Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

I ne daje se 5 dinara provajderima telefonskih mreža :D
Plus se oni ugrade i na cenu karte, pored ovog iznosa za slanje sms-a

Pominje se u tekstu aplikacija i naplata karte. Računam da će biti opcija da se preko aplikacije plati karta. Ili je mislio na aplikaciju (softver) za kupovinu karata na uređajima u autobusu?

Šapić reče da će iz aplikacije moći da se plati karta i da bi trebalo u busu da postoji automat za plaćanje karte kreditnom karticom, pri čemu bi trebalo da se dobije račun koji služi kao karta. Validatora neće biti.

Ako će moći preko aplikacije sa telefona da se kupi onda ne vidim problem. U Nemačkoj možeš samo preko aplikacije, na automatu ili na šalteru. Za buseve može i u samom busu isključivo kod vozača. Nema SMS-a, nema aparata u vozovima/busevima...

Primarno je da ljudi plaćaju aplikacijama ili eventualno da kupuju karte na prodajnim mestima kao i do sada (računam da će se prodavati na trafikama kao i do sada, čim se sve sredi). Sekundarno je da ide preko SMS-a i na aparatima u autobusu.

Poslednja izmena:
^ Da, to je neka 3rd party aplikacija kao Parking manijak (y)

ne uspevam da kupim kartu preko Yettel mreze dok preko Globaltela bez problema. Neko iskustva sa operaterima?

Zagreb je nedavno u svoja vozila uveo NFC nalepnice, samo prisloniš telefon nalepnici i platiš kartu. Trebalo je takvo neko rešenje uvesti, a ne arhaični SMS.
Nemamo svi NFC uređaje.

i QR kod je na nalepnici za uređaje bez nfc-a.
nemamo svi QR skenere, da parafraziram @SuperStarr 😀 uglavnom, SMS ipak nije (tako) loše rešenje.

u vezi proveravanja SMS karte, ovako stoje stvari. ne bih komentarisao samu proceduru jer, blago rečeno, nije dobra pošto ima dosta zeznutih slučajeva koji se mogu desiti a nisu pokriveni. izvor: blic.rs
###
Šef operativnog centra komunalne milicije detaljno je objasnio kako se odvija provera karte: U SMS poruci se nalazi kod, koji je zaveden kao broj karte. Taj kod "Beli" unosi u svoj uređaj i šalje zahtev za validaciju. Nakon toga na lični telefon građanina ili građanke, čija se karta proverava, stiže poruka sa kodom za potvrdu. Ako se taj kod i kod za potvrdu koji je stigao na telefon Belog podudaraju, karta je važeća.
###

^^
Pa koliko traje ta "provera"?
Koliko mu treba da proveri ceo autobus?

Vidjam ih ovde kod mene redovno stoje na stanici, ali rade sa sluzbenim vozilom...
Tako da oni ulaze i izlaze u bus, prakticno kampuju, pa se vrate u kola, pa u bus.

nemamo svi QR skenere, da parafraziram @SuperStarr 😀 uglavnom, SMS ipak nije (tako) loše rešenje.
SMS je los zbog toga sto mnogi korisnici nemaju opciju placanja sms-om jer nisu postpaid korisnici, ili su stranci ili nemaju mogucnost placanja...ili svasta nesto.

Mene mal' slog nije strefio kada mi je dosao racun za mobilni. A onda ukapirao da mi je dodato 2200 za prosli mesec kada sam poslao SMS poruku za A30. 😂

Zato oni i dalje imaju validatore i fizičke kartice :D

^^
Pa koliko traje ta "potvrda"?
Ako misliš na proces kontrole uigrani su ide to pristojnom brzinom, uđe ih troje uglavno i prečešljaju bus za 2 stanice otprilike (sve zavisi od razdaljine stanica).

SMS je los zbog toga sto mnogi korisnici nemaju opciju placanja sms-om jer nisu postpaid korisnici, ili su stranci ili nemaju mogucnost placanja...ili svasta nesto.
Moje mišljenje je da je SMS užas i da su mogli bolje ovo da smisle. Naravno svako ima svoje idividualno mišljenje :D

I još da dodam da su u funkciji BusLogic terminali za vozače u onim Busevima/Tramvajima/Trolama u kojima su ugrađeni. Kada se svi ugrade u sva vozila dolazi i aplikacija, i dalje nije krenula ugradnja kartomata o kojima je Šapić pričao. Evo i slika:

BusLogic Š aparat.jpeg

Rece mi koleginica da su zaustavljali po 3-4 busa i kontrolisali ih na stanici , nece oni da mrdnu od sluzbenog auta .

Rece mi koleginica da su zaustavljali po 3-4 busa i kontrolisali ih na stanici , nece oni da mrdnu od sluzbenog auta .
Ovo mi zvuci neverovatno ... ako sam shvatio bus, ili jos gore busevi stoje naredjani u stanici sve vreme dok kontrola ne zavrsi? Za ionako haoticne ulice i red voznje ovo bi dovelo do jos veceg kolapsa.

Tako je. Doduse ne u ovo doba kada je prazan grad ali bi totalna retatdacija bila da se to radi npr u septembru. Doduse, zbog izostanka dispecerskog sistema koji bi tacno odredjivao vreme dolaska vozila, ne bi me cudilo da i to koriste u smislu i tako nema reda voznje pa ni ovo nece mnogo stetiti.

Dobili su dozvolu za povećanje broja komunalnih milicionera (Belih)

navodno je završena aplikacija ali se ne zna kad će biti dostupna. možda iduće sedmice (koja počinje sutra)

Od sutra počinje da radi aplikacija "Beograd plus" za javni gradski prevoz. Preko nje će moći da se plati prevoz i moći da se imati uvid u to gde se nalazi svako vozilo, odnosno koliko je stanica udaljeno od vaše lokacije, kao i procena o tome koliko minuta treba vozilu da stigne do vaše lokacije - rekao je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, na današnjoj pres konferenciji za medije.

Nazad
Vrh Dno