Šta je novo?

"C++ za 21 dan" od Jesse Liberety-a i kompajler

bedpet

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2004
Poena
601
Imam knjigu "C++ za 21 dan" od Jesse Liberety-a i interesuje me koji kompajler je najadekvatniji za pracenje sadrzaja u knjizi.
Probao sam Borland C++ Builder5 ali skoro da nemaju nikakve slicnosti.

Tesko da ces naci odgovora na to pitanje na ovom forumu. U svakom slucaju pogledaj: www.elitesecurity.org

Re: "C++ za 21 dan" od Jesse Liberety-a i kompajle

bedpet je napisao(la):
ali skoro da nemaju nikakve slicnosti.

Nisam chitao dotichnu knjigu ali mozesh li da pojasnish ovo iznad...

bedpet je napisao(la):
...Probao sam Borland C++ Builder5 ali skoro da nemaju nikakve slicnosti.

Kako bre nema sličnosti... :beat: U toj knjizi je verovatno samo objašnjen C++, nezavisno od platforme (win32, linux,...) i bez osvrtanja na RAD alate (MS Visual C++, Borland Builder, itd...). Napravi u Builderu Console application, i eto ti pogodnog okruženja za učenje osnova C++ po toj knjizi.

Probaj sa Visual C++ 6.0. Savrseno je radilo sve iz knjige, mada je generalno rec o manje-vise standardnom C++ , obzirom da se knjiga uglavnom bavi osnovama jezika.

Visual C++ mislim da ga cak i preporucuju u toj knjizi...

U tim i takvim knjigama gde se govori uopsteno o C++u se radi o ANSI C++ jeziku, a svi ovi programski alati su ANSI kompatibilni (i Borland i MS i GNU itd) - kao sto lepo covek rece, kao projekat treba samo izabrati 'console application' da ne bi generator pocetnog projekta nepotrebno uvozio biblioteke koje ti ne trebaju, kreirao prozore, itd.
Treba samo paziti da se ne uzme neki suvise star C++ paket (recimo Turbo C++ 1-3 ili MS C++ 6/7, na primer), jer se i ANSI standard menjao vremenom. Svi noviji treba da rade bez ikakvog problema, a taj GNU recimo je takodje i besplatan.

bedpet je napisao(la):
Imam knjigu "C++ za 21 dan" od Jesse Liberety-a i interesuje me koji kompajler je najadekvatniji za pracenje sadrzaja u knjizi.
Probao sam Borland C++ Builder5 ali skoro da nemaju nikakve slicnosti.

C++Builder je Rapid Development Environment koje samo koristi C++.
Ono shto tebi treba je Visual Studio 6 ili 7 (aka .NET), u kome cesh koristiti Visual C++.

Poz.

sasami je napisao(la):
Tesko da ces naci odgovora na to pitanje na ovom forumu.

shta, hocesh da kazhesh da smo mi ovde vune koje znaju samo za igrice, a? :mrgreen:

xvoodoo je napisao(la):
...

C++Builder je Rapid Development Environment koje samo koristi C++.
Ono shto tebi treba je Visual Studio 6 ili 7 (aka .NET), u kome cesh koristiti Visual C++.

Moze li se cuti tvoje strucno misljenje (izostavicu navodnike ovaj put):

1. zasto mu za pracenje knjige koja se bavi ANSI C++om treba Visual Studio odnosno Visual C++, a C++ Builder mu ne odgovara?

2. koja je razlika izmedju Visual C++a i C++a?

3. da li je Visual C++ RAD alat ili su to samo Borlandovi alati?

xvoodoo je napisao(la):
...C++Builder je Rapid Development Environment koje samo koristi C++.

Šta znači ovo - samo koristi C++?

Borland Builder C++ i MS Visual C++ su RAD alati - i jedan i drugi podjednako.

Pogrešno učiš čoveka.
Za to šta njemu treba isto mu je, da li instalirao Visual C++, Borland Builder, ili koristio kompajler koji se dobija uz linux.

Ako hoće samo da radi pod Windows-om... onda neka uzme MS Visual Studio (bar tako kažu, meni Builder odgovara i za Win - ali to je već stvar navike). Ako hoće da radi i na drugim platformama... Borland Builder.

silverglider je napisao(la):
Moze li se cuti tvoje strucno misljenje (izostavicu navodnike ovaj put):

1. zasto mu za pracenje knjige koja se bavi ANSI C++om treba Visual Studio odnosno Visual C++, a C++ Builder mu ne odgovara?

iz istog razloga iz kog se prvo uchi paskal pa se prelazi na Delphi.

lapsus... VC++ mu treba jer tu mozhe da radi chiste C++ programe, bez ikakvih frameworkova (osim ako ne namerava da koristi MFC, a verujem da nece, chim potezhe za ovom knjigom).

Visual C++ nije RAD alat.

zeleni_zub je napisao(la):
Pogrešno učiš čoveka.
Za to šta njemu treba isto mu je, da li instalirao Visual C++, Borland Builder, ili koristio kompajler koji se dobija uz linux.

nije. ako planira da koristi IDE (a planira), sa C++Builderovim IDE-om nece uraditi nishta, narochito shto u toj knjizi nema ni slova o formama i biblioteci vizuelnih kontrola aka VCL. Dodushe, mozhe da koristi kompajler iz komandne linije za probavanje primera iz knjige...

xvoodoo je napisao(la):
...
nije. ako planira da koristi IDE (a planira), sa C++Builderovim IDE-om nece uraditi nishta,

Ne lupaj.... ctp; Ajde objasni mi razliku između VC++ i C++ Buildera?

narochito shto u toj knjizi nema ni slova o formama i biblioteci vizuelnih kontrola aka VCL. Dodushe, mozhe da koristi kompajler iz komandne linije za probavanje primera iz knjige...

Pa u knjizi nema reči ni o MFC-u, pa kako će (po tvojoj) logici da koristi VC++?
Lepo sam napisao gore da pusti Console Application i onda piše program bez VCL-a, bez formi,... tačno ono šta njemu treba.

Ne lupaj.... Ajde objasni mi razliku između VC++ i C++ Buildera?

Jel mozhesh u Builderu da pravish standardne Windowsove programe koji koriste samo API?

Lepo sam napisao gore da pusti Console Application i onda piše program bez VCL-a, bez formi,... tačno ono šta njemu treba.

izvini... ovo nisam prochitao...

xvoodoo je napisao(la):
...

Jel mozhesh u Builderu da pravish standardne Windowsove programe koji koriste samo API?

au, opet my mistake, izgleda da mozhe... tek sam sad provalio da "Console Wizard" daje standardne WinMain programe ako kao jezik stavim C i iskljuchim "Console Application"...

svakog dana neshto novo nauchim... :mrgreen: :mrgreen:

iz istog razloga iz kog se prvo uchi paskal pa se prelazi na Delphi.

Koji je to razlog? Prvo i prvo, odnos izmedju paskala i Delphija (odnosno Object Pascala) je otprilike isti kao i relacija izmecu C i C++ jezika. Drugo, ne vidim kakve veze to ima sa izborom vendora; coveku treba ANSI C++ kompajler, a oba kompajlera (MS i Borland) su ANSI kompatibilni. Pitanje je bilo, zasto MS-ov odgovara za ovaj posao, a Borlandov ne. Malo konkretnije, molio bih.

lapsus... VC++ mu treba jer tu mozhe da radi chiste C++ programe, bez ikakvih frameworkova (osim ako ne namerava da koristi MFC, a verujem da nece, chim potezhe za ovom knjigom).

A sa C++Builderom kao ne moze da radi cisti C++ program "bez ikakvih frameworkova"? Mada, ni to nije odgovor na pitanje u 'cemu je razlika izmedju Visual C++a i C++', jer si ti stvari postavio tako da je Visual C++ neki novi, poseban jezik.

Visual C++ nije RAD alat.

FYI, svaki MS-ov alat sa prefixom 'Visual' je RAD kategorije.

Daj proveri prvo pojmove kao sto su IDE, dialog editor, kompajler i slicno - pre nego sto nastavimo diskusiju, posto su ti pojmovi izgleda debelo pomesani.

xvoodoo je napisao(la):
...
au, opet my mistake, izgleda da mozhe... tek sam sad provalio da "Console Wizard" daje standardne WinMain programe ako kao jezik stavim C i iskljuchim "Console Application"...
svakog dana neshto novo nauchim... :mrgreen: :mrgreen:

Eto vidiš... :D

Ajd... cheers

eto, zeleni zube, da me nisi vukao za jezik, ja ne bih ponovo instalirao Buildera i izvalio da mi Visual Studio vishe u stvari uopshte ne treba. prema tome, hvala ti, zeleni zube, hvala ti! :mrgreen:

cheers

silverglider je napisao(la):

1. upravo provalih da se sve to mozhe i u Builderu i jako se obradovah, te uklonih visual studio uz puno radosti...
2. greshka, choveche, greshka...
3. RAD alati su oni koji ti dozvoljavaju da "crtash" kontrole i razvlachish forme. ako u visual C++-u morash da kucash kilometarski "CreateWindow" kod i vrtish message petlju, onda on nikako nije RAD. jedino shto je RAD u Visual C++-u je class wizard.

xvoodoo je napisao(la):
...

3. RAD alati su oni koji ti dozvoljavaju da "crtash" kontrole i razvlachish forme. ako u visual C++-u morash da kucash kilometarski "CreateWindow" kod i vrtish message petlju, onda on nikako nije RAD. jedino shto je RAD u Visual C++-u je class wizard.

Nope. Rapid Application Development nije usko vezan za drag'n'drop kontrola na formulare, vec je to jedna od uobicajenih karakteristika. RAD podrazumeva funkcionalno i visokointegrisano okruzenje, dobro razvijeni IDE sa menadzmentom projekta, helpom, debuggingom i najcesce tim dialog editorom (za dizajniranje formi), te otvorenoscu ka dodatnim alatima. Kod dobrog dela RAD alata moze taj defaultni dialog editor da se zameni drugim ili da se doda ukoliko ga nema. Znaci, u IDE-u pod nekim Tools menijem da postavis dialog editor koji koristi recimo vxWindows biblioteku - korisnik ga poziva iz IDE-a, dizajnira forme, snima rad, source se generise i pojavljuje u editoru.

pa dobro, verovatno si u pravu, ali meni zhongliranje sa winapijem nikako nije rapidni razvoj...

Kakve sa veze ima WinAPI sa celom pricom?

bedpet se ne javlja... izgleda da je odustao od C++... ;)

bedpet se ne javlja... izgleda da je odustao od C++... ;)

Summa summarum: treba pogledati koje godine je izdata knjiga i uzeti neki C++ koji je izasao te godine ili noviji. Kod zapocinjanja novog projekta izabrati samo 'new console project' i to je sva mudrost.

@voodoo

procitah ceo tred

ovo je smeshno shta si sve nalupo

jedan mali savet : ako u neshto nisi upucen bolje cuti , ovako se brukash (bez uvrede).

xvoodoo je napisao(la):
pa dobro, verovatno si u pravu, ali meni zhongliranje sa winapijem nikako nije rapidni razvoj...

Kad kod hočeš nešto da rapidno brzo razviješ obavezno se rapidno za*ebeš. :D Kako god winapi je realnost.

Preeky je napisao(la):
@voodoo
procitah ceo tred

Ako se Silver ovakve izjave uzdržao, mogao si i ti. Nije sramota neznati, sramota je kad ne želiš da naučiš nešto više.

Momci, ucimo svi dok smo zivi, ne bih se ni sam mozda umesao da nije coveku koji pocinje trebalo savetovati nesto. Nadam se da razumete razliku izmedju izrazavanja misljenja ('meni je ovo lepse/brze/bolje') kao subjektivnog stava i savetovanja drugih. Covek pocinje nesto da radi i najgora usluga koja u ovom momentu moze da ga zakaci jeste podmetanje noge, svesno ili nesvesno. Ista prica koja se desava i tamo na hardveru - ljudi traze savet na sta da potrose svoj tesko zaradjeni novac i onda dobiju los savet. Pa gde ces gore usluge od toga?

Preeky je napisao(la):
@voodoo

procitah ceo tred

jedan mali savet : ako u neshto nisi upucen bolje cuti , ovako se brukash (bez uvrede).

najbolje je da vi lepo nagovorite nekog moda da mi zabrani pristup u sobu za programiranje, jer chim ja progovorim neku rech ovde, odma nemam pojma i zamoljavaju me da se uklonim sa topica...

Ne, nece se takve stvari raditi, daleko od toga. Ja samo apelujem na sve da imate svesti da ovo nije chat i sve ove diskusije ostaju zapisane i za druge korisnike. Savetujte druge samo kada ste apsolutni sigurni u nesto, nista vise.

Nazad
Vrh Dno