Šta je novo?

Kućna multimedija Bubice

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?
Nedavno su mi stigle tws slusalice Mpow T5/M5. Karakteristike ovde: https://www.aliexpress.com/i/32960503221.html
Malo duze sam gledao i birao sta uzeti od tws slusalica, citao recenzije pa na kraju sam se odlucio za ovaj model.
Cena 50E. Prenecu par utisaka, neke moje navike… Mozda nekom i bude korisno ako ima iste potrebe.

Slusalice sam birao pre svega za outdoor sportsku varijantu (trcanje, voznja bajkom i sl.).
U ovom trenutku nisam planirao da izdvojim neki veci iznos. Pogotovo sto imam kvalitetnije slusalice za HiFi i studio.
Zato mi je dobar fit i stabilnost u uhu tokom trcanja jedna od bitnih stavki kod tws. Par utisaka nakon 10h koriscenja.

Fit je odlican. Trcao sam sa njima, otprilike 2h, i nije bilo bas nikakvih problema. To mi je i najbitnije.
Slusalice duboku ulaze u usni kanal, cvrsto stoje i ne ispadaju. Malo su glomaznije, sto se spolja i primeti. Meni to ne igra neku ulogu.

Kvalitet izrade je odlican, kako samih slusalica, tako i futrole koja stize. Kontrole su na dugme (nije touch) i perfekt rade. play, stop, volume, next, back ... i sve je vrlo logicno.
Desna slusalice: next, volume up. Leva slusalice: back, volume down. Ne znam da li moze bolje od ovoga (pogotovo ako se uzme i cenovni rang istih).

Maksimalna mobilnost, sve radi, ne secka na 7-8 m koliko sam uspeo da se udaljim.
Bas je ta ergonomija, mobilnost i lakoca koriscenja je ono sto odusevljava kod tws modela.
Obavio sam i par telefonskih poziva. Super funkcionise... Zvuk je odlican, a na pitanje sogovornika kako me cuju, dobio sam vise nego pozitivan odgovor.

Sto se tice baterije i trajanja iste, nisam uspeo za ovo vreme skroz da testiram.
Takva je trenutno situacija, nazalost. Po specifikacijama baterija je jedna jacih stavkih ovog modela, tako da tu ne bih trebalo da bude problema.

Sto se tice zvuka, isti vuce na tamniju stranu, za razliku od onoga sto sam slusao zadnjih godina.
Bas spektra malo pojacan, visoki blago spusteni. Mora malo da se pegla ekvilajzerima. Ali ok, prijatno zvuce.
Po meni zvuk je i mozda i najslabija karakteristika ovog model. Pisem realno. Mozda i imam vise standarde.
Dugo se druzim sa slusalicama raznih modela, proizvodjaca, koncepcija i cenovnih razreda. Kroz ruke i usi su mi prosle razni modeli sennheiser, akg, grado, shure, beyerdynamic itd.
Daleko od toga da zvuce lose, ali u odnosu na ostale karakteristike koje su odlicne, ovo je ispod tog proseka.

One su dobile pet zvezdica za kvalitet zvuka na nekim recenzijama. Mogu samo da zamislim ostale, jeftinine tws, modele sa tri ili cetri zvezdice kako zvuce.
Tako da, budite tu oprezni. Bice tu puno napretka u narednom periodu.

Sluske su 50€ kao sto sam napomenuo. Mislim da je to jedna od boljih kupovina u toj klasi koliko sam mogao da istrazim.
Eto, mozda nekom pomogne. :)

Poslednja izmena:
A u kom cenovnom rangu kreću iole valjane TWS slušalice?

Ok, znamo za Sony, Senn i slične od 250 i više €.
Znamo za Ali varijante od 20-ak.

Ima li neke sredine?!?

Ja uzeo skoro JBL live220bt za 3500din navodno samo isprobane, nisu lose, sta znam ne razumem se nesto [emoji3]
Cena kod nas po prodavnicama oko 8000 din

Послато са POCOPHONE F1 помоћу Тапатока

Meni si baš pomogao, jer sam nameravao da ih kupim. :)

Koju muziku slušaš? Zvuk mi je najvažnija karakteristika, pa me je ova recenzija baš ohladila.

Tesko mi je da ti kazem sta slusam od muzika, kada realno slusam sve :).
Xexe, mislim kada mi neko kaze da slusa sve od muzike, znam da ne slusa nista, tj da je neki povrsko;).
Ne znam kako bih ti da neki precizan odgovor. Sve sto mi dodje pod ruku, preslusam. To mi je pasija.
Nekako pre bih sebe svrstao u mjuzikofila, nego u audiofila, i ako se sa tehnikom i kvalitetnom audio opremom druzim debelo preko dve decenije. Nebitno!

Vidi, nemoj da te nesto odbije ovaj moj prikaz. Da su lose ili nedovoljno kvalitetne, ne bih ni narucivao, ili bih sad to napisao.
Detaljno sam istrazio trziste, pre nego sto sam ih uzeo. I nisam se pokajao, uopste. Opet bih iste narucio.

Zeleo sam da ih je kvalitetno i realno prikazem. Mozda ce nekom to pomoci. Sa svim svojim vrlinama i manama.
A mnogo ima bas tih dobrih strana. Hteo sam realno da opisem zvuk, u dve tri recenice. Daleko od toga da je neslusljiv ili los. Naprotiv, dobar je. Cak i vrlo dobar.
Ali ne i odlican ili izvanredan kako su ga na dosta mesta prikazali na internet testovima ili korisnickim iskustvima. Nije tako.

Iskreno, ja nemam iskustva sa puno tws slusalica. Nekako mi to i nije polje gde bih puno novca ulagao, bar ne trenutno.
Napisao sam za sta su mi potrebne i sta pre svega od istih ocekujem. Odredjeni kvalitet zvuka se podrazumeva, naravno. Jednostavno, ne mogu da drzim neko djubre u usima.
Ali kada hocu da stavim kvalitet zvuka na prvo mesto tu su slusalice drugih koncepija koje rabim. Pa mi je tu i neki polazni reper.

Od tws slucalica cuo sam neki kineze od 15E i Soundpeats od 25E, neki Jbl daleko sluplji ali na kratno. Njega nisam ni poredio.
Generalno, meni se to nista nije svidelo, cak bih rekao da je i sve prilicno lose zvucalo.
Taj soundpeats takodje je pobrojao fine ocene i opise sto se tice zvuke. Zato sam napisao da ne treba podleci hajpu kao sve to odlicno zvuci, boje tona, soundstage, image i sl. Daleko je do od istine.

Isprati samo ovu temu. Pa i sam vidis da ovde ljudi padaju u ekstazu sa raznim slusalica od 10, 15, 25E. Tesko da to more :).

Za kraj, slobodno ih naruci. Neces se pokajati, eto...
https://www.aliexpress.com/item/32956753493.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.27625790O3EiYW&algo_pvid=1b15d75d-03c6-41fd-a2db-4dedbb50ae5b&algo_expid=1b15d75d-03c6-41fd-a2db-4dedbb50ae5b-0&btsid=0ab50f4915851280061333275e1a26&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo SoundPeats na osnovu recenzije na scarbiru čini mi se. I isti utisak imam kao ti za tvoje. Ako su ovo najbolje u klasi kakve li su onda najgore, jer stvarno nisu ništa posebno po pitanju zvuka.

Problem sa Scarbirom, a i gomilom drugih koji nemaju nikakva merenja je što se review u principu svodi na "dobre su, majke mi", nema čovek ni za šta konkretno da se uhvati.

Ja sam shvatio da čovek voli besan bas kad je rekao da je kod QCY QS1 bas u drugom planu ("the bass on the QCY QS1 is mainly supportive"), a bas na njima je masivan.

Tako da, osim onog napisanog, mora da se zna i ukus onoga ko piše, da bi mogli da se izvuku relevantni zaključci.

Imao sam pre jednu raspravu sa jednim članom kad sam pitao za nekog od stručnjaka koji radi recenzije(možda je bio baš Scarbir), zašto nema nikakva merenja i grafikone i na osnovu čega da mu verujem.
I prvi put sam poverovao "na reč" ovom Scarbiru i više nikad. Ne kažem da se čovek ne razume, ali ne mogu ja da gledam u pasulj koji je njegov ukus i šta se njemu dopada, uostalom to izlazi iz granica objektivnosti tako da i smisao testa/recenzije pada u vodu.

Nije problem samo sa Scarbirom. Pogledajte recenzije i prikaze korisnika po forumima i slicnim mestima.
Rekao bih apsolutno nemanje kriterijuma i određene lestvice kvaliteta.

Uvek je rizik samo na reč, različiti ljudi čuju različito, imaju drugačiji ukus, vole da hajpuju, kad imaš grafike bar imaš za šta da se uhvatiš i uporediš sa nečim drugim. Crinacle ima ogromnu bazu i alat za direktno poređenje, Antdroid ima grafike u svojim opisima, a i generalno se trude da se ne gađaju izrazima oduševljenja, već da opisima pristupe koliko-toliko objektivno, mada i oni imaju svoje preferencije.

Edit: Jedan od bitnih problema sa TWS je fit, zbog konstrukcije, i mislim da to dosta utiče na način na koji različiti ljudi doživljavaju isti par slušalica toliko različito.
I za regularne slušalice je važan tip nastavaka, a za TWS verovatno još i više.

Poslednja izmena:
Ima li neko predlog kako da ovo sredim? Slušalice i dalje rade, ali žica samo sto nije pukla.
U Novom Sadu nema servisa koliko znam, a i ne verujem da iko sada radi.

0ee7d20d463cdd8d47afb64cf6d888e8.jpg

TWS slusalice i ''hi-fi'' kvalitet zuka, pa jos do 50$, to je nemoguce. Ono sto je moguce je da budu dobro izradjene, dobro dizajnirane, sa stabilnom konekcijom i sa manje-vise korektnim (uglavnom ''basovitim'') zvukom, sto vecini i odgovara za trcanje, teretanu i neku osnovnu ''bezicnu'' upotrebu. Sustina Scarbir sajta je da se do 20-30$ ili do 50$ nadju najmanje lose TW sluske :)

Gledajte to ovako. Aibo je testirao Senfer DT6 (klasicne, sa kablom) i vec na prvo poredjenje je zakljucio da su zvucno (malo) bolje od hajpovanih i relativno skupih Sennheiser Momentum in-ear.
Vec sam pisao poredjenje sa nekadasnjim ''top-fun'' in-ear u 100$ klasi (ATH-CKX9), i Senfer DT6 su prakticno u toj klasi, ne po boji zvuka vec po opstem kvalitetu. Mozda zaostaju u nekim nijansama za ATH ali su primetno bolje od vecine slusalica do 50$.

E sad, klasicne Momentum in-ear/ATH-CKX9 (razne Shure, Beyerdynamic itd.) su zvucno bolje od Momentum TWS (i TW ekvivalenata ostalih proizvodjaca) koje kostaju 200-300$, sto znaci da su zvucno bolje i od Sony WF-1000XM1/2/3 i posebno od Apple i Samsung slusalica. Dakle, ako su ultra-jeftine DT6 zvucno izjednacene sa visestruko skupljim slusalicama, koje svejedno deru cak i skupe TWS, lako je zakljuciti da su slusalice ''sa zicom'' i dalje zakon (u smislu kvaliteta zvuka) i da je cak i za tih 20-ak $ moguce dobiti audio kvalitet bolji od ogromne vecine TWS.

TWS birajte za treninge i ostale situacije kada kablovi smetaju, za sve ostalo klasicne hi-fi slucke, to je sustina.
Jos nisam nasao motiv da predjem na TWS, bukvalno bi me 10x vise smaralo da pazim na bateriju, da ih ne izgubim itd. nego sto mi smetaju kablovi, i jos na kraju da slusam losiji zvuk.

@Proday

Za Galaxy Buds se od starta zna da su bacene pare. To sto su cenovno izmedju chi-fi TWS i Sennheiser/Sony TWS a zvuce lose je samo dodatni dokaz da su 2-3X precenjene u odnosu na konkurenciju iz Kine.

@ivanhoe
Edit: Jedan od bitnih problema sa TWS je fit, zbog konstrukcije, i mislim da to dosta utiče na način na koji različiti ljudi doživljavaju isti par slušalica toliko različito.
I za regularne slušalice je važan tip nastavaka, a za TWS verovatno još i više.

Upravo to, kad toliko zavisi i varira kod klasicnih slusalica, kod TWS moze da bude jos izrazenije.

Poslednja izmena:
Tesko mi je da ti kazem sta slusam od muzika, kada realno slusam sve :).
Xexe, mislim kada mi neko kaze da slusa sve od muzike, znam da ne slusa nista, tj da je neki povrsko;).
Ne znam kako bih ti da neki precizan odgovor. Sve sto mi dodje pod ruku, preslusam. To mi je pasija.
Nekako pre bih sebe svrstao u mjuzikofila, nego u audiofila, i ako se sa tehnikom i kvalitetnom audio opremom druzim debelo preko dve decenije. Nebitno!

Vidi, nemoj da te nesto odbije ovaj moj prikaz. Da su lose ili nedovoljno kvalitetne, ne bih ni narucivao, ili bih sad to napisao.
Detaljno sam istrazio trziste, pre nego sto sam ih uzeo. I nisam se pokajao, uopste. Opet bih iste narucio.

Zeleo sam da ih je kvalitetno i realno prikazem. Mozda ce nekom to pomoci. Sa svim svojim vrlinama i manama.
A mnogo ima bas tih dobrih strana. Hteo sam realno da opisem zvuk, u dve tri recenice. Daleko od toga da je neslusljiv ili los. Naprotiv, dobar je. Cak i vrlo dobar.
Ali ne i odlican ili izvanredan kako su ga na dosta mesta prikazali na internet testovima ili korisnickim iskustvima. Nije tako.

Iskreno, ja nemam iskustva sa puno tws slusalica. Nekako mi to i nije polje gde bih puno novca ulagao, bar ne trenutno.
Napisao sam za sta su mi potrebne i sta pre svega od istih ocekujem. Odredjeni kvalitet zvuka se podrazumeva, naravno. Jednostavno, ne mogu da drzim neko djubre u usima.
Ali kada hocu da stavim kvalitet zvuka na prvo mesto tu su slusalice drugih koncepija koje rabim. Pa mi je tu i neki polazni reper.

Od tws slucalica cuo sam neki kineze od 15E i Soundpeats od 25E, neki Jbl daleko sluplji ali na kratno. Njega nisam ni poredio.
Generalno, meni se to nista nije svidelo, cak bih rekao da je i sve prilicno lose zvucalo.
Taj soundpeats takodje je pobrojao fine ocene i opise sto se tice zvuke. Zato sam napisao da ne treba podleci hajpu kao sve to odlicno zvuci, boje tona, soundstage, image i sl. Daleko je do od istine.

Isprati samo ovu temu. Pa i sam vidis da ovde ljudi padaju u ekstazu sa raznim slusalica od 10, 15, 25E. Tesko da to more :).

Za kraj, slobodno ih naruci. Neces se pokajati, eto...
https://www.aliexpress.com/item/32956753493.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.27625790O3EiYW&algo_pvid=1b15d75d-03c6-41fd-a2db-4dedbb50ae5b&algo_expid=1b15d75d-03c6-41fd-a2db-4dedbb50ae5b-0&btsid=0ab50f4915851280061333275e1a26&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Ja najviše slušam ekstremni metal, pa zato pitam, da bih napravio neko poređenje. :)

Sve sam bliži odluci da ipak preskočim nove TWS, uzmem toliko hvaljene DT6 i dodam neki DAC za telefon. :D

Da ne citiram sve, Galaxy Buds apsolutno nisu bačene pare (a mogu da se nađu već za 80e), zvuče odlično, imaju EQ da se zvuk malo modifikuje prema ukusu, baterija traje solidno, imaju opciju za volume control, itd. To je moje mišljenje, uzmite ga sa rezervom.

Mislim da je već komentarisano da Oluv i njegov setap nisu baš merodavni, naročito za in-ear. Više njegovih sound demoa nemaju nikakve veze sa realnošću. Pričam iz prve ruke i nemam apsolutno nikakav motiv da hajpujem ili nagrđujem bilo šta.

I da, dobar zvuk može da se dobije za relativno malo para, čak i kada su TWS u pitanju, samo treba prokrčiti put kroz plaćene reviewove i lični ukus.

Ne mislim samo na Oluv's sound demo (gde su ih odvalile jeftine, zicne sony, modovane ali svejedno), vec i na misljenje malobrojnih autora/sajtova kojima vise verujem od ostalih. Ali dobro, za 80e, i za kakvom-takvom garancijom su ''ok'', pod uslovom da ne zvuce onako ocajno kao u sound demo-u, i ako je prioritet otarasiti se kablova.

Za mene su i najskuplje Sony i Sennheiser TWS bacene pare, jer ne mogu da pruze zvuk kakav ocekujem za tu cenu a realno mi ne trebaju bezicne slusalice. Da mi trebaju TWS prihvatio bih ''ok'' zvuk (za 50$, najvise 100$), pod uslovom da su izrada i konekcija odlicni.

Ja najviše slušam ekstremni metal, pa zato pitam, da bih napravio neko poređenje.

Sve sam bliži odluci da ipak preskočim nove TWS, uzmem toliko hvaljene DT6 i dodam neki DAC za telefon

Prvo ih probaj sa stock OP6, mislim da ce (uz odgovarajuce gumice i fit) zvucati odlicno ili bar dovoljno ubedljivo da ne moras da kupujes dodatni DAC/AMP adapter. A i ako budes kupovao, trazi neki sa sto boljim, punijim, nikako svetlim i tankim zvukom, jer imamo vec primer ovde u temi da takav DAC i DT6 nisu dobra kombinacija.

Poslednja izmena:
Ja najviše slušam ekstremni metal, pa zato pitam, da bih napravio neko poređenje. :)

Bice ti ok za to. Znam o cemu pricam :-devil-:

Sve sam bliži odluci da ipak preskočim nove TWS, uzmem toliko hvaljene DT6 i dodam neki DAC za telefon. :D

Za isti novac ces dobiti definitivno bolji zvuk sa zicanim slusalicama. To niko ne spori, naravno.
Samo cuvaj se hajpa i kod zicanih sluski od 20E i kusur evra ;)

Da, tako sam i nameravao da uradim.

Ovaj DAC mi je u wish listi, video sam dobre ocene na ovom ili onom drugom forumu - https://www.aliexpress.com/item/32881933145.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.4e732e0ecPbOhb
Svakako sam otvoren za preporuku za neki drugi.

To proveri sa Aibom, verovatno i dalje ima Sonatu. Ali svakako probaj prvo sa stock OP6, mozda ti nece ni trebati dodatni DAC adapter.
Moguce da je ovaj Meizu bolji, vrlo verovatno i jeste ali je i skuplji: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/meizu-hifi-pro-usb-c-phone-dongle-dac-review.10423/

@Pirate
Samo cuvaj se hajpa i kod zicanih sluski od 20E i kusur evra

Ovo verovatno vazi za 90% chi-fi ali ne i za DT6, sto je vec mesecima poznato. Hajp je relativna stvar ali je cinjenica da te Senfer zvuce i udaraju i do 4-5X iznad cenovne klase kojoj pripadaju (racunam 20$) a ni po izradi ne zaostaju, jedino je fabricki kabl ''ok'' a mikrofon skromnog kvaliteta. Problem je sto zahtevaju sto bolji plejer/telefon ili DAC/AMP, odgovarajuce gumice/sto bolji ''fit'' da bi zvucale tako sjajno. Ako ih neko koristi sa stock crvenim nastavcima, ubode u honor od 150 evra, slusa house preko YT vanced i ocekuje basshead iskustvo, veoma lako moze da bude razocaran zvukom. Sa druge strane, procitajte sta kazu Aibo i Froiibaad, kako zvuce povezane na FiiO K5 Pro.

Za prilicno objektivne, realne (pa i surovo realne) testove slusalica i audio gedzeta predlazem ovaj sajt: https://audiofool.reviews/
Bukvalno 100% se slazem sa tim opisom DT6, jedan od retkih sajtova koji ih nije prehajpovao vec realno ocenio, sto nije promenilo cinjenicu da su nerealno dobre za 20$.
''Problem'' je sto broj testiranih uredjaja nije tako veliki, ali mozda je upravo to zadrzalo objektivnost, kada krenu masovni pokloni i donacije pitanje je sta ce biti.

Poslednja izmena:
Da ne citiram sve, Galaxy Buds apsolutno nisu bačene pare (a mogu da se nađu već za 80e), zvuče odlično, imaju EQ da se zvuk malo modifikuje prema ukusu, baterija traje solidno, imaju opciju za volume control, itd. To je moje mišljenje, uzmite ga sa rezervom.

Mogu da se složim sa ovim. Vlasnik sam Buds-a po drugi put, prvi utisak je bio da su najpraktičnija mala stvar koja mi je pala ruku, solidnog zvuka (znajući Samsung i šatro AKG tjuning), odlične baterije, fenomenalne prenosivosti i udobnosti u ušima. Jedino što je bilo nemoguće prevazići bio je loš kvalitet poziva van kuće. Sve ok dok si unutra, čim izađeš blagi užas.
Onda su prodate, u nadi da ću kupiti Sennheiser TWS ili Sony, međutim isprečio se neki popust na Zenbook i to mi je preusmerilo novac na drugu stranu kada je Senn otpao i vratih se na Buds.
Mogu da kažem da nisu bačene pare nikako, za ove novce za koje se mogu naći na oglasima. Ja volim da imam zvaničnu garanciju pa takve i nađoh, opet su kod mene i ovaj put je utisak isti ali se mirim sa ovim lošim delom, prosto ih više ne koristim za pozive kada sam u kolima ili napolju, u kućnim/kancelarijskim uslovima su apsolutno korektne i nikada se nisu žalili na poziv iz tih uslova.
Zvuk sa penastim nastavcima je mnogo kompletniji, pre svega puniji bas i popunjen je taj praznjikavi prostor između niskih i srednjih tonova koji je po meni najslabija tačka zvuka, visoki su poprilično korektni za tws. Pasivna izolacija je na neverovatno visokom nivou čak i kada se slušaju na 70-80% što je sasvim dovoljno. Čak i kada se nose bez muzike, fino blokiraju nepoželjne ljude iz okoline :d I možda najveći plus - najudobniji su tws od svih koje su mi do sada pale ušiju. Aplikacija je top, touch kontrole rade stvarno perfektno, čitanje notifikacija, voice assistant ima odličan odziv na komande i kada navikneš, skoro da ti za osnovne stvari ne treba telefon. Nikada, ali nikada nisu izgubile konekciju sa S9. I imaju odličnu ponudu zaštitnih kejsića što je za mene isto bitno jer mi ispadaju stvari iz ruku :trust:
Buds nije toliko za pljuvanje, sa vlasnike Samsung telefona koji su ih dobili za dž su fenomenalan dodatak. Cena od 19.000 nije normalna, slažem se, ali ima toliko načina da ih dobiješ za skoro pa upola manje, uz garanciju i 2 godine mira su savršen drugar svakog Samsung telefona kada žice smetaju. Sennheiser Momentum In Ear koje koštaju duplo manje, a vidim nekima su skupe, ne bih da poredim nikako sa njima, dimenzija druga je to i žica je žica, ko zna da čuje.

Poslednja izmena:
Poslednja recenica je kljucna - kao poklon uz Samsung telefon ili nove, iz oglasa za 50-80e su ok. Za 15-20k din bacene pare, na to sam i mislio. Mada, meni BT ne trebaju, mnogo mi je bitniji kvalitet zvuka, pa nikada ne bih kupio ni Sony, Bose, Senn TWS, po redovnim cenama, a kamoli Samsung.

Poslednja izmena:
Kakve su Sennheiser ie 80,da li vrede oko 150 e?

Drugar gleda da uzme nove sluske za sport, trcanje i kros fit konkretno. Ovo su mu zahtevi:

-da su bezicne
-autonomija bar 6h ako je moguce
-bonus:eek:nboard storage
-bonus:eek:blika koji nece da ispade pri intenzivnijem vezbanju :d
-budzet ~15k dinara

Koristio je JBL Endurance na preporuku ovde sa foruma, odlicno su mu sluzile, ali hoce nesto novo. Gledao je nesto Jabra Elite 65T sad su na "akciji" u Comtrade sa 24k na 15k...
Neke vase sugestije?

Nazad
Vrh Dno