Šta je novo?

Canon S2 IS...

byMaX je napisao(la):
za pejzaže ću radije da napravim panoramsku stitched fotografiju nego da koristim jeziv wide sa ogromnim izobličenjem...

Ogromna izoblicenja imaju npr. Tamron 28-200 i slicni low-end objektivi, ali nikako Oly 8080

Oly 8080 nema sta da trazi u Canon S2 IS tredu, tako da cu brisati svaki offtopic...

Makso, kad promijeni potpis? Izgleda da si se ti dokopao svog S2? A ništa ne pričaš nama ostalima koji ga još nemamo... C, c, c, ... :)

Ajde budi drug, podijeli nešto sa nama...

Pozdrav.

castor je napisao(la):
Makso, kad promijeni potpis? Izgleda da si se ti dokopao svog S2? A ništa ne pričaš nama ostalima koji ga još nemamo... C, c, c, ... :)

Ajde budi drug, podijeli nešto sa nama...

Pozdrav.

Gde ti zivis bre?:) Kako ne prica kad vec pola Novog Beograda bruji o tome da Max ima S2 i 2GB memorije.... :d

Imam 2GB ali u CF izdanju. Danas ako komša dobije pare, valjam CF od 2 GB, a za 2GB SD 80x od transcenda ima da čekam još 10-ak dana da stigne u PiN. Poručen samo jedan komad...;)

byMaX je napisao(la):
Imam 2GB ali u CF izdanju. Danas ako komša dobije pare, valjam CF od 2 GB, a za 2GB SD 80x od transcenda ima da čekam još 10-ak dana da stigne u PiN. Poručen samo jedan komad...;)
Za koliko prodajes tu karticu od 2gb, ajd javi na pm.

Shta bi, nema mene i odma se smirilo :)

Ajde maxo daj neke slike :)

fotke su toliko dobre da je na verujem da je S2 sposoban za tako nesto:)

Zato sto si nevidjeni smarach i gej... :D

Broz je napisao(la):
fotke su toliko dobre da je na verujem da je S2 sposoban za tako nesto:)

Koliko je sposoban aparat, nije ono shto vidish kao konachni proizvod, jer svaki UZ moze da pravi ovakve slike, neki lakshe, nekom treba 533 slika, a neki treba vishe da koshta za ovakav rezultat :D

@kameni, mogao si bar exif da ostavish :)

Poslednja izmena:
...pa moram da priznam da volim detaljno da probam... :)
kod A510 mi je cajger za 4 meseca obrnuo krug (9999)...

...a i ovaj S2IS je toliko napakovan da sam se vec smorio (ima pola Photo Shop-a u sebi, normalno sve je to bolje uraditi u PS...)

...makroe jos nisam probao, zoom i IS su stvarno dobri, 'povremeni' problemi sa AF stoje, AF i AE breket dobra stvar... ima tu jos dosta...
sve u svemu ima i prednosti i mana, ali sam zadovoljan za sada... :)

@Driver
...ne znam da li si shvatio da sam ga dobio preksinoc, slikao sam svakakve gluposti za probu, isprobavao opcije, podesavanja i ostalo, pa se nakupilo...
...ako si u tripu da mi jedino ove 4 slike lice na nesto gresis...

Poslednja izmena:
kameni je napisao(la):
...a i ovaj S2IS je toliko napakovan da sam se vec smorio (ima pola Photo Shop-a u sebi, normalno sve je to bolje uraditi u PS...)

Opravdava ciljnu grupu :)

...ja postavio par slicica, jer vidim da ovaj topik ima toliko besmislenih reply-eva i toliko pregleda, pa sam pretpostavio da ima ljudi koje zanima aparat, da znaju sta mogu da ocekuju... moze to bolje, a verovatno i gore...

...al' dobro samo vi nastavite ovu korisnu polemiku, odo ja da probam jos malo (do sutra ima da bude i 1000 sigurno)
...ne bih vas vise zadrzavao :wave:

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Opravdava ciljnu grupu :)

Fuji S5500 je toliko profi da moras prvo slike da prebacis u neki normalan format, pa onda da uradis par filtera da bi sve izgledalo prihvatljivo. Da ne pricam o tome da moras da nosis tripod sa sobom ako je iole manje svetla (tj. ako nije suncano). S5500 je "so last decade" ;)

byMaX je napisao(la):
Fuji S5500 je toliko profi da moras prvo slike da prebacis u neki normalan format, pa onda da uradis par filtera da bi sve izgledalo prihvatljivo. Da ne pricam o tome da moras da nosis tripod sa sobom ako je iole manje svetla (tj. ako nije suncano). S5500 je "so last decade" ;)

Zar ja to nisam rekao u tri rechi ? :)
Ne obradjuju slike turisti, i turistima ne treba raw, histogram, dobar iso i EVF (voleo bih da vidim taj na S2, da imam posle shta da pricham ovde :)) :)
Shto se tiche tripoda, do sada mi osim nocnog fotkanja nije ni trebao, a S7000 je i dalje najbolja kupovina, bar dok se S9000 ne pojavi :)

byMaX je napisao(la):
Fuji S5500 je toliko profi da moras prvo slike da prebacis u neki normalan format, pa onda da uradis par filtera da bi sve izgledalo prihvatljivo.
Doduse, to i jeste jedna od odlika "profi" digitalca... Ufotkati nesto je tek pola posla, onda posle dolaze PS carolije levelsi/krive, podesavanje boja itd...
Kao sto Driver kaze, zna se ciljna grupa za S2IS... Tehnicki frikovi, kvazi-poznavaoci fotografije, sa zeljom za "sto lepsom slikom iz aparata"...
Edit: Ah, zaboravih movie mod, tu aparat dobija siru upotrebnu vrednost :D i time prosiruje upotrebnu vrednost... A da pricamo hvalospeve o kvalitetu filmica... Pa i Minolta Z2 ima 640x480@30 i 800x600@15 za omogucenim optickim zumom i to sve jos pre godinu ipo, a i podosta drzi AF... :D

Poslednja izmena:
Cooler je napisao(la):
Doduse, to i jeste jedna od odlika "profi" digitalca... Ufotkati nesto je tek pola posla, onda posle dolaze PS carolije levelsi/krive, podesavanje boja itd...
Kao sto Driver kaze, zna se ciljna grupa za S2IS... Tehnicki frikovi, kvazi-poznavaoci fotografije, sa zeljom za "sto lepsom slikom iz aparata"...

A da mi *****emo vise bacanje para na digitalce i gubljenje vremena, pa da lepo poskidamo vec obradjene slike sa neta? Svasta tamo moze da se nadje! Za svadbe, rodjendane, zurke, koncerte i sahrane dosta nam je neki jeftini idiJot :d . Zar ne?:)

Cooler je napisao(la):

E, ovo je, bez uvrede, jedan od poznatih nacina pravdanja losih aparata pricom:

"On ima dobru sliku, ali kad je odradis u PS-u"

Ne vidim nikakvu caroliju u smaranju PS-om

Ne osecam se "kvazi-poznavaocem fotografije" zato sto ne volim da mi ledja otpadaju za kompom dok pokusavam da stotine snimaka sa odmora ucinim gledljivim.

Hocu da poneke od njih odradim zato sto to bas hocu i kad hocu, a ne zato sto to uvek moram!

Al' ste se uhvatili za ovaj post...
2 simpson H
A moz' i tako....

2 Nebojsa Milanovic
Osobine koje poseduje S2IS, a koje privlace "kvazi-poznavaoce fotografije" nije ta da daje lepe slike direktno iz aparata, vec neke druge... I sam se slazem da postprocesiranje nije uvek nepohodno... Uostalom kada idem na neki rodjendan i sl. potavim aparat u unapred oderdnjeni prest, koji ima jake boje, kontrast itd... kako vec ide za te stvari i uglanom nemam nameru da te slike imalo cacnem u PS-u...

Hocu da poneke od njih odradim zato sto to bas hocu i kad hocu, a ne zato sto to uvek moram!
sasvim se slazem, samo je moj prag tolerancije razlicit od tvog, kao i ocekivanja...

simpson H je napisao(la):
A da mi *****emo vise bacanje para na digitalce i gubljenje vremena, pa da lepo poskidamo vec obradjene slike sa neta? Svasta tamo moze da se nadje! Za svadbe, rodjendane, zurke, koncerte i sahrane dosta nam je neki jeftini idiJot :d . Zar ne?:)

Gledash to iz drugog ugla, iz ugla ciljne grupe S2IS :) Tebi aparat sluzi za "vatanje" bitnih (ili nebitnih) momenata u zivotu, i za to se aparat od 300 i 500e ne razlikuje, pa je kupovina S2 prosechnom kupcu bukvalno bacanje para, a upravo prosechan kupac (za nashe uslove sa dubljim dzepom) kupuje S2 IS. Sa druge strane, koga zanima fotografija, voli da pored trenutaka iz svog zivota i eksperimentishe, voli da zabelezi neshto shto mu se svidja, voli da prikaze neshto iz svog/drugog ugla, mozda i da proda to, aparati kao S2 nemaju tu shta da traze, niti su pravljeni za to...Ovde ima ljudi koji o aparatima prichaju iz tog ugla, pa zato chesto dolazi do "konflikata", pa je zato mnogo bitno za savet ne samo reci chemu ce sluziti aparat, nego koji su "planovi za buducnosti"...
Shto se tiche fotki na netu, moze da se nadje, ali jedna dobra fotka koshta ko pola aparata o kome prichamo ;)

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
E, ovo je, bez uvrede, jedan od poznatih nacina pravdanja losih aparata pricom:

"On ima dobru sliku, ali kad je odradis u PS-u"

Ne vidim nikakvu caroliju u smaranju PS-om

Ne osecam se "kvazi-poznavaocem fotografije" zato sto ne volim da mi ledja otpadaju za kompom dok pokusavam da stotine snimaka sa odmora ucinim gledljivim.

Moze glatko da se izvuche paralela izmedju tebe i F1 tima Minardi. 100 godina se bave time poslom, a nikad nisu nishta uradili, odnosno nisu napredovali.
Ako ti kao dugogodishnji amaterski fotograf mislish da je obrada slike neshto nenormalno, a mislish da je pixel peeping normalna stvar, rutinski spadash u grupu ljudi koji su tek kupili prvi aparat. Pronadji mi jednu fotku profesionalnog fotografa na netu koja je okachena "iz aparata", i ja uzimam S2 IS sutra :)
Niko ovde nije prichao o sredjivanju svake fotke izashle iz aparata, ali sve shto mislish da je dobro, i shto pokazujesh nekome, bilo na netu, bilo da shtampash, ne dolazi u obzir bez obrade. I svadbarske fotke se obradjuju, a mozesh da pogledash na netu kako izgleda takva, a zna svako kako izgleda fotografija sa svadbe svakog "pro fotografa" koga nadjesh preko oglasa...

Poslednja izmena:
Mozda sam ja stekao uslovni refleks da tezim da maksimum snimka dobijem vec pri samom snimanju (ali za to je potrebno jako dobro poznavanje problematike), pa zato i cenim aparate koji to omogucavaju. Mada, razumem i DSLR-filozofiju koja tada tek daje materijal, ali dobar, za kasniji rezultat.

Ali bilo kako bilo, znam da ne volim da se smaram za kompom :)

driver je napisao(la):
Zar ja to nisam rekao u tri rechi ? :)
Ne obradjuju slike turisti, i turistima ne treba raw, histogram, dobar iso i EVF (voleo bih da vidim taj na S2, da imam posle shta da pricham ovde :)) :)

...ti brate vuces neke komplekse iz detinjstva...
pa, ti si svih ovih 10 strana znaci lupetao gluposti o aparatu koji nisi ni video, a kamoli probao... :wall:
...i ovde neko treba da nadje savet za kupovinu aparata... strasno, znaci benchmark definitivno zdravo...
...ma kakav benchmark - tripmark, lozmark, kompleksmark...

kameni je napisao(la):
...ti brate vuces neke komplekse iz detinjstva...
pa, ti si svih ovih 10 strana znaci lupetao gluposti o aparatu koji nisi ni video, a kamoli probao... :wall:
...i ovde neko treba da nadje savet za kupovinu aparata... strasno, znaci benchmark definitivno zdravo...
...ma kakav benchmark - tripmark, lozmark, kompleksmark...

Jel si ti probao S7000/FZ5/Z5 pre nego shto si kupio S2 IS ? Da li si ga kupio na osnovu ovog threada gde dva choveka preporuchuju aparat ? :) Ochigledno nisi. Ti si primer prosechnog kupca koji daje 500e za A510 sa velikim zumom :) A510 imash 4 meseca, i odmah si kupio 2.5x skuplji aparat koji konkretno nishta ne donosi novo, vec stvari na koje samo (vechni)pochetnici mogu da se loze...Da nisi Maxov rodjak ? :)

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Mozda sam ja stekao uslovni refleks da tezim da maksimum snimka dobijem vec pri samom snimanju (ali za to je potrebno jako dobro poznavanje problematike), pa zato i cenim aparate koji to omogucavaju. Mada, razumem i DSLR-filozofiju koja tada tek daje materijal, ali dobar, za kasniji rezultat.

Ali bilo kako bilo, znam da ne volim da se smaram za kompom :)

Kakav refleks ? :) Svi teze ka tome da ako vec hoce da se bave amaterskom/pro fotografijom, budu sve bolji i da shvate sushtinu i pokupe shto vishe fora sa tudjih fotografija itd, a kada je nekome glavni posao da gleda 100% crop i shum na njemu, to ne lichi na dugogodishnje bavljenje fotografijom uopshte :) Ja sam pre samo godinu i po mislio da je mali shum glavna stavka dobrog aparata, a sada imam aparat sa najvishe shuma u klasi, koji se naravno ne vidi ni na A4, ali cu zato slikati fotke koje drugi aparati iz klase jednostavno "hardverski" ne mogu.
Shta mislish zashto svi prelaze na DSLR ? Pa nema on toliko bolje fotke, ili nema uopshte bolje fotke od tvog PRO1, ali je brzi 10x, ISO1600/3200 ima shuma kao tvoj iso100, i ima superioran viewfinder, ostalo nije ni vazno. Takvim upgradeom ti se otvaraju potpuno nove mogucnosti, i tada mozesh da slikash sve ono shto pre jednostavno nisi mogao, a ne pokretni displej, stereo zvuk na videu ili takve nebuloze. Jasno je da prosechni kupac to najbolje guta, ali ti kao neko sa iskustvom, ne kapiram :)

Cooler je napisao(la):
Edit: Ah, zaboravih movie mod, tu aparat dobija siru upotrebnu vrednost :D i time prosiruje upotrebnu vrednost... A da pricamo hvalospeve o kvalitetu filmica... Pa i Minolta Z2 ima 640x480@30 i 800x600@15 za omogucenim optickim zumom i to sve jos pre godinu ipo, a i podosta drzi AF... :D

Posto ti nisi kvazi poznavalac, kao ja, reci mi koju opremu ti koristis i koliko mesecno zaradjujes pomocu nje. Vidis, ja sam moj S1 IS isplatio 20x, samo poslom, jer mi je aparat neophodan (doduse, to bi radio i A510, ali zbog cega mi odgovara bas S2 IS, pisao sam na prethodnim stranama i ne bih se ponavljao), a i S2 IS cu - razliku izmedju S1 i S2 koju dam, napisati u dva casopisa po stranu u jednom i dve strane u drugom casopisu, i vec je otplacen. A onda dalje pravim kesh sa tim. Tako rade kvazi poznavaoci... Pitanje je da li si ti video S2, tj. da li je uopste do sad stigao do Bataje... ;)

Vrh Dno