Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024)

Dažbine za sat (Honor GS Pro) koji je koštao 5800 naplatili su mi 1200. Kolega je platio isti sat 3 meseca kasnije 7600, nije platio nikakve dažbine. Bukvalno se svodi na sreću, kako vam se zalomi.

Patike stigle iz Kine, ortak platio 400 dinara dostavu, FeDex kurirska služba, i to je sve, bez ostalih dažbina. Ja platio 2700 ukupne dažbine + 22 dana paket blejao na carini. Kurata sreća.

Poruceno sa temu nekoliko stvari i ukupno me je izaslo 5998. Da li ce mi cariniti taj paket?

kakva li je to logika
Многи продавци да би намамили купце снижавају цену артикла али повећају цену доставе, онда изађе шаролико за царињење. Кад су већи износи то доста утиче на царињење. Зато царине целокупан износ.

Da li svake godine moramo da prolazimo kroz ovo?

https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/postanske-posiljke.html

b) CIPELE od 80 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči cipele iz inostranstva koje koštaju 80 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, onda će carinska vrednost biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku vrednost, a iznos carine primenom jedinstvene stope carine od 10% iznosiće 9 evra. Osnovica za plaćanje PDV je 99 evra (carinska vrednost od 90 evra + iznos carine od 9 evra). Iznos PDV koji se plaća u konkretnom sluačaju, po stopi od 20% iznosića 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi: iznos carine 9 evra + iznos PDV 19,8 evra = 28,8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

v) PANTOLONE od 40 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči pantolone iz inostranstva koje koštaju 40 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20% u našem primeru iznos PDV biti 8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

Nije tacno.
Odredbe clanova 52 i 53 Carinskog zakona definisu da je carinska vrednost robe transakcijska vrednost kao i da se prilikom utvrđivanja carinske vrednosti u skladu sa odredbom člana 52. ovog zakona, ceni koja je stvarno plaćena ili treba da se plati za uvezenu robu dodaju izmedju ostalog i troškovi do mesta gde se roba unosi na carinsko područje Republike Srbije, i to:
troskovi transporta i osiguranja uvezene robe. Prema tome osnovica za uvrdjivanje dazbina na uvezenu robu, jeste cena robe uvecana za sve troskove iz cl. 53 izmedju ostalog i za troskove dostave.

A zašto se svi vezuju na ta pitanja i odgovore kada nema primera sa vrednošću 50+e sa poštarinom a da je vrednost robe ispod 50e?

Da li svake godine moramo da prolazimo kroz ovo?

https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/postanske-posiljke.html

b) CIPELE od 80 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči cipele iz inostranstva koje koštaju 80 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, onda će carinska vrednost biti 90 evra, jer cena transporta ulazi u carinsku vrednost, a iznos carine primenom jedinstvene stope carine od 10% iznosiće 9 evra. Osnovica za plaćanje PDV je 99 evra (carinska vrednost od 90 evra + iznos carine od 9 evra). Iznos PDV koji se plaća u konkretnom sluačaju, po stopi od 20% iznosića 19,8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi: iznos carine 9 evra + iznos PDV 19,8 evra = 28,8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.

v) PANTOLONE od 40 EVRA

U slučaju da kupac želi da naruči pantolone iz inostranstva koje koštaju 40 evra, ako uzmemo da je transport plaćen npr. 10 evra, carinska vrednost će biti 40 evra, jer u ovom slučaju troškovi prevoza ne ulaze u carinsku vrednost. Osnovica za plaćanje PDV je 40 evra, što znači da će primenom stope PDV od 20% u našem primeru iznos PDV biti 8 evra. Znači, ukupne dažbine će iznositi 8 evra. Obračun se vrši u dinarima po zvaničnom kursu NBS.
Pdv u drugom slucaju iznosi 9.6 evra, tj. 20% od osnovice, a osnovicu cini vrednost robe uvecana za iznos akciza, carina...i sporednih troskova a to su troskovi prevoza do prvog odredista u Srbiji-cl. 19 Zakona o pdv-u.

pisi carini da izmene, jer nisu dobro napisali, nije po zakonu

@Ira: To je sa sajta carine, ako oni ne rade po propisima piši njima. Praksa je pokazala da rade tako kao što je opisano.
@Mali Perica: Nemam skoriji primer sa običnom poštom, ali u maju mi je pošiljka došla preko FedEx-a. Vrednost robe 45 € i poštarina 27 €. Naplatili samo PDV. Raspravljali smo o tome pre par godina mada nisam siguran koji si nalog tada koristio, dal Mašinac, Univerzalac, Kolorado... I nemoj opet da registruješ novi nalog samo da bi postovao suprotan primer, nije vredno truda.

dok sam odavno naručivao sa sportdirecta nisu mi naplaćivali ništa dodatno iako je sa dostavom prelazilo 50€, sama vrednost je bila ispod 50

DHL ne naplaćuje PDV za pošiljke do 50 €, Fedex da.

Nije tacno.
Odredbe clanova 52 i 53 Carinskog zakona definisu da je carinska vrednost robe transakcijska vrednost kao i da se prilikom utvrđivanja carinske vrednosti u skladu sa odredbom člana 52. ovog zakona, ceni koja je stvarno plaćena ili treba da se plati za uvezenu robu dodaju izmedju ostalog i troškovi do mesta gde se roba unosi na carinsko područje Republike Srbije, i to:
troskovi transporta i osiguranja uvezene robe. Prema tome osnovica za uvrdjivanje dazbina na uvezenu robu, jeste cena robe uvecana za sve troskove iz cl. 53 izmedju ostalog i za troskove dostave.

Onda se to ne odnosi na robu do 50e jer ne podleze carini. Ako kupis nesto za 49e a da je dostava i 500e, ne moze ti naplatiti carinu na to.
Edit: Tj. moze da proba jer im se moze, ali se onda zalis i platis koliko je realno.

Poslednja izmena:
Onda se to ne odnosi na robu do 50e jer ne podleze carini. Ako kupis nesto za 49e a da je dostava i 500e, ne moze ti naplatiti carinu na to.
Edit: Tj. moze da proba jer im se moze, ali se onda zalis i platis koliko je realno.
Naravno da moze jer tako propisuje cl. 53. Carinskog zakona, samo treba razumeti procitano.

ono moje je naplaćeno samo 300din u pošti

Aj posavetujte nesto ... dao sam link prijatelju prema sajtu Temu. On je trenutno u fazi sredjivanja jedne prelepe kuce sa ogromnim dvoristem i svim i svacim ispred kuce. Staze, stazice, mnogo tuja, cak i imitacija prirodnog izvora vode u steni :) .. itd itd. Dvoriste je sigurno 30x40m i zaista ce da bude prelepo kada ga sredi. Trebace mu mnogo svetiljki da bi sve kako treba osvetlio. Nesto ce da bude solarno, nesto na struju. E sad .. poslao mi je nekoliko linkova sa temu

Trebace mu najmanje raznoranih ovakvih bar 70-100 kom ukupno. Prvo bi narucio po 1-2kom od svake radi probe i pregleda kakve su, potom odjednom sve. Pita covek da li ce Temu sam da podeli posiljke po paketima do vrednosti od 50e, i da li ce uopste bilo sta da placa sem cene robe na sajtu i da li mozda ima neki problem na carini sa tolikim brojem svetiljki. Nije covek uopste upucen u sve to. Poslacu mu link da vidi sta pisemo .. hvala

To sad sa kolicinom niko ne moze 100% da mu odgovori tacno mozemo da imamo misljenje i pretpostavke ali s obzirom da je ovde ipak neka druga prica u odnosu na AE i ostale strane online trgovine i porucivanja vecig broja istih proizvoda ja sam ubedjen da nece nista naplatiti i da ide sve kako smo do sad i navikli a to je svakako da nece moci da po paketu bude vise od 50€ razdvajace mu ali nisam siguran da bas odjednom i moze toliko da poruci meni cini mi se nije dalo da porucim vise jer je valjda malo ostalo tog proizvods, a svakako ako sam shvatio on bi to iz vise puta a prvo 1-2 komada.
Moje skromno misljenje je da nece imati nista da plati jer se ni paketi ne otvaraju, iskreno nemam nesto sto bih narucio 20-30+ kom da proverim bar za sad ali moje misljenje je da nece nista dodatno platiti al ko moze da mu garantuje na forumu, da si me pitao za AE tu znam da mu ne bi proslo, al ovo je nepoznanica jos bar za tako velike kolicine odjednom.
A i nisam siguran da ce moci jer uvek ima samo jos 1,2,3...8 kom i kao nema vise rasprodato pa ne znam kako bi tada narucio toliko.

Edit: pa kao sto sam i mislio evo sad pokusah ovo sa zadnjeg linka da ubacim u korpu i nakucko 23 i kaze nema vise zaliha, o tome sam pricao, nemaju oni bas toga na zalihama toliko pa nece moci odjednom toliko da poruci, ako sam te dobro razumeo sta prijatelj tvoj zeli.

Naručuje po 2-6 komada da predje limit od 1700 din. u zavisnosti od gabarita i težine, nisam gledao cene ali verujem da se vrti oko 500-600 din. i da bi ubrzao tu je i pomoć prijatelja a pošto mu prosledjuješ link ujedno se i prijaviš kao dobrovoljac da mu naručiš par pošiljki. Nisam gledao da li može da se menja primalac i adresa ujedno na Temu nalogu a ako može naruči na imena ukućana i familije dok im ne isprazni magacin.

Ok, naruceno je vec nekoliko artikala po 1 kom, da bi se video kvalitet. A sto se tice krajnje narudzbine, ako se to radi kada se vidi kvalitet i uporede cene za iste i slicne kod nas - mislim da cemo uraditi kao sto predlazete. Vise ljudi, da ipak ne rizikujemo nista. Jedino da ne bude problem ta kolicina pojedinih artikala na stanju, ali bar po 20-30 ako ima od jednog artikla, onda ce da bude ok .. jer nece sve svetiljke da budu iste. Mada kada jos bolje razmislim, nece ipak bas sve to tako lagano da ide i sa vise ljudi sa tolikom kolicinom lampi. Jer ne bih, recimo, na svoje ime narucivao 1 artikal u kolicini od 25kom. Videcemo kada ovo prvo stigne. Hvala

Naručiš sva 4 modela koliko sam ukapirao da ga interesuje po 2-3 kom a da li će Temu da deli na dva paketa videćeš i eto 3-4 čoveka sa po jednom narudžbenicom dnevno za dva dana odrade.

Paket mi stoji od 1 jula na carini, ja sam iz Niša. Da čekam samo ili da kontaktiram nekog? U pitanju su slušalice koje stižu iz Britanije. 1000008010.jpg

Cekaj, prosek im je oko 35-40 dana na tom statusu 11003 IZMENICNA POSTA - For customs.

Trebalo bi od ponedeljka da promeni status posto su blizu tog datuma.

mesec dana... sramotno... sta da smo drzava sa 100 miliona stanovnika... cekamo, cutimo i trpimo... kada smo stoka

Nazad
Vrh Dno