Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Gomilu nekih paketa su mi naplatili pdv i otvaranje u poslednje vreme...

Od 5 evra do 25 max koji sam naručio.

Na 2900, naplaćeno 720 din.

Mene samo nervira što mi paket zaglavi i nema ga nakon pregleda carine i naplate...

A jel tebi jasno to sto ja pisem?I ja bi zabranio i meni i svima ostalima da kupuju online,jer nam je svest tamo negde daleko u proslosti.Kao sto sam rekao.Nista kod nas nije jasno do kraja i uvek ima opcija za manipulisanje.Da nismo mozda slucajno prvi na crnoj listi kod Kineza?To valjda nesto govori o nama.

Najtuznije od svega je sto si zapenio jer su ti jedan paket, slovima JEDAN naplatili i to apsolutno kako treba, da ne kazem u dinar, znaci bez ikakve odokativne metode procene vrednosti (na sta apsolutno imaju pravo kada prodavac ne salje fakturu (invoice) uz proizvod, sto Kinezi naravno ne rade ni za skuplje stvari na aliexpressu, a ne sat od 5 evra), i sada lamentiras nad nepravednim i korumpiranim sistemom, a apsolutno ti ide u prilog takav sistem.
Ponavljam, razumeo bih da si nezadovoljan da su ti procenili sat na vrednost od recimo 25 evra i naplatili troškove cca 700 dinara, ali ne, ovde je sve odradjeno tacno. Trudim se da razumem rezonovanje ali ne uspevam.

Ako mu nekoliko ljudi govori da nije u pravu, a on i dalje agresivno tvrdi da jeste, nema svrhe ici dalje.

Ali, za slucajne prolaznike koji misle da covek dozivljava nepravdu:

1. Za svaki paket, kostao on 1 cent ili 1000e zakonski MORA da se obracuna PDV od 20% - u praksi gomilu puta to ne urade u zavisnosti od carine kojoj njegov region pripada - sto je slucaj kod njega
2. Za svaki paket za koji carina proceni ili vidi da ima vrednost 50e ili vise, na zbir vrednosti VREDNOST PAKETA+PDV 20% se obracunava carina od 10% -

Zakon je jasan, ti si u plusu jer se ne sprovodi skroz dosledno. To sto su ti jednom naplatili PO ZAKONU ne znaci da sad treba da poludis za 200 dinara vec saberi koliko puta ti nisu naplatili ono sto ZAKONSKI TREBA DA NAPLATE.

^Prvo ide carina na vredost, pa PDV na carina+vrednost.

Najbolja stvar je u pojmovima "naplatili mi carinu" 200 i kusur dinara što dovoljno govori o razumevanju (da ne koristim druge reči) online kupovine i carinskog zakona te je u nekom od prethodnih postova napisano da bi trebalo zakonom zabraniti mnogima online kupovinu.
Sama carina grubo ne može biti manja od 600 din. odnosno ukupne dažbine oko 1900 din. Sam PDV može biti od 1 din. (naša najmanja novčanica) ili 151 din. ako se otvara pa kako se kome zalomi.
Slična je situacija i sa samim pojmovima u praćenju pošiljki pa još kada se pojavi pitanje za pošiljku koja je tek krenula iz Kine "kada če se pojaviti" pa uz to još bude i neregistrovana pošiljka.

Kako je sa carinom Beograd,meni stoji od 24 juna,koji se trenutno datum radi ako neko zna?

A jel tebi jasno to sto ja pisem?I ja bi zabranio i meni i svima ostalima da kupuju online,jer nam je svest tamo negde daleko u proslosti.Kao sto sam rekao.Nista kod nas nije jasno do kraja i uvek ima opcija za manipulisanje.Da nismo mozda slucajno prvi na crnoj listi kod Kineza?To valjda nesto govori o nama.
Sve mi je druze jasno i ne bih dalje, vazi?😡
Najtuznije od svega je sto si zapenio jer su ti jedan paket, slovima JEDAN naplatili i to apsolutno kako treba, da ne kazem u dinar, znaci bez ikakve odokativne metode procene vrednosti (na sta apsolutno imaju pravo kada prodavac ne salje fakturu (invoice) uz proizvod, sto Kinezi naravno ne rade ni za skuplje stvari na aliexpressu, a ne sat od 5 evra), i sada lamentiras nad nepravednim i korumpiranim sistemom, a apsolutno ti ide u prilog takav sistem.
Ponavljam, razumeo bih da si nezadovoljan da su ti procenili sat na vrednost od recimo 25 evra i naplatili troškove cca 700 dinara, ali ne, ovde je sve odradjeno tacno. Trudim se da razumem rezonovanje ali ne uspevam.
👍
Ako mu nekoliko ljudi govori da nije u pravu, a on i dalje agresivno tvrdi da jeste, nema svrhe ici dalje.

Ali, za slucajne prolaznike koji misle da covek dozivljava nepravdu:

1. Za svaki paket, kostao on 1 cent ili 1000e zakonski MORA da se obracuna PDV od 20% - u praksi gomilu puta to ne urade u zavisnosti od carine kojoj njegov region pripada - sto je slucaj kod njega
2. Za svaki paket za koji carina proceni ili vidi da ima vrednost 50e ili vise, na zbir vrednosti VREDNOST PAKETA+PDV 20% se obracunava carina od 10% -

Zakon je jasan, ti si u plusu jer se ne sprovodi skroz dosledno. To sto su ti jednom naplatili PO ZAKONU ne znaci da sad treba da poludis za 200 dinara vec saberi koliko puta ti nisu naplatili ono sto ZAKONSKI TREBA DA NAPLATE.
👍

sta se dogadja kad se vise artikla dobije u jednom paketu.
Recimo postoje povoljnosti kad salje posrednik npr iz Amerike kad salje vise stvari (koje su porucene sa raznih mesta).

Da li to onda funkcionise ako sve zajedno predje $50. Da li ce se cariniti individualni artikli ili sve zajedno kao vise od $50

Da li je bolje primati stvari posebno ili zajedno?

Kolega merka neke fejk patike iz Kine. Navodno proverena šema, u smislu da je prodavac pouzdan. Ali kako ide procedura oko carine i PDV-a za takve gilje? Da li carina uzima u obzir pravu cenu (oko ~100€) ili bi eventualno merkali katalošku vrednost originalnih patika (220$)? I koje su šanse da mu se takav paket zapleni s obzirom da roba nije original?

Ne znam da li je KG autonoman ili ide preko beogradske carine. Beogradska carina je liberalnija ,jer su pretrpani. Novi Sad i Nis deru.

Imaš tri mesta carinjenja (BG, NS i NI) i KG pripada Beogradu. Ako otvaraju lako može biti carinjenje po kataloškoj vrednosti ili oduzimanje ako posumnja da je kopija. Teško da ćeš dobiti odgovor šta da radiš, rizik je kao i za sve ostalo.

Sutra stiže jedan od dva laptop-a vrednosti 235 i 245$. Nadam se da će carinska vila biti fer i milostiva 😁

Ako budu milostivi kao kod mene sa paketima od 7 centi, bice veselo :)

Jos se nadam da ih nisu sve pogledali zbog guzve i da ce jos neki da prepliva :)

Solidno prošao mini pc pre neki dan, uzeli su vrednost koju je Kinez napisao od 104$. Ja zadovoljan. Ne može uvek mufte 😁

Doletele Chuwike, oba ocarinjena na isti iznos 8410din. Ja zadovoljan, jedan ide na prodaju a drugi ostavljam sebi :)

Prilozi

• IMG_20240709_202627.jpg
    IMG_20240709_202627.jpg
    294.5 KB · Pregleda: 68
Kolega merka neke fejk patike iz Kine. Navodno proverena šema, u smislu da je prodavac pouzdan. Ali kako ide procedura oko carine i PDV-a za takve gilje? Da li carina uzima u obzir pravu cenu (oko ~100€) ili bi eventualno merkali katalošku vrednost originalnih patika (220$)? I koje su šanse da mu se takav paket zapleni s obzirom da roba nije original?

Ne znam da li je KG autonoman ili ide preko beogradske carine. Beogradska carina je liberalnija ,jer su pretrpani. Novi Sad i Nis deru.

Imaš tri mesta carinjenja (BG, NS i NI) i KG pripada Beogradu. Ako otvaraju lako može biti carinjenje po kataloškoj vrednosti ili oduzimanje ako posumnja da je kopija. Teško da ćeš dobiti odgovor šta da radiš, rizik je kao i za sve ostalo.

Patike su mu stigle danas na kućnu adresu, platio je samo 400 dinara.

Javi kako se poonasa masina kad skupis malo utisaka. I sam se razmisljam da narucim neki cistokrvni kineski lap.

Kao i svaki n100 mini PC što sam imao. Pristojne performanse za surf, office, multimediu, 4k streaming... Jako je portabilan zbog dimenzija, mislim da je za žene baš dobra stvar.
Aluminijumsko je kućište i odličan kvalitet izrade, tastatura i je isto dobra. Windows lepo funkcioniše u tablet modu. Baterija je solidna za sad, ništa specijalno al bio je baš dobro opterećen. Dolazi sa licenciranim win11

NS carina opet carini skoro sve od 10$, to sto se sprovode dupli arsini nista cudno, jeste da prolazi malo brzi ali deo id epreko ispostave BG iako na dekleraciju lupaju NS, naravno za BG jedni arsini za NS drugi, cestitam sto su i dalje najpokvareniji lopovi

Sta raditi kada narucis 4 paketa,cenovno od 10-40e i kinezi spakuju sve u jedan a niko im to nije rekao,razlicite prodavnice naravno a cenu na paket napisi zbirnu tipa 80 dolara, i na kraju te ozeze carina?Da je normalno islo tj zasebno kako sam narucio verovatno bi mi naplatili PDV za jedan max dva paketa.

Pa nista, ako si iz BG nekad prodje i 100$+ u NS ne prolazi nista skoro sad, savetujem ljude da narucuju one paketice bez trackinga od 1-2$ pa da vide ko je ludji
svakako kinez nema nista sa nasom carinom, takodje pouzdano znam da skoro svuda prolazi sve do 200eur pa i vise i da ni jedna zemlja EU ne carini ni ne uzima PDV u 99%, mozda se neka posiljka kontrolno otvara i carini ali to je to, a oni imaju industriju da stite srbistan nema ni proizvodnju sibica! tako da je ovo cista hajducina

Poslednja izmena:
Sta raditi kada narucis 4 paketa,cenovno od 10-40e i kinezi spakuju sve u jedan a niko im to nije rekao,razlicite prodavnice naravno a cenu na paket napisi zbirnu tipa 80 dolara, i na kraju te ozeze carina?Da je normalno islo tj zasebno kako sam narucio verovatno bi mi naplatili PDV za jedan max dva paketa.
Da li su sva 4 paketa bila preko "choice" ponude, tj. iz centralizovanog magacina ako tako mogu da ga nazovem? I koji je vremenski razmak bio izmedju porudzbina?

Edit: ja podrazumevah da je aliexpress, zato sam tako postavio pitanje. Ako je bilo "choice" slanje, mora da se saceka neko vreme (ja licno jedan ceo dan sacekam), pa da se naruci drugo nesto kako bi se izbeglo da strpaju sve u jedan paket, kad vide da je isti covek i ista adresa ili da se narucuje bez razmaka ali na razlicite adrese.

Da li su sva 4 paketa bila preko "choice" ponude, tj. iz centralizovanog magacina ako tako mogu da ga nazovem? I koji je vremenski razmak bio izmedju porudzbina?

Edit: ja podrazumevah da je aliexpress, zato sam tako postavio pitanje. Ako je bilo "choice" slanje, mora da se saceka neko vreme (ja licno jedan ceo dan sacekam), pa da se naruci drugo nesto kako bi se izbeglo da strpaju sve u jedan paket, kad vide da je isti covek i ista adresa ili da se narucuje bez razmaka ali na razlicite adrese.
Dva Cutesliving,jedan Geforest i jedan Digitaling....relativno kratko vreme narudzbe par sati,znam da su to sve alijeve prodavnice i oni iskoriste da sve zajedno posalju da smanje svoje troskove ali tako troskove carine podizu posto su udarili zbirnu cenu na paket,glavno njima jeftinije.Sve sam podigao dispute,za sada su mi vratili 12 dolara na dva paketa,jedan je ostetila carina sa skalpelom,za najskuplji cekam presudu posto su trazili da slikam carinsku deklaraciju a na njemu jasno stoji da je carinjeno vise nego sto jeste.

Super ako povratis od njih bar deo da nadomesti previsoke carinske troskove, ali ako su te bas odrapili, trebalo je i carini da se zalis. (Ne za 700-800 dinara razlike, vec za 1500-2000-2500)

Nazad
Vrh Dno