Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

5G nismo dobili još, ali:

This is huge! Zapravo fasciniran sam odlucnoscu da je preko noci ugase. Koliko god da tu pise "postepeno", pola godine je bukvalno sve sem toga. Podrzavam. 3G nikom ne treba, cak i ako je po statistici koristi 15% uredjaja. To su sve latentni 2G korisnici koji nece ni provaliti da im telefon vise nije zakacen na 3G.

Steta sto gase 3G a nisu pustili volte za sve uređaje... 3G je jedina prava mobilna mreža. Ovaj Volte je sve preko stapa i kanapa. U principu teraju ljude na superiorni vid komunikacije odnosno Viber i WhatsApp... Sa obzirom kad svi krenu preko 2G da pricaju bice half rate ko dobar dan...

To je prica od pre nekoliko godina. Vec par godina mislim da svaki telefon koji je izasao podrzava volte. Ljudi koji imaju starije uredjaje (6+ god), a pri tom su i tad kupljeni kao niza srednja klasa, mislim da nece ni provaliti kada im se telefon spusti na 2G u toku poziva.

Koliko god da generalno postoji trend hejta za odluke u nasoj drzavi, ovo je jedna od najboljih odluka u celoj deceniji. Dakle da se raskrsti sa 3G, svi resursi na 4G/5G, optimizacija na max, ko nece ima 2G (znaci nije ostavljen iza). Ja sam iskreno ocekivao da ce se 3G vuci do 2032. god, ovo me je izuzetno prijatno iznenadilo. Ta odlucnost da se razume sta je 5G mreza, a ne samo videla zaba da svi uvode, pa ajde i mi.
A 2G nek teraju do 2040, GSM je stvoren da bude gotivan, voleo bih da postoji zauvek 😄

Dobro za A1 je prednost sto i postpaid i prepaid ima volte tako da 2G za pozive i USSD dok 4G za internet i "VOIP" pozive. Jedino se gubi sto ne radi internet vise dok telefoniras

To sto trenutno "neki operator nema" ne treba da bude faktor u odlucivanju da li bi trebalo gasiti 3G ili ne. Ukidanje 3G mreze moze samo pogurati VoLTE/VoNR da se ubrzano integrise, kao i da ga svi operateri bezuslovno nude i na postpaidu i prepaidu. Cak i to sto kazes da je trenutno "stap i kanap", gasenje 3G mreze ce ih samo naterati da odlucnije optimizuju 4G/5G mrezu i VoLTE/VoNR.
Niko ne planira da vrati pozive na 2G mrezu. 2G mreza ce sluziti kao backup mreza, kao i za M2M uredjaje koji jos nisu zamenjeni uredjajima novije generacije.

Mnogi korisnici 3G-only telefona su latentni 2G korisnici, dakle neki prepaid, uglavnom zakaceni na wi-fi, itd. Ovi sto imaju 4G telefone bez volte, sada vec polako ulaze u 5-6 (pa cak i 7-8) godinu. Sledece godine, ti telefoni ce biti jos stariji, pola od njih ce vec kupiti novi fon. Ko bas nece, ima taj 2G.
Nisu to korisnici koje ce to potresti, vecini takvih (a poznajem ih naravno) je prioritet da im telefon radi dok ne crkne, a ne da izvuku neki kvalitet iz njegoovg koriscenja. Ne moze se infrastruktura drzave organizovati po njima.

Ima i novih telefona kojima nije softverski dozvoljen volte u Srbiji, bez nekih gimnastika, kao npr. Pixel telefoni.

@spavach, mislim da to nije nista sto jedan update ne moze da resi. Gasenje 3G mreze moze samo da ubrza taj proces, posto, budi siguran, ni jedan operator ne planira da se spusta na GSM kao deo buduce organizacije mreze. Ne verujem da ce iko ugasiti 3G, a da pre toga nije omogucio VoLTE i na prepaidu i na postpaidu.

A1 je omogućio VoLTE na pripaidu.

Ne mogu pronaći onu tabelu za 5G mrežu što je odlučeno na raspravi, kada bi trebalo prvi put 5G mrežu pustiti, to jest da bude nama dostupna ta frekvencija?

Je l beše maja/juna 2025?

Ne mogu pronaći onu tabelu za 5G mrežu što je odlučeno na raspravi, kada bi trebalo prvi put 5G mrežu pustiti, to jest da bude nama dostupna ta frekvencija?

Je l beše maja/juna 2025?
Pa to pricaju javno, ali ne znam jel postoji neki novi roadmap.
Timeline za razvoj 5G je sada:

Q2 2025. aukcija
Q4 2025. pustanje mreze ( rok po pravilniku je godinu dana od dobijanja dozvole)
2026. pokriveni najveci gradovi sa ukupno vise ili jednako 200 gNodeB ( gradovi Beograd, NS, Nis, KG, Subotica sa odnosnom bz 120, 20, 15, 10, 5) + svi naucno tehnoloski parkovi moraju imati barem 1 gNodeB...
2027. vise ili jednako 1000 gNodeB sa pokrivenim svim vecim gradovima sa vise ili jednako 5 gNodeB + turisticki centri sa 1 gNodeB + aerodromi koji rade 24h i granicni prelazi
2028. vise ili jednako 2000 gNodeB sa pokrivenim svim mestima sa vise od 10000 stanovnika + drzavni putevi Ia reda
2029. vise ili jednako 3300 gNodeB
2030. 4500 gNodeB sa svim naseljenim mestima preko 3000 vise ili jednako 1 gNodeB
EXPO 2 gNodeB u roku od dve godine + za svaki izgradjeni put mora u roku od dve ili tri godine u zavisnosti od reda...
@Vladimir5, ne znam jel si na ovo mislio?

Ali to je roadmap od sredine septembra, bilo bi lepo da vidimo sta je usvojeno zvanicno nakon javne rasprave. I da li je maj sledece godine ostao kao zvanicni period pocetka 5G, ili je samo "preporuka" koja u realnosti moze da sklizne u jesen.

Ne znaci nista posto nece biti "pilot" verzija (sta god to znacilo) ni kod jednog operatera a krajem maja je tek ocekivana aukcija...

Nema preporuka, kada se usvoji konacan pravilnik a manje vise to je ono sto smo videli, bice jasno definisani rokovi (i obim razvoja) koje sam napisao i to je obavezujuce za svakog operatera...

Jel kod nas i dalje SS7 aktivan? Hoce li 5G resiti isto. Jel trenutno viber i Whatsapp jedino resenje bezbednosti. 2FA SMS i slično. Sta mi znači 2fa ako smo i dalje na SS7.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić je izjavio na prvoj da 5G mreza moze da se ocekuje polovinom 2025. godine.

YouTube video na 7:47

Da može da se očekuje? Kaže ministar.... U kakvom limbu mi živimo....

Nazad
Vrh Dno