Pozdrav Prijatelji Benckmarkovci - evo i mog doprinosa
AKTUELNOJ TEMI
posto sam vec 5 godina na ebay-u i stiglo mi je preko 1000 paketa neko moje iskustvo ce sigurno pomoci.
1 - Otvaranje paketa,Carina,PDV...itd - tu se ide po principu kako te zakaci,sitnije i lakse stvari obicno prodju sa oznakom "ne podleze carinskom pregledu"
cim je paket malo veci 20x20 cm otprilike i ima 200-300gr 80% je da ce te platiti carinu , ako je paket veci ili tezi 99% ce doci sa carinom.
---------------------------------------------------------
2 - na skuplje stvari preko 30 USD AU ili Eura zamolite prodavca da u paket stavi invoice sa cenom koju ste platili u tom slucaju kada vam paket bude stigao na Carinu - Carina ce vam biti naplacena po racunu (a ne po primeru pogledaju na ebay nadju najskuplji artikal po ceni koji si kupio i naplate ti carinu)
sto znaci da neki artikal moze da kosta od 50 USD a i 100-110 USD a podpuno Identican pa umesto da platite 600-700 dinara platice te 1700-1800 dinara ako nemate racun.
--------------------------------------------
3 - Cuo sam da nekima nestaju paketi sa brojem za pracenje... Malo verovatno ali svasta je moguce ( preko 1000 paketa a NI JEDAN JEDINI - NIJE NE DOSTAVLJEN )
Desava se da nekada paket neke specificne sadrzine stigne i posle 100 dana.
Kazu nestaje im broj za pracenje za sajta PTT-a ili ti poste?
to bi vec podpalo pod krivicno delo samog PTT-a jer posiljke mogu da se prate i na drugim sajtovima gde podaci koji su uneti ne mogu da se obrisu (ne moze Srpska posta da obrise)
- koristite: Sreenpresso za slikanje kada je paket krenuo i u kojoj je fazi pa ako nestane... imate dokaz da je bio na nasim terminalima ili gde vec u odredjenom vremenu
- kontaktirajte prodavca da izda potraznicu (zato ste i platili broj za pracenje)
- jedan od najboljih sajtova za pretragu paketa vam je 17Track i ne zavisi od Srbije.
- koristite PC TrackChecker koji ce vam ponovno zapamtiti sve potrebne podatke oko paketa.
-------------------------------------------------------------
4 - Kada nesto kupite na licitaciji jeftino kao na primer: ja sam kupio sat koji kosta 125-160 USD za 56 USD ( u srbiji isti kosta 26.500) ---- MORATE da trazite RACUN unutar paketa
jer to vec nije realno ni sa nase strane da trazimo da CARINA zna da li ste vi sat kupili na licitaciji ili po fiksnoj ceni.
Rasprava sa Carinom po principu ma ja sam kupio sam za 56 USD a bez racuna nije realna jer bi onda ne 100% nego 101% ljudi govorilo da je SVE kupljeno na licitaciji 3-5 puta jeftinije da bi izbegli kompletno carinske troskove
sto naravno ne bi ni vi sami progutali da ste na njihovom mestu ( da budemo realni).
-------------------------------------------------------------------
5 - koristite Vise adresa za isporuku paketa veca je verovatnoca da ce te proci bez carine ja na primer koristim 8 adresa za isporuku
- Prvo se dogovorite sa prijateljima da li se slazu da isti paketi budu isporuceni kod vas a onda sa postarom da pakete sa tih adresa (od preko China-USA...itd) donosi kod vas
stime zaobilazite uznemiravanje prijatelja rodbine komsija - a i sta ih briga kada i koliko vam robe stize
za tu uslugu postara castite na primer 50din po paketu ( i to ne zaboravite ) ako vam donese 4 paketa dajte mu 4 x 50 dinara = 200 dinara
Postar ce vam sigurno donositi sve pakete na vreme i cim stignu jer ce dobiti bar neki dinar za njegov trud - ne bitno da li je Kisa,Sneg paket ce biti isporucen ODMAH.
------------------------------------------------------
6 - i na kraju kako god prosli sa carinom ipak se roba kupuje i do 15 puta jeftinije nego u srbiji
i uvek prolazite BAR 100% jeftinije sa svim dazbinama - pa je u svakom slucaju UVEK ISPLATIVO.
---------------------------
Eto i moje male pomoci :S: :wall: nadam se da ce nekome pomoci ova iskustva - a pogotovo onima koji tek krecu u kupovinu
Sretna kupovina svima,)