Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

5G bez mmw implementacija jeste dobar, ali nije nikako zamena za sve postojeće fiksne mreže.
Nikad to nisam ni rekao. Svako ko moze da ima optiku treba da uzme optiku, sve sto sam pricao pricao sam u kontekstu gde optika ne postoji. Kada sam rekao "bezicna optika" mislio sam da moze da zadovolji potrebe korisnika kojima su potrebne brzine od 100 mbps (neki pocetni opticki paket), a ne bukvalno da je 5G zamena za opticki kanal od 25 Gbps. 🙃
Ako je ukupan kapacitet sektora uz 4CA konfiguraciju na 4G mreži u idealnim uslovima oko 450Mbps, a sa NR (5G carrierima) dođe do 1500Mbps, to mu dođe 3x kapacitet, odnosno može da podnese dosta veće opterećenje.
Slazem se, s tim sto sadasnji 4G radi na 800, 1800 i 2600, dok ce 5G raditi na 700, 800, 1800, 2100, 2600, 3500, i na sve to dodas i beamforming i dobijes monstruozni kapacitet za danasnje pojmove (u odnosu na 4G). To opet nije zamena za optiku gde optika postoji, ali otvara nove usluge i otkljucava nove tehnologije. Cloud gaming posmatraj kao mobile tv pre 10 godina. Naravno da mreza tada nije mogla da podrzi da svi gledaju tv preko mobilnog na nacin kao kod kuce, ali na kraju se ispostavilo da mobile tv i nije nesto sto svi gledaju, ili ako gledaju, gledaju 4-5 puta krace nego u kucnim uslovima. Tako da, ne bih ja iz ugla danasnjeg koriscenja analizirao kako ce se nesto koristiti za 5 ili 10 godina.

Poslednja izmena:
Pa definitivno ne da menja optiku ali da dozvoli kad si napolju da budes kao na optici.
Imao sam priliku da potrefim da testiram na A1 oko 60 Mbps mi bio speed test kad je bilo struje. I malo posle nestalo struje (optika, xdsl, kablovska i slicni ruteri se pogase) bukvalno par minuta nakon nestanka struje brzina na speed testu je pala na 20 Mbps. A da ne kažem da je to u principu samo sto su se korisnici uredjaja na baterije prebacili na mrežu. Jer kompjuteri i televizori su bez struje. I sumnjam da je nešto puno ljudi pocelo da tetheruje za tako kratko vreme. Znaci sam nestanak struje je 3 puta smanjio brzinu...

Produžene javne konsultacije do 29.10. Posle čega će ministarstvo sačiniti i objaviti izveštaj…

Da li se zna sta ce biti sa Globaltelom kada stigne 5G? Ciju mrezu oni koriste, i da li ce i oni biti u igri? Planiram da predjem na onaj njihov Freepaid koji zvuci do jaja, al ne bih da nazadujem u smislu kvaliteta.

Kupio ih je mts.

globaltel koristi mts mrezu, a moguce da globaltel korisnici nece (odmah) moci da koriste mts 5g mrezu kad ona krene, kao sto jos uvek nemaju VoLTE uslugu.

Produžene javne konsultacije do 29.10. Posle čega će ministarstvo sačiniti i objaviti izveštaj…
Jesu objavili nešto, koje je procenjeno vreme dolaska 5G? Hoće li biti do kraja sledeće godine 😃

Objavili nisu, malo su zauzeti dnevnikom malog Ristića😂 ali biće po planu…

Хоће, били из мтс око постављања моб антене на зграду. Сами рекоше да крећу са постављањем за сада на 100ак а у другом таласу додају на 50 метара због 5G сигнала.

Uvesce je svi isti dan cim Ratel dopusti jer vec imaju pripremljene odredjene lokacije, pisali su ranije clanovi.

5G nismo dobili još, ali:

EKSKLUZIVNO: A1 prvi operator u Srbiji koji gasi 3G mrežu!
A1 Srbija najavila je plan za postupno napuštanje 3G mreže, što će biti prva takva inicijativa među mobilnim operatorima u Srbiji. Prema zvaničnom saopštenju (arhivirano ovde), proces gašenja 3G signala mobilne telefonije odvijaće se postepeno i biće završen do kraja juna 2025. godine. Cilj ovog poteza je da se korisnicima obezbedi naprednije iskustvo korišćenjem modernijih tehnologija, kao što su 4G i u budućnosti 5G.

Tehnološki razvoj i promene u potrebama korisnika mobilnih mreža u Srbiji nameću potrebu za prelaskom na brže i pouzdanije tehnologije. Napuštanjem 3G mreže, A1 Srbija želi da optimizuje mrežne resurse i omogući korisnicima stabilnije veze i veću brzinu prenosa podataka. Prema rečima predstavnika kompanije, potpuni prelazak na 4G omogućava značajno poboljšanje kvaliteta usluga, posebno kada je u pitanju brzina interneta i stabilnost mreže.

Iako će 3G signal biti postepeno gašen, A1 Srbija ističe da će 2G mreža ostati u funkciji. Na taj način, korisnicima će i dalje biti dostupne osnovne usluge, poput glasovnih poziva i razmene SMS poruka, čak i na starijim uređajima koji ne podržavaju 4G mrežu. Time kompanija obezbeđuje da nijedan korisnik neće biti uskraćen za osnovne telekomunikacione usluge tokom tranzicije.

Ukidanje 3G mreže za korisnike 4G mreže donosi niz prednosti. Osim većih brzina prenosa podataka, korisnici će primetiti poboljšanja u kvalitetu video poziva, bržem učitavanju aplikacija i stabilnijoj mrežnoj povezanosti u urbanim, ali i u ruralnim područjima. A1 Srbija uverava korisnike da je infrastruktura spremna da podrži sve savremene mobilne tehnologije, čime se dodatno poboljšava pouzdanost mreže.

Ovaj potez kompanije A1 Srbija deo je šireg trenda u svetu gde mobilni operatori postepeno napuštaju 3G mreže kako bi oslobodili resurse za implementaciju i unapređenje 4G i 5G tehnologija, o čemu smo ranije pisali ovde.

Pa prvo zna se da mts nije bio spreman i da se čekalo da dođu do novca za 5G (nakon tragi-komične svote koju su dali na premijer ligu i ostale licence koje vrede višestruko manje, samo da ih sbb ne bi imao. Kao i uverenja koje su dali SAD-u da neće koristiti Huawei opremu za 5G, te su tu našli zamenu u Ericssonu). Sad koriste vreme do završetka procedura da sustignu A1 i Yettel. A stoji i ovo drugo mada to lako rešavaju preko ratela (samo 3 licence za 5G)

Mislim da je to prilicno beskoristan intervju, jer je poenta bila na poslednjem pasusu.... O svemu ostalo uopsteno.....:oops:

Ljudi ajde da se uozbiljimo i dignemo diskusiju na nivo dostojan benchmarka i tech foruma a da se manemo tabloidnih nagadjanja i izjava za siroke narodne mase.

Prva stvar koja je najvaznija niko ne moze da pritisne dugme ( na off :ROFLMAO: sto bi rekao Terza) i da se pojavi 5G, to su budalastine, proces implementacije ce biti dugotrajan i ici ce fazno, dobro je sto je RATEL odredio da to bude mnogo brze nego sto bi operateri zeleli jer je ogromna investicija.... Jedna bazna stanica ne cini 5G i sustina je pored njih u razvoju CORE mreze i backbone...

Drugo, niko nije u prednosti, svi imaju istu startnu poziciju i svi krecu od nule, Telekom je tu bio u velikom minusu jer prvo nije imao novac sto je i kljucan razlog sto se odugovlacilo, a drugo nije imao know how, odnosno kako je puklo partnerstvo sa Huawei sa kojim bi se to bas zbudzilo, morala se traziti kompanija partner da prenese najbolje prakse i tako smanji ogromne troskove i to se naslo u Vodafone...

Treca stvar, kada cujete bice bazna stanica na 100m, 50m itd to je daleka daleka buducnost i nemojte da slusate podizvodjace i montere opreme jer imaju samo mali deo slike bez uvida u sam razvoj mreze koji je naravno najstrozija tajna.

I na kraju ajde da se manemo koliko je to moguce politike jer koliko god bila umesana u zivot svih nas i ove projekte ipak joj nije mesto ovde a svi znamo manje ili vise kako ona utice na temu.

Ukratko rečeno 5G je brzina i kašnjenje između mene i Googlea, nekog video poziva sa nekim kao i servera sa neke igre, striming i posao... Sve ostalo je 5G bla bla truc. Sa nivoa benchmarka. Secam se 3G ko i juče. Kako je nudio pristup kamerama prirodnim video pozivima. Raznim servisima da bi na kraju sve to otišlo pod tepih. Tako ce i sa 5G ds bude osim za gore navedene servise

Ljudi ajde da se uozbiljimo i dignemo diskusiju na nivo dostojan benchmarka i tech foruma a da se manemo tabloidnih nagadjanja i izjava za siroke narodne mase.

Prva stvar koja je najvaznija niko ne moze da pritisne dugme ( na off :ROFLMAO: sto bi rekao Terza) i da se pojavi 5G, to su budalastine, proces implementacije ce biti dugotrajan i ici ce fazno, dobro je sto je RATEL odredio da to bude mnogo brze nego sto bi operateri zeleli jer je ogromna investicija.... Jedna bazna stanica ne cini 5G i sustina je pored njih u razvoju CORE mreze i backbone...

Drugo, niko nije u prednosti, svi imaju istu startnu poziciju i svi krecu od nule, Telekom je tu bio u velikom minusu jer prvo nije imao novac sto je i kljucan razlog sto se odugovlacilo, a drugo nije imao know how, odnosno kako je puklo partnerstvo sa Huawei sa kojim bi se to bas zbudzilo, morala se traziti kompanija partner da prenese najbolje prakse i tako smanji ogromne troskove i to se naslo u Vodafone...

Treca stvar, kada cujete bice bazna stanica na 100m, 50m itd to je daleka daleka buducnost i nemojte da slusate podizvodjace i montere opreme jer imaju samo mali deo slike bez uvida u sam razvoj mreze koji je naravno najstrozija tajna.

I na kraju ajde da se manemo koliko je to moguce politike jer koliko god bila umesana u zivot svih nas i ove projekte ipak joj nije mesto ovde a svi znamo manje ili vise kako ona utice na temu.
Upravo si u svom komentaru naveo nekoliko stvari koje su cista politika.
Prvo prouci sta je pojam politika pa onda savetuj.
Postoje mnoge politike. Madjunarodna, ekonomska, obrazovna, razvojna, zdravstvena, bezbednosna, nacionalna, finansijska, energetska, itd, itd, itd, a ima i dnevni list Politika.

Poslednja izmena:
Izvini Aristotele nisam te prepoznao😂veoma je jasno na šta sam mislio kada sam napisao politika, ako tebi nije možda da ipak kreneš od Platona… ili da jednostavno preskočiš moje postove izgleda da su previše komplikovani, ignore je lepa opcija…

Mts, kao i svi ostali operateri će naravno imati koristi od 5G, prvenstveno u mogucnosti da ponude nove servise velikom broju klijenata i time uvećaju profit, da optimizuju mrežu, smanje troškove, ublaze ekološki footprint itd…

• Like
Reagovanja: fiy
Ako zaista ne dozvole SBB-u da uđe u 5G mobilnu telefoniju iako je to tražio još pre 3 godine i iako bi to bilo dobro za prihode države, to je politička odluka par excellence.

Dakle, ne uvode forumaši politiku u priču, već to čini vlast s najvišeg nivoa.

To je sad pitanje da li je Sbb jos uvek zainteresovan,kad se proda. Lepo bi im leglo u portfoliju ali sta ce novi vlasnik hteti,pitanje je. Koliko ja znam ,samo jedan,istinski, telekomunikacioni operater postoji u Srbiji a to je A1. Svi ostale se rasplinuli na sto strana.

Da je politička odluka da se SBB ne da 5G licenca (sto još nije definitivno mada su izgledi mali) je (valjda) jasno svima posle toliko pisanja o tome na forumu i po meni nije problem da se to spomene ili govori o tome u nekom kontekstu sto su moderatori i dozvoljavali i ako je protivno pravilima foruma, ali zaista nije mesto da se ulazi u ozbiljnije diskusije jer svaki put se završi isto sa žestokom raspravom, svadjama, bodovima pa i bananama, a moja molba (ne znam sto to neki shvataju kao nešto ozbiljnije jer nemam apsolutno nikakvu moć na forumu) je bila da ne ubacujemo tabloidne price i političke izjave koji će neminovno da dovedu do rasprava nego da fokus bude na 5G tehnologiji…

SBB ( odnosno United grupa) još nije prodat, da li će biti i u kom obimu zavisi od mnogo faktora, a svakako je svima u interesu pa i potencijalnim novim vlasnicima da imaju u svom portofoliju nešto sto će omoguciti dalji razvoj, otvoriti nove segmente tržišta i omoguciti veći profit…

Širenje portfolija usluga je neophodno za uspešan rad svakog operatera pa tako i A1 sto smo i svedoci sa ubacivanjem multimedije… 5G će svakako pružiti mnogo mogucnosti da se uvedu nove usluge a da se stare ponude mnogo većem broju korisnika…

A svedoci smo takodje da operateri koji se ne prilagode novim trendovima jako brzo gube tržišni udeo…

Da se ne lažemo, SBB se najverovatnije prodaje upravo zato što vlast ne dozvoljava da širi svoju mrežu na nove gradove i dobije licencu za nove usluge, tako da zaostaje za drugim operaterima unutar United Group koji uglavnom svi drže i mobilnu telefoniju i nacionalne TV stanice.

Ima ovde dobar dokument gde SBB navodi na koje sve načine ih država diskriminiše:

Uz najavu da A1 gasi 3G mrežu u prvoj polovini 2025. da napravim malu retrospektivu kako se dostupan elektro magnetni spektar koristio kod nas:

1994. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHz
Mobtel5MHz / 1G NMT

1996. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHzB8 900MHz
Mobtel5MHz / 1G NMT9.6MHz / 2G GSM

1998. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHzB8 900MHz
Mobtel5MHz / 1G NMT9.6MHz / 2G GSM
mts/9.6MHz / 2G GSM

2003. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHzB8 900MHzB3 1800MHz
Mobtel5MHz / 1G NMT9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM
mts/9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM

2006. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHzB8 900MHzB3 1800MHzB1 2100MHz
Mobtel5MHz / 1G NMT9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
mts/9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS

2007. godina:
Telenor/9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
mts/9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
Vip/4.2MHz / 2G GSM30MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS

2009. godina:
Telenor/4.6MHz / 2G GSM
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
mts5MHz CDMA 1xRTT9.6MHz / 2G GSM20MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
Vip/4.2MHz / 2G GSM30MHz / 2G GSM15MHz / 3G UMTS
Orion5MHz CDMA EvDO///

2015. godina:
Operater / OpsegB31 NMT 450MHzB20 800MHzB8 900MHzB3 1800MHzB1 2100MHz
Telenor/10MHz 4G LTE4.6MHz / 2G GSM
5MHz / 3G UMTS
5MHz / 2G GSM
15MHz / 4G LTE
15MHz / 3G UMTS
mts5MHz CDMA 1xRTT10MHz 4G LTE9.6MHz / 2G GSM5MHz / 2G GSM
15MHz / 4G LTE
15MHz / 3G UMTS
Vip/10MHz 4G LTE4.2MHz / 2G GSM10MHz / 2G GSM
20MHz / 4G LTE
15MHz / 3G UMTS
Orion5MHz CDMA EvDO////

2019. godina:
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 4G LTE15MHz / 3G UMTS
mts5MHz CDMA 1xRTT10MHz 4G LTE9.6MHz / 2G GSM20MHz / 4G LTE15MHz / 3G UMTS
Vip/10MHz 4G LTE4.2MHz / 2G GSM30MHz / 4G LTE15MHz / 3G UMTS
Orion5MHz CDMA EvDO////

2020. godina:
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 4G LTE5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE
mts5MHz CDMA 1xRTT
(bez licence, istekla)
10MHz 4G LTE9.6MHz / 2G GSM20MHz / 4G LTE5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE
Vip/10MHz 4G LTE4.2MHz / 2G GSM30MHz / 4G LTE5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE

2021. godina:
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 4G LTE15MHz / 4G LTE
mts5MHz CDMA 1xRTT
(bez licence, istekla)
10MHz 4G LTE9.6MHz / 2G GSM20MHz / 4G LTE5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE
Vip/10MHz 4G LTE4.2MHz / 2G GSM30MHz / 4G LTE5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE

Do danas se ništa nije menjalo od 2021.

Tabela iznad pokazuje trenutno stanje.

U 2025. će biti nešto nalik ovome:
Operater / OpsegB28 700MHzB20 800MHzB8 900MHzB3 1800MHzB1 2100MHzB7 2600MHzN77 3500MHz
Yettel10MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
10MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
5MHz / 2G GSM
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
15MHz / 4G LTE / 5G NR20MHz / 4G LTE / 5G NR100MHz / 5G NR
mts10MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
10MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
5MHz / 2G GSM
5MHz / 3G UMTS
20MHz / 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
5MHz / 3G UMTS
10MHz / 4G LTE / 5G NR
20MHz / 4G LTE / 5G NR100MHz / 5G NR
A110MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
10MHz 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
5MHz / 2G GSM
5MHz / 4G LTE
20MHz / 4G LTE / 5G NR
(deljeni spektar)
15MHz / 4G LTE / 5G NR20MHz / 4G LTE / 5G NR100MHz / 5G NR

.

Evo malo grafika... Zauzeće RF spektra po tehnologijama kroz godine...

220 01: Mobtel, Telenor, Yettel
1731948948936.png
220 03: mts
1731948901961.png

220 05: Vip, A1
1731949013474.png

Lepo se vidi istorijski trend smanjenja starijih tehnologia i preuzimanje primata od strane novih.

Nazad
Vrh Dno