Šta je novo?

Bsod @ B92

^Da to je tacan citat. Medjtuim moras da postavis stvari ovako. Mi nismo razmisljali\planirali da broj brakova bude manji. :)

Sto znaci da nam razmisljanje ne valja, jer broj brakova jeste manji, tako da moramo da promenimo nacin rasmisljanja.

Bring the snajka :)

Salim se malo. Razumem da je ovo problem koji je samo posledica toga sto u drzavi previse stvari ne funkcionise kako treba i dok se ti problemi ne rese, psotojace i ovaj problem. Misljenja sam takodje da problem ne treba resavati na uscu, vec na izovru, te da se sa kontigentima snajki nista ne moze trajno resiti. Ali, sa druge strane, sta da rade momci po selima koji imaju po 30-40 godina? Da cekaju da se situacija popravi? Pa tesko da ce docekati.

Situacija se mora popravljati i popravlja se, ali se mora uciniti nesto i za one koji tu popravku mozda ni ne docekaju zivi, tako da meni taj predlog uopste nije besmislen.

Ne razumem. Kako se popravlja kad sve zive beze u grad. Da pogledas samo kako se oblace\ponasaju\ko su im uzori. Aaaaaaaaaaaaa! Da vristis. Sta drugo.

"Bring the snajka" - bi trebalo da postane ™

Nisu zene prikljucne masine (I ako bi se Al Bandi suprostavio tom misljenju) pa da moze da se podigne kredit ili da se uzme na zajam dok se ne zavrsi stvar.

Sa 30-40 godina to vise nisu momci. ;) Sta cekaju. Ne cekaju nista. Oni bukvalno jure zene, ali ni jedna nece da se uda kada vidi gde bi zivela\radila.

Pa popravlja se u smislu da ce prvo morati da se popravi u gradovima, pa tek onda na selu. Proces je krenuo za jedno 10 godina kapiram da cemo biti normalna zemlja ali sta do tada?

Ja kapiram da su te zene koje bi bile dovedene, dovedene iz jos gorih uslova za zivot, i da bi im ovde bilo "lepo", tj. makar bolje nego sto je tamo gde su sada. Nije covek mislio da ih neko na silu otima i dovodi.

Momci su dok se ne ozene :)

Upravo tako, nece nijedna da ide na selo ili ostane na selu, sve bi u grad ako moze kako, i razumem ih, uslovi su zaista uzasni, iako sam ih video samo preko TV-a. Medjutim, ima zena koje zive i u gorm uslovima, bas kao te azijatkinjee, koje rade od jutra do sutra i verujem da nemaju nista bolje uslove nego ovi kod nas na selu, pa kad vec nece ove nase da rade i da radjaju, ima ko oce ...

Ma nema tu popravke. Nema cekanja. Sela izumiru, bukvalno. Dodji do Cacka da ti pokazem. To i nije tako drasticno kao u ostalim mestima.

Samo ukljuciti pink i ono "Menjam zenu" sve je jasno kao dan.

Slažem se, situacija nije ni alarmantna nego je potpuno katastrofalna, a ti što su odmah uvatili u glas protiv "uvoza žena" očigledno nisu mrdnuli guzicu dalje od Beograda i nemaju predstavu na šta liči selo sa 200 muškaraca po 40+ godina bez porodice i bez apsolutno ikakve naznake da se to promeni. I ne vidim koje kršenje kakvih prava, niko neće te žene dovoditi u lancima i na silu, i praviti ovde shotgun wedding. Ti muškarci dole bi platili (kao što i plaćaju, kad idu u Albaniju po žene) da se ožene, a i šta fali azijatkinjama, realno? :D
I koliko god po našim selima uslovi za život bili loši, ubeđen sam da su bolji nego po nekim Vijetnamskim zabitima.

Poslednja izmena:
Pa popravlja se u smislu da ce prvo morati da se popravi u gradovima, pa tek onda na selu. Proces je krenuo za jedno 10 godina kapiram da cemo biti normalna zemlja ali sta do tada?

Mislim da grešiš, a evo juče slušam jednog od funkcionera koji se mnooogo pita kako lupeta. Eto, kad ukinemo carine jaje kod nas neće biti skuplje nego u Minhenu jer ćemo onda moći odande da ga uvezemo?! Verovatno će od toga našem seljaku biti bolje...

Slažem se, situacija nije ni alarmantna nego je potpuno katastrofalna, a ti što su odmah uvatili u glas protiv "uvoza žena" očigledno nisu mrdnuli guzicu dalje od Beograda i nemaju predstavu na šta liči selo sa 200 muškaraca po 40+ godina bez porodice i bez apsolutno ikakve naznake da se to promeni. I ne vidim koje kršenje kakvih prava, niko neće te žene dovoditi u lancima i na silu, i praviti ovde shotgun wedding. Ti muškarci dole bi platili (kao što i plaćaju, kad idu u Albaniju po žene) da se ožene, a i šta fali azijatkinjama, realno? :D
I koliko god po našim selima uslovi za život bili loši, ubeđen sam da su bolji nego po nekim Vijetnamskim zabitima.

Mislim da je ceo problem u terminologiji, pošto je dotični gospodin koristio termin "uvoz" što podrazumeva robu i njeno plaćanje.

Inače nemam ništa protiv svih legalnih mera za povećanje nataliteta.

Mislim da je kod nas pre svega problem u prihvatanju pogrešnog sistema vrednosti gde je sve (materijalno) bitnije od dece. Tako i oni koji realno mogu da imaju decu čekaju da se "stvore uslovi", a kad se ti uslovi stvore već je kasno ili u najboljem slučaju završe sa jednim, eventualno dvoje, što je nedovoljno i za prostu reprodukciju.

Poslednja izmena:
Mislim da je ceo problem u terminologiji, pošto je dotični gospodin koristio termin "uvoz" što podrazumeva robu i njeno plaćanje.

Inače nemam ništa protiv svih legalnih mera za povećanje nataliteta.

Mislim da je kod nas pre svega problem u prihvatanju pogrešnog sistema vrednosti gde je sve (materijalno) bitnije od dece. Tako i oni koji realno mogu da imaju decu čekaju da se "stvore uslovi", a kad se ti uslovi stvore već je kasno ili u najboljem slučaju završe sa jednim, eventualno dvoje, što je nedovoljno i za prostu reprodukciju.

Slazem se.
Moderna civilizacija je nametnula sistem koji direktno utice na natalitet u Srbiji.
Evo primer.Veliki problem u celoj prici sto po istrazivanima,vise je zena sa zavrsenim fakultetom nego muskaraca.E sad svaka zena koja zavrsi fakultet ocekuje muskarca ,,boljeg,, od sebe.Pod boljim mislim na veci stepen obrazovanja,situiraniji.E sad se postavlja pitanje gde su muskarci za te zene koje su zavrsile fakultet?Eno ih na selu.

E sad ista prica je i sa ,,stvaranjem uslova,, za zivot te dece i njihov razvoj.Isto prica fakultet,pa stan,pa ovo pa ono i vec imas 30-neku.Sta je bre falilo mom dedi sto je njih sestoro dece odraslo u minimalnim uslovima na selu.Evo ga sad 71 godoina ceo dan resava sudoku.A nije imao uslove.:)

Poslednja izmena:
Ma nema tu popravke. Nema cekanja. Sela izumiru, bukvalno. Dodji do Cacka da ti pokazem.
Znaš šta, jedan od njegovih "argumenata" (iz intervjua jednom dnevnom listu) je da su žene iz tih zemalja navikle da žive sa 10-15$ mesečno, pa su i zato podesne za Srbiju. E pa kad ti u jednoj evropskoj zemlji unapred projektuješ mesečnu nadnicu u tim selima na 10-15$ onda će ona da izumiru, pa sve i da uveze pola Kine. Na stranu to što je on prevideo da sa 10-15$ mesečno može da se živi u Laosu, ali ne može u Srbiji, ni te žene ne mogu.

Izumiru u Srbiji i gradovi, statistike su tu jasne. A ponajviše i izumiru zbog ovakvih kao što je on (ali i zbog one "PR", koja umesto da lepo prodaje paprike na pijaci prima solidnu državnu platu, iz mog džepa, za posao za koji očito nije kvalifikovana).

Uzgred budi rečeno, a šta će te žene sprečiti da te vaše seljake posle par meseci šutnu u zadnjicu i udaju se za nekoga u Beogradu? Ili, čak, da odu u neku zemlju EU. Šta mislite, one vole da beru pirinač? Pitajte Amere koji su se ženili Ruskinjama kako su prošli, poučno je.

Poslednja izmena:
Pa ne znam za te Amere i Ruskinje, baš bih voleo da čujem :)
A što se tiče ovih što bi došle kod nas pa dalje u Evropu... Pa i nije im neki plan osim ako nam u međuvremenu ne ukinu vize (a neće) :D

Znaš šta, jedan od njegovih "argumenata" (iz intervjua jednom dnevnom listu) je da su žene iz tih zemalja navikle da žive sa 10-15$ mesečno, pa su i zato podesne za Srbiju.

Da je covek slepac, jeste. To ne sporim. Njegov recnik sigurno ne ide ruku pod ruku sa onim sto je problem i kako bi to resenje trebalo da bude.

Ono sto je i mene pomalo uplasilo, evo pre mene je rekao neko (Sale mislim) da je problem sto je on rekao uvoz. Ok. Pogresan termin, ali jos vise plasi recenica nekog (vajnog) zastupnika gradjana, neka zena bila ne PTCu, da se deca smatraju kao "resursi". Ja necu da moje dete bude neciji resurs, izvinite molim Vas, to nije ok. Resursi su drvo, voda, rude, nafta, ne deca.

Drago mi je da svi, koji su dosada, offtopicovali (sram vas bilo :d), vide problem kao realan i naslucuju resenje time sto uocavaju kljucne tacke ovog problema u proslosti, sadasnjosti i buducnosti.

Nova politicka stranka se radja, vidim ja to. :)
Srpski IT (ajd nek neko smisli nesto na H da ubacimo izmedju Srpski i IT :D)

Pa ne znam za te Amere i Ruskinje, baš bih voleo da čujem :)
Vrlo je slično... Silni Ameri su se poženili Ruskinjama (često iz ruske provincije) verujući kako će u odnosu na njihovu bedu tamo Amerika biti WOW itd. Ali šta se desilo? Čak i ako nisu znale ranije (a pitanje da li nisu), one su tamo brzo videle da ima i lepše, i bogatije, i mlađe... od onoga što je njima "zapalo". I onda su im svi dalji planovi bili da sebi traže bolje. Tako da obično sačekaju da dobiju državljanstvo, decu nikad ne rađaju, a onda mužu daju šut kartu. U međuvremenu se često dešava da tamo dovuku i svoje roditelje i rođake i mužu izvuku silne pare za njih.

Tako da ta računica kako će neka žena iz Laosa biti presrećna jerbo je u srpskom selu mnogo bolje nego kod nje (a pitanje i da li je baš mnogo bolje) pada u vodu. I te žene će brzo videti, kao i Ruskinje u USA, da i u Srbiji ima i mlađe i bolje i bogatije. A onda će da traže to bolje.

A EU... Mogu da nađu novog muža, mogu da uđu ilegalno.

S obzirom da su u Srbiji kod tih mlađih, boljih i bogatijih na ceni samo silikonjare, teško da će te iz Laosa da budu atraktivna "roba" u tim krugovima... Ruskinje i Amerika su malo drugačija kombinacija.

Poslednja izmena:
S obzirom da su u Srbiji kod tih mlađih, boljih i bogatijih na ceni samo silikonjare
Od tih seljaka o kojima pričamo su mlađi, bolji i bogatiji bar 75% muškaraca u Srbiji. Nisam rekao da će se udati za Gorana Bregovića. Pričamo o ljudima koji nisu mladi (a većinom verovatno nisu ni lepi), nisu obrazovani, koji su siromašni i koji, u stvari, malo šta imaju da ponude.

Ruskinje i Amerika su drugačija kombinacija jer je kulturni jaz manji, a Ruskinje tu i tamo znaju engleski, Ameri nauče pomalo ruskog... A šta ovde, govorimo o ženama s drugog kraja sveta koje znaju samo svoj jezik i muškarcima koji znaju samo srpski. Šta je njima zajedničko, osim što su im polni organi kompatibilni? Ako će ta žena da se kreše za "bolji život" (a, izvinite, na to se svodi), što se onda ne bi kresala na sat, više bi profitirala?

Drugim rečima, ova srpska kombinacija bi vodila u još goru katastrofu nego ona sa Ruskinjama.

A naša sklonost da potcenjujemo ambicije i sposobnosti drugih ljudi je frapantna, zato uvek i na****mo. Jeste, da, toliko je super ubogo srpsko selo da će Burmanke i Kambodžanke da se upiške od sreće i neće tražiti ništa bolje. Ama kako da ne.

EDIT: Nešto razmišljam... Pošto mi, izgleda, sa dobrim delom stanovništva u ovoj zemlji ne znamo šta ćemo (niti imaju posao, niti imaju zubara, niti imaju perspektivu...), a u Rusiji je mnogo više žena nego muškaraca, zašto mi te seljake jednostavno ne izvezemo u Rusiju, umesto da im uvozimo žene?!

Poslednja izmena:
uff.. ostra krivina nalevo... sa teme (BSOD) odoste .... tj.skrenuste na pogresnoj krivini

Nazad
Vrh Dno