Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Bolje i ovako nego kao sto rade mamlazi sto voze 73, prijave kvar i parkiraju se kod elektronske industrija te tu u hladovini pojedu dorucak na miru.

Pa bolje ovako nego da se onesvesti dok vozi 🙂

Wow, bar je neko produktivan u ovoj Srbiji !

na kraju, jel se kaznjava ne-cekiranje mesecnih? ja sam prestao to da radim uglavnom, i nisam imao problema, prislone i vrate mi je bez problema, vise i ne kazem da se nisam cekirao pre nego sto im dam.

Da li su duzni ako vec prave opomenu zbog ovoga da mi izdaju potvrdu, ili mogu to i da urade bez da ja to znam? kada prave opomenu, tj kaznu kako se vec zove, da li tada nesto kuckaju po onom svom POS-u dok je kartica u dometu?

Pitam zato sto jutros nisam mogao da cekiram na jednom citacu, a bas sam drzao karticu, pa sam pomislio (mada je malo verovatno) da neki od ovih sto su me prethodnih dana proveravali nisu nesto uradili 'na kvar' i bez mog znanja. Da li u tom slucaju kartica postaje neupotrebljiva, ili sistem po prislanjanju ipak daje neki odgovor na ekranu koji bi me uputio da nesto nije u redu?

Ako neko zna pouzdane odgovore, bilo bi dobro bez nagadjanja.

Meni je rečeno da nije kažnjivo, ali su me zamolili da čekiram kartu kad ulazim. Osim toga, rečeno mi je da će "još malo" trebati da se validiraju mesečne u svakoj vožnji, nakon toga samo prilikom prve vožnje u mesecu.

Bogami meni cesto upada kontrola, i taodje me interesuje, sta u slucaju da imas mesecnu dopunu a nisi se cekirao.

Česte su situacije kada putnici žele da napuste vozilo pošto kontrola uđe. U takvim situacijama kontrolor ne sme da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo. Ukoliko putnik ne sarađuje (odbija da pokaže kartu), kontrolor nema pravo da ga fizički zadrži do dolaska policije. Svaka naredba vozaču da zatvori vrata da putnik ne izađe napolje, bilo kakvo povlačenje za ruku ili drugi fizički kontakt sa putnikom može se okarakterisati kao protivpravno narušavanje slobode kretanja ljudi na javnom mestu.

Hm, ali, da li je autobus javno mesto ili privatna svojina GSP-a? Npr, ako hoces da pobegnes iz kafica/nocnog kluba a da ne platis, ima obezbedjenje, kako se to regulise? Meni je ovo ama bas isto...

Meni je rečeno da nije kažnjivo, ali su me zamolili da čekiram kartu kad ulazim. Osim toga, rečeno mi je da će "još malo" trebati da se validiraju mesečne u svakoj vožnji, nakon toga samo prilikom prve vožnje u mesecu.

O, hvalim te boze... To je jedini normalan sistem da se validira samo prilikom prve voznje u mesecu, koji funkcionise svuda u svetu...

Poslednja izmena:
Pa gsp nije privatna firma, dok 99.99% kafica/nocnih klubova jeste. Pitanje bi bilo na mestu da si rekao "udjem u skupstinu na pice i pobegnem" * 😀

*primera radi

To je tacno, ali sistem za naplacivanje jeste privatna firma i odvojen je od gsp-a. Sta onda?

Samo mi se cini da je ideja kako je autobus javno mesto potpuno pogresna. Prosto, nije isto voziti se u autobusu i boraviti u gradskom parku. Naravno, postoje pravila ponasanja svuda, ali GSP je vise usluga koju placas koju naplacuje privatna firma. Ako drzava sme da zavrsne slavinu i isece struju, onda bi trebalo da otrije sankcionise i svercovanje u autobusu. Samo sto to, nekome, izgleda ne odgovara.

Sloboda kretanja uopste ne ukljucuje i slobodnu voznju autobusom. Idi brate peske gde ti je volja...

To ti nije ustavom zagarantovano, nigde ne pise da ti imas pravo da se slobodno besplatno kreces u autobusu. Nije to pravo javno vlasnistvo, i trebace odredjeno vreme da to dopre do svesti ljudi u srbiji.

Bilo kakva upotreba sile je naravno u startu pogresna. Kako onda resiti problem, efikasnijim kaznjavanjem? Angazovanjem agencija za naplatu dugovanja? Ubedjen sam da je sve stvar u organizaciji i nedostatku inicijative sa vrha da se problem resi...

Poslednja izmena:
Ima video par strana u nazad gde lik iz BusPlus-a odgovara bas na pitanje do kada ce se mesecne karte validirati. Njegov odgovor je bio da ce uvek morati da se validiraju. U svakom slucaju ja ne validiram, i ovo malo kontrole sto me je do sad navatalo kulturno se zahvale i vrate karticu.

Stvarno? Kakav besmislen, kafkijanski scenario. Cemu onda sluze kontrolori ako svercere ne smeju da zadrze a one koji se ne validiraju ignorisu?

Jedino sto mi pada na pamet - app. Neko fin i zbunjen platice kaznu i skupice se za platice tih 20-30 kontrolora koji kontrolisu hiljadu autobusa na sto linija u beogradu.

Ja stojim u autobusu koji jeste javna svojina. Ne visim sa bus plus terminala pa da me bus plus kontrolor zadrzava... 😀

To sto je gsp javno preduzece ne daje ti za pravo da se vozis besplatno, jer ti mislis kako je javna svojina tvoja svojina. Pa i voda je javna pa placas javnom preduzecu da ti je dopremi do kuce.

Idi brate peske, a javnu svojinu ostavi onima koji ce da je placaju. ti stojis u autobusu, koji je javna svojina samo ukoliko ti prihvatas koriscenja te javne svojine, a to ukljucuje i tu kartu koju moras da platis.

Svi su ovde fini, dok ne nadju nacin da se promuvaju, pa makar za koju sicu...

Daleko od toga da se svercujem, samo napominjem da u autobusu ne vazi pravilo da ako ne platis neko ima pravo da te fizicki zadrzi, osim policije. Nek neki pravnik kaze jel gresim ili kontrolor sme da samara okolo zato sto je njihov sistem naplate u javnoj svojini...

Mogu da te sprece da izadjes iz autobusa, kao sto vlasnik radnje moze da te spreci da izadjes iz radnje ako nesto nisi platio (tj ako si ukrao). Ne mora fizicki da te zadrzava, samo zavori vrata i ceka komunalnu.

http://www.smedia.rs/m/spress/vest/...rolori-Sta-vam-kontrolori-GSP-a-ne-smeju.html

Šta kontrola sme, a šta ne
Ne smeju da:
- uzimaju iz ruke i zadržavaju ličnu kartu
- ako ne date ličnu kartu, ne smeju da vas pretresu
- budu grubi ili bezobrazni
- kod maloletnika insistiraju da im pokažu dokumenta
- pišu kaznu, ako vozač nema karte
- ako izađete iz autobusa, da vas zadrže
Mogu da:
- traže da im pokažete ličnu kartu
- pozovu policiju ili komunalnu policiju
- vam oduzmu legitimaciju sa isteklom markicom
- vas zadrže da ne izađete dok ne pokažete kartu

Ok, nek kaze onda neki pravnik kaze da li firma za naplatu ima prava da angazuje i svoje privatno obezbedjenje koje ce da spreci besplatno koriscenje usluge za koju su se oni ugovorom prema GSP-u obavezali da ce da naplate, ali svejedno, nije to nikakvo resenje da se uznemiravaju ostali putnici nekim neprijatnim scenama ili zadrzava saobracaj, i zakljucili smo da fizicka sila, cak i da je po zakonu u ovom slucaju, nije dobro i dugorocno resenje. Da ne pricam kako nije bas ni "evropski"...

Potrebno je socijalno reprogramiranje i istrenirati ljude na neki nov model ponasanja, a za to treba vreme, novac, organizacija i pre svega dobra volja u zemlji gde ima mnogo vecih realnih nedostataka saobracajne infrastrukture (nista mostovi, nista metro, losi putevi)...

I inteligentniji sistem, jer je cekiranje mesecnih povlastica besmisleno.

Inace, clanak iz 24h ostavlja otvorena pitanja

1. kolika ce biti stvarna naplata od tih 12.000 opomena. Mozda ce biti i visoka jer su sada agencije za naplatu vrlo popularne u posredovanju.
2. koliko je ranije pisano opomena u istom vremenskom periodu, da bi se uporedilo
3. da li je zaista smanjen broj onih koji se svercuju uvodjenjem novog sistema

itd....

Ima vidljivo manje kontrolora nego ranije, tako da, meni se licno cini da je situacija jos gora...

Poslednja izmena:
Pitam jos jednom, u kom zakonu pise da kontrolor odnosno 3rd party sme da te zadrzi protiv tvoje volje? To sto neko dokon piskara po internet novinama nije bas merodavno. Nesto kao sto u Matijevicu za kasom stoji da kupac nije uvek u pravu...

Ok ali ja i dalje ponavljam da je to besmisleno i da ne funkcionise u praksi. Jedino ako zadrzavaju samo nejake, zene, bake i deke... Sto je bas jadno.

Sme je jedno, a moze i hoce, nesto sasvim deseto. Ko bi se rvao i tuko sa putnicima za 300e, radeci najgori posao na svetu?

Pa zamisli da kontrola zaustavlja autobus za svakog svercera koji se pravi lud, vozac pritiska panic button i sva vrata se zatvaraju, ceka se najblizi komunalac. Pogodite od koga ce vise putnik da na***e, od komunalne ili od ostalih putnika? Pa ja bih ga prvi prebio ipadom po glavi, posto sam uvek nervozan jer kasnim na posao. Ne mogu da zamislim koji bi haos nastao u spicu.

Na taj nacin, ni jedan autobus, ni na jednoj liniji, nikada ne bi stigao do poslednje stanice do kraja radnog dana a ne u predvidjenom periodu.

Auh, pa to kako mali zikica zamislja staljinizam. Elem, pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada beograda, cl. 22 st.1 jasno propisuje da putnik bez karte "duzan je da ovlascenom licu pruzi podatke o svom identitetu" Dakle nema niko pravo da legitimise putnika sem za to ovlascena lica (ili policija regularna ili komunalna)
Svaki drugi zahtev za legitimisanjem je neovlascen i rezultuje cak i mogucnoscu podnosenja krivicne prijave po vise osnova (npr na prvu loptu- neovlasceno prikupljanje licnih podataka)
A za zadrzavanje ista prica, ako to proba kontrolor, moglo bi zeza radi da se pusti jedna krivicna za otmicu (kzrs cl.134 st1) al opet sa izuzetkom- ako se ne da lk ovlascenom licu ide privodjenhe, utvrdjivanje identiteta i prekrsajna.
Ipak je ovo evropa i nasi zakoni su najvecim delom prepisani iz eu, ma kako neki voleli da nam predstavljaju da nema prava vec samo obaveza.

Fora je sto sam vidjao da samo nejakima i zenama pisu kazne, sve ostale zaobidju u sirom luku, ili im kazu da sidju na sledecoj stanici, tako da zasad ko se svercovao svercuje se i dalje, to je moje zapazanje.

Uravo to i pokusavam da razjasnim, zakon je na strani "svercera", niko ziv pri zdravom mozgu nece autobus pun ljudi zaustaviti i cekati patrolu pola sata, a pogotovo da se rve sa nekim za 300e mesecno. Dakle isti djavo kao pre, samo digitalno kucas karte i lepa teta iz automata kaze gde si povremeno...

Auh, pa to kako mali zikica zamislja staljinizam. Elem, pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada beograda, cl. 22 st.1 jasno propisuje da putnik bez karte "duzan je da ovlascenom licu pruzi podatke o svom identitetu" Dakle nema niko pravo da legitimise putnika sem za to ovlascena lica (ili policija regularna ili komunalna) Svaki drugi zahtev za legitimisanjem je neovlascen i rezultuje cak i mogucnoscu podnosenja krivicne prijave po vise osnova (npr na prvu loptu- neovlasceno prikupljanje licnih podataka) A za zadrzavanje ista prica, ako to proba kontrolor, moglo bi zeza radi da se pusti jedna krivicna za otmicu (kzrs cl.134 st1) al opet sa izuzetkom- ako se ne da lk ovlascenom licu ide privodjenhe, utvrdjivanje identiteta i prekrsajna.
Ipak je ovo evropa i nasi zakoni su najvecim delom prepisani iz eu, ma kako neki voleli da nam predstavljaju da nema prava vec samo obaveza.

Haha, e sad si i ti otisao vise u pravcu kako mali Zikica zamislja evropu. Preterujes, regularna je i sigurno zakonska praksa da kontrolor trazi od putnika licnu kartu da upise podatke u prijavu. E sad drugo je ako putnik nece, poziva se na clan zakona, pravi dramu i galamu...

Fora je sto sam vidjao da samo nejakima i zenama pisu kazne, sve ostale zaobidju u sirom luku, ili im kazu da sidju na sledecoj stanici, tako da zasad ko se svercovao svercuje se i dalje, to je moje zapazanje.

Pa da. To je jedina fora. A fora za svercovanje milion.

Meh, ako se naviknes ceo zivot da ides pognute glave koji ce ti djavo prava kad se bojis da ih ostvaris?
A to "sigurno je zakonska praksa" ne podtoji. Ili je nesto propisano zakonom ili nije a ja ti lepo sve napisah a ti ako ne verujes proguglaj, svaki od propisa postoji na netu.

Poslednja izmena:
Meh, ako se naviknes ceo zivot da ides pognute glave koji ce ti djavo prava kad se bojis da ih ostvaris?
A to "sigurno je zakonska praksa" ne podtoji. Ili je nesto propisano zakonom ili nije a ja ti lepo sve napisah a ti ako ne verujes proguglaj, svaki od propisa postoji na netu.

Dobro pitanje. Zakon i prava koja iz njega proizilaze ne garantuju sami po sebi prosperitet ukoliko nema ko da ga dosledno i efikasno sprovodi, i ako postoji korupcija.

Legitimacija, u sirem smislu, je trazenje licnih dokumenata radi utvrdjivanja identiteta i odredjenih podataka, a to mogu da ti traze na milion mesta, u banci na primer. Apsurdno mi je i pomisliti, kada kontrolor trazi LK sverceru da bi popunio opomenu, da postupa protivzakonito, kao predstavnik javnog gradskog preduzeca. Ja sam to video nekoliko stotina puta i mogu ti reci da je to uobicajena praksa. Protivzakonito je i svercovanje u autobusu i za to sledi novcana kazna, kako mislis da se to naplati u tvojoj viziji evropske srbije?

Pod parolom ljudskih sloboda i prava danas se propagira svasta nezakonito - piraterija, na primer. Ja sam u sustini skroz hipi, za legalizaciju svega i svacega, od piraterije imam direktnu materijalnu korist... Ali nekako, sto sam stariji, tezim uredjenijem drustvu, ako me nesto licno pogadja, oduzima mi vreme, zivce ili dostojanstvo, pocinje da me nervira haos i bezumlje u organizaciji raznoraznih sistema, javnih ustanova i poslova. Kada si klinac, i imas klinacki mentalni sklop, samo gledas da zaobidjes nekakva pravila, sve te nesto gusi, ogranicava slobodu... Kasnije, samo hoces sto manje cimanja, miran, lagodan i predvidljiv zivot. Hocu lepo da sednem u autobusu, jer me mrzi da stojim, a ne mogu od svercera. Necu da cekam sto godina po domovima zdravlja, dajem silne pare privatnim lekarima zbog toga.

Sve sto pise i sto si ti lepo izguglao moz' da obesis krakenu za pipak jer je praksa nesto sasvim deseto i sto godina smo navikli da nesto muljamo, da se provlacimo i da zivimo neuredjeno. To se nece tako lako promeniti, preko noci...

Poslednja izmena od urednika:
Tvoj je izbor sta volis i kako ces raditi. Ali ako nekome traze kartu u prisustvu svedoka, on odbije da im da i onda mu brane da izadje iz autobusa,to je protivpravno zadrzavanje. I ako taj neko resi da ih krivicno goni, lepo ce kontrolori dati par iskaza u istrazi u mupu pa jos ako ima advokata lepo ce i advokat da ih iscima na saslusanju, sasvim dovoljno da im se smuci zivot. A ako je rec o nekom bas ostrascenom moze da tera i do krivice u sudu, pa onda malo da ih cepa kod poslodavca zbog nepridrzavanja propisa...
Najtuznije je sto ljudi u srbiji rade razne stvari iz straha i neznanja. Placaju zastarela potrazivanja infostanu, izmiruju kredite za preminule rodjake od kojih nisu nista nasledili, poviju rep kad kupe uredjaj koji im crkne po izlasku iz radnje i sk. I to je ok, kad razmislim bilo bi nezgodno kad bi svi znali da isteraju svoja prava, verovatno bi sve bilo skuplje jer neko mora na kraju da plati cef kad ne zna za bolje. Tako da kad dodje kontrola a nemate kartu, kes na sunce odmah i sad 😀
Btw nema potrebe da mi pricas o praksi, ja zivim od prakse a ne od guglanja pa rekoh kad su vec postavljena dva laka pitanja (ko moze da legitimise i dal moze neko protivpravno nekoga da zadrzi) reko da dam iz prve ruke savet.
Btw ako verujes da ce te sva beda zaobici zato sto postujes pravila igre, to malo teze jer oni koji propisuju pravila prvi ih ne postuju.
Al da ne smaram vise ni sebe ni druge, toliko od mene u ovoj temi.

Poslednja izmena:
Pa kada se vozim sa autobusom 26, cim skrenemo levo iz francuske, brze bolje masa njih se prekrsti...kao i kada se popnemo sa mosta kod ade gore na brdo - ista situacija!?!

Pa majkumu ne krste se valjda zbog busplusa:d

Dosta ljudi to radi...nevezano za ovu temu.

Kraken
Da li si pravnik ili studiras prava ?
🙂

Tvoj je izbor sta volis i kako ces raditi. Ali ako nekome traze kartu u prisustvu svedoka, on odbije da im da i onda mu brane da izadje iz autobusa,to je protivpravno zadrzavanje. I ako taj neko resi da ih krivicno goni, lepo ce kontrolori dati par iskaza u istrazi u mupu pa jos ako ima advokata lepo ce i advokat da ih iscima na saslusanju, sasvim dovoljno da im se smuci zivot. A ako je rec o nekom bas ostrascenom moze da tera i do krivice u sudu, pa onda malo da ih cepa kod poslodavca zbog nepridrzavanja propisa...
MUP je poznat kao brz kada treba da intervenise, narocito za nesto takvo :d To sve zvuci lepo u teoriji ali znas li koliko advokati uzimaju za 'Dobar dan' a kamoli za pokretanje parnice sa neizvesnim ishodom? Plus sto bi se to razvlacilo po sudovima barem par godina i na kraju bi slucaj verovatno bio odbacen kao zastareo.

Nisam primetio da nekom brane da izađe, čak naprotiv, imaju problema sa izbace ko nema kartu, e kakva su im tu ovlašćenja, ne znam.

Ova teme je dozovljena zbog nove elektronse kontrole/naplate/cekiranja ...
PRavnim savetima ko sta ima pravo i slicno ovde nije mesto

Ove koji se cude ljudima koji se krste na ovoj temi stvarno ne mogu ni da komentarisem...
Jedini pametan post na zadnje 2 stran je nexov : Pa majkumu ne krste se valjda zbog busplusa

Nazad
Vrh Dno