Šta je novo?

Buduca hardverska zahtevnost Windows Vista OS-a

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Nije strasno, odmah da napomenem da ne cupate ruse kose (ili to malo kose zavisi sta ko "preferira" :) )

Ono što je interesantno jeste da Aero Glass nije jedini korisnički interfejs/temica iako je za sada samo taj look ponudjen uz Vista-u. Pored Aero-a bice u opticaju i Aero Express i Diamond temice, a kako ce ubuduce za GUI biti zaduzen 3D engine verovatno ce se pojavljivati temice nezavisnih autora koje ce biti jos zahtevnije od defult temica sto je odlicno.

Microsoft sa druge strane tvrdi da sve trenuno integrisane grafike, pa i GMA900, ne zadovoljavaju po pitanju 3D mogucnosti i pored deklarativne podrske za DirectX 9 API koji je obavezan da bi novi OS radio ponim potencijalom.

Kao i u slucaju MacOS X Tiger-a i Microsoft preporucuje mid-range graficku karticu sa minimum 64MB VRAM-a kako bi sistem radio kako treba. Apple navodi konkretno da su CoreImage i CoreVideo koji kod Tajgera ubrzavaju prikaz na ekranu, kao QuartzExtreme kod Pantera, podrzan tek sa adapterima kao sto su GeForce FX5200 i jaci. Microsoft ce se po tom pitanju deklarisati tek kada razvoj OS-a bude jos poodmakao, a za sada navodi da je za pravilan rad Beta 1 verzije Microsoft Windows Vista operativnog sistema sasvim dovoljan osrednji PC računar koji ima na sebi "Designed for Windows XP" logo i minimum 512MB video memorije...

Međutim izgleda da kada su prenosni racunari u pitanju situacija nece biti bas sjajana. Naime, pored toga sto veliki procenat notebookova ima inferiorne graficke adaptere konstantna uposlenost jacih grafickih adaptera usled upotrebe novih vizuelnih komponenti novog OS-a uslovice znacajno krace trajanje baterije. Resenje ce verovatno biti ponudjeno kroz osiromasenu verziju korisnickog interfejsa koji nece zahtevati 3D akceleraciju i koji ce podsecati na Windows XP OS.

Pored toga ni gledanje HDTV video materijala zbog primenjene zastite nalik Makroviziji nece mociu da se sporvodi na vecini sadanjih HDTV uredjaja.

"Other recommendations Microsoft gives about the hardware that provides adequate user experience with Vista include a 64-bit capable chip from upper end of the processor spectrum of AMD or Intel, 1GB of memory; a Serial ATA HDD with 7200rpm motor, 8MB cache and Native Command Queuing; a DVD±RW optical drive; in addition, Microsoft recommends rapid networking technologies – 54Mbps or 100Mbps to be supported by a PC that runs Windows Vista."

Nesto o ovome moze da se procita na sledecem linku, a ostale informacije sam nasao prethodnih dana na raznim hardverskim sajtovima...

http://www.xbitlabs.com/news/video/display/20050805045323.html

Poslednja izmena:
Osnove su te koje su najavljene jos kada je predstavljen Longhorn. Tesko da ce se ista sustinski menjati - 3D API ce se koristiti za iscrtavanje korisnickog interfejsa, a to je ono sto utice najvise na hardversku zahtevnost koja pojavom finalne verzije moze biti samo jos veca...

Hmm.. Pa da, ima logike ...
Mada se nadam da na kraju nece sahtevati 1Gb RAM-a :) (u minimum system requrements).

Joj koliko gluposti!

Sta vi ljudi to pricate pa nije novi win Unreal 3 valjda?Giga rama 64 bita i graficka od preko 100 e!?Ciste gluposti!

Dopuna!

Taj isti mac os X tiger radi na imacu na 800mhz 256mb ram-a i nekoj budj integrisanoj grafickoj tako da malo bolje razmislite pre nego sto pisete tako nesto o novom win-u!

Pa brate citaj malo specifikacije, mnogo noviteta ima, a jaka graficka je neopgodna za spinovanje prozora u 3D i povecanje transparentosti. Naravno automatski ide i ram :)

ajd nabavi nekog drugog da ti prevodi clanke za sajt i ispravi stamparsku gresku u potpisu

ivan76 je napisao(la):
Taj isti mac os X tiger radi na imacu na 800mhz 256mb ram-a i nekoj budj integrisanoj grafickoj tako da malo bolje razmislite pre nego sto pisete tako nesto o novom win-u!

Ja ti preporucujem da probas Tajger na takvoj masini, a posebno sa toliko RAM-a... Kod mene na G4 PowerBook-u (Aluminum ne Titanijum) sa 768MB i FX5200 ne radi tako dobro kao Panter. U taj iMac 800 FP je integrisan GF2MX 32MB znaci skroz ispod specifikacije za MacOS X 10.4 Tiger. Mozda nekako radi Panther

Sa 256 ne smem ni da zamislim kako sve to radi, jer je 10.4.1 imao problema sa memorijom i zauzece je uvek bilo abnormalno veliko (kazu da je povezano sa Dashboardom). 10.4.2 je kao otklonio memory leak, ali nisam ga probao, jer sam vratio Panter 10.3.9 - previse zivaca i vremena mi je oduzimao Tajger kada radim paralelno u CS2, Dreamweaveru i jos par programa. Ne znam zasto je multitasking toliko bolje radio kod Panter-a, ali mislim da je povezano sa problemima sa memorijom koje je imao 10.4.1.

Daleko od toga i da MacOS X nije zahtevan, to moze da ti deluje ako nisi nikada radio na njemu nista ozbiljnije. Sa 256MB nema sta da trazis u tom sistemu, a ni 512MB nije bas sjajno za Tiger.

Poslednja izmena:
Ja sam juce instalirao Windows Vistu beta1, iz koje upravo ovo i kuckam.

Onako ukratko, mogu vam reci da nije nista enormno izmenjeno, tek poneka sitnica ili nesto vise opcija u control panelu i sl. Medjutim Vista mi osetno brze radi od sveze instaliranog XP SP2, pogotovo se oseti ubrzanje pri radu sa optickim uredjajem (govorim samo o mom zapazanju na mojoj masini, uporedjujem sa XP SP1 i SP2). I sto je jos cudnije - umesto WinFS dobio sam NTFS :)
Instalacija je neverovatno zatvorena - sem upisivanja imena racunara i serijskog broja, vise vas nista i ne pita. Tako sam polovinu instalacije lagano odradio iz samog XP-a (za sada je moguc jedino clean install na drugu particiju ali postoji i opcija UPGRADE koja je zasivljena doduse). I 40tak minuta kasnije - imate instaliranu Vistu. U stvari, nigde jos ne pise Vista vec Longhorn.
Ono sto me je zaprepastilo je memorijsko zauzece - prvi boot i 353 mb! Kuku lele. Onda sam po navici skocio do liste servisa, koja je sada primetno duza od XP-ove, poiskljucivao sta ne treba (nekih servisa nema vise, poput messangera a neki su izmenili ime, popun Indexing Service-a u Windows Search Engine). I nakon malko zezancije sa servisima, bilo mi je lakse - 144 mb pri sledecem bootovanju. Doduse ni 350 mb ne predstavlja mi problem, to je manje od 50% rama kojim raspolazem.

Svi drajveri koje sam koristio na XP-u, manje vise (chipset i bt nisam uspeo da instaliram) rade. Ali oni najvazniji - za zvuk (Live 5.1, kx), graficku (GF4TI4200, 66.91), modem (Intel 537EP, drajveri za 2k/xp sa Intelovog sajta) i sl. Ako ista, bar sa te strane nemam problema.
Takodje svi programi koji rade na Xp-u opet manje-vise rade i ovde (Outpost recimo ne radi jer ne postoji ODBC drajver), tako da sam lako pokrenuo 99% programa koje koristim kao i obicno. Nisam primetio nikakvo usporenje pri radu - Photoshop, Corel i drugi programi se ponasaju potpuno isto kao i u Xp-u.
Planiram da pustim neke testove, bar 3dmark cisto da uporedim sa Xp-om ali sada nemam vremena za to.
A sto se zahtevnosti generalno tice, mislim da je dignuta halabuka za dzabe. Ja imam Pentium 4 na 3.2 GHz, 768 mb DDR400 RAM memorije, particija za Windows je 10 gb (a 3.5 gigabajta ode na instalirani Windows!!!!), GeForce 4 ti4200 (ostatak je nevazan) i radi, kao sto sam vec gore napisao, cak i brze od sveze instaliranog XP SP2.

Od tema, dolazi Areo Style i Classic Windows. Na zalost, nema mogucnosti ukljucivanje transparencije prozora :( (ili mozda mora negde u reg. bazi da se ukljuci).

Poslednja izmena:
Filo je napisao(la):
ajd nabavi nekog drugog da ti prevodi clanke za sajt i ispravi stamparsku gresku u potpisu

Gde nije lepo prevedeno? Na "Info" ili "Vesti" ? Samo kazi, odma menjam ljude :p
PS : Hvala za potpis, nisam primetio :d

kUdtiHaEX je napisao(la):
A sto se zahtevnosti generalno tice, mislim da je dignuta halabuka za dzabe. Ja imam Pentium 4 na 3.2 GHz, 768 mb DDR400 RAM memorije, particija za Windows je 10 gb (a 3.5 gigabajta ode na instalirani Windows!!!!), GeForce 4 ti4200 (ostatak je nevazan) i radi, kao sto sam vec gore napisao, cak i brze od sveze instaliranog XP SP2.

Od tema, dolazi Areo Style i Classic Windows. Na zalost, nema mogucnosti ukljucivanje transparencije prozora :( (ili mozda mora negde u reg. bazi da se ukljuci).

Pa nemas transparencije zato sto ti ih je sistem disableovao zato sto ti ja graficka DX8. Znaci ne zadovoljavas minimalne hardverke zahteve :)

Zato ti verovatno i radi "kako treba" i ne vidis oko cega se dize "nepotrebna halabuka". A u stvari kada se pojavi final neces videti pola stvari koje ce videti korisnici sa DX9 ili WGF grafikom (animacije, transparentne ikonice, transparentne prozore, 3D prozore...). Probacu ja to kod sebe na na PC-ju (6600GT), samo da nabavim instalaciju...

Bio je na Tom's Hardware Guide-u text o tehnikama koje su implemenirane u Vista-u i koje tokom instalacije provere koji sistem imas, malo ga benchmarkuju i ukljuce ti ono od efeketa sto ce raditi na tvom hardveru... Bilo bi malo glupo da ti secka Windows :)

E pa sad me bacas u rebus. Ima da nadjem neku DX9 karticu cisto da vidim da li si u pravu.

E pa sad me bacas u rebus. Ima da nadjem neku DX9 karticu cisto da vidim da li si u pravu.

Recni meni Vistu, pa cu ja probati kod mene :)

Cudi me da je uspeo da instalira na dx8 kartu...
Inace jos je daleko kraj 2006 godine tako da ce do tada gf7800gtx da bude slabasna karta za 50e :eyebrows:

ZLI je napisao(la):
Cudi me da je uspeo da instalira na dx8 kartu...
Inace jos je daleko kraj 2006 godine tako da ce do tada gf7800gtx da bude slabasna karta za 50e :eyebrows:

The first and most comprehensive of the two features is a tool called the Windows System Assessment Tool (WinSat). This is essentially a benchmarking tool designed into Windows, which generates scores based on system performance. It will analyze the graphics subsystem, the processor, the memory, the hard drive and other critical components of the system and calculate a total score. This score can be used to compare your system performance to that of any other Longhorn system.

The system also retains individual and incredibly granular scores on each and every subsystem, and will instruct software components to activate, modify their own settings, or turn themselves off in order to optimize the software for the hardware. This means that, unlike any previous operating system, Longhorn will attempt to adjust its own parameters automatically, to make the most of the performance potential of your hardware.

http://www.tomshardware.com/column/20050711/index.html

ivan76 je napisao(la):
Sta vi ljudi to pricate pa nije novi win Unreal 3 valjda?Giga rama 64 bita i graficka od preko 100 e!?Ciste gluposti!

pa nije unreal 3. ali ljudi misle na minimum koji ti je potreban da pokrenes ne samo windows, nego i jos nesto konkretno pride, a ne notepad :) mada 1gb zvuci stvarno mnogo.

O boze!

Pa vasoj sreci nikad kraja dobiste i windows benchmark jos da nagovorite paradigmu da ga stavi na sajt pa da pocne gruvanje ;)
Ne razumem samo sta ce raditi velike svetske kompanije koje imaju na hiljade racunara?Nece sigurno kupovati DX9 graficku od preko sto e za rad u nekim bazama podataka!Microsoft ce budi siguran najvise misliti bas na takve kompanije a ne na ljude kojima je valjda bitno da im se prozori prvo prevrnu zoom-iraju iskrive i onda odu u pozadinu!Bas zbog toga mac platforma i ima 5% mozda i manje udela na trzistu operativnih sistema!I na kraju krajeva to je BETA verzija!!!
P.S. Nemojte ovo sve shvatati kao nekakvo prozivanje nego kao moje subjektivno misljenje
A i posle svega sto se desava sa windows-ima microsoft bi prvo trebao dobro da zastiti svoj operativni sistem pa tek onda da ga sminka i ulepsava

Anti Patriota je napisao(la):
pa nije unreal 3. ali ljudi misle na minimum koji ti je potreban da pokrenes ne samo windows, nego i jos nesto konkretno pride, a ne notepad :) mada 1gb zvuci stvarno mnogo.

Pa sta ce onda tek biti kada izadje doticni Unreal 3 a ti hoces da ga instaliras na Longhorn-u? :wall: :crash: :mad: i onda odes i kupis Sony 3 :D

ivan76 je napisao(la):
Pa vasoj sreci nikad kraja dobiste i windows benchmark jos da nagovorite paradigmu da ga stavi na sajt pa da pocne gruvanje ;)
Ne razumem samo sta ce raditi velike svetske kompanije koje imaju na hiljade racunara?Nece sigurno kupovati DX9 graficku od preko sto e za rad u nekim bazama podataka!Microsoft ce budi siguran najvise misliti bas na takve kompanije a ne na ljude kojima je valjda bitno da im se prozori prvo prevrnu zoom-iraju iskrive i onda odu u pozadinu!Bas zbog toga mac platforma i ima 5% mozda i manje udela na trzistu operativnih sistema!I na kraju krajeva to je BETA verzija!!!
P.S. Nemojte ovo sve shvatati kao nekakvo prozivanje nego kao moje subjektivno misljenje
A i posle svega sto se desava sa windows-ima microsoft bi prvo trebao dobro da zastiti svoj operativni sistem pa tek onda da ga sminka i ulepsava

Pa taj Windows benchmark i jeste implemenitran zbog takvih slabijih masina i office korisnika...

Sve ti pise na linku koji sam postovao, ali treba procitati toliko texta.

Znaci, instaliras Windows i on detektuje "krs masinu" (kao ova Kutijina :d ) i kaze lepo: "OK, ovde nema nista od 3D efekata, nema nista od transparencija, nema nista od vektorskih ikonica, nema nista od antialiasinga itd...". Na kraju, kada na takvoj "krsh masini" zavrsis instalaciju sistema, dobijes sistem koji je vizuelno malo razlicit od Windows XP, ali zato radi brzo kao XP. Inace, kada bi i na takvim sistemim bili dostupni efekti ceo OS bi se vukao i radio sporo sto, kao sto si primetio, nije u interesu Microsoft-a.

Ako instaler nakon testiranja brzine grafike, memorije, procesora i HDD-a proceni da ce svi efekti raditi on ce ih automatski ukljuciti i nece biti disableovani.

Daleko od toga da Mac ima mali trzisni udeo zbog fancy operativnog sistema, ali to je duza prica kojoj ovde nije mesto.

ivan76 je napisao(la):
Pa sta ce onda tek biti kada izadje doticni Unreal 3 a ti hoces da ga instaliras na Longhorn-u? :wall: :crash: :mad: i onda odes i kupis Sony 3 :D

Isto ti i to pise na linku koji sam dao. Ne treba pricati napamet. Kada se pokrene 3D naslov, ceo 3D GUI ce stvalja van funckije kako bi se oslobodilo sto je moguce vise resursa. Samim tim nece biti nikakvih problema ni sa igricama, kao sto ih nema ni sada. Sve je transparentno za korisnika. Uostalom to je odavno implemenirano kod MacOS X, samo sto se ne ide toliko daleko u iskljucivanju efekata, jer Apple ipak ima bolju kontrolu nad hardverom, posto isporucuje masine koje pokrecu njihov OS.

delimir je napisao(la):
Znaci, instaliras Windows i on detektuje "krs masinu" (kao ova Kutijina :d )...

Krsha masina a? :) Dacu ja tebi krsh masinu :D Sto se Viste tice, mogu u ponedeljak da ti je dobacim do Bench officea.

Probaj ovo mozda sa tim ukljucis neke efekte.

Krsha masina a? :) Dacu ja tebi krsh masinu :D Sto se Viste tice, mogu u ponedeljak da ti je dobacim do Bench officea.

Moze, hvala. OK, nije ti krsh masina :)

Eh niko nece da pozajmi najkrsh DX9 graficku :( i sad se nerviram.

Pa evo ja bih ti rado pozajmio (skoro da je najkrsh dx9 kartica)
5200 128b, al daleko sam. :(

celeron 2.4, MSI 848V, MSI GF4, 256 Ram...VISTA radi ali malo usporeno, vec sa 512 je skroz ok (normalno)...

Ljudi imam FX6600 i nisam siguran za to sa 3d, nisam nista dobio ni transparency, ni neki 3d look u cemu je fazon, ima li neki setup za podesavanje tih stvari?

Nazad
Vrh Dno