Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Procitaj jos jednom sta je napisao. Rekao je da mu je plata 40k...(na 40C se krivi za isto toliko hiljada...kahm...)
Demokratska diktatura/prosek plata? Neko se slaze sa ovim kaznama? Da li neko od nas sam placa racune? Wtf?

Poslednja izmena:
Danas sam pricao sa kontrolorima vezano za ovu novost. Kazu da ce biti uposljeni "asistenti" koji ce navoditi gradjane gde da ulaze/izlaze, i da ulazak u autobus nece biti moguc bez karte.
Ovo drugo me raduje, bice manje guzve po prevozu - ako budu dosledni toga. Pritom ce tenzija biti 10x veca nego do sada, ali makar ce oni koji ne planiraju da plate ici peske.

Čak i da su dva asistenta u u pretrpanom vozilu u kome je i cca do 100 putnika kako oni misle da išta naprave kada se jedva ulazi, i kada se ne može kretati.
I na koja vrata se izlazi kod švajcaraca 😀

Msm, i ovaj sistem je trebao biti efikasan pa nije, a govore da jeste.
Ne vidim razloga zašto bi se nešto promjenilo ovaj put.

Poslednja izmena:
2 asistenta gde? prednja i zadnja vrata? i onda stoka pocne da se gura na srednja i nista nije uradjeno.

Procitaj jos jednom sta je napisao. Rekao je da mu je plata 40k...(na 40C se krivi za isto toliko hiljada...kahm...)
Demokratska diktatura/prosek plata? Neko se slaze sa ovim kaznama? Da li neko od nas sam placa racune? Wtf?

Uh, bre, toliko sam popi*zdeo zbog prokletih kazni da sam progutao slovo u čitanju.
Imate moje iskreno izvinjenje, svi, Uriel pogotovo🙁

Ajd' ok i kontrolori i plaćanje ali ovo je za mene bila kap koja preliva čašu.

Jesam magarac ponekad😀

Intenzivno crvenim od sramote:S::wall:

Bar nešto je dobro, na istoj smo strani, nismo prsli toliko🙂

Poslednja izmena:
Не знам да ли се ово односи на мене - али ја нити сам крупан нити склон инцидентима, само ме је занимало како ће се контролори поставити у таквој ситуацији, познајући земљу и окружење.

Odnosi se na sve koji su iskazali negativan stav prema meri koja se sprema. Svako vozilo, bio to kombajn, kamion, putcnicki automobil ili autobus ima propisani broj mesta za sedenje i/ili stajanje. Takodje, svako vozilo ima maksimalnu nosivost koja nije propisana bez razloga.

Ako u jedan autobus umesto propisanih 50 ljudi udje 100, automatski zivotni vek tog vozila koje predje pola miliona kilometara godisnje se skracuje, takvo vozilo je manje pouzdano, cesce se kvari, stvara losiji utisak o voznji jer je ruinirano, amortizacija kosta daleko vise (a placate je svi vi tj. mi). Na kraju takvo vozilo biva iskljuceno iz saobracaja jer se fizicki raspalo od Kurte i Murte koji su gledali da sto pre uvale svoje dupe unutra ili su vikali "ajmo jos malo napred" dok su vrata pokusavala da se zatvore (pa su na kraju ista pukla)...

Ja kapiram da se nikome ne mili da ceka sledeci bus i da svi zure na posao ili u skolu ali ako hocete da autobusi duze traju, da ih ima vise i da ne izgledaju kao da su prosli iskrcavanje u Normandiji onda neke mere moraju da se preduzmu. Naravno, ovaj narod uvek ima negativan stav prema svim pokusajima korenitih promena (a sa druge strane svima su puna usta istih) sto se vidi i iz stavova pojedinaca odavde. Na kraju krajeva, pravila moraju da se postuju da bi moglo da bude bolje pa ako si usao na pogresna vrata, ima da platis i 750 000 ako tako traze. Sto se mene tice, neka zaposle po jos dva coveka po liniji dok se narod ne nauci redu i zakonu jer dok ih neko ne zvizne po usima (novcano ili fizicki) niko nece da ih uzme za ozbiljno.

Nije to diktatura, neces platiti ako budes postovao pravila. Kao sto neces platiti 10+ hiljada ako ne budes vozio iznad ogranicenja, neces izgubiti dozvolu ako ne budes vozio u mortus pijanom stanju. Ko se za koliko krivi je irelevantno, pravila su pravila i moraju da se postuju jer ako se ne postuju nastaje bezvlasce i rasulo koje nas je i dovelo dovde 🙂

Čuj Kutija, to je drakonska kazna i to je to. Ok da te kazne za nemanje karte (što ne čine) ali da te kazne za ulazak na pogrešna vrata 75k?

Relevantno je veoma za šta se ko krivi. Odrastao sam u kući sa dva pravnika - cepidlake - poštenjačine i da ti kažem nikad nisu tako gledali stvari kao ti, a ti nisi pravnik i nisi baš kvalifikovan da doneseš takav sud.
Nema šanse da vožnja u pijanom stanju gde rizikuješ svoj i tuđe živote košta x puta manje od ulaska na tamo neka vrata?! Pa nek se raspadne bus, ali nek su svi živi, plaćamo ga kroz poreze i ostale namete.
Meni je drago ako ti imaš primanja koja mogu da pokriju grešku sa vratima i garantuješ da ćeš uvek ući na prava vrata, ali teško da možemo da te pratimo.

Jeste diktatura jer taj isti sistem je uništio zemlju u kojoj živimo, doveo je do bede i sada želi da isisa i ono malo što je ostalo. Da je možda nismo mi uništili?
***, moja keva je tugovala za firmom u koju je uložila ceo život (ne samo ona), odricala se plata, imali su direktivu tokom inflacije da daju robu privatnicima i propali su ubrzo, patila je godinama, nikad nije prebolela. Ti koji su nas degradirali poseduju Bus-Plus, ja volim da platim svačiji rad, poštujem svačiji rad ali ovo je prst u oko.

A ti meni pričaš o uništavanju, čak pišeš da živiš u Jugoslaviji...u Jugoslaviji je bio red jer su ljudi imali poslove i budućnost...šta mi imamo?

Ja lično želim da ti što su uništili zemlju žive kao mi, a ja ću njima da naplaćujem te kazne, to oni mogu da priušte.

Poslednja izmena:
Čuj Kutija, to je drakonska kazna i to je to. Ok da te kazne za nemanje karte (što ne čine) ali da te kazne za ulazak na pogrešna vrata 75k?

Relevantno je veoma za šta se ko krivi. Odrastao sam u kući sa dva pravnika - cepidlake - poštenjačine i da ti kažem nikad nisu tako gledali stvari kao ti.
Nema šanse da vožnja u pijanom stanju gde rizikuješ svoj i tuđe živote košta pet puta manje od ulaska na tamo neka vrata?! Pa nek se raspadne bus, ali nek su svi živi.
Meni je drago ako ti imaš primanja koja mogu da pokriju grešku sa vratima i garantuješ da ćeš uvek ući na prava vrata, ali teško da možemo da te pratimo.

Jeste diktatura jer taj isti sistem je uništio zemlju u kojoj živimo, doveo je do bede i sada želi da isisa i ono malo što je ostalo. Da je možda nismo mi uništili?
***, moja keva je tugovala za firmom u koju je uložila ceo život (ne samo ona), odricala se plata, imali su direktivu tokom inflacije da daju robu privatnicima i propali su ubrzo.

A ti meni pričaš o uništavanju, čak pišeš da živiš u Jugoslaviji...u Jugoslaviji je bio red jer su ljudi imali poslove i budućnost...

Ja lično želim da ti što su uništili zemlju žive kao mi, a ja ću njima da naplaćujem te kazne, to oni mogu da priušte.

+1 :smoke:

Не супротстављам се ја ничијем мишљењу овде. Свако од нас има право на своју заблуду.
Због таквих генијалаца и њима блиских који измишљају овакве цифре ми имамо милион и кусур незапослених.
Наравно да треба да се направи ред. И наравно да правила треба да се поштују. Али на овај начин могу само још више да пуне Ургентни центар и новинске ступце...
Риба смрди од главе. Док се неке ствари не реше, неће се ни ово средити.
Биће времена за драконске казне због уласка/изласка на погрешна врата, али не сад.

Relevantno je veoma za šta se ko krivi. Odrastao sam u kući sa dva pravnika - cepidlake - poštenjačine i da ti kažem nikad nisu tako gledali stvari kao ti, a ti nisi pravnik i nisi baš kvalifikovan da doneseš takav sud.
Nema šanse da vožnja u pijanom stanju gde rizikuješ svoj i tuđe živote košta x puta manje od ulaska na tamo neka vrata?! Pa nek se raspadne bus, ali nek su svi živi, plaćamo ga kroz poreze i ostale namete.

***, moja keva je tugovala za firmom u koju je uložila ceo život (ne samo ona), odricala se plata, imali su direktivu tokom inflacije da daju robu privatnicima i propali su ubrzo, patila je godinama, nikad nije prebolela. Ti koji su nas degradirali poseduju Bus-Plus, ja volim da platim svačiji rad, poštujem svačiji rad ali ovo je prst u oko.

A ti meni pričaš o uništavanju, čak pišeš da živiš u Jugoslaviji...u Jugoslaviji je bio red jer su ljudi imali poslove i budućnost...šta mi imamo?

Klasicno kukanje i izvrtanje cinjenica. A sto si usao na pogresna vrata, ko te terao? Jel pise lepo gde je ulaz? Jel u svoju kucu ulazis kroz prozor ili vrata? Ne kapiram cemu bunjenje i plakanje.

Ne moze "nek se raspadne autobus". Da li si ti svestan da ako je vozilo pretovareno ono je automatski manje bezbedno? Da li zbog svoje neodgovornosti i nepostovanja pravila trebaju svi zajedno da poginu? Kakve ima veze sa bilo cim ko je pravnik a ko ne, to je zdrava fundamentalna logika koju treba svako da ima, bio pravnik, kurava ili obican covek. I dalje ne kapiram sta si ti meni hteo da kazes - da pravila mozda treba parcijalno postovati, ono sto ti se ne svidja to iskuliras a ono sto bas moras - to ****ga moras? Jel to znaci da treba omoguciti i voznju ljudi na krovovima da bi se ustekalo na benzinu, po tvojoj logici i to je opravdano?

Sve ostalo, vezano za plateznu moc, ko se koliko odricao i ostalo - ne mozes da prozivas bilo koga jer ne znas ko kako zivi ili kako je ziveo. Ja ovde pricam o cistoj logici i zdravom razumu a ti si krenuo da mi pricas standardnu "sve je sivo, sve je ocajno" pricu a to ne pije vodu.

Vozilo ne bi bilo pretrpano da ih ima dovoljno.
Za cenu prevoza bi ih trebalo biti dovoljno.
Ko ima auto, a nije mu neophodan GSP na dnevnoj bazi, jeftinije mu je da se vozi autom, sa sve uračunatom amortizacijom.
Tu nešto ne štima, očigledno.

ma, dovoljno je, nije problem u broju vozila.

nek ne otvaraju srednja vrata onda a asistenti da stoje na prednjim i zadnjim. nema potrebe za kaznama. taj sistem jedino ne bi bio efikasan u spicu od 7 do 9 i od 4 do 6 popodne.

u ostalim terminima, mnogo bi se smanjila guzva a samim tim i redovi za ulazak. i dalje je svercera ubedljivo vise nego regularnih putnika, niko se ne cekira... kontrola se dosta pojacala, sto je dobro, ali sistem gde kontrolor moze samo da zamoli svercera da napusti vozilo, i dalje je neefikasan. verujem da je ovo jedini logican sledeci korak. kontrolori sve vreme u autobusu, nego sta. isplatilo bi im se na duge staze.

zanimljivo kako naplata savrseno funkcionise u nocnom prevozu koji su pretrpani pijanim i drogiranim putnicima.

problem je u losem sistemu to je sve. neko nece ili ne ume da organizuje javni saobracaj. nije tesko, ali bi se izgubili poeni kod socijalno ugrozenih, kojih je 30-40 posto.

ljudi ko ljudi isti su svuda. ako ima rupa u sistemu oni ce ih iskoristiti jer je prirodno stanje ljudi da teze anarhiji. oni nece postovati pravila je je to lepo i civilizovano nego iz straha od kazne.

Poslednja izmena:
Koliko su matori busevi? A trole i tramvaji? Propisan broj sedenja i stajanja? Ok, imaju ih. Posle X decenija koliko javni prevoz funkcioniše, sad je bitan broj putnima koje vozilo moze da preveze? A to sto su do sada prevozili mnogo veci broj od propisanog, to se ne racuna?. E pa vidis prijatelju, da su prilike bile drugacije i da je svaka dzudza koja je vodila gradski prevoz zajedno sa gradom ulagala u nova vozila umesto sto je krala pare i ulagala u kabinete, mi bi danas imali mnogo veci broj vozila na ulicama, kvalitetnih a ne ovih krseva i onda bi pila vodu ta prica o kapacitetu jednog vozila. Kad budem imao normalnu platu, kad ne budem cekao prevoz duze od 2 minuta, kad budem leti usao u rashladjen a zimi i zagrejan bus, kad budem mogao da slusam muziku a ne dranje motora i lupanje vrata, kad se nš budem gurao sa 200 ljudi u prevozu, kad mi vrate 39 na staru trasu do centra, kad nocni prevoz bude isao kao i dnevni,kad se promeni sistem naplate jer ne mogu da imaju istu cenu voznja jednu stanicu i 10 e onda cu da placam kartu, da ulazim i izlazim na odgovarajuca vrata. Meni je samo zao ljudi sa terena, kontrolora i tih asistenata koji ce trpeti pljuvanje a bogami i nesto gore sto ce se de fakto i desavati umesto genijalaca koji smisljaju ove krajnje bizarne a nadasve bezobrazne ideje. Svetla tacka u ovoh prici je sto je MNOGO ljudi kivno i besno i to se moze cuti na svakon koraku. Pricaju juce vozaci na pocetnoj: Ja za 36 000 da vozim i gledam ko gde ulazi, da vucem za rukav putnike i svadjam se ako nemaju kartu?. Ne pada mi napamet a i ovaj sistem koji je vec zestoko zaribao je osudjen na propast. Neka ga sprovode oni koji su ga izmislili

Sve dok razmišljamo na taj način, tj. samo o svojoj guzici, neće nam biti bolje. U zemljama u kojima ljudi prvo misle na opšte dobro pa onda na sebe, svi žive bolje. Kod nas se tako nikada neće razmišljati. 🙁
Iako prevoz koristim retko, jer na posao idem kolima, potpuno podržavam svaki potez koji će dovesti do toga da u autobusu nema onih koji ne plaćaju kartu. Oni koji plaćaju znaju koliko puta im se desilo da stoje dok mesta za sedenje zauzimaju oni koji kartu nisu platili.

Koliko te okvirno mesecno izadje kolima svaki dan na posao i jel troskove placas sam odnosno sam se vozis?

da su prilike bile drugacije i da je svaka dzudza koja je vodila gradski prevoz zajedno sa gradom ulagala u nova vozila umesto sto je krala pare i ulagala u kabinete, mi bi danas imali mnogo veci broj vozila na ulicama, kvalitetnih a ne ovih krseva i onda bi pila vodu ta prica o kapacitetu jednog vozila.

Ovo je suština, mi smo naše prilike propustili, i sad razgovaramo o posljedicama.

Kutija, a jesi li se ikada zapitao da li su svi autobusi predviđeni za cirkulaciju putnika ili ne? Šta sa onim autobusima koji imaju dupla sedišta sa obe strane i jako uzak prolaz između? U takvim autobusima se dva čoveka jako teško mimoiđu. U državama i gradovima u kojima važi cirkulacija putnika takve autobuse nećeš videti. Misliš da je to slučajnost ili je prosto neko dobro promislio o svakom aspektu? Kod nas je još uvek većina autobusa sa uskim prolazima. Ovo je samo još jedan primer kako oni koji uvode ovaj sistem i ti kao slepi poštovalac istog ne razmišljate ni malo.

Koliko te okvirno mesecno izadje kolima svaki dan na posao i jel troskove placas sam odnosno sam se vozis?

Gorivo me izađe oko 7-8.000 mesečno, ali to nije samo za posao. Nisam analizirao koliko me tačno košta prevoz do posla. To smatram luksuzom koji mogu da priuštim i ne zanima me koliko košta. Troškove plaćam sam, ali povremeno povezem nekoga od kolega/koleginica, ako idemo u istom smeru.

Na kraju krajeva, pravila moraju da se postuju da bi moglo da bude bolje pa ako si usao na pogresna vrata, ima da platis i 750 000 ako tako traze.

Kazna mora da bude u srazmeri sa učinjenim prekršajem. 75.000 dinara za ulazak na pogrešna vrata je nadrealno i može da bude logično samo laiku.

[...]jer se fizicki raspalo od Kurte i Murte koji su gledali da sto pre uvale svoje dupe unutra ili su vikali "ajmo jos malo napred" dok su vrata pokusavala da se zatvore (pa su na kraju ista pukla)...

Ja kapiram da se nikome ne mili da ceka sledeci bus i da svi zure na posao ili u skolu ali ako hocete da autobusi duze traju, da ih ima vise i da ne izgledaju kao da su prosli iskrcavanje u Normandiji onda neke mere moraju da se preduzmu.

Zanimljiva opservacija. Voleo bih da pronađem tog čoveka, koji mora da stigne na vreme na posao, terminus je 30 minuta, stanica na 2/5 trase i autobus redovono dolazi nafilovan ribljim filetima, kome se mili da sačeka sledeći autobus i pri tome rizikuje da a) ponovo dočeka prepun autobus, b) sledeći autobus uopšte ne dođe. Prva opcija je zagarantovana, a za drugu postoji dobrih 10% šanse. Opcije c) nema. Taj kome se mili da sačeka će od 4.40 da čeka do 6.40, pa kad bude stigao dva sata kasnije na posao dobiće otkaz i sutra neće morati da putuje, pa će za ostale biti dovoljno mesta. Možda si to i hteo da nam dokažeš? Da je sistem prevoza u stvari dobar, samo treba eliminisati putnike?

Nisu putnici najodgovorniji. Ima mnogo faktora koji doprinose ovakvom stanju prevoza, točenje neodgovarajućeg goriva, loše, sporadično i fiktivno održavanje (novac zadužen od skupštine grada, nikad potrošen na održavanje), loši putevi. Najlakše je krivicu svaliti na zbijene putnike. Niko ne voli da visi na vratima, i svako bi radije čekao sledeći poluprazan autobus i ušao na prednja/zadnja vrata, samo kad bi znao da će doći. U razumnom vremenskom roku naravno. Samo ne vidim kako će ulazak na određena vrata poboljšati ugođaj voženje/bezbednost/šta već u postojećim uslovima? Njihova argumentacija mi je neozbiljna.

Slagaću ako kažem da se prevoz nije u prethodnih deset godina značajno popravio, ali još dosta toga mora da se uradi pre nego što se od putnika zahtevaju novi uslovi i bahato preti suludim, drakonskim, kaznama (ako je vest uopšte tačna). Redovno kupujem markicu od kad koristim gradski prevoz, jer se dobro sećam kako izgleda vožnja džabe u GSP-u i muka mi je od onih koji se švercuju. Ali onda se setim onih kojima plata kasni dva meseca i koji će je dobiti tek za dva, od čega oni da kupe kartu? Na kraju krajeva, od njihovog poreza se delom finansira GSP. U valjanim pravnim sistemima se prvo urede potrebne stvari, a onda se od građana zahteva određeno ponašanje. Kod nas je nažalost obratno.

Uz to, još od uvođenja bus plusa sistem nije radio lošije nego poslednjih dana, u polovini autobusa validatori uopšte ne rade. Komunalci sada idu sa kontrolorima, ali deluju prilično nezainteresovano.

Vozilo ne bi bilo pretrpano da ih ima dovoljno.
Za cenu prevoza bi ih trebalo biti dovoljno.
Ko ima auto, a nije mu neophodan GSP na dnevnoj bazi, jeftinije mu je da se vozi autom, sa sve uračunatom amortizacijom.
Tu nešto ne štima, očigledno.

Vozila nece biti dovoljno dokle god se preko pola ljudi svercuje....
Ja placam svaki mesec i ja bih kao potrosac koji uvek ima markicu zeleo da se vozim busevima koji svaki ima klimu,mesta,koji se ne ceka po pola sata,ali dok je ovih drugih nema od toga nista.

A naročito dok je ovih "prvih među jednakima", koji će pare od karata preusmeriti za sopstvene potrebe.

da se razumemo ima tu i onih koji nece da placaju ne zato sto su socijalno ugrozeni nego jer im se to dopusta, firma redovno placa i platu i dodatak za prevoz i pojma nema da se zaposleni svercuje.

75.000 haha, to veze nema sa zivotom.

kontrolori samo deluju nezainteresovano jer izbegavaju neprijatne situacije, to su uglavnom mladji momci i devojke koji samo rade svoj posao. niko nije lud da se bije i svadja sa putnicima, i imaju jasna uputstva i nadleznosti. svi smo u istom brodu...

Poslednja izmena:
Treba samo postaviti jedno osnovno pitanje u vezi ulaska/izlaska na odredjena vrata: ZASTO?
Sta ce to da se promeni (toboz nabolje) ako ulazimo na prednja/zadnja a i izlazimo na srednja?
Ja nisam nasao nijednu jedinu dobru stranu. I ne mogu da se oduprem utisku da je to samo jedan vid njihove kontrole kako bi pokazali da mogu da rade sta hoce ako im se to prohte.

Mana ima koliko hoces... Prvo ukek su guzve, prevoz kasni a zbog svega toga nema mesta ni nogu da gurnes unutra. U 74-ku je nemoguce uci od 12 do 17h. U vezi stim evo zasto sve ovo nije izvodnjivo:
1.Sam ulaz kod prednjih i srednjih vrata je:
-duplo uzi
-same su stepencie uze (samo za jednu osobu)
-je zagradjen sedistima + prednja zagradjena vozackom kabinom
-mozes samo na jednu stranu da krenes i guzva ce uvek tu biti veca, a probijanje do srednjih vrata i izlaza maltene nemoguce.
2. Srednja vrata imaju daleko siri ulaz, stepeniste je za dve osobe, nisu zagradnjena ni sa jedne strane, mozes da ides i levo i desno, i na sredini busa nema sedista, pa je tu i najvise mesta za stajanje
3. Udjes na zadnja vrata, a izlazis na sledecoj stanici (ili drugoj, trecoj...) - Ne mozes da se probijes kroz guzvu do srednjih vrata jer ljudi ne izlaze na tu stanicu. Penzioneri su bounus 🙂
4. Ili kao sto neko rece, teras ove kod srednjih vrata da izadju kako bi ti usao, a oni onda opet idu na srednja-zadnja vrata. Bilo bi ko u onom klipu gde kolona ljudi namerno izlazi na jedna vrata a ulazi na druga praveci kolo i onemogucavajuci vozaca da zatvori vrata i krene...

Jedno je kad ljudi ulaze u poluprazan autobus, sto se samo desava na periferiji grada ili vrlo retko u centru.

Oni trebaju da nateraju ljude da placaju karte, a ne da ih odredjuju koja vrata da koriste. Placanje karata ce dovesti do boljeg prevoza (u teoriji) a ne ulazak na ova ili ona vrata. A to mogu da postignu tako sto ce umesto ovih "instruktora" koji ce (najverovatnije signalnim palicama 🙂) "usmeravati" putnike, da zaposle komunalnu policiju koja ce u pocetku primoravati gradjane da placaju karte, dok ne steknu naviku i predje im to u rutinu.
- U skladu sa tim bi SAV novac od prevoza trebao da ide na poboljsanje istog, a ne u njihove dzepove, a onda u tudju drzavu. Pa bi tu uveo najstrozu kontrolu (po mogucstvu kazne smrcu), pa da sasecemo glavni problem u korenu.

Sto se visine same kazne tice...
Kazna za ulazak na pogresna vrata ne moze i ne sme biti ovolika - ni u ludilu. Pa ne moze kazna za pogresna vrata da bude desetostruko vece od one za nemanje karte! Niti moze biti veca od drugih znatno tezis saobracajnih prekrsaja.
A nece se ni autobusi ostetiti od "ulaska na pogresna vrata", nego zbog velikog broja putnika (jedan vrlo mali deo zbog ovih "neplatisa") - i ovi sto imaju karte moraju da se voze i mogu da udju (i ulazice) u vecem broju od dozvoljenog zbog guzvi cekanja busa. Sto znaci opet bolja organizacija prevoza i veci broj prevoznih vozila - i opet: SVE PARE DA SE ULOZE U POBOLJSANJE PREVOZA.

Poslednja izmena:
Klasicno kukanje i izvrtanje cinjenica. A sto si usao na pogresna vrata, ko te terao? Jel pise lepo gde je ulaz? Jel u svoju kucu ulazis kroz prozor ili vrata? Ne kapiram cemu bunjenje i plakanje.

Ne moze "nek se raspadne autobus". Da li si ti svestan da ako je vozilo pretovareno ono je automatski manje bezbedno? Da li zbog svoje neodgovornosti i nepostovanja pravila trebaju svi zajedno da poginu? Kakve ima veze sa bilo cim ko je pravnik a ko ne, to je zdrava fundamentalna logika koju treba svako da ima, bio pravnik, kurava ili obican covek. I dalje ne kapiram sta si ti meni hteo da kazes - da pravila mozda treba parcijalno postovati, ono sto ti se ne svidja to iskuliras a ono sto bas moras - to ****ga moras? Jel to znaci da treba omoguciti i voznju ljudi na krovovima da bi se ustekalo na benzinu, po tvojoj logici i to je opravdano?

Sve ostalo, vezano za plateznu moc, ko se koliko odricao i ostalo - ne mozes da prozivas bilo koga jer ne znas ko kako zivi ili kako je ziveo. Ja ovde pricam o cistoj logici i zdravom razumu a ti si krenuo da mi pricas standardnu "sve je sivo, sve je ocajno" pricu a to ne pije vodu.

Klasično izvrtanje činjenica je prisutno kod tebe u priči, žao mi što ne vidiš. Moramo gledati veliku sliku, dugoročno rešenje, lako je kažnjavati. Ovo me podseća na one roditelje koji stalno mlate svoju decu pa na kraju naprave kad naprave nesposobne *****e onda kukaju.

Sistem to upravo radi sa nama, a ja nisam mazohista, dosta me već tukao.

Ne kažem da treba sada sve da uništimo, jer je naše, platili smo to svi, na jedan ili na drugi način i naravno da treba da se čuva koliko god je moguće. Veruj mi ja imam dosta jevrejski stav prema parama, kako svojim tako i tuđim. Ali isto tako kad je kazna drakonska, to je to, to je iživljavanje.

A da je sivo, sivo je solidno i ako imaš hrabrosti da pogledaš ostale postove videćeš da je mnogima sivo. Da nemamo nadu još uvek, ne bi se ni suprotstavljali tebi i sličnima.

A to kako je ko živeo može se često videti iz stavova koje zastupa. Ja sam pre nekog vremena bio sličniji tebi, živeo sam drugačije, ležernije, bilo kakve remećenje pravila mi je smetalo, hteo sam svuda red i disciplinu. Slepo sam verovao u to.
Ali kad sam promenio stil života i video dosta drugih stvari, skontao sam da grešim, i da je nekad previše discipline loše, podseća na naciste i tako to.

Svi mi treba da se izmenimo i menjamo se, ali sistem mora da nas isprati i promeni se takođe, ja to ne vidim da se događa. Jedino što vidim to su šargarepe na štapu i kazne za gluposti.

Žao mi je što moram da se sukobljavam sa tobom ili bilo kim drugim, ali takvi stavovi "Ko te j*** što su ušao na pogrešna vrata, i treba da platiš dve prosečne srpske plate" to ne mogu da svarim i rasprava će trajati dokle god treba.

Možda ja nisam 100% u pravu, ali sam ipak bliže istini od tebe.

Izvini ako sam te negde uvredio, nije bila namera.

P.S. kolega iznad je lepo napisao još neke stvari, kao što vidiš čak i oni koji se zalažu za plaćanje karata, imaju dosta protiv "kaznenih vrata".

Uzmite crvenu pilulu🙂

Poslednja izmena:
Ova tema je otvorena radi komentarisanja o bus plus sistemu a ne octome kome je babo bio general. Kapiram sve te propise i regulative. Ukoliko gsp obezbedi doboljan broj vozila, to ce poboljsati saobracaj. Ukoliko ne, oni koji cekaju na udarnim stanicama bus, nikad nece moci da udju u prevoz i bice je6anja mame i lomljenja glava. Onda nek ih narod tuzi zbog nesposobnosti da organizuju javni transport gradjana i to resavaju tako.

Čekaj, šta je problem da se od desetina hiljada policajaca odvoji par stotina i da idu sa kontrolorima? Možda ne ni komunalci, nego "pravi" policajci. Znaš koliko bi onda više kazni naplaćivali! Ko neće da da ličnu kartu, lisice na ruke i u stanicu. A ako nema policajca sa kontrolorom, zašto se ne zaustavi autobus dok ne izađu oni koji nemaju kartu? Vrlo brzo bi oni izašli, najviše zbog gneva ostalih putnika.

Mnogo ima načina da se dovede u red gsp, a najgori je onaj koji sad pokušavaju da nametnu. Da se ja guram na prednja ili srednja vrata dok je na sredini 5 puta više slobodnog mesta? Neće da može. Da se probijam do srednjih vrata pored 30 penzionera? Opet neće da može. Nisu najveći problem kod nas vrata na koja se ulazi, nego ljudi koji se voze bez karte.

Samo sam hteo da quotujem svoje postove iz vremena kada su uvodili sistem, čini mi se i dalje veoma aktuelne.
U vezi kontrolora, komunalne, švercovanja itd:

Ja sam potpuno protiv uvođenja tehnologije tamo gde nije potrebna.
Ovim sistemom se ne dobija ništa. Praćenje GPSom su mogli da urade i bez karti.

Za prevoz autobusom već postoji IDEALAN sistem i kod nas je odlično funkcionisao. Ali su ga ukinuli pre dosta godina.
Reč je o kondukterima u privatnim autobusima. To je po meni idealno rešenje:
1. Nema šverca - kondukteru je gotovo nemoguće pobeći, retko se dešavalo da pogreši. Prati ljude koji ulaze, dođe i naplati kartu
2. Putnici ne moraju da jure po trafikama da kupe karte, ne plaćaju duplu cenu ako kartu kupe u busu. Uđu, plate i voze se. Nema ni stresa da li će naići kontrola.
3. Manja nezaposlenost - ovakav sistem je obezbeđivao posao za nekoliko stotina konduktera, možda i hiljadu.
4. Sistem je mogao da funkcioniše i sa markicama, onaj ko ima markicu ne bi platio kartu

I naravno, vezano za sve ove rasprave o aktuelnim BusPlus problemima:

Kao da je bitno, pare na tenderu su već uzete i strpane u džepove, a obavezujući ugovori potpisani.

U vezi 75k dinara kazni. Prvo problemi treba da se rese od visih nivoa ka nizim nivoima (GSP je jako nizak nivo), jer jedno povlaci drugo. A ako iko planira da uvede reda u ovu drzavu, to nece doneti nikakve nove reforme, vec suva primena koja je kod nas u svim porama drustva neverovatno losa. Inace mi smo sveobuhvatno gledano nekultivisana masa, ako zelimo da podignemo socijalnu svest celokupnog drustva (da svi placaju kartu) jedini nacin je to da se uradi da se neko DOBRO lupi po dzepu. Medjutim da bi ti nekoga dobro lupio po dzepu i da bi ti on to platio predstavlja problem kada ta kazna moze predstavljati cetvrtinu necije plate sa kojom se jedva sklopi mesec dana, sto znaci da sam radnik nije kriv vec drzava koja dopusta poslodavcu da nekome kasni plata ili pak da mu isplacuje neki minimum minimalca.

A sto se tice Bus Plus sistema, to ni zemlje koje su barem 10 do 20 godina ispred nas u pogledu zivotnog standarda jos nisu implementirale, zasto bi mi to uopste radili i izlagali se riziku (osim da bi namirili pojedince u ovom drustvu).

Odnosi se na sve koji su iskazali negativan stav prema meri koja se sprema. Svako vozilo, bio to kombajn, kamion, putcnicki automobil ili autobus ima propisani broj mesta za sedenje i/ili stajanje. Takodje, svako vozilo ima maksimalnu nosivost koja nije propisana bez razloga.

Ako u jedan autobus umesto propisanih 50 ljudi udje 100, automatski zivotni vek tog vozila koje predje pola miliona kilometara godisnje se skracuje, takvo vozilo je manje pouzdano, cesce se kvari, stvara losiji utisak o voznji jer je ruinirano, amortizacija kosta daleko vise (a placate je svi vi tj. mi). Na kraju takvo vozilo biva iskljuceno iz saobracaja jer se fizicki raspalo od Kurte i Murte koji su gledali da sto pre uvale svoje dupe unutra ili su vikali "ajmo jos malo napred" dok su vrata pokusavala da se zatvore (pa su na kraju ista pukla)...

Ja kapiram da se nikome ne mili da ceka sledeci bus i da svi zure na posao ili u skolu ali ako hocete da autobusi duze traju, da ih ima vise i da ne izgledaju kao da su prosli iskrcavanje u Normandiji onda neke mere moraju da se preduzmu. Naravno, ovaj narod uvek ima negativan stav prema svim pokusajima korenitih promena (a sa druge strane svima su puna usta istih) sto se vidi i iz stavova pojedinaca odavde. Na kraju krajeva, pravila moraju da se postuju da bi moglo da bude bolje pa ako si usao na pogresna vrata, ima da platis i 750 000 ako tako traze. Sto se mene tice, neka zaposle po jos dva coveka po liniji dok se narod ne nauci redu i zakonu jer dok ih neko ne zvizne po usima (novcano ili fizicki) niko nece da ih uzme za ozbiljno.

Smatram sebe uzornim gradjaninom... plaćam sve račune na vreme, ne švercujem se u GSP-u, itd.

Kažnjavaju nas što ne poštujemo pravila i regulative??? Ok... A šta ćemo sa drugom stranom???

Od uvođenja letnjeg reda vožnje apsolutno ne računam na tramvaj broj 14 kada se vraćam sa posla. Četiri dana zaredom po 40+ minuta čekanja, i kada nazovem broj za žalbe i reklamacije koji je naveden na info tablama na stanicama - (gle čuda!) ne javlja se niko... Red vožnje te linije - u špicu 13 min, van špica do 20min.
Na tom vilom Zapadu koga svi uzimamo u usta kada treba naplatiti kaznu građaninu koji pokušava da zahebe sistem, vozač (u stvari prvenstveno dispečer zadužen za tu liniju) bi debelo osetio ova kašnjenja po svom džepu

A BusPlus sistem informacija je apsolutni pobednik... Prva poruka koju ukucam - ne radi sistem. Drugu poruku ponovim kroz 20sec, kaže - nema podataka za tu stanicu. Treći pokušaj - daje informaciju da je moja linija udaljena celih 47(!) stanica. Četvrta poruka - moja linija je udaljena 2 stanice. Primera je milion...

Šta hoću da kažem - svi hoće da uzmu pare ili da kazne - a niko neće da odgovara za lošu ili nepruženu uslugu.

Nazad
Vrh Dno