobio si verovatno lazan TN, pisano je o tome.
Ne mora da znaci to se i meni desilo, lepo adresirano na Beograd, cak Novi Beograd, a oni greskom poslali u NS, umesto u utorak dobio paket sutra u sredu, nista strasno.

Evo pre sat vremena ima nekih pomaka, doduše fale neki koraci... Bio mi je poštar pre pola sata ali nije doneo...

10/02/2014 10:56 - CN - 100614, 11.02.2014 13:49:00, CN - CNBJSAOtprema
14/02/2014 09:46 - 11003 IZMENIÈNA POŠTA, Prispeæe
14/02/2014 11:52 - 11003 IZMENIÈNA POŠTA, Za carinu
19/02/2014 05:53 - 62200 CARINA GPC NOVI SAD - 21200 PC Novi Sad, Otprema

Imam jedno pitanje, vezano za carinjenje i konverzije o kojima se pričalo nedavno. Hoću da poručim nešto sa Sportsdirect-a, ali mi cena izađe na 51.nešto eura, što je iznad limita koji DHL uzima za pdv+carinu+špediciju i odrali bi me ko vola da to naručim. Ali, slušajući vaše savete, ja prebacim cenu u AUD, što izađe 73.06AUD, a po VISA exchange kursu (ako gledam dobro na ovom sajtu: http://www.visaeurope.com/en/cardholders/exchange_rates.aspx), to izađe 48.28eura (ako ne postoji nekakav fee koji se tom prilikom zaračunava?).

E sad, ako sam ja dobro razumeo, tu konverziju AUD->EUR radi Visa i isporučuje Intesi vrednost transakcije u eurima, ne? Intesa onda skida, bez ikakve konverzije, taj iznos meni sa Internet/Electron kartice koja je vezana za račun u eurima? Znači prvo pitanje je da li sam ovo dobro razumeo i sračunao?

Drugo pitanje je kako će DHL, s obzirom da su veoma striktni po pitanju te granice od 49.99eur, meni računati tu transakciju, pošto pretpostavljam da će dobiti fakturu u AUD, a ne u EUR? Da li postoji mogućnost da oni zveknu neki svoj kurs, pa da to izađe iznad 50eur, pa da nagrabusim? Mogu li ja njima da ispostavim svoj izvod iz banke na kome će se videti da je transakcija ispod limita u eurima? Doduše, dok Intesa proknjiži plaćanje, pre će meni paket stići...

Čisto da se apdejtujem, pošiljka stigla bez ikakvih dodatnih troškova, faktura uredno u AUD, DHL računao neki srednji kurs, ispalo je otprilike isto kao i na xe.com/ucc. Konverziju transakcije radi VISA, tako da se u ovom slučaju isplatilo plaćanje u AUD, umesto u EUR, za oko 3eur na 50eur vrednosti robe.

Pogledajte prilog 135994

Danas sam zvao poštu i to njihov kol servis pa mi oni dali neki broj. Javi se čovek i kaže (ekstra ljubazno), nije tu kolega da ostavim broj telefona i tn pa će me zvati kad dođe. Ja kažem da ću zvati kasnije ali on je insistirao da će oni. Mislim se, baš ćete da me zovete i to na mob i to nije mts broj. Za 20ak min zvoni telefon, (ekstra ljubazno) izvinite do nas je greška (!?)... vraća se paket za Bg. Prijatan dan... (!?) Od tada na svakih 15 minuta se jako uštinem da proverim da ne sanjam... pažljivo vozim, još pažljivije prelazim ulicu...

Poslednja izmena:
Kad carina traži dokaz o uplati na osnovu kog pretpostavljam bi da izvrše carinjenje (ebay kupovina vrednosti 10e) da li zahtevaju overen izvod iz banke ili je moguće poslati printscreen sa paypala ili online servisa banke? Novi Sad - carina.

Evo pre sat vremena ima nekih pomaka, doduše fale neki koraci... Bio mi je poštar pre pola sata ali nije doneo...

Eto vidis kao sto sam rekao oni su jos 14.02 poslali carini, znaci nije lezao na aerodromu, jer se to ne radi. Koliko vidim paket je na Nikolu Teslu stigao u 9 i nesto a napustio isti u 11 i nesto, znaci citavih dva sata je bio tamo, ono sto ti ne znas(a izgleda i vecina) je da je paket od tada bio u carini, ali oni nisu radili 4 dana pa te je to verovatno zbunilo.

Danas sam zvao poštu i to njihov kol servis pa mi oni dali neki broj. Javi se čovek i kaže (ekstra ljubazno), nije tu kolega da ostavim broj telefona i tn pa će me zvati kad dođe. Ja kažem da ću zvati kasnije ali on je insistirao da će oni. Mislim se, baš ćete da me zovete i to na mob i to nije mts broj. Za 20ak min zvoni telefon, (ekstra ljubazno) izvinite do nas je greška (!?)... vraća se paket za Bg. Prijatan dan... (!?) Od tada na svakih 15 minuta se jako uštinem da proverim da ne sanjam... pažljivo vozim, još pažljivije prelazim ulicu...

Ista situacija kod mene prosle godine umesto da ostane u BG oni poslase u NS, onda sam zvao aerodorm(postansku sluzbu ona koja salje pakete sa aerodroma) i neverovatno ljubazni stvorenje koje se zove Ivana mi je sve objasnila i zvala u NS da vrate paket sto su ovi odmah istog dana uradili. Objasnila da je kolega pogresio(kaze nesto je nadrndan) i jeb. Morao sam da joj kazem da je ljubazna i da su svi kao ona da bi bili mnogo bolji kao drustvo, kaze riba ako bih bio ljubazan da to ponovim njenom sefu kazem naravno dajte mi sefa i objasnim coveku, obecao je tada da ce dobiti stimulaciju(ja mu predlozio, nadam se da je ispostovao).
Paket po proceduri tada mora da se vrati opet na aerodom da bi oni ponovo poslali(glupost, ali to su pravila igre) i sutra mi je stigao paket, nista strasno.
U svakom slucaju bio sam iznenadjen ljubaznoscu i priznanjem krivice od strane zaposlene u posti, svaka joj cast. Samo meni nisu rekli da ce me oni zvati vec smo to odmah zavrsili. Eto, desava se nesto pozitivno i kod nas.

E drugari da vas oraspolozim i da vam kazem sta sce moze da vas ceka na carini.
Dobio sam paketic u decembru i nije naplacena carina.
Kad prekjuce iznenadjence.
Stiglo da platim carinu na taj paketic iz decembra i to po debeloj ceni.
Nekih 100 posto od vrednosti.
Znaci placam carinu u februaru za mesec decembar.
Pa da li je to normalno.
Hajde da cujem starije clanove sta kazu na ovaj slucaj,

Sta znaci ovo: February 19, 2014 , 3:34 pm - Customs clearance processing complete SERBIA
Jel to prosao carinu (jel naplacena)...?
Kada da ocekujem postara :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno