Šta je novo?

Call of Duty: Advanced Warfare

Došlo je do zasićenja, otvorio sam, prošao pola prvog nivoa, i ugasio. Jer me nije nešto zakačilo. Mislim, završiću je, ali nije ništa posebno zarazna. Svakako nije kao kad sam igrao prvi, pa drugi, pa četvrti. Taj nivo zabave i žara odavno nema.

Zadovoljan sam kampanjom. Ono kao i svaka okej je, kraj je malo dejavu ali ne znam iz koje prethodne igre. U odnosu na Ghosts optimizacija je dosta bolja, igram sada MP iako je ovo drugi COD osim MW2 kojeg igram bas bas dosta za sada.

Kod mene je ovo neigrivo :(.. Zapinje non stop, stalno hard nesto drlja i ocitava, deluje mi kao da zbog malo rama ovako radi...

^ verovatno je zbog rama, meni je zauzece i preko 7Gb. Sad vidim i koji cpu imas.. verovatno i to malo koci, 2.8Ghz.. na mom kompu ova igra koristi u proseku 70% sva 4 jezgra phenoma (4Ghz) a desava se da zauzece zakuca i na 100%.

Aj javite ako se pronadje neko resenje za ovo stucanje igre, fps je 50-110 ali dzaba sve to kada stuca (ne uvek), slicno je bilo i sa BO 1.

Poslednja izmena:

:d:d

Sta ovde zauzima 6.5-7 gb rama(sa sistemom)???Sve na max,SS off,frejem min 60-70,a teksture na momente izgledaju kao da je igra iz 2005!!!Bzv!

Iskljucio one dve "Cache opcije" i teksture vise ne deluju isprano...Da li nekome sporo ucitava nivoe?(moz da se pobije pivo dok ucita)

To i ja pitam. Zato što na SSD-u ide tri dana učitavanje. Gledam brzinu, i igra uopšte ne koristi maksimum diska, pravi pauze u očitavanju. Ili je bug, ili nas namerno *****avaju.

Meni igra odlicno radi, sve sem ucitavanja. Prodje cutscena pa dok ucita... :S:

Sve na Ultra sem SS oko 70-120fps, kad stavim SS na 4x FPS je oko 45-60 ali zna da padne i na 30.
Grafika je eye candy, sto se toga tice nemam zamerki, ocekivao sam dosta goru grafiku na osnovu nekih komentara, medutim ovo odlicno izgleda. Dakle po mom misljenju optimizacija je dosta dobra, ako ne i odlicna.
E sad imam 8GB RAM-a pa zbog toga nemam problema ali steta da ljudi sa 4GB ne mogu ovo da igraju kako treba.

Ako nesto mrzim to su igre sa presporim ucitavanjima i tim tripovima koje nije moguce prekinuti. Sinoc sam napucao grafiku sve na max (osim onih supersampling AA koji ubiju komp, ostavio sam fxaa) i realno igra izgleda samo prosecno, Crysis 3 i BF4 imaju bolju grafiku. Al ajd' nije to toliko bitno nego nista me ne vuce da igram.. generalno ne volim ta futuristicka sranya, C2 i C3 sam aj nekako presao ali ovo mi deluje kao jos jedan kartonski cod hodnik sa boljim zvucnim efektima ali je sve ostalo neubedljivo.

Sto vise vremena prolazi tek sada vidim koje je zlato BF BC2 kampanja, grafika tu malo zaostaje za ovim novim naslovima ali je sve ostalo mnogo bolje, ej BC2 je igra gde je SP totalno sporedna stvar, MP je osnova te igre pa je opet SP za klasu iznad vecina army naslova poslednjih godina. A da ne pominjem RO2.. taj koncept je odlican i 10x tezi od cod, moh i novih bf.

Poslednja izmena:
E da to me nervira. Cutscene su ocigledno delovi loading screen-a, moze se videti u donjem desnom uglu a kad se zavrsi scena onda cekas jos pola - minut pa i vise nekad.. A pritom u nekim od tih cutscena dodje do de-synca audia i videa pa se jos vise smoris.

Stalno neke bete. I moraš da čekaš dok zakrpe, ako zakrpe. Učitavanje je neprihvatljivo, pad frejmova bez ikakvog razloga. U prvoj trening misji, stojim u praznom uskom hodniku, frejmrate padne na 40. Onda nastavim pravo i popravi se.

Možda jer imaš jaču karticu. Mada sam se igrao sa podešavanjima, nisam našao rešenje. Pri tome je skup luksuz. Jer treba tri dana da se učita nakon promene. Za razliku od Battlefield koji je instant.

Auh, doso sam da vidim da li je izasla neka zakrpa za 4gb rama. Ko ce da daje 10k za novi memoriju..
Al kad sam procitao sve ovo momentalno sam zahebo skidanje ove igre.
Cekam, ako bude, neku bolje optimizovanu verziju ili bar popravljene ove bagove.

Daj reci narodnim masama... koje dve Cashe opcije ?

(Tek treba da instaliram...)

Sto se rama tice 4Gb je malo vec neko vreme, i to za prosecno zahtevnu upotrebu PC (mada sve zavisi kako ko kapira to koriscenje). Chrome i WF sa po 20-ak tabova posle nekog vremena pojedu preko 5Gb rama, da ne pricam o nekom zahtevnijem multitaskingu sa zahtevnijim programima, tu bez 4 ''brza jezgra'' i 8Gb rama nema sta da se trazi.. i to kao neki minimum.

Samo je bedak sto su ovoliko skocile cene, pre 3 godine sam 8Gb kupio za 40e i razmisljao sam da kupim jos ali reko nema veze, ako zatreba lako cu dokupiti. I tako posle 3 god. mem. koja je bila 40e sada kosta 90e :d

Poslednja izmena:
Da memara je otišla sky hi ja sam imao vrh kupovinu pre neku god 2x4gb Kingstone Hyper ddr3 na 2400mhz uzeo od lika za 3000din polovno.
Sećam se da je par dana posle toga ta ista memoriaj bila 100eu al se taj lik raspao :p. Na kraju sam završio sa 10gb ddr3 memorije i meni je to skroz dovoljno.Ali 4gb je i dalje sasvim dovoljno za 80% korisnika pa nepostoji igra osim COD koja tupi oko memorije.
Ja nikako da skinem igru al kolko sam video igra je napravljena za tupave amere kao i prethodni poslednji delovi.

Ovako, koga zanima zasto igra stuca, imate ove opcije:

1) 2 cache (Cache Sun Shadow Maps i Cache Spot Shadow) opcije. Njihova uloga je da ucitaju sto vise "senki" u vram tako da graficka ne ceka na procesor i ram, pa ne moze da dodje do iskakanja senki po ekranu, nesto na fazonu da ne dolazi do pop in efekta kao sa teksturama sto se desavalo u ranijim igrama. Ukljucivanjem ovih opcija dolazi do mutnih tekstura, jer one padaju na low i pritom se javlja stucanje zbog manjka memorije. Ako nemate makar 4-6gb vram-a ne razmisljajte o ovim opcijama.

2) shader preload opciju, koja ce da vam ucita shejdere na hdd, tacnije trazi jos hdd prostora. Prakticno, fora je da nemate stucanje u toku igre, tipa ucitavanje na svakom koraku, nego je staza fluidna bez loading screen-a, takoreci.
Ima i cutscene shader preloading, koji ce da ucitava shejdere na hdd u toku cinematic-a, pa klipovi stucaju. Ako ne cekirate ovu opciju, onda preload krece nakon cinematic-a, pa dolazi o cekanja od po nekoliko minuta, ali je cinematic tecan.

Poslednja izmena:
Na mojoj staroj mašini (jer za neki dan, sve menjam) koja je Q6600 @ 3.4GHz, ATi CF 2x6850 @ 920x1100MHz i 8 GB RAM-a, Win7 x64 + sama igra na Samsung SSD PRO 850 256GB (page file je na HDD-u Samsung 2TB), morao sam da podesim sve teksture na Normal da ne bi seckalo a u stvari secka i tad u scenama sa puno protivnika.
Video pre učitavanja nivoa, u prvoj polovini secka žestoko, ne razumem šta priča koliko prekida a druga polovina se umiri i to je prihvatljivo.
U opšte mi nije jasno šta je ovde toliko "dobro" da se igra ovako ponaša i da traži toliko jak harver?
Vizuelno mi nije ništa impresivna, čak ni kada sve stavim na Ultra (naravno tada je FPS oko 2 ili 3 u sec.).

Igra ima neki lag, stucanje i pored toga sto je fps 50-110 (high sve, hbao, fxaa, dosta toga ''on'' osim supersampl).
Na koju foru si mogao da dobiješ taj frejm rejt ako imaš tu grafičku iz "Moja mašina" (MSI R5850 Twin Frozr II 1GB)?
To naprosto nije moguće ... osim ako imaš R9 280X ili GTX 77x ili jači.

perapk,
sve je već to po defaultu podešeno tako kako si naveo (sama igra ti nudi isključeno/uključeno to što si naveo) ali ne vredi - ništa.

Poslednja izmena:
"Cache Sun Shadow Maps i Cache Spot Shadow Maps",dok su ukljucene,teksture su isprane i oseca se blago stucanje... Kada se stave na OFF,sve je ok.Ali i dalje mi nije jasno zasto igra jede oko 7 gb rama?Stvarno nema osnova(grafika apsolutno ne odskace,vec je i neki prosek).I ovo ucitavanje nivoa ubija,stane na pola i ceka da prodje cutscena,pa tek onda nastavi!!

@maxer

Pitanje je na kojoj se rezoluciji igra @hsv.stoned, a na kojoj ti?Kontam da se on igra na nekoj slabijoj rezoluciji pa mu je framerate jaci, ali nema dovoljno memorije pa dolazi do stucanja. Jel si na 1080P?

Poslednja izmena:
"Cache Sun Shadow Maps i Cache Spot Shadow Maps",dok su ukljucene,teksture su isprane i oseca se blago stucanje... Kada se stave na OFF,sve je ok.Ali i dalje mi nije jasno zasto igra jede oko 7 gb rama?Stvarno nema osnova(grafika apsolutno ne odskace,vec je i neki prosek).I ovo ucitavanje nivoa ubija,stane na pola i ceka da prodje cutscena,pa tek onda nastavi!!

Ucitavanje traje toliko jer ti je ukljucen shader preload, ali tek posle cutscene. Prakticno najveci deo ucitavanja sledi nakon cutscene.

3.4GB ona čisto jede koliko sam video, kad sam proveravao. Mada ima i taj memory leak koji se povremeno dešava koliko sam čuo i doživeo pri prvom startovanju.

Na koju foru si mogao da dobiješ taj frejm rejt ako imaš tu grafičku iz "Moja mašina" (MSI R5850 Twin Frozr II 1GB)?

Pa pise rez. u profilu, 1680x1050, to je max. rezolucija mog monitora. I nije prvi put da se ljudi cude, jednostavno overklokovana 5850 na toj rez. i dalje pokazuje zube :) FPS ide 50-110, bar na pocetku igre. Da nije tako odavno bih je zamenio nekom jacom al' malo skupljom, ne isplati se trositi pare na generalno sve dosadnije i losije igre.

A podesavanja su high sve (ima jos extra, to nisam probao), hbao, fxaa, dosta opcija na on osim ovih koje kolju resurse (perapk je objasnio). Mene to ne cudi uopste, kao prvo grafika nije spektakularna, vise je prosecna za 2014, BF4 SP sam presao sa 45-50 fps u proseku na kombinaciji high-medium (vise high podesavanja) bez AA sa igra izgleda bolje cak i u tom slucaju.

Poslednja izmena:
Iskreno, ne znam kakve si to performanse ocekivao sa GTX 460? Tu vec moras rucno malo da podesis detalje, render rezoluciju i ostalo...podesis nesto, pa probas, ako ne radi, probas jos neki put dok ne nadjes sweetspot... Bar ovaj deo COD-a ima neke opcije za graficke detelje...Meni sa gtx560Ti radi OK, ali negde nesto iskljuceno, osnovna rezolucija je 1080p, render je niza, medium ili high... sta da se radi, prolazi ta upotebljivost grafe, igre su zahtevnije, to je normalno... dok se ne kupi nova grafa, take what you get... Ipak je ovo nextgen, vece, detaljnije teksture, detalji, gluposti... Radi to, ali ako hoces da sve izgleda napucano sa detaljima, onda kupis novu graf... a ni CPU ti ne bi skodio, iskreno... jeste dobar, ali sad ce igre da traze sve vise i vise i vise resursa...

Mhm, dacu odmah 500e za CPU i GPU da bih mogao da igram COD na maximumu(ali i to je pitanje jer nisam uracunao RAM u tu cenu)! :)
Mogu ja da igram igru ako podesim na nize detalje, ali onda ni nema detalja! :d

Na mojoj staroj mašini (jer za neki dan, sve menjam) koja je Q6600 @ 3.4GHz, ATi CF 2x6850 @ 920x1100MHz i 8 GB RAM-a, Win7 x64 + sama igra na Samsung SSD PRO 850 256GB (page file je na HDD-u Samsung 2TB), morao sam da podesim sve teksture na Normal da ne bi seckalo a u stvari secka i tad u scenama sa puno protivnika.
Video pre učitavanja nivoa, u prvoj polovini secka žestoko, ne razumem šta priča koliko prekida a druga polovina se umiri i to je prihvatljivo.
U opšte mi nije jasno šta je ovde toliko "dobro" da se igra ovako ponaša i da traži toliko jak harver?
Vizuelno mi nije ništa impresivna, čak ni kada sve stavim na Ultra (naravno tada je FPS oko 2 ili 3 u sec.).

perapk,
sve je već to po defaultu podešeno tako kako si naveo (sama igra ti nudi isključeno/uključeno to što si naveo) ali ne vredi - ništa.
Imaš SSD od 250GB i stavio si PF na HDD-u. Pa gdje je tu logika?

Ma dajte ljudi, pa čemu taj SSD ako ga ne koristite, kupljen je da radi a ne da se izležava, garancija na nega je 2-3 godine, a možda i 5,posle toga može kao privezak da ga nosi, em je sam sebe isplatio, em kad prođe taj period veći i brži ssd će se deliti uz žvake

Nazad
Vrh Dno