Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

za punjac ne znam, ali te baterije iz lidla nisu ni za *****
Kupio sam jedno 30komada (AA i AAA), 30% baterija otkaze posle manje od 20 punjenja... To je moje iskustvo sa njima... Od tad samo krstene baterije kupujem...

Ja sam ih takodje u nekom momentu nakupovao dosta, ali nisam imao priliku da ih koristim... Ali eto, znaci iz tvog isustva jako su lose. :(
Bas cu narednih dana gledati da ih osvjezim, pa da vidim da li bar drze kapacitet nakon duzeg stajanja...

P.S. Cini mi se da su ih neki ljudi hvalili, samo ne znam da li je to bilo ovdje na temi ili drugdje. Ali moze biti da sam ih pomijesao sa Ikeinim...

Nemam uredjaj da proveravam trenutno stanje, ali te Tronic su se meni pokazale odlicno za gluposti po kuci (razni daljinci, gamepad, stoni sat...) Kupljene su ima dve godine sigurno.

I kod mene isto, rade skroz ok.

Mislim da mi jos nijedan set punjivih baterija nije otisao a imam i bele Panasonic (Sanyo), narandzaste Panasonic koje idu obicno u bezicne telefone, Energizer, Duracell, Tronic, Ansmann, Varta, neke skroz zelene jeftine kojima se ni ne secam imena, valjda su neki GP podbrend ili sta vec.

Ansmann HyCell AAA imam jedno 6-7 godina sigurno, sad ih bas punim sa Opus BT-C700.

Ja sam ih koristio za decije igracke uglavnom...
A kad "pocrkaju", onda u daljinac, ali posle nekog vremena vise nisu ni za daljinac...
ne znam da li ima veze sa kratkim rokom trajanja, stavljao sam ih na panasonic (eneloop) brzi punjac...
sad uglavnom koristim vartu, panasonic (eneloop), duracell

Ja ih imam dvadesetak vec 4 - 5 godina i skroz OK za sve krstene primene.

Dve su mi crkle, ali interesantno obe su bile u izuzetno malim potrosacima, tipa LCD sat. Citao sam negde da nisu najbolje resenje za te izuzetno male a konstantne potrosace.

Inace po gomili senzora za Home Assistant nikada problem, kao i sve koje su bile po intenzivnim potrosacima tipa lampe i igracke, vec godinama sve ok.

Inace sam se presaltao na Ikeine baterije, jer izlaze iz iste fabrike kao i Sanyo Eneloop.

nisu loše za po kući, ali definitivno ne drže kao eneloop ili ikea...čak nisam siguran ni da li ih reklamiraju kao low disharge, ili su obične nimh...

ne znam, moje iskustvo je bas lose sa njima... mozda im dam jos jednu sansu

Iscitao sam bar 20 zadnjih stranica, koje su mi donekle suzile izbor na 2 punjaca:
Opus btc 3100 v2.2
Opus btc btc 700

Imam sledeca pitanja

- znam da drugi ne moze lion baterije da puni, ali bih hteo da znam da li sem toga postoji jos neka bitna razlika u mogucnostima, elektronici, pouzdanosti, tacnosti, cuvanju baterija, konstrukciji, itd ? Znaci ... koje su sve razlike sem lion-a izmedju njih ?

- sta znaci ovo v2.2 kod prvog modela ? i da li postoji mozda stariji model koji nosi recimo samo oznaku 3100 ? Koja je prednost modela sa oznakom v2.2 ?

- narucujem 99% vrv iz inostranstva. Da li sem NKON-a gledati i jos neki sajt ? Koliko vidim na nl sajtu, sa full trakingom nece preci cena 50e - za btc 3100

- slobodno predlozite ako postoji nesto sto je bolje, ali da ipak ne prelazi 50e.

Planiram da uzmem 1 stvarno krsvetan punjac. Za sada su mi samo NiMh baterije bitne. Vrv ce za godinu ili dve da budu i lion u opticaju.

Hvala :)

Nije odgovor na post ali ukratko taj Opus btc 3100 v2.2 je jedan od najboljih pogotovo za NiMh hemiju.

TL; DR;

Šta je alternativa XTAR VC8S , a da ima iste karakteristike, a po koliko toliko sličnoj ceni < 50e sa isporukom?

Rešim da naručim jedan punjač (to rule them all), nađem na NKON, XTAR VC8S koji je ispunio sve što sam hteo po extra ceni.
Naručim, pošalju, i onda stigne u HR gde je čamio jedno 10 dana.
Uz sve moje pokušaje da ga preusmerim za Srbiju, na kraju su ga vratili nazad i meni refundirali pare.

Naravno, (Marfi strikes back) sada je out of stock, pa se vraćamo na gornje pitanje.

Šta je alternativa XTAR VC8S , a da ima iste karakteristike, a po, koliko toliko, sličnoj ceni < 50e sa isporukom?
NKON ako može , Kinezi ako mora.

Ne znam po čemu se S verzija razlikuje od testirane ali deluje da nije baš optimalan izbor za NiMH.

Da li ti je neophodno da bude 8-o kanalni ili bi ti i 4-oro kanalni završio posao?

Generalno je duplo jači.

Mala je razlika u ceni da bih išao na manje/slabije.

Pre bih uzeo drugi brend.

1729979088073.png

Nije stvar snage i brzine punjenja već loše terminacije punjenja za NiMH. Ako kupuješ predominantno za njih, bolje izaberi neki drugi (brend).

Da li si pogledao ovaj link https://lygte-info.dk/review/Review Charger Xtar VC8 UK.html

Kada pričamo o lošoj terminaciji to znači da ili ne puni ćeliju do kraja ili je prepunjava. Kada ne puni do kraja, ne koristiš pun potencijal ćelije. Kada je prepunjava, direktno remeti hemiju unutar ćelije i oštećuje je. Ovaj punjač radi upravo to, pojedine ćelije prepunjava a pojedine nedovoljno puni, u istom ciklusu a na različitim kanalima.

Za standardnu upotrebu - bele. Crne su vise za bliceve i slicno, mada su i tu bele ok.

Kupio sam u Lidl ranije Tronic baterije. Imam Panasocin punjac za eneloop beterije i Triax Power (neki univerzalni star punjac).. Ni u jedan ne mogu da se napune. Ne znam da li do baterija ili preko kog punjaca se pune? Da li postoji neki univerzalni punjac za sve te baterije koji mogu da koristim?

Fotkaj baterije, ako si kupio narandzaste - alkalne su i ne moze.

kako to misliš ne mogu da se napune? Ne staju fizički u punjač ili se ne pune, nemaju napon?

Znaci budu 8 sati, onda stavim i 12-13 sati.. kada ih preuzmem i stavim u uredjaj u koji ide 2 baterije ( igracka za decu, daljinski ) ne daje signal. Probam u druge igracke isto.
Fizicki staju bez problema ali kao da se ne pune uopste.
Lose sam slikao ali na bateriji ima oznaka 500mA i vreme punjenja : 7 sati

Prilozi

• IMG_20241207_143911596.jpg
    IMG_20241207_143911596.jpg
    210.4 KB · Pregleda: 25
  • IMG_20241207_142952793.jpg
    IMG_20241207_142952793.jpg
    151.9 KB · Pregleda: 26
  • IMG_20241207_142938685.jpg
    IMG_20241207_142938685.jpg
    243.4 KB · Pregleda: 25
Ako imaš ili znaš nekog ko ima unimer (ono što meri voltažu, otpor itd) proveri napon da li uopšte daju bilo kakav, mada ako je tako kao što kažeš, i ako je ispravan punjač baterije su crkle.... to se dešava lad dugo stoje prazne

E da, cesto stoje prazne.. posto ih ubacim u igracke a deca se slabo igraju pa se posle par meseci sete, ja onda tada napunim. Upravo to me zbunilo posto zakleo bih se da sam ih vec par puta punio u pocetku, da im ovo nije prvi put. Pomislio sam da nije crkao punjac ali puni eneloop

Dakle nisi ih kupio nedavno vec se koriste vec duze vreme i ostajale su cesto prazne u igrackama? To menja sve.

Igracke i to stajanje su ih ispraznile ispod napona koji ta dva punjaca mogu da registruju.

Ima raznih fora kako mogu da se dopune da ih i ti punjaci registruju i nastave punjenje ali najbezbednije je da das nekom ko ima iole krsten punjac da ih dopuni niskom strujom punjenja.

Kupio sam u Lidl ranije Tronic baterije. Imam Panasocin punjac za eneloop beterije i Triax Power (neki univerzalni star punjac).. Ni u jedan ne mogu da se napune. Ne znam da li do baterija ili preko kog punjaca se pune? Da li postoji neki univerzalni punjac za sve te baterije koji mogu da koristim?
ja sa panasonic punjacem punim zelene tronic baterije bez problema... ne vidim zasto se ne bi punile osim ako nisu crkle. proveri ih kao sto ti rekose, unimerom

Прошао сам кроз цијелу тему али нисам успио да нађем нешто више коментара за LiitoKala Lii-600? Како се показао у пракси до сад, као и какав је у поређењу са Opus btc 3100 v2.2? Већ дуго користим неки пуњач за батерије из Лидла, али читајућиу ову тему сам схватио да је доста важно набавити озбиљан пуњач па се двоумим између ова два те би ми сваки савјет, или препорука, добро дошао.

Licno bih uzeo Opus, Opus BT C700 me jos sluzi i sve baterije su mi funkcionalne. C3100 je jos bolji.

To uzmes jednom i ne razmisljas vise.

Vrh Dno