Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Pa malo je glupo pitanje.....platice kaznu naravno, jer nema kartu kod sebe. Isto kao kad bi ranije usao u autobus, probusio kartu, i bacio je (ili ti je druga osoba odnese). Nemas kartu. Ne vidim sta je tu nejasno 😛

Lose ti je poredjenje, jer kad ti sam bacis kartu to je tvoj izbor i namera,a ovde sistem meni ne daje nikakav dokaz,tako da ja nista ne bacam 100% sam legalan

To sto ima karta kod vozaca , je tacno , ali po kojoj ceni!

Sve ti je jasno samo po sebi. Oba putnika su platili kartu i niko ne treba da bude kaznjen, ali kako bez dokaza o uplati koji je izasao iz prevoznog sredstva? Jedino da naidjes na popustljivog kontrolora, da se natezes ili eventualno da uzmes broj kartice od te osobe pa da pokusas tako da dokazes da je placeno za dva putnika, mada oni sve kartice jednostavno prislanjaju na uredjaj i ne unose nikakve brojeve sami. Mozda je to ipak moguce, ako ti je bas toliko stalo i ako te takav slucaj zadesi. Posvedociti samo sopstvenom dobrom voljom tesko da garantuje pozitivan ishod bez obzira sto je karta placena...

Ako bih vec planirao da se nadjem u takvoj situaciji definitivno bih imao pri ruci barem broj te kartice. Pa ako pomogne, utoliko bolje. Koliko sam video uredjaj kojim barataju ima numericku tastaturu i verovatno nije neizdvoljivo da se nekako umoli da proba to da proveri. Mada, koliko njih bi bilo pri volji za takav luping...

Seca li se ko da li po pritisku na dugme grupna karta izlaze brojevi od 1 do 5 ili od 2 do 5 sto bi bilo logicnije? Samo sam jednom stisnuo to i cini mi se da je od 1 do 5, ali mi je izbledelo iz pamcenja. Pao mi je na pamet sledeci slucaj - osoba A udje na nekoj stanici i overi karticu. U toku puta osoba B, inace bez kartice, javi mu da ce uci u isti autobus i osoba A pozeli da mu/joj plati voznju. Naravno, uvek ostaje varijanta da se kod vozaca kupi pojedinacna karta i da ove price nema. Ali, zamislimo da osoba B kod sebe nema ni dinar, a osoba A na kartici uplaceno za 10 voznji. Nebitno. Dakle, sad se opet vracam na pocetak, posto je karta vec overena, a ako brojevi idu od 2 do 5 na grupnoj, onda bi osoba A morala da dokupi jos dve karte buduci da uredjaj ne bi jos jednom skinuo kredit s vec overene kartice. E sad, ako su brojevi od 1 do 5, da li bi aparat ipak "pristao" na skidanje iznosa za jos jednu voznju u istom vozilu?

Slucaj nije toliko realan, ali nije ni totalno nezamisliv. Mozda je neko isprobao i tu varijantu, pa cisto pitam.

Slučaj je potpuno realan. Brojevi idu od 1-5, ali nakon što prvi put overiš kartu, ne možeš posle da dodaješ više karata. Meni se desilo, kad sam išao sa ženom, da dok sam prislonio kartu na ekran, malo sam to sporije uradio, poništio se moj izbor 2 karte i vratio na onaj početni ekran (traje svega 2-3s), pa mi je očitao jednu kartu. Nakon toga sam pokušao opet da je očitam, pritisnuo sam grupna vožnja->2 i prislonio, ali mi je prijavio da je karta već očitana.

Lose ti je poredjenje, jer kad ti sam bacis kartu to je tvoj izbor i namera,a ovde sistem meni ne daje nikakav dokaz,tako da ja nista ne bacam 100% sam legalan

To sto ima karta kod vozaca , je tacno , ali po kojoj ceni!

Pa probaj onda da tako uradis, pa vidi dal ce ti naplatiti kaznu 😛

@LedZeppelin
Sto je najinteresantnije, mozda mu i nece naplatiti kaznu, ali ne zato sto je u pravu, a delom jeste i u pravu (odnosno, u pravu je skroz), samo nema cime opipljivim to da dokaze, tako da je njegov slucaj po svemu zanimljiv 🙂.

@nvukelic
Hvala puno. Da se ne "navucem" ako budem sprovodio nekog od gostiju po gradu. Onda bih i ja morao da se raspravljam i objasnjavam s kontrolom kao Smit. Jeste to malo i trazenje dlake u jajetu, ali su ocito mogli da to malo srecnije rese.

@presretach
Ja ili nisam nesto dobro shvatio, a ne bi mi bio prvi put, ili izmedju njegovog i tvog pitanja ne postoji nikakva narocita veza... Ako ne gresim, a on je u tom slucaju pitao da li je neko probao da overi markicu kao grupnu kartu za vlasnika markice i jos nekog pride, onda je svakako slika na samoj karti najmanji problem.

Ako gresim, zanemari ono sto cu sad napisati. Svakako ne bi bio problem do same slike na karti vec bi trebalo da nastane pri upotrebi aparata. Posto se razlikuje odgovor uredjaja na nepersonalizovane i personalizovane korisnike - prvoj grupi izlazi utroseni i preostali iznos, a drugoj na ekranu samo da je u pitanju pretplatna karta - aparat ne bi trebalo da prihvata mogucnost "grupovine" za vlasnike markice. Sto se tice kontrole, ne mogu da tvrdim da mogu da vide sliku na aparatu. Momak s kojim sam se suocio kartice je okretao licem ka aparatu - mislim da uopste nije proveravao da li se identitet osobe koja mu je dala karticu i slike na samoj kartici slaze - i sve je trajalo prilicno kratko (oduvek sam drzao da je prvi prioritet da se nadje osoba bez ikakve karte, pa onda ona koja je nije overila, po novom, pa tek onda ona cija to "povlastica" mozda nije).

Za to vreme pretpostavljam da mu se na aparatu samo pojavio neki signal da je karta overena i to je sve. Ne verujem da je na relativno malom displeju izasla slika te osobe i svi moguci podaci o njoj. Tako da bi eventualno moglo da se progura da se dve relativno slicne osobe istog pola provuku s jednom karticom, naravno u razlicito vreme, ukoliko ne bi naletele na nekog super revnosnog kontrolora, ali kako god da sam shvatio njegovo pitanje subtractor je definitivno pominjao vise osoba...

@LedZeppelin
Sto je najinteresantnije, mozda mu i nece naplatiti kaznu, ali ne zato sto je u pravu, a delom jeste i u pravu (odnosno, u pravu je skroz), samo nema cime opipljivim to da dokaze, tako da je njegov slucaj po svemu zanimljiv 🙂.

Hah to je nesto slicno kao kupio sam kartu zakoncert, ali sam je zaboravio kuci, al donecu je sutra da ti je pokazem kad zavrsi koncert. Jednostavno jeste covek platio i sve to, ali on mora da ima dokaz na licu mesta da je platio. Isto kao da kupis mesecnu markicu, al je zaboravis kuci. Jesi ti platio, ali kako ce to kontrol znati? Naravno, mozes da se svadjas, ali ce zavrsiti ili da platis kaznu, ili da izadjes iz autobusa....

Значи уколико особа са картом мора да изађе раније, мораш да изађеш и ти? Српска посла. Направили систем што пре а нису направили ни крштен use case дијаграм 😀

Ne moras nego se vozis dalje na sopstvenu odgovornost 🙂.

Ja bih priznavao broj kartice toj osobi pod uslovom da su ovi u stanju da ga ukucaju u svoj aparat za proveru i tako ustanove da li je izasla osoba overila grupnu kartu dok je bila u vozilu. Ionako bi takvi slucajevi bili izrazeni u promilima i sumnjam da bi to vremenom postao masovni izgovor za sverc.

Meni se danas igrom slucaja desio da sam usao u istu 27icu dva puta (jednom u smeru ka Mirijevu, drugi put kad se vracala ka gradu) i kad sam drugi put pokusao da ocitam kartu pisalo je na ekranu da je karta vec ocitana 🙂
Bilo bi lepo kad bi ovo jednog dana uveli kao feature a ne bag, da overavanje karte vazi za sve buseve i neki vremenski period, a ne non-stop da se overava. Svidja mi se sistem za metro u Budimpesti, overis kartu kad ulazis na stanicu i vozis se odredjeni vremenski interval koliko hoces.

^^^^^^tako je svuda, otkucas kartu, udjes i vozis se dokle ti treba.Bus plus bi trebalo da uveda da karta vazi bar sat vremena od trenutka kucanja. Ja da bih stigao do nekog drugog dela grada, meni trebaju min 2 karte, sto je glupost totalna. (imam mesecnu pa me ne dotice, ali ima dosta ljudi koji nemaju)

Vremenska karta treba da važi mnogo više od 1 sata da bi imala smisla...

Vremenska karta treba da važi mnogo više od 1 sata da bi imala smisla...

Nema potrebe,ali pod uslovom da se overis u svakom autobusu u koji si usao,
Npr udjem u prvi i overim , krece da odbrojava 60min, onda na 40min, udjem u drugi overim(sistem proveri da sam u jos u free satu), pa na 10 min udjem u 3 bus(sistem proveri da sam u jos u free satu), takodje overim, i bez obzira sto cu da probijem 1h u voznji, bitno je da sam overio kartu u onih 60min.

@LedZeppelin
Opet poredis isto tj. zaboravio si kartu koja je fizicki dokaz, u ovom sistemu ne postoji dokaz.

Poslednja izmena:
Kod nas su tolike gužve da nema šanse da promeniš dva prevoza za to vreme.
Još kada presedaš dok sačekaš sledeći,eto ti sat vremena,tako da tih tvojih sat je premalo.
1 sat je malo,a u drugim zemljama je činimi se duži taj period.
Kada čekiraš trebalo bi da važi 24 sata,a tada bi većina kucala kartu,bar velika većina,nego sada što mora za svaki autobus koji promeniš.

Kad bi postojalo da vazi 1h karta pitanje je dal bi neko i kupovao markicu,jer ne vidim onda prednost nje.
ides na posao 5 dana u nedelji x 60din = 300x 2pravca = 600din nedeljno, x 4 nedelje = 2400din mesecno, a ako radis 6 dana u nedelji dobijes oko 2900din, sto samo pokayuje da su nam markice vrlo skupe.

Biće dobro kada uvedu dnevne i nedeljne karte,ovo sad je užasno skupo.A tek ovi predlozi da karta važi sat vremena,je tek katastrofa.

Svejedno,sat vremena je izuzetno malo.

Jedno pitanje vezano za karticu sa kioska od 40 dinara koja se dopunjuje. Zena mi je rekla pri kupovini da se moze dopuniti 10 puta, a pomenula je i period od 3 meseca. Interesuje me, da li se kartica moze dopuniti 10 puta sa x voznji (tipa jednom 10, drugi put 5 itd.) ili je konkretno 10 voznji limit? I da li postoji vremensko ogranicenje da se potrose, 3 meseca?

Poslednja izmena:
10 vožnji je limit, aka 600 dinara i 3 meseca važi kartica.

Nego jel yna neko kako se tretira bajs u vozilu gsp-a ?

@smith
Pa ne znam sta ti ocekujes? Kako da ti objasnim da nemas kartu i da nemas dokaz u trenutku kada kontrolor cekira karte.....

Recimo, kad bi postojalo opciono stampanje f.racuna na samom aparatu ili kod vozaca, problema ne bi bilo 🙂

Nego jel yna neko kako se tretira bajs u vozilu gsp-a ?

U kom smislu bi trebalo da se tretira ? Neces valjda i za njega da overis kartu ? Ovako valjda nije zabranjeno da se unese. Ionako ga nemas gde u vecini autobusa. Ako su dozvolili ulazak kucnim ljubimcima i ako mnogi ljudi svasta prenose autobusom, sto ne bi mogao u obzir da dodje i bicikl. Mada bi zaista bilo zanimljivo da saznamo postoji li neki pravilnik tog tipa...

Cini mi se da su u metrou u Budimpesti zabranjeni roleri u smislu da si natakaren na njih. Sladoled, pa i druga klopa i uznemiravanje ljudi u tvojoj okolini. Ne kazu nista za one sto leti vonjaju po nasem prevozu - da l' i to dodje kao neko uznemiravanje (cula).

@MIB
Aparat stampa fiskal, ali kontrolorski kad ispovraca kaznu. A, iako nisam uzivo video to cudo tehnologije, citao sam da i karta koju izda vozac u principu podseca na fiskali odsecak, tako da ima za svakog ponesto 🙂. Osim za Smita 🙁.

10 vožnji je limit, aka 600 dinara i 3 meseca važi kartica.
Jel ovo provereno da je 10 voznji limit? Znam za 3 meseca, a razumeo sam da je 600 din max pri jednoj uplati, pa kad se potrosi ponovo dopunis.
Ja sam za ~ 2 meseca uplacivao 2x120din.

Jeste provereno. Na papirnu karticu koja kosta 40 dinara mozes da dopunis ukupno samo 600dinara, a posle toga bacas i kupujes novu.

Jel ovo provereno da je 10 voznji limit? Znam za 3 meseca, a razumeo sam da je 600 din max pri jednoj uplati, pa kad se potrosi ponovo dopunis.
Ja sam za ~ 2 meseca uplacivao 2x120din.

+1

Meni je interesantan fenomen koji sam juce primetio, lik vadi novcanik i cekira ga na validatoru. Ima li logike da ti rizikujes da ti nesto ispadne iz novcanika u punom autobusu, da ti rizikujes da lopovi vide gde drzis novcanik, da ti rizikujes citav sadrzaj svog novcanika zbog jednog parceta plastike? Nije li lakse iz tog istog dzepa izvaditi milimetarski tanku karticu, nego se petljati sa debelim novcanikom..

Pojedinim mladjim ljudim, logika i zdrav razum cini se nisu jaca strana, moguce da je krivac i skolski sistem koji ne podstice kriticko razmisljanje nego samo reprodukciju.

Sta ces u autobus ako imas bajs!!!!!

Po pravilnicima, za svaki komad većeg prtljaga koji nije ručni, se treba kupiti po jedna karta (naravno, ovi pravilnici su još iz doba socijalizma, tako da ih niko ne ferma 2%). Takođe, bicikle nije dozvoljeno unositi u prevoz - ostaje na dobroj volji vozača da li će ti omogućiti da ga uneseš ili ne (video sam par puta da vozači nisu dali ljudima da unesu bicikle).

@rango1 isto je to i meni interesantno, ali ima još jedan jači fenomen: video sam par likova do sad (mada iskreno ne mnogo, možda max 4-5), kako se guraju do samog validatora, i naslanjaju rame na validator, jer im busplus kartica stoji u onom džepu na rukavu, a mrzi ih da vade karticu.

Nazad
Vrh Dno