Šta je novo?

c++--->visual c++

james

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2001
Poena
609
Potreban mi je savet iskusnih programera ;)

Do sada sam programirao u Pascal-u ,c, c++ ali sve za DOS.
Želim najzad da pređem na windows programiranje.
Što se tiče c++ imam relaivno dobro znanje ( preklopljeni operatori, virtualne metode, polimorfizam, template..).

Interesuj me koja je najbolja knjiga koja ce omogucava lak prelaz sa obicnog c++ na visual. Kupio sam visual c++6 bibliju, ali sve je prilično konfuzno napisano, vrlo lako se gubim.
Jel postoji neka bolja knjiga?

Unapred hvala

...idi na www.codeproject.com i sve ce ti se samo kasti...idi i na www.freebooks.by.ru, zatim visual c++ i tu imas knjiga u html formatu koje potpuno obuhvataju osnove. Jedna od takvih je i Special edition Using MFC and ATL.

Pozdrav

Ukoliko dobro baratas C++ jezikom, kao sto kazes, onda prelazak na Visual C++ ne treba da ti predstavlja neki problem; tim vise sto ne ucis novi ili razliciti jezik, nego treba da proucis jedino class framework koji c++ doticnog vendora koristi; dakle, kod Visual C++a ces verovatno uciti MFC klase, kao sto bi kod Borlandovog CppBuildera ucio VCL i CLX (nekada TurboVision i OWL). Dakle, strukturu i organizaciju frameworka klasa koje ces pod njim koristiti.

ako dobro poznaješ i paskal pređi na delphi mnogo je lakši od c-a mada sa druge strane kažeš da znaš i c++, ali je ipak glas za delphi

Prelaz dakle : Sams Teach Yourself VC++ 6.0 in 21 days

a ima i prevedena knjiga u cetu, kompjuter biblioteci i mikro knjizi.

Pozdrav!

P.S. Silverglider, neodgovori mi ti na onaj jedan stari post kad sam te prozvao da si mi "drugi tata" :D :wave;

Treba prouciti MFC i navici se na event-driven filozofiju windows programiranja.
Srecom tu su MSDN diskovi koji su vise nego obavezni za bilo kakvo programiranje u Visual C++.

Posto si upoznat sa c++ sledeci korak je WIN32 API pa tek onda MFC.
Da bi znao kako MFC radi potrebno je da poznajesh Win32 api.

Sto se tice knjige Visual c++ za 21 dan to je shitina od knjige
koja te uci da postanesh *****.
Ne objashanjava MFC kod i uci te kako da generishesh kod pomocu wizarda.

Ako zelish da znash super win programiranje i sa razumevanjem sledeci korak ti je knjiga Programming Windows od Petzolda.

Posle toga mozesh da krenesh da ucish ostale stvari MFC ATL i slicno ...

Preeky je napisao(la):
Sto se tice knjige Visual c++ za 21 dan to je shitina od knjige
koja te uci da postanesh *****.

Uh, bash je naruzi.......:( nije bas tolika.

Treba procitati SVE do cega mozes da dodjes i onda si siguran da si malo toga propustio. Pozdrav!

luka.l je napisao(la):
Uh, bash je naruzi.......:( nije bas tolika.

Treba procitati SVE do cega mozes da dodjes i onda si siguran da si malo toga propustio. Pozdrav!

Kad li ces onda da programiras u tom C++u od tolikog silnog citanja ?

silverglider je napisao(la):
Kad li ces onda da programiras u tom C++u od tolikog silnog citanja ?
Dobro a koje bi nam ti knjige preporucio jer i ja imam slican problem znam C++ i zelim da predjem na Visual C++ ? Sta mislis o knjizi "Windows 2000 Pro. programiranje u Visual C++" u izdanju Kompjuter biblioteke?
Tvoj savet bi dosta znacio jer te neki na ovom forumu zovu "drugi tata" :D
type;

U tome i jeste stvar: ne bih preporucio nijednu knjigu posebno. Da je pitanje postavljeno za pocetne korake u C++ jeziku, onda je to druga prica. Za nekoga ko vec vlada C++om kao jezikom, prvi je korak da se upozna sa okuzenjem u kojem ce raditi, tj. po srpski "uzmi taj VC++ i drndaj ga malo, vidi gde je sta, kakvi su dodatni alati, help, itd". Osnove frameworka klasa mogu da se saznaju i iz samog helpa koji dolazi uz razvojno okruzenje. Kao neko ko vec barata C++om, razumevanje frameworka je najmanji problem - vrlo brzo se vidi sta framework nudi, gde se koja grana klasa nalazi - nema nikakve potrebe uciti hijerarhiju ili strukturu klasa napamet (ni ja ih ne znam napamet) - zato help i postoji, kad zapnes da pogledas taj detalj, a to se sve vremenom i upotrebom automatski uvlaci u glavu. Samo razvojno okruzenje donosi (obicno) i gomile jednostavnih primera, pa covek moze lako da pogleda source kada nije jasna semantika neke klase. Uz MS okruzenje, tu i taj nezaobilazni developer network.

Kada samo okruzenje nije vise kamen spoticanja, onda na pitanje "koju knjigu za VC++" moze da se odgovori samo kontra-pitanjem "a za koju oblast ?". Polje je izuzetno siroko i ne postoji jedna ili dve knjige, koje bi to sve obuhvatile. Tako da nije problem u tome da se prave knjige pronadju i prione na citanje. Na tome se bazira moja gornja opaska; ok, ljudi barataju jezikom, alat je tu, cemu se vise rasprsivati u literaturi - vreme leti neverovatno brzo. Ukoliko ne dobijas zadatak sa strane (posao, skola, fax, zena, surcinska mafija, itd), smislis sam sebi neki, tipa "hocu da napravim konvertor iz pdf u txt format", znaci nesto konkretno. I pravac za tastaturu (i mis) - nista ne uci dalje tako dobro kao praksa (kada se osnove vec ionako znaju) i to u nekoliko smerova; odmah jacas svoj analiticki pristup (prema zadatku), pogledas sta okruzenje nudi gotovo od delova, a sta moras sam da uradis. Onda za ove poslednje delove ganjas informacije i (elektronsku) literaturu. Nekome ce trebati informacije o DirectX-u, nekome o SQL-u, nekome o necem sasvim desetom. Za sam Visual C++ mislim da je help i MSDN i vise nego dovoljan (masa ljudi je samo sa time zavrsila posao).

Moras da spoznas sam kada je kraj faze "samo citanje i pipkanje" i kada pocinje faza "idem da uradim nesto" (u tom trenutku i stepen [samo]pouzdanja kod ljudi je razlicit, pa ni nema univerzalnog predloga glede literature). U pocetku ce mozda ici sporije, ali napredak je kumulativan; licno cenim da jedno dobro prakticno iskustvo znaci vise nego procitana kvalitetna knjiga. To iskustvo ce covek moci iskoristiti na vise polja; od toga da mogu (provereni) delovi koda ponovo da se iskoriste, do zadataka koji su sasvim razliciti od prethodnih - mogu da se iskoriste barem iskustva oko planiranja i zaobilazenja zamki iz prethodnih projekata; naravno da se COM/DCOM, socket programming, RDBMS, itd znanja i tehnologije mogu primeniti u x razlicitih programa.

Jos jedna mala opaska (posto smo o njoj vec trubili na starom forumu) - nemojte postajati robovi alata, oni su tu da sluze vama, a ne vi njima.

luka.l je napisao(la):
...
P.S. Silverglider, neodgovori mi ti na onaj jedan stari post kad sam te prozvao da si mi "drugi tata" :D :wave;

Ne moze.

:D

Za sam Visual C++ mislim da je help i MSDN i vise nego dovoljan (masa ljudi je samo sa time zavrsila posao).

Ne samo za VC++ vec i za sve "V" programe.:) Mislim za ceo visual studio. Mislim, koristim ga i zaista pomaze. Ama, imas help i za najmanju sitnicu i to vrlo lepo objasnjeno.

Ovo sto si rekao za "samoukost" je tacno (mislim, u opste ne dovodim u pitanje tacnost tvoje izjave....jao, sliht..ctp; ). Toliko stvari se mozda bolje i jasnije, a u krajnjem slucju i nauci "da duze ostaje" ako sam dodjes do resenja, ali knjige ipak mogu biti korisne u toliko sto mogu da ti otkriju neke stvari i olaksaju put do necega kako nisi ni slutio.

Pozdrav i tebi i CRUISERU!!! (Pogotovo sto je CRUISER bas sad u Berlinu i, bogami, fino se provodi! :wave; )

P.S. Pazi silverglider. Ja sam se prijavio u biro za decu bez roditelja. Neko ce vec da me usvoji, tako da bolje jos jednom preispitaj odluku koju si doneo! :p

Cruiser, sind noch Plätze frei? :D cheers

U tome i jeste stvar: ne bih preporucio nijednu knjigu posebno. Da je pitanje postavljeno za pocetne korake u C++ jeziku, onda je to druga prica. Za nekoga ko vec vlada C++om kao jezikom, prvi je korak da se upozna sa okuzenjem u kojem ce raditi, tj. po srpski "uzmi taj VC++ i drndaj ga malo, vidi gde je sta, kakvi su dodatni alati, help, itd". Osnove frameworka klasa mogu da se saznaju i iz samog helpa koji dolazi uz razvojno okruzenje. Kao neko ko vec barata C++om, razumevanje frameworka je najmanji problem - vrlo brzo se vidi sta framework nudi, gde se koja grana klasa nalazi - nema nikakve potrebe uciti hijerarhiju ili strukturu klasa napamet (ni ja ih ne znam napamet) - zato help i postoji, kad zapnes da pogledas taj detalj, a to se sve vremenom i upotrebom automatski uvlaci u glavu. Samo razvojno okruzenje donosi (obicno) i gomile jednostavnih primera, pa covek moze lako da pogleda source kada nije jasna semantika neke klase. Uz MS okruzenje, tu i taj nezaobilazni developer network.

Kada samo okruzenje nije vise kamen spoticanja, onda na pitanje "koju knjigu za VC++" moze da se odgovori samo kontra-pitanjem "a za koju oblast ?". Polje je izuzetno siroko i ne postoji jedna ili dve knjige, koje bi to sve obuhvatile. Tako da nije problem u tome da se prave knjige pronadju i prione na citanje. Na tome se bazira moja gornja opaska; ok, ljudi barataju jezikom, alat je tu, cemu se vise rasprsivati u literaturi - vreme leti neverovatno brzo. Ukoliko ne dobijas zadatak sa strane (posao, skola, fax, zena, surcinska mafija, itd), smislis sam sebi neki, tipa "hocu da napravim konvertor iz pdf u txt format", znaci nesto konkretno. I pravac za tastaturu (i mis) - nista ne uci dalje tako dobro kao praksa (kada se osnove vec ionako znaju) i to u nekoliko smerova; odmah jacas svoj analiticki pristup (prema zadatku), pogledas sta okruzenje nudi gotovo od delova, a sta moras sam da uradis. Onda za ove poslednje delove ganjas informacije i (elektronsku) literaturu. Nekome ce trebati informacije o DirectX-u, nekome o SQL-u, nekome o necem sasvim desetom. Za sam Visual C++ mislim da je help i MSDN i vise nego dovoljan (masa ljudi je samo sa time zavrsila posao).

Moras da spoznas sam kada je kraj faze "samo citanje i pipkanje" i kada pocinje faza "idem da uradim nesto" (u tom trenutku i stepen [samo]pouzdanja kod ljudi je razlicit, pa ni nema univerzalnog predloga glede literature). U pocetku ce mozda ici sporije, ali napredak je kumulativan; licno cenim da jedno dobro prakticno iskustvo znaci vise nego procitana kvalitetna knjiga. To iskustvo ce covek moci iskoristiti na vise polja; od toga da mogu (provereni) delovi koda ponovo da se iskoriste, do zadataka koji su sasvim razliciti od prethodnih - mogu da se iskoriste barem iskustva oko planiranja i zaobilazenja zamki iz prethodnih projekata; naravno da se COM/DCOM, socket programming, RDBMS, itd znanja i tehnologije mogu primeniti u x razlicitih programa.

Jos jedna mala opaska (posto smo o njoj vec trubili na starom forumu) - nemojte postajati robovi alata, oni su tu da sluze vama, a ne vi njima.
Hvala na savetima, C++ sam ucio iz "C++ Izvornik"-a u izdanju CET-a (mislim) .

P.S. Silverglider ich habe eine Bitte an dich : adoptiere Luka.l, weil er in die Hände schlechter Eltern fallen könnte, die ihm das Benutzen des Computers verbieten könnten, armer Junge , er bemüht sich ja so sehr.
:D :D :D

Ein Gruß auch an dich Luka.l cheers

Da je pitanje postavljeno za pocetne korake u C++ jeziku, onda je to druga prica.

A koju bi meni knjigu preporucio jer ja zelim da pocnem da ucim C++ a sto se tice programiranja znam malo Paskal u stvari ono sto se uci u prve dve godine gimnazije znaci for,while,repeat petlje , funkcije i nizove.
Pozdrav

Speckman je napisao(la):
A koju bi meni knjigu preporucio jer ja zelim da pocnem da ucim C++ a sto se tice programiranja znam malo Paskal u stvari ono sto se uci u prve dve godine gimnazije znaci for,while,repeat petlje , funkcije i nizove.
Pozdrav

Pa kombinaciju knjiga, jedna je ova, uz nezaobilaznog Strustrupa, a za one koji su odmakli malo dalje, recimo ova knjiga gde se raspravljaju napredni koncepti i tehnologije C++a sa kvalitetnom leksickom analizom jezika - ovo je dobra dodatna knjiga i za profesionalce

Elem, vazno je da se ne vezes samo za jednu knjigu, jer C++ nije proizvod autora te knjige. Strustrup jeste jedan od glavnih kreatora C++a i zato je neizbezan, ali od trenutka njegove kreacije (1979.) C++ je dosta evaluirao i na tu evoluciju je uticala armija ljudi. Zato ovakve knjige kao sto je ova od Denija Kaleva dobro dodju da se vide poslednje izmene jezika koje regulise ANSI/ISO komisija i koji je smisao tih izmena (npr. namespace je nekad bio opcija, danas skoro da ne moze da se zaobidje; kakava je uloga STL-a u generickom programiranju, itd, itd). Dakle kloni se suvise matore literature (cesto se moze naci na nasim fakultetima uz matore asistente), jer je jezik materija koja se razvija vremenom.

Silver da li ima elektronska verzija tih knjiga za download i ako ima moze neki link?

Ne, nisam ih video u obliku eBooka, html-a ili neceg treceg - zato sam i sam morao da ih kupim u stampanom obliku.

Ova prva bi mogla mozda i da se nadje negde, posto je izaslo bilo i trece ili cetvrto izdanje (znaci, ide); mada je malo podeblja - siguran sam da bi pao mrak na oci svakome ko bi isao da je skenira ili sta vec.

El. knjiga ima daleko manji izbor nego klasicnih; kada ih i ima, uglavnom su to "laki i brzi uvod u C++", iako svi znamo da ne postoji nesto takvo ("c++ na brzaka"). Klasicnih knjiga ima citavo more u originalu i prava je umetnost izabrati iz svega toga kvalitetnu knjigu. Pa i tada ce se nekome dopasti, nekome ne. Ovo u eBook obliku sta ima - ima; tu vec ne mozes nesto da biras.

Nazad
Vrh Dno