Šta je novo?

BrzNet

• Začetnik teme Začetnik teme ukLz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Teško. Znam da je gazda brznet-a blizak vlastima i da na taj način pokušava ali onda bi morali pustiti i yettel i A1 preko supernove što im se nikako ne radi

Издају чак и коаксијалне каблове? Не верујем да ће неко да прихвати да користи модеме са 24 или 32 канала а да брзину ограничи на 400/20 и да спреме за свако место довољан број интернет адреса. Видим и за оптику траже да однос буде 2:1.

Ako postoji država, onda Telekom kao operater sa značajnim učešćem na tržištu ima zakonsku obavezu da daje u zakup svoju next gen access infrastrukturu.

Ratel je doneo svoje akte.

Sam Telekom je doneo svoje akte. Oko godinu dana posle puštanja Yettel-a kao prvog zakupca. Sve lepo i do slovce piše u dokumentu koji sam postavio. Telekom MORA da da pod tim uslovima svakom operateru koji traži u zakup infrastrukturu.

U dokumentu ne postoji razlika između mts i Supernova infrastrukture. Daju se u zakup kako VDSL i DOSCIS tako i GPON. Sam telekom nema mts brendiran DOCSIS. Uslovi za VDSL i DOCSIS su mnogo nepovoljiji u odnosu na GPON.

Trenutni spisak zakupaca aktivnih:
  • Yettel
  • A1
  • YuNet
  • NiNet (xnet)
  • BlueNet
  • BrzNet
  • Msat inženjering

Издају чак и коаксијалне каблове? Не верујем да ће неко да прихвати да користи модеме са 24 или 32 канала а да брзину ограничи на 400/20 и да спреме за свако место довољан број интернет адреса. Видим и за оптику траже да однос буде 2:1.
Postoji ogroman problem.

Telekom idalje u 2026. zahteva sledeće:
  • Za realizaciju VDSL servisa na adresi mora da postoji aktivna fiksna linija kod telekoma
  • Za realizaciju DOCSIS servisa na adresi mora da postoji aktivna pretplata za DVB-C kod telekoma

To u startu suzbija isplativost ovakvog poduhvata.

Kod GPON servisa ovakav zahtev ne postoji. Takođe, sami tehnički i komercijalni uslovi su mnogo povoljniji za zakup na GPON infrastrukturi.

Postoji ogroman problem.

Telekom idalje u 2026. zahteva sledeće:
  • Za realizaciju VDSL servisa na adresi mora da postoji aktivna fiksna linija kod telekoma
  • Za realizaciju DOCSIS servisa na adresi mora da postoji aktivna pretplata za DVB-C kod telekoma

To u startu suzbija isplativost ovakvog poduhvata.

Kod GPON servisa ovakav zahtev ne postoji. Takođe, sami tehnički i komercijalni uslovi su mnogo povoljniji za zakup na GPON infrastrukturi.

Nemamo prava zakonska resenja za dsl sa dry loop-om. Tako da im se moze. Isti slucaj je i sa kablovskom.

Postoje drzave u kojima se moze uzeti samo dsl ili euro docsis i one u kojima ne moze. 😉

najam cega, bas me interesuje?
ustvari, koliko ovde ljudi ukupno moze da kaze kako funkcionise koriscenje Standardne ponude Telekoma Srbije, kao i samog ethernet Bitstream servisa?

Имаш цене од 53. стране.

Ако сам добро разумео дсл и оптички корисници излазе на интернет у централама са списка у прилогу 1а и 1ц (та два списка су потпуно иста), а они који имају коаксијалну супернову у централама са списка 1б. Шта ли је са онима који имају оптичку супернову?

Preko wats app-a daju i neku malu promociju od 3 meseca od 50% za nove ugovore, koga zanima. Ja sam konkretno ponudu od drugih zbog statičke ip za istu cenu.

jedna infomracija, mozda znaci nekome iz Nisa. Za Nis jos uvek rade testiranja i planirani pocetak rada Nisa je krajem avgusta.

Telekom u mom kraju sad ima paralelnu opticku infrastrukturu za gpon/xgpon. Kupili su Orion i sad imas gpon kod Supernove i kod Supernove... A tek mentolska logika da je drzavna firma skuplja 3x od privatne za istu uslugu. Ako ovaj Biznet izgura ovu pricu, to je neko tesko izvlacenje love. Matematicki se ne isplati telekomu da ovo pusti, izgubice gomilu prihoda ovim potezom.

Matematički se Telekomu ne isplati, ali zakonski mora da pusti. U tome ne poenta.

Nazad
Vrh Dno