Šta je novo?

C/C++

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Počeo sam da učim (sada C, posle C++) pa me interesuje da li ima neko neki savet na ovu temu.

Takođe, koji editor da koristim? Profesor preporučuje Microsoft Visual Studio.

My choice: eclipse. Ali početnik tu može malčice da se zagubi, priznajem.

Aha, ok. Vidim da je Eclipse besplatan. Hip hip horaay!

Vidim da ima verzija za Mac-a (sto je super posto sve vise prelazim na hMac 🙂 )!

Vec sam skinuo MS VS 2008 Pro, jos par minuta verovatno, ostavio sam download na faxu. Pa cu uzeti sutra. A skinucu i Eclipse sutra.

Koja je razlika izmedju Visual Studija i Eclipse?

btw.
Link za download od brace Bugara

Poslednja izmena:
Eclipse je samo radno okruzenje, a VS je radno okruzenje i kompajler.
Uz eclipse treba da instaliras neki GNU C/C++ compiler ili Intel compiler.

Aaaa... U tom grmu leži zeko peko.
Pa u čemu je razlika između free compilera i VSovog? Da li utiče na neki faktor i uopšte zašto nam poturaju Microsoft?

Ma za učenje ti je svejedno koji uzmeš - za tu fazu, kompajler ko kompajler. To kasnije kada dođeš u fazu komercijalne primene, onda ćeš birati kompajler prema performansama i ostalim parametrima. Ono po čemu se paketi (dakle, ne sam kompajler) razlikuju su biblioteke koje se isporučuju sa njim. Mada, iskreno rečeno - početniku to i ne mora mnogo da znači, jer dok on savlada osnove programiranja i samog jezika, promeniće se verzija sigurno. U krajnjem slučaju, dok dođe do te faze, novopečeni programer bi trebalo da je sam u stanju da proceni da li će da nastavi sa tim paketom ili da pređe na nešto drugo.

Eclipse postoji za sve platforme - windows, linux, mac i može da se koristi za javu, c++, php itd. Tako da ako i menjaš platforme ili čak jezike, ne moraš da menjaš IDE koji koristiš. A Eclipse je jedan od najjačih (ako ne i najjači IDE), proširiv sa milion pluginova (pesničko preterivanje). Upravo zbog tog velikog izbora pluginova (i biblioteka) postoje neki gotovi paketi tipa EasyEclipse, koji umesto početnika odluče šta je važno za java ili c++ programiranje; ti skineš exe, pokreneš install i to je to.

Besplatan GNU C++ kompajler imaš na www.mingw.org, a alternativa je uvek MS Visual C++ Express. I hibrid - da se instalira oboje, pa se recimo iz Eclipsa koristi MS-ov kompajler.

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru, ali ja imam još pitanja. Hehe... Mnogo sam radoznao.
Pošto Microsoft VisualStudio nije džabalesku, sem u DreamSpark projektu, ali pošto Srbije nema u tom projektu to nema nikakve veze, kakva je procedura oko legalnosti.

Pre, možda godinu dve sam čuo priču od druga programera da se ne koristi MS kompajler iz razloga što može da se vidi da je nelegalan. Pa me interesuje, kako je moguće da neko otvori gotov exe ili neki drugi kompajlirani faj i iz njega povadi podatke serijski ključ itd. Naravno Microsoft je napravio alat, verovatno ima neki sistem provere...

Hvala na iscrpnom odgovoru, ali ja imam još pitanja. Hehe... Mnogo sam radoznao.
Pošto Microsoft VisualStudio nije džabalesku, sem u DreamSpark projektu, ali pošto Srbije nema u tom projektu to nema nikakve veze, kakva je procedura oko legalnosti.

Pre, možda godinu dve sam čuo priču od druga programera da se ne koristi MS kompajler iz razloga što može da se vidi da je nelegalan. Pa me interesuje, kako je moguće da neko otvori gotov exe ili neki drugi kompajlirani faj i iz njega povadi podatke serijski ključ itd. Naravno Microsoft je napravio alat, verovatno ima neki sistem provere...

http://www.microsoft.com/express/support/faq/

Za ucenje ti je Express verzija Visual Studio-a koju je Silver pomenuo vise nego dovoljna.

Sto se tice DreamSpark projekta, u Srbiji na vecini tehnickih fakulteta postoji MSDN AA program, preko kog svaki student moze dobiti MS Windows-e i razvojna okruzenja za dz, naravno u edukativne svrhe i za nekomercijalne projekte...

http://msdn.microsoft.com/en-us/academic/default.aspx

silverglider, thanks. 😛

Možda je to zaista tako, ali na sajtu DreamSpark ne postoji Srbija... Barem kod nas u Čačku, koliko ja znam, to nije slučaj.

btw
Ne mogu da otvorim microsoft sajtove zbog 3Gneta, ne znam zašto, ali mi ne otvara microsoft, apple, pirate... Smešno.
Pa ako možete da mi kažete Vaše iskustvo i razlog, zato sam i pitao.

Poslednja izmena:
Ja sam pricao o MSDN AA programu, koji nema veze sa DreamSpark-om, ali takodje studentima (samo tehnickih fakulteta) omogucava free legalan MS softver.

Medjutim, novost je da je SVIM studentima u SRBIJI sa ISIC karticom, od pre par dana je omoguceno download-ovanje softvera sa Microsoft DreamSpark sajta.

Nazad
Vrh Dno