U tome i jeste stvar: ne bih preporucio nijednu knjigu posebno. Da je pitanje postavljeno za pocetne korake u C++ jeziku, onda je to druga prica. Za nekoga ko vec vlada C++om kao jezikom, prvi je korak da se upozna sa okuzenjem u kojem ce raditi, tj. po srpski "uzmi taj VC++ i drndaj ga malo, vidi gde je sta, kakvi su dodatni alati, help, itd". Osnove frameworka klasa mogu da se saznaju i iz samog helpa koji dolazi uz razvojno okruzenje. Kao neko ko vec barata C++om, razumevanje frameworka je najmanji problem - vrlo brzo se vidi sta framework nudi, gde se koja grana klasa nalazi - nema nikakve potrebe uciti hijerarhiju ili strukturu klasa napamet (ni ja ih ne znam napamet) - zato help i postoji, kad zapnes da pogledas taj detalj, a to se sve vremenom i upotrebom automatski uvlaci u glavu. Samo razvojno okruzenje donosi (obicno) i gomile jednostavnih primera, pa covek moze lako da pogleda source kada nije jasna semantika neke klase. Uz MS okruzenje, tu i taj nezaobilazni developer network.
Kada samo okruzenje nije vise kamen spoticanja, onda na pitanje "koju knjigu za VC++" moze da se odgovori samo kontra-pitanjem "a za koju oblast ?". Polje je izuzetno siroko i ne postoji jedna ili dve knjige, koje bi to sve obuhvatile. Tako da nije problem u tome da se prave knjige pronadju i prione na citanje. Na tome se bazira moja gornja opaska; ok, ljudi barataju jezikom, alat je tu, cemu se vise rasprsivati u literaturi - vreme leti neverovatno brzo. Ukoliko ne dobijas zadatak sa strane (posao, skola, fax, zena, surcinska mafija, itd), smislis sam sebi neki, tipa "hocu da napravim konvertor iz pdf u txt format", znaci nesto konkretno. I pravac za tastaturu (i mis) - nista ne uci dalje tako dobro kao praksa (kada se osnove vec ionako znaju) i to u nekoliko smerova; odmah jacas svoj analiticki pristup (prema zadatku), pogledas sta okruzenje nudi gotovo od delova, a sta moras sam da uradis. Onda za ove poslednje delove ganjas informacije i (elektronsku) literaturu. Nekome ce trebati informacije o DirectX-u, nekome o SQL-u, nekome o necem sasvim desetom. Za sam Visual C++ mislim da je help i MSDN i vise nego dovoljan (masa ljudi je samo sa time zavrsila posao).
Moras da spoznas sam kada je kraj faze "samo citanje i pipkanje" i kada pocinje faza "idem da uradim nesto" (u tom trenutku i stepen [samo]pouzdanja kod ljudi je razlicit, pa ni nema univerzalnog predloga glede literature). U pocetku ce mozda ici sporije, ali napredak je kumulativan; licno cenim da jedno dobro prakticno iskustvo znaci vise nego procitana kvalitetna knjiga. To iskustvo ce covek moci iskoristiti na vise polja; od toga da mogu (provereni) delovi koda ponovo da se iskoriste, do zadataka koji su sasvim razliciti od prethodnih - mogu da se iskoriste barem iskustva oko planiranja i zaobilazenja zamki iz prethodnih projekata; naravno da se COM/DCOM, socket programming, RDBMS, itd znanja i tehnologije mogu primeniti u x razlicitih programa.
Jos jedna mala opaska (posto smo o njoj vec trubili na starom forumu) - nemojte postajati robovi alata, oni su tu da sluze vama, a ne vi njima.