Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Jutros se u toku jedne voznje sistem resetovao dva puta... Zna li se jel ostaju karte validirane nakon restarta? Sta uopste raditi kad bi u takvom slucaju naisla kontrola?

Odjednom crn ekran, zatim neki vertikalni plavi progress bar, poruka da se pritisne taster za maintenance mode pa please wait uz pescani sat i onda se upali standardni ekran koji i inace stoji na uredjajima, posle par sekundi se pojavilo i vreme u donjem desnom cosku ekrana (predpostavljam da je to neka vrsta sinhronizacije sa serverom).

Kod:
Уколико путник у возилу не поседује важећу и исправну возну исправу, односно одбије да је покаже, дужан је да овлашћеном лицу пружи податке о свом идентитету и на захтев контролора плати доплатну карту.
Ово има смисла само ако је ту комунална или права полиција, нико други нема права да легитимише грађане.

sa dodatkom da oni mogu da zadrze osobu do dolaska komunalne, cime se postavlja pitanje kako to oni mogu da urade na legalan nacin

Jutros se u toku jedne voznje sistem resetovao dva puta... Zna li se jel ostaju karte validirane nakon restarta? Sta uopste raditi kad bi u takvom slucaju naisla kontrola?
Desilo mi se nešto slično, overio sam kartu pa je vozač ugasio sistem. Kad sam izlazio iz busa probam da overim ponovo i kaže da je već overena.

sa dodatkom da oni mogu da zadrze osobu do dolaska komunalne, cime se postavlja pitanje kako to oni mogu da urade na legalan nacin

Niko ne može fizički da te zadrži protiv tvoje volje, osim ovlašćenih lica, a to kontrolori BusPlus-a nisu. Prema tome, samo lepo izađeš na sledećoj stanici i odšetaš, naravno ako te nije blam da se svađaš i preganjaš sa njima...

Izvadih danas personalizovanu karticu, poprilično me je iznerviralo šta na nju može da se dopuni samo markica, a ne i pojedinačna karta. Šta ako jedan mesec nemam potrebu za markicom, moram da kupujem drugu kartu? Čist *****izam.

^
-1

Ne razumem zašto vas ovo čudi?! Pa personalizovana kartica je zamena za mesečnu markicu, i predviđena je za takvu vrstu dopune, znači jednom mesečno za neograničen broj vožnji, a ako hoćete da se vozite jednu vožnju, vi kupite nepersonalizovanu ili onu papirnu...

Ako vec u sebi moze da sadrzi podatak o tome da li je dopunjena mesecna karta, ne vidim pametan razlog zasto u sebi ne bi mogla da cuva i dodatnu informaciju o preostalom iznosu kredita za obicne voznje, tj onda kad mi ne treba markica.
Prosto, nekoga je mrzelo da to implementira.

Nije ih mrzelo 100%, nego su uvideli da tako više para mogu da nalapaju.

Ne, nego to tako funkcioniše, mesečna karta je mesečna karta, pojedinačna karta je pojedinačna karta. Tako je bilo i pre, samo nisu bile elektronske, nego papirne 😉

@outlaw
Ne razumem zašto vas ovo čudi?! Pa personalizovana kartica je zamena za mesečnu markicu, i predviđena je za takvu vrstu dopune, znači jednom mesečno za neograničen broj vožnji, a ako hoćete da se vozite jednu vožnju, vi kupite nepersonalizovanu ili onu papirnu...

Čovek je lepo rekao

Pa sada kad imaju mogucnosti za tako nesto, zasto ne bi to uradili? Kad ih vec toliko branis, navedi neki razuman razlog....Ja furam studentsku, ali leti sigurno da necu kupovati jer nisam tu mesec dana, a za 2-3 dana u mesecu sigurno necu kupiti mesecnu

Može to svakako da funkcioniše. A ne funkcioniše jer su tako odlučili, zbog lapanja para.

Isto je i sa vremenskim kartama. Gde su? Sistem to sad podržava, sve je tu, ali njih nema. Nema ih jer hoće da lapaju pare, pa tipa za vožnju od 5-7km koja traje 20min uz menjanje dva prevoza, moraš da platiš 2 karte, a ne jednu vremensku. Rade u svom interesu, ne našem, iako bi trebalo. A grad/GSP (kojeg i bez kupovanja markica/karata uporedo plaćamo kroz porez) je još luđi, jer je i njima samo do lapanja para, ne do korisnika koji koriste javni prevoz.

Poslednja izmena:
Ne, nego to tako funkcioniše, mesečna karta je mesečna karta, pojedinačna karta je pojedinačna karta. Tako je bilo i pre, samo nisu bile elektronske, nego papirne 😉

E pa ne treba tako da funkcioniše. Baš zato što je elektronska, mogla bi, samo da neko to želi, u sebi da objedini funkciju i mesečne i pojedinačne karte, nismo valjda prelazili na ovaj sistem da bi se reklo kako su karte elektronske, valjda to "elektronsko" nosi određene prednosti u odnosu na "papirno". Složićeš se da onu papirnu nisi nikako mogao da koristiš kao pojedinačnu, ali ovu možeš, što bi rekli, potrebno je samo tri klika mišem 🙂.

Pa sada kad imaju mogucnosti za tako nesto, zasto ne bi to uradili? Kad ih vec toliko branis, navedi neki razuman razlog....Ja furam studentsku, ali leti sigurno da necu kupovati jer nisam tu mesec dana, a za 2-3 dana u mesecu sigurno necu kupiti mesecnu
Ti onda kupi papirnu...
A šta ako imaš mesečnu i još kredit na njoj,kako sistem da ti naplati kartu?

Nikako. Napraviš barijeru da sve dok je mesečna u opticaju, dopuna kredita nije moguća. Ako je sistem obrnut, da imaš kredita i hoćeš mesečnu, onda doplatiš onoliko koliko ti fali do cene mesečne.

Sve može, čak iako ne postoji napisan kod, može se napisati. Ali neće, jer hoće da lapaju pare (zamalo da zaboravim napisati). 🙂

Mislim da to nema nigde,već mi izmišljamo jer nam je dosadno.
Neka neko postavi link ako to o čemu se sad govori ima u nekoj zemlji.

Mislim da to nema nigde,već mi izmišljamo jer nam je dosadno.
Neka neko postavi link ako to o čemu se sad govori ima u nekoj zemlji.

Naravno da ne izmišljamo, naprotiv. Zbog iste stvari odbijam da kupujem pojedinačnu kartu kad mi ne treba markica, jer neću da me prave ludim (baš sam pre dva dana raspravljao sa kontrolorom oko toga). Hvalili su se da sad imamo sistem kao u Londonu, je l' da? E pa u Londonu ista kartica može da sadrži i podatke o tome koliko je kredita ostalo i da li je kupljena neka vremenska karta. Naravno ako je kupljena vremenska, preostali iznos na kartici ne skida, do isteka vremenske karte. Eto vam primera. Da ne bude da pričam napamet (mada kažem iz sopstvenog iskustva), evo i linka: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14836.aspx Oyster is smart - store pay as you go credit and a Travelcard on your card and it will work out which to use.

A argumenat "kupi papirnu, kupi ovo, ovo je isto kao i stara papirna" je pogrešan na više nivoa. Valjda je ideja uvođenja elektronskog sistema da se osavremeni i pojednostavi za korišćenje. Pošto na ovom forumu ljudi vole analogije, to je kao da ste rekli "šta će vam undo ili delete u Wordu, pa mašina za kucanje nije imala tu mogućnost, ako si pogrešio tokom pisanja, napiši ponovo"...

Poslednja izmena:

Naravno da ne smeju da te zadrže.

- Pravo da legitimiše građane može da ima samo neko kome je zakon dao to pravo - kaže Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava, inače stručnjak koji je radio na izradi novog Zakona o komunalnoj policiji.

Česte su situacije kada putnici žele da napuste vozilo pošto kontrola uđe. U takvim situacijama kontrolor ne sme da upotrebi bilo kakvu silu da bi sprečio putnika da napusti vozilo. Ukoliko putnik ne sarađuje (odbija da pokaže kartu), kontrolor nema pravo da ga fizički zadrži do dolaska policije. Svaka naredba vozaču da zatvori vrata da putnik ne izađe napolje, bilo kakvo povlačenje za ruku ili drugi fizički kontakt sa putnikom može se okarakterisati kao protivpravno narušavanje slobode kretanja ljudi na javnom mestu.

Poslednja izmena:
Ovo na Banovom Brdu 🙂

Nazad
Vrh Dno