Česte su situacije kada putnici žele da napuste vozilo pošto kontrola uđe. U takvim situacijama kontrolor ne sme da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo. Ukoliko putnik ne sarađuje (odbija da pokaže kartu), kontrolor nema pravo da ga fizički zadrži do dolaska policije. Svaka naredba vozaču da zatvori vrata da putnik ne izađe napolje, bilo kakvo povlačenje za ruku ili drugi fizički kontakt sa putnikom može se okarakterisati kao protivpravno narušavanje slobode kretanja ljudi na javnom mestu.
Meni je rečeno da nije kažnjivo, ali su me zamolili da čekiram kartu kad ulazim. Osim toga, rečeno mi je da će "još malo" trebati da se validiraju mesečne u svakoj vožnji, nakon toga samo prilikom prve vožnje u mesecu.
Auh, pa to kako mali zikica zamislja staljinizam. Elem, pravilnik o tarifnom sistemu u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada beograda, cl. 22 st.1 jasno propisuje da putnik bez karte "duzan je da ovlascenom licu pruzi podatke o svom identitetu" Dakle nema niko pravo da legitimise putnika sem za to ovlascena lica (ili policija regularna ili komunalna) Svaki drugi zahtev za legitimisanjem je neovlascen i rezultuje cak i mogucnoscu podnosenja krivicne prijave po vise osnova (npr na prvu loptu- neovlasceno prikupljanje licnih podataka) A za zadrzavanje ista prica, ako to proba kontrolor, moglo bi zeza radi da se pusti jedna krivicna za otmicu (kzrs cl.134 st1) al opet sa izuzetkom- ako se ne da lk ovlascenom licu ide privodjenhe, utvrdjivanje identiteta i prekrsajna.
Ipak je ovo evropa i nasi zakoni su najvecim delom prepisani iz eu, ma kako neki voleli da nam predstavljaju da nema prava vec samo obaveza.
Fora je sto sam vidjao da samo nejakima i zenama pisu kazne, sve ostale zaobidju u sirom luku, ili im kazu da sidju na sledecoj stanici, tako da zasad ko se svercovao svercuje se i dalje, to je moje zapazanje.
Meh, ako se naviknes ceo zivot da ides pognute glave koji ce ti djavo prava kad se bojis da ih ostvaris?
A to "sigurno je zakonska praksa" ne podtoji. Ili je nesto propisano zakonom ili nije a ja ti lepo sve napisah a ti ako ne verujes proguglaj, svaki od propisa postoji na netu.
Pa kada se vozim sa autobusom 26, cim skrenemo levo iz francuske, brze bolje masa njih se prekrsti...kao i kada se popnemo sa mosta kod ade gore na brdo - ista situacija!?!
MUP je poznat kao brz kada treba da intervenise, narocito za nesto takvo :d To sve zvuci lepo u teoriji ali znas li koliko advokati uzimaju za 'Dobar dan' a kamoli za pokretanje parnice sa neizvesnim ishodom? Plus sto bi se to razvlacilo po sudovima barem par godina i na kraju bi slucaj verovatno bio odbacen kao zastareo.Tvoj je izbor sta volis i kako ces raditi. Ali ako nekome traze kartu u prisustvu svedoka, on odbije da im da i onda mu brane da izadje iz autobusa,to je protivpravno zadrzavanje. I ako taj neko resi da ih krivicno goni, lepo ce kontrolori dati par iskaza u istrazi u mupu pa jos ako ima advokata lepo ce i advokat da ih iscima na saslusanju, sasvim dovoljno da im se smuci zivot. A ako je rec o nekom bas ostrascenom moze da tera i do krivice u sudu, pa onda malo da ih cepa kod poslodavca zbog nepridrzavanja propisa...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari