Echo
Slavan
- Učlanjen(a)
- 06.02.2011
- Poena
- 215
Nikad to nisam ni rekao. Svako ko moze da ima optiku treba da uzme optiku, sve sto sam pricao pricao sam u kontekstu gde optika ne postoji. Kada sam rekao "bezicna optika" mislio sam da moze da zadovolji potrebe korisnika kojima su potrebne brzine od 100 mbps (neki pocetni opticki paket), a ne bukvalno da je 5G zamena za opticki kanal od 25 Gbps. 🙃5G bez mmw implementacija jeste dobar, ali nije nikako zamena za sve postojeće fiksne mreže.
Slazem se, s tim sto sadasnji 4G radi na 800, 1800 i 2600, dok ce 5G raditi na 700, 800, 1800, 2100, 2600, 3500, i na sve to dodas i beamforming i dobijes monstruozni kapacitet za danasnje pojmove (u odnosu na 4G). To opet nije zamena za optiku gde optika postoji, ali otvara nove usluge i otkljucava nove tehnologije. Cloud gaming posmatraj kao mobile tv pre 10 godina. Naravno da mreza tada nije mogla da podrzi da svi gledaju tv preko mobilnog na nacin kao kod kuce, ali na kraju se ispostavilo da mobile tv i nije nesto sto svi gledaju, ili ako gledaju, gledaju 4-5 puta krace nego u kucnim uslovima. Tako da, ne bih ja iz ugla danasnjeg koriscenja analizirao kako ce se nesto koristiti za 5 ili 10 godina.Ako je ukupan kapacitet sektora uz 4CA konfiguraciju na 4G mreži u idealnim uslovima oko 450Mbps, a sa NR (5G carrierima) dođe do 1500Mbps, to mu dođe 3x kapacitet, odnosno može da podnese dosta veće opterećenje.
Poslednja izmena: