Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Radi iz novčanika, provereno. Možda radi i iz dekoltea? 🙂

A mozda joj je samo bilo dosadno i ponistila je kartu? Preterujete, ona je samo jedna u 100... 🙂

pa kontam da u nekom trenutku moraju to da puste, jer cemu onda na njihovoj stranici tri slike na kojima pise registracija personalizovanih, nepersonalizovanih kartica? Jeste da ne rade sada, ali valjda je to ideja...

Nazalost, nemaju veze s tim. Te slike su tamo odavno, a ja znam barem jedan razlog zbog koga se tamo nalaze. Vec i on je potpuno uzaludan posto cak ni od toga nema nista. Zato sam i skeptican za te naredne korake.

Naime, a to je navedeno i na njihovom sajtu u okviru nekog drugog teksta - da sad ne trazim, veruj na rec - ideja je bila da se omoguci "personalizacija" vlasnicima nepersonalizovanih karata koji to zele kako bi i oni mogli da ucestvuju u partnerskim programima - pet posto popusta u Tempu radnim danom, saradnja s MTS-om i tome slicno, ali, naravno, jos od pokretanja sajta, pa sve do dana danasnjeg - mrka kapa. Sad barem kad kliknes na "registruj nepersonalizovanu karticu" izadje odgovor servera da ta strana ne radi, ranije jednostavno nije reagovalo - ukoliko je to uopste neki napredak. Eto, tome je to izvorno trebalo da posluzi, a da li i necemu pride ko zna.

@joc
Srpska posla. I ja sam pre par nedelja negde procitao da su validatori u BG vozu postali davna proslost.

@rango1
Nemoj tako, bilo je ideja da se trenutnim i naizmenicnim ulaskom i izlaskom iz prevoza omete sistem i onemoguci pracenje kretanja od strane Velikog brata. Mozda je i ona ucesnik neke slicne teroristicke akcije 😉.

[YOUTUBE]TNcWJ_ryCkA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]R4YCvL2GYsU[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Danas su dve osobe uredno overile personalizovane kartice u autobusu. Nekih cetiri, pet stanica kasnije usla je kontrola i na njihovim uredjajima i kasnije na samim aparatima karte su se ocitavale kao neoverene, odnosno aparati su ih naknadno overili jos po jednom bez problema. Na prvi pogled u autobusu se nije desavalo nista neobicno. Potencijalno veoma nezgodan i neprijatan problem, pogotovo ukoliko bi se dogodio vlasnicima nepersonalizovane kartice (mozda je nemoguce da se to dogodi njima, ali ko zna). Ovako, uz kontrolu koja nije bila sklona da cepidlaci, sve se zavrsilo bezbolno.

Inace, prekjuce sam se vozio autobusom u kojem su dva od cetiri aparata - da kazem treci i cetvrti od ulaznih vrata - bili samo fikcija, tj. svedeni su na po par izolovanih zica. U takvim okolnostima trebalo se entuzijasticno probiti barem do "vrata br. 2" i overiti karticu. Naravno, od price o iskljucenju vozila iz saobracaja ocito nista. To je verovatno bio samo jos jedan pokusaj zastrazivanja vandala u ranom zacetku, odnosno neposredno po uvodjenju sistema.

Vazi da cu uopste da pokusavam da se probijem do drugih vrata po guzvi. Vec sam se nalazio u slicnim situacijama i naravno da nisam isao do drugog aparata 🙂

A vozio sam se vec par puta u busevima u kojima nijedan aparat nije radio.

Evo, napokon me snasla kontrola. Normalno ne overavam mesecnu i bas se spremih za raspravu, kad ono ni rec mi covek nije rekao...

Interesantan mi je mentalan sklop ljudi koji trče u autobusu na prazno sedište, pa potom tek da se overe na aparatu.

Ulazim u 75-cu danas na Zelenom vencu, i jedna gospođa utrča u autobus i sede na prazno mesto. Ja se overim na aparatu, kao i ostali putnici. Sednem pored te žene, koja posle 1 minuta otprilike, kad je bila sigurna da je osigurala perimetar, tj. prazno sedište, tražila da ustanem kako bi se "overila" na automatu...

btw sistem sa proverom mobilnim je svakim danom sve precizniji - u mom slučaju, greške su svedene na statističku grešku.

Meni se desila slicna stvar. Ulazim u bus i cim su se zatvorila vrata ustaje deda sa sedisa (ko zna kad je usao, jer na mojoj stanici nije) i krece se prema vratima. Ja pomislio sprema se covek da izadje na narednoj stanici koja je inace blizu. Sedam ja na njegovo mesto i vidim covek zaboravio stap. Dodajem mu stap i rekoh "gospodine zaboravili ste..." a on kaze "ja sedim tu". Covek otisao da overi kartu. Naravno ustanem i izvinim se.

U poslednje vreme mi bas ide na zivce ta njihova "taktika" sedanja pre overe, a onda kao ide da overi (ili jos gore, "zamoli" nekog ko je pored njega/nje da se provlaci kroz guzvu da im overi kartu). Iako sam do sada uvek ustajao starijima, i pri ulasku u bus nisam sedao dok ne vidim da su svi stariji koji su usli na istoj stanici seli, sada menjam taktiku. Kada budem video da nego "rezervise" mesto, pa tek onda ide da overi kartu, videce kako brzinom munje proletim kroz bus i zauzmem im mesto. Valjda ce se tako nauciti nekoj kulturi. Odrasli ljudi, pa jos "zapljunu" mesto :smackbum:

Sistem obavestavanja jeste precizniji sada, ali mi se zato prosle nedelje desilo da 3 puta uopste nije radio.

ja ih razmem, jer bi seli normalno da nema retardiranog sistema overavanja. sta ako neko ima problema sa stajanjem i vozi se sat vremena. ostavljaju novine, kese, stapove... nisu oni nevaspitani nego je sistem retardiran.

Skoro nikad se ne overavam (imam studentsku mesecnu) jer me mrzi da vadim novcani, pa da vaidm karticu, pa da opet vracam, jednostavno j*be mi se da overavam. Usla kontrolorka, ja se nisam overio, dao joj markicu, provukla i rekla hvala 🙂 Tako da ko hoce da se overava, nek se overava, koga mrzi, kao mene, neka jednostavno iskulira.

линк?

врло духовито

ja ih razmem, jer bi seli normalno da nema retardiranog sistema overavanja. sta ako neko ima problema sa stajanjem i vozi se sat vremena. ostavljaju novine, kese, stapove... nisu oni nevaspitani nego je sistem retardiran.

Slazem se da je sistem overavanja mesecnih kartica retardiran. Ali oni se ipak overavaju. Ali prvo jurnu da zauzmu mesto, a to nevaspitanje nema opravdanja.
-Zar nije dovoljno sto stanu prvi u red da udju u autobus. Oni zauzimaju prvo mesta zbog istih takvih penzionera koji su dosli na istu ideju kao i oni. I upravo to je ono sto treba da se menja, a kao i kod svake promene neka se uvek pocne od svog dvorista...

50% ljudi ustaju cim vide stariju osobu da stoji, bez da ona pita. Koliko puta mi se desilo da ustanem, a oni kao "ma necu" ali ipak sednu. To je ta neka kultura, gde ja kao mladji/sposobniji ustanem, a on se kao civilizovan covek zahvali (makar to bilo "neka ne treba") ali ipak sedne i sve je na svom mestu. Ako i ne nadje mesto, moze bilo koga da zamoli i tada ce 99% ljudi da ustanu. Ako se pogodi da je pitao bas taj 1% onda ce ustati bilo ko do njega. Desavalo se to milion puta, a ja bih ga pozvao da sedne na moje mesto sa drugog kraja autobusa ako mu taj lupez ne ustane.

Mesecne zapravo od starta nisu morale da se overavaju od strane onih koji su se izjasnili da to nece da rade. E sad, ako ostavimo posalice po strani, ne verujem da ce u skorije vreme objaviti kako je s tom obavezom gotovo. Za sada je dobro sto su kontrolori mahom tolerantni i sto - bar u meni poznatim slucajevima - nije bilo tih blokiranja kartica, opomena ili cega god. Jos uvek se sve zavrsava na kratkom i ne toliko nesrdacnom razgovoru. Uostalom, kako je neko primetio, glupo bi bilo da se sverceri izjednace sa onima koji su te namete uredno platili, a samo to placanje uz, dobro, nosenje povlastice i markice bi im u ranijem sistemu bilo dovoljno da se nesmetano upuste u borbu za sedista.

U svakom slucaju, nije lose sto jos uvek overava karte vecina ljudi posto ce mozda nekad ustanoviti da recimo na pojedinim linijama vikendom ima "300 ljudi" u vozilu predvidjenom za trostruko manji broj gradjana. Bar se ja tako naivno nadam da ce to nekom biti bitno.

I, posto sam jos prilikom izvornog objavljivanja (hvala Banzaiii) poslusao doticnog gospodina i njegovo izlaganje, ako se ispostavi kao istinito, a on tu jeste neki faktor, od ukidanja overe nema nista u dogledno vreme if ever...

Pa malo je glupo pitanje.....platice kaznu naravno, jer nema kartu kod sebe. Isto kao kad bi ranije usao u autobus, probusio kartu, i bacio je (ili ti je druga osoba odnese). Nemas kartu. Ne vidim sta je tu nejasno 😛

Kad smo vec kod te grupe pitanja evo jos jednog iz kategorije.

Seca li se ko da li po pritisku na dugme grupna karta izlaze brojevi od 1 do 5 ili od 2 do 5 sto bi bilo logicnije? Samo sam jednom stisnuo to i cini mi se da je od 1 do 5, ali mi je izbledelo iz pamcenja. Pao mi je na pamet sledeci slucaj - osoba A udje na nekoj stanici i overi karticu. U toku puta osoba B, inace bez kartice, javi mu da ce uci u isti autobus i osoba A pozeli da mu/joj plati voznju. Naravno, uvek ostaje varijanta da se kod vozaca kupi pojedinacna karta i da ove price nema. Ali, zamislimo da osoba B kod sebe nema ni dinar, a osoba A na kartici uplaceno za 10 voznji. Nebitno. Dakle, sad se opet vracam na pocetak, posto je karta vec overena, a ako brojevi idu od 2 do 5 na grupnoj, onda bi osoba A morala da dokupi jos dve karte buduci da uredjaj ne bi jos jednom skinuo kredit s vec overene kartice. E sad, ako su brojevi od 1 do 5, da li bi aparat ipak "pristao" na skidanje iznosa za jos jednu voznju u istom vozilu?

Slucaj nije toliko realan, ali nije ni totalno nezamisliv. Mozda je neko isprobao i tu varijantu, pa cisto pitam.

jel probao neko mesecnu kartu da overi za vise osoba 😀

Nazad
Vrh Dno