Šta je novo?

C++ visual alat za unix?

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
molim vas da mi preporucite 'best of the best' resenje.
trazim razvojno okruzenje koje ispunjava sledece preduslove:
1. da je visual (rad) alat
2. striktno c++ (znaci delphi/kylix ne dolazi u obzir, nemam vremena da pocinjem ucenje jos jednog prog. jezika od nule, vec sada sam previse 'rasplinut' u vc++, vb, javascriptovima, vbscriptovima, pa me ceka .net na ziceru - ****** kad gazda trazi)
3. lepo bi bilo da razvojno okruzenje ima iste biblioteke za razlicite unix gui-e (tj da su ako ne identicne, makar 99 posto slicne :))
4. da je besplatno (makar trial ili shareware) :D

Pogledao sam linux info sticky, vidim da je manje-vise sve odvojeno (kompajleri-biblioteke--dibageri-ide), postoji li all-in-one resenje?

Fala na paznji

nema tu mnogo price
qt-designer
kdevelop
glade
i Borland 6 za linux uskoro

sigurno ce da bude fraj neka verzija osakacenog builder-a

KDevelop kad sam ga zadnji put koristio je poprilicno licio na VS. Imas i neki, cini mi se, KDebug koji je u paru sa KDev-om bio prilicno jak.

U sticky threadu nisi video all-in-one resenje, jer pravog jos uvek nema i to je do danas bio manje-vise generalni problem linuxa kao takvog (xy developera = xy standarda = xy biblioteka), mada su i tu pocele stvari da se menjaju i polako se krece ka unifikaciji.

Za sada od FREE pakovanja jedino KDevelop u kombinaciji sa Qt bibliotekom kao osnova; dakle, ne koristiti kdelib, gtk, ... nego svesti sve na Qt koji postoji i na windowsu, macosu, itd. Mada sam ja vec doveo malo u pitanje upotrebljivost/funkcionalnost Qt Designera (externog alata koji dolazi u Qt lib za vizuelno kreiranje dijaloga/formi). Moras imati na umu da KDevelop dolazi sa jedne strane, Qt sa druge, sam kompajler sa trece, itd. S obzirom na takvo stanje, ovo i jeste jos dobro integrisano/sinhronizovano. I ovo su ti uglavnom osnovna resenja - moraces da potrazis dodatne biblioteke za ostale stvari koje ti trebaju - baze, socket komunikacije, itd (zavisi sta vec radis). Nema tu jos uvek resenja da jedna firma napravi i ide i kompajler i sve biblioteke kao sto je slucaj na windowsu. Dok ne sacekamo taj Borlandov C++ Builder za linux koji su najavili vrlo uskoro (zivi bili pa videli).

Ok, hvala na odgovorima. Odlucio sam se za Borlandov C++ Builder koji 'samo sto nije izasao' (citat sa njihovog sajta). Kao prelazno resenje probacu KDevelop, u skladu sa tim par pitanja:
1. Da li se KDevelop dobija zajedno sa KDE-om? Drugim recima, da li se nalazi na linux distribucijama? (napr. uz SuSe koja ima KDE, ili uz neku drugu distribuciju)
2. Postoji li nesto slicno MSDN-u za KDevelop? Mogu li se na netu naci ebooks ? Kakav je help?
3. Da li je KDevelop ogranicen iskljucivo na KDE?
4. Postoje li rekompajleri koji mogu aplikacije pisane za KDE da prilagode nekom drugom GUI?

Eto toliko za sada....imam jos pitanja, ali to cu drugi put.

1. da, KDevelop dolazi sa KDEom, a samim tim i sa svim distribucijama. Moguce samo da pojedina distribucija ukljucuje KDevelop u "Development" sekciju, a ne "Standard", pa ako nisi izabrao development kod instalacije, nisi dobio ni kdevelip instaliran. No, na instalacionim CDovima bi morao da bude (ako ne, onda na www.kdevelop.org, verzija 2.0x bi trebalo da je zadnja).

2. dokumentacija za kdevelop dolazi uz njega; dokumentacija za Qt biblioteku dolazi sa njom, itd. Neke od tih dokumentacija se lepo "vezu" u KDevelop IDE. Jedna generalna dokumentacija za linux programming & internals je sanak pusti - imaj uvek na umu da to nije proizvod jedne i samo jedne firme, pa da se sve koncentrise na jednom mestu. Dokumentacija uglavnom postoji za sve, ukljucujuci i sourceove, tako da to nije problem - uvek je upakovana u paket koji instaliras. Ali kao jedna jedinstvena biblioteka ... koliko znam, ne.

3. Ne. KDE mu jeste maticno okruzenje, ali mozes da ga startujes i pod drugim okruzenjem, kao i da radis sw za drugo okruzenje. Treba samo da pazis sta od biblioteka ukljucujes u projekat. KDevelop ima wizard koji moze da ti napravi skeleton programa, pa ti dalje nastavi - tu vec mozes da biras da li ce se program zasnivati na kdelib-u, qt-u, gtk-u, potpuno prazan, ili sta vec.

4. Ovo nisam probao - uglavnom se izabere okolina i odgovarajuce biblioteke. Za KDE su maticne kdelib i qt, dok je za GNOME, npr, maticna GTK+. Mada, sve te biblioteke su u pathu vidljive za ceo sistem, i tako buildovani programi se mogu izvrsavati na svim tim okruzenjima. Vodi racuna da su to samo desktop enviromenti (i njima vezani odgovarajuci window manageri) i da te biblioteke uglavnom odredjuju izgled i ponasanje widgeta (naravno, imaju i dodatne non-visual klase), ali ciljni binary je i dalje isti: ELF. Dakle, ekvivalentno pitanje bi bilo "da li program radjen na windowsu 98 moze da se izvrsi na windowsu ME"? Mozda da pogledas prvo strukturu X-a i tih slojeva, kao i osnovnu strukturu linuxa pre nego sto krenes u samo programiranje (cekajuci taj CppBuilder).

Okej!
Ocito me ceka mnogo posla....

Vrh Dno