Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Slazem se, frekvencije su ograniceni prirodni resurs, dok je kapacitet optike prakticno neogranicen. Cak i da 5G moze da izdrzi sve to to bi bilo na nekoj granici pucanja, tako da je svakako neophodna opticka mreza, a 5G koristiti maksimum tamo gde opticka mreza nije moguca, bez silovanja mreze (pricam o manjim i srednjim mestima, u mega gradovima svakako nije moguce iskljucivo se osloniti na 5G).

Cak i da 5G moze da izdrzi, svakako je bolje rasteretiti mrezu kod tako ociglednih upotreba. Tamo gde ne postoji kabl, postoji satelitska televizija, a 4G/5G da sluzi za IPTV funkciju, on demand, vracaj unazad, tv program itd. itd. Za on demand je i dizajnirana kad pogledas, ali glupo je da pustis tv i slusas ga iz kuhinje, ili spavati "dok nesto ide", besmisleno je da se gusi mreza time, cak i da moze.
Ali realno bitna je specifikacija.
5G omogućava do 4 korisnika u kvadratnom metru po 2.5 Mbps da imaju sto je pristojno za strimovanje SD mozda i HD rezolucije. Ali svakako je konkurentna. Ko brzi punjaci iz 2016? Nije brz više? O da jeste brz. Jel ima brzih, naravno da da, ali je i taj brz... Optika je svakako brža i limit u optici je samo temperatura kabla da se ne deformise struktura usled snage i broja nosioca...
 
Da ne guglam, jel se zna mozda koji band ce koristiti operateri za 5G mrezu (tipa n78)?
Pitam zbog 5G rutera...
 
n1, n3, n8, n7, n20, n28, n67, n78 odprilike :)
 
Će bude li do kraja ove godine 5G ili teško
 
Bit će to do kraja 2024 ( valjda ) , sad samo pitanje koji datum i mesec. 😶
 
Izgleda da neće skoro.
 
Nazad
Vrh Dno