Šta je novo?

C=64 Hardver i problemi.....

Učlanjen(a)
12.11.2006
Poena
360
Elem za sve je kriv D.Zivkovic koji je krenuo da vrati u funkciju c64 i to jos razglasi ovde te se i ja setim svoga mezimca........
Prvo sam se mlatio s varijantama x1541 kabla da bih na kraju zavrsio s XA1541 kablom koji radi fenomenalno u gui4cbm4win dok u dos modu i starcomanderu nikako nece ali je problem verovatno do softvera.

E sad problemi...............C=64 nije diran jedno 2 godine sad mu je nabaceno na diskete demo edge of disagrece cisto da ga malo silujemo.......al ces vraga demo krene i onda pocnu kerefeke iartefakti,gubljenje slike prikaze skroz beo ekran..Zvuka obicno ima ili ide melodija normalno ili zaglavi pa krci.Ovo se desava na razlicitim delovima demoa tako da nije do neispravnosti istog.

Nesto sumnjam na ispravnost memorije u C64 pa sad od vas ocekujem neki hint o programcicima koji testiraju mem na c64.....

Ideje sta je jos neispravno su takodje dobrodosle....

Po mom nekom razmisljanju moze biti procesor ili memorija. Otvori C64 i ostavi ga da radi u basic-u, pa posle nekog vremena pipni memorijske chipove. Ako se abnormalno greju - do njih je. 6510 se inace greje, ali ako je abnormalno vreo moze biti i on.
Takodje jedan od uzroka moze biti i neispravno napajanje, mozda su se elektroliti osusili... Premeri napone na memorijskim chipovima...
Mozda je i VIC u pitanju, posto on daje takt procesoru...

Poslednja izmena:
Ionako razmisljam da mu zamenim elektrolite i meni se motala ideja po glavi da je to mozda u pitanju.

Nego ima neko ideju za kulturno otvaranje ispravljaca od C64 inace onaj stari tip zalepljena plastika nema srafova....

Bio danas nesto do Pozarevca i onako prodjem malo kroz buvljak i naletim na jedan C64 c modeli iliti ona tanja varijanta i pazarim ga s ispravljacom za celih 200 dindzi......
Povezem ga kuci kad nece ,ajd da otvorim da vim da nije osigurac...Vidi se otvarano ranije -reko neko vec majstorisao ovde ,nema zupce s zadnje strane koji drze kuciste sklopljeno ,od tri ostao jedan u sredini.Unutra sve u redu kad vidim iz expansion porta nesto strci.....opa ima i turbo modul,fali reset taster al to je laganica..namucim se da iscupam napolje rom modul.Ukljucim pojavi se slika axa znaci rom modul pravio neku brljotinu.Kontakti na plocici skroz oksidirali do crnila,suva smirgla granulacije oko 300 osmirglam ubodem modul ,ukljucim radi i modul.napravim popis elektrolitskih kondenzatora ,sad to ocekuje i kutiju za leba koju imam od ranije....

Sta se preporucuje od kondenzatora (proizvodjaci ,brendovi) za reparaciju ovih retro masina...da se razumemo nemoraju da budu neki kondici za audiofile i normalno da ima kod nas da se nabave .

Ne bi ja tu nista menjao. Ispravljac ako uspes otvoriti, necs moci prici delovima jer je sve zaliveno.

Zasto ne probas taj 'novi' ispravljac na starom c64 i vidis dali ima razlike a mozes i obratno :)

Radio vec te fgzibicije i izmene s ispravljacima. Ovaj sto sam danas nabavio izdrzi malo duze u demou od debeljka kojeg imam od ranije.
Sto msolajic kaze moze biti svasta ali se obicno sumnja u elektrolite posle toliko godina pa ih nije lose zameniti ,a inije preterani trosak za tih 30tak elektrolita za u oba c64.Ispravljac sam otvorio,znam od pre 15-20 godina da je unutra sve zaliveno odnosno trafo je zaliven skroz ,zato se i greja kuciste isparvljaca toliko.Ima unutra par dioda i jedan veliki elko koji isto valja zameniti ,mozda okacim i koju slicicu ....

Hehe, kakvo je to prozivanje ovde?:eyebrows:
Dejane, ne muci se sa mukotrpnim pokusajima da vratis to vremesno cudo u zivot.
Posto imam 3 C64, mogu da ti posaljem jedan ispravan ako hoces.:D

E. volim ove retro teme .... podsećaju me na vreme kada sam bio dečak ...... oćem opet da budem mali, to mi mnogo fali :) :) :)

E. volim ove retro teme .... podsećaju me na vreme kada sam bio dečak ...... oćem opet da budem mali, to mi mnogo fali :) :) :)

To je bar lako odvojis vreme pa odes do buvljaka i kupis neki krs sto si imao ili zeleo da imas kada si bio mali i kupis za cenu od par piva i postanes ponovo mali kada stignes kuci.....

Vrh Dno