Šta je novo?

C++

Leopoldk

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
619
Iz nekih svojih razloga resio sam da savladam ovaj jezik, skinuo dosta knjizurina i bacio se na posao. Vezano za ovo, imam nekoliko pitanja:

1) Za sada mi se cini da ne bi bilo lose imati i nekakvu diplomu, pa me zanima da li na teritoriji Beograda postoji neka skola kola nije bas potpuno trula (ako cu vec da se masiram i sa tim, voleo bih da i tamo nesto naucim). Nekada je u Vinci postojao kurs koj je trajao 6 meseci, ali sada na nihovom sajtu vidim da traje samo 27 casova... preporucena mi je i skola racunara CET, ali oni i nemaju naveden kurs za C++ u listi kurseva.

2) Da li je C++ jos u sirokoj upotrebi i da li predstavlja dobru osnovu za novije jezike, na pr C# ili bi bilo pametnije da odmah na pocetku promenim plan i odlucim se za neki od novijih jezika?

3) U svrhu vezbe planiram da koristim neki od besplatnih kompajlera, pa se namece pitanje koliko se ovi razvojni paketi razlikuju od "ozbiljnih" kompajlera, to jest da li im nesto fali?

Hvala unapred.

1) Za sada mi se cini da ne bi bilo lose imati i nekakvu diplomu,...

Naravno da ne bi bilo loše. Diploma ETFa, FONa ili MATFa nešto znači. Ali mislim da ti niko neće dati posao samo na osnovu diplome iz CETa.

2) Da li je C++ jos u sirokoj upotrebi...

U upotrebi je i dalje (naravno). Ako naučiš C++, C# ćeš savladati za dve nedelje.
Meni je recimo C# mnogostruko olakšao život što se tiče pisanja nekih manjih poslovnih aplikacija (nešto rade po bazi, generišu izveštaje, itd...).

To šta ćeš da učiš zavisi samo od tebe. Ima posla i za C++ i za C# programere.

3) U svrhu vezbe planiram da koristim neki od besplatnih kompajlera,...

Ne fali kompajlerima ništa, samo je IDE drugačiji. Ako ćeš da radiš u windows-u instaliraj odmah Visual Studio. Pored C++-a imaćeš i C#, a IDE i debugger su prilično lagodni za rad.

Poslednja izmena:
Kada savladas c++, veoma lako ces savladati i jacu i c#. Ono sto je najbitnije da se savlada to su koncepti objektno orjentisanog programiranja..

Eh, ljudi da vas pitam nesto.
Koliko je potrebno znanja programiranja da bi se u C++ napravio hack (aimbot) za npr CS 1.6 i BF2 ? Mislim dal je potrebno dosta vremena i puno znanja? Dal bi to iko znao da napravi npr sa ovog foruma?

Znanje treba to je sigurno , a da neko zna to je moguce ali ne verujem da ce hteti da ti pomogne posto ako tebi treba hack da bi igrao igre bolje nemoj ni pocinjati da igras, ne vidim car onda te igre.

Ja sad trenutno neznam nista u programiranju, pa se pitam kolko li bi mi vremena ucenja i rada na C++ bilo potrebno da napravim samo za sebe hack za BF2 ili CS 1.6?🙂

Takodje, koliko je potrebno znanja da bi se napravio jedan dobar knjigovodjstveni program, posto mi je keva knjigovodja, ja cu uciti programiranje pa se pitam da li je potrebno dosta znanja programiranja ?
Ovde vidim ima dosta ljudi koji se bave programiranjem, interesuje me dal je neko od vas napravio neki knjigovodjstveni program?:wave:
Trenutno skidam Visual Basic 2008 Express Edition

Poslednja izmena:
Ja sam pravio neke programe za knjigovodjstvo. U principu najvise ce ti muka zadati to da lepo isprojektujes bazu. kad to zavrsis korisnicki interfejs je zezanje..

Takodje, koliko je potrebno znanja da bi se napravio jedan dobar knjigovodjstveni program...

Izlizaćeš F10, F11 i F5 na bar 4 tastature pre nego što napišeš pristojan knjigovodstveni program. :type:

Izlizaćeš F10, F11 i F5 na bar 4 tastature pre nego što napišeš pristojan knjigovodstveni program. :type:

:zgran:
Ovaj knjigovodjstveni program sto keva koristi(taurys) kosta 90E na godisnjem nivou, deluje mi dosta jednostavno, sve neke tabele nista sad ono. A pogledo sam i listu njegovih korisnika i ima ih ukupno oko 500:guitar:
Sto znaci covek se namucio (isto mu keva knjigovodja) ali mu sad kaplje godisnje samo od tog programa 50 000E:bottle:

Zdravo Zube Zeleni 🙂

Vec raspolazem diplomom Masinskog fakulteta, a ona mi je dovoljno krvi popila pa ne bih bas da upisujem jos jedan. Imam neku svoju ideju koju bih voleo da realizujem pre nego sto umrem pa cu C++ svakako nauciti u sopstvenoj reziji, a kao sto vec rekoh, kada se time vec bakcem cini se pametno usput otici i na nekakav kurs. Jedini problem se ogleda u tome sto sve pretrage koje sam uradio nisu dale ni jednu jedinu diskusiju u kojoj neko hvali neku od skola koje organizuju kurseve (cak ni kurseve pri fakultetima Beogradskog univerziteta), a na zalost ni ovde stvari nisu ispale drugacije. Zar stvarno u BG ne postoji ni jedna ustanova koja organizuje kurseve na kojima se nesto moze nauciti i cija je diploma koliko- toliko cenjena?

U svakom slucaju, hvala svima na odgovorima 🙂

Vec raspolazem diplomom Masinskog fakulteta, a ona mi je dovoljno krvi popila pa ne bih bas da upisujem jos jedan. Imam neku svoju ideju koju bih voleo da realizujem pre nego sto umrem pa cu C++ svakako nauciti u sopstvenoj reziji, ...

Diploma sa mašinskog ima jedno 1.41E+48 puta veću specifičnu težinu od bilo koje diplome koju dobiješ posle nekog kursa kod nas (sa stanovišta poslodavca). Tako da se ja na tvom mestu ne bih opterećivao diplomom.

Već sam nekome preporučio knjigu Dragana Milićeva "Objekto orijentisano programiranje u jeziku C++". Matora knjiga, ali odlično napisana. Ima je u Mikroknjizi.

Pazi samo, imaju dve knjige. Jedna se zove skripta sa praktikumom - koja tebi ne treba. Treba ti ova ljubičasta:
http://www.mk.co.yu/store/prikaz.php?ref=86-7555-037-5

A možeš i da poskidaš knjige sa neta na engleskom, mada bih ti ja toplo preporučio da kupiš ovu knjigu ( i pročitaš naravno 🙂 ). Iz nje ćeš za početak naučiti koncepte OOP u C++-u. Posle pređi na neku literaturu koja se bavi programiranjem na specifičnoj platformi koja te zanima (Windows, Solaris, Linux...).

Koju mi knjigu predlazete za Visual Basic Express Edition 2008 posto njega imam i deluje mi privlacno. Moj cilj je da napravim knjigovodjstveni program iz ovog jezika pa mi preporucite literaturu!:smoke:

Izvini sto ti nisam odgovorio na pm, nisam stigao. i sad sam u zurbi, nego ako vec oces od 0 da ucis i da pravis program za knjigovodjstvo, mozda bi ti najjednostavnije bilo da ucis ms access. ali morass nesto da svatis da to sto hoces nije ni malo jednostavno, cak i prosto program za analitiku tipa 3 tabele kupci, dobavljaci i njihova zaduzenja i potrazivanja treba dosta znanja napisiti takav program da efikasno i lepo radi.

Leopoldk je napisao(la):
Da li je C++ jos u sirokoj upotrebi i da li predstavlja dobru osnovu za novije jezike, na pr C# ili bi bilo pametnije [...] Imam neku svoju ideju koju bih voleo da realizujem pre nego sto umrem [...]

Ovo je svakako određenije polazište, kada se programski jezik bira prema tome šta se želi njime postići (nasuprot npr. „hoću da naučim programiranje...“), ali onda ne bi bilo loše to i da opišeš. Tada se lako nađe neko ko zna koji se jeziki ili jezici najčešće koriste u slične svrhe. (Ne treba da ulaziš ni u kakve detalje, dovoljno je nešto najopštije koliko da se oseti oblast.)

Nazad
Vrh Dno