Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

Jesu li to u daljincu bile baš litij ionske ili alkalne? Litij ion baterije imaju nominalni napon od 3.7 V tako da se umjesto njih ne mogu koristiti NIMH baterije zbog razlike u voltaži. Ako je običan daljinac dvije Liion baterije bi ga vjerojatno spržile zbog prevelike voltaže, daljinac bi komotno mogao raditi i samo sa jednom takvom baterijom.

NiMH baterije možeš rabiti u daljincu ali je šteta nove baterije stavljati u daljinac jer daljinac ima nezgodnu naviku da podprazni bateriju i time je oštećuje. Već se u ovoj temi pisalo o tome. Ja u daljinac i zidni sat stavljam samo krš izraubane NiMH baterije koje mi više ne mogu raditi u jačim potrošačima.
 
Ne bi da budem bezobrazan ali kako se ne razumem nešto naročito u "struju" a kupio bi neki dobar, kvalitetan, "pametan" punjač baterija zamolio bi vas ovde da posavetujete šta mi to treba, kakav bi valjalo da se kupi, koji su to modeli, gde ih kupiti (odakle poruciti)...

Punjač ko punjač al znam da nije baš svejedno... naravno kao svaki balkanac želim "što više a da platim što menje", ne treba mi za profesionalnu upotrebu, treba da ima pražnjenje, proveru ipravnosti i naravno punjenje baterija, oporavak baterije, punjenje potpuno ispraznjenje baterije, da podržava AA, AAA i Li-Ion a nije na odmet i neke druge tipove baterijea, da ima neki dobar displej, da jasno i pregledno pokazuje očitavanja, da je intuitivan rad s punjačem, ...
Čemu služi usb konektor (neki, pozeljno usb-c) na punjaču i koliko je on potreban, sada i u budućnosti?
Osim kod nas postojećih i široko upotrebljavanih AA i AAA baterija (NiMh, NiCd)... zanima me za šta se koriste sve te Li-Ion i LiFePo4 ?

Nije problem poručiti punjač iz inostranstva (EU, Nikon, Aliexp. Ebay...) ako njegov kvalitet, svestranost, cena, to zaslužuju ali bi radije uzeo kod nas.
Koliko vidim u domacoj radnji (na sajtu) za baterije i punjače piše da je garancija na punjače samo 12m, da li je to po propisu, može to tako?

Budite dobri, predložite neko kvalitetno a ne preskupo rešenje, posavetujet sta je dobro danas, sta bi nam trebalo za neku blizu budućnost...

Treba li ici dalje od "LiitoKala Lii500" i "OPUS BT-C700" punjača ili ima još nekih sličnih ili nešto boljih za nešto umereno više para?
 
Poslednja izmena:
BT-C700 ima Refresh funkciju, LiitoKala nema.

Isto tako BT-C700 ne moze da puni ove druge baterije, LiitoKala moze.

Ovaj Refresh je diskutabilan kod C700 jer to isto radis sa testiranjem, jedino je cimanje sto bi to islo "peske" jer laicki receno, refresh je 2x test.

Ja sam jako zadovoljan sa BT-C700 jer mi ionako treba za samo za NiMH baterije kao i velikoj vecini ljudi.

Evo ti detaljnog opisa za BT-C700, posle ovoga ako imas jos potpitanja onda ne znam :D

 
Sta je tacno "refresh funkcija" (ne zelim da pretpostavljam i nagadjam) i koji punjac peške radi "refresh" i kako to tačno radi "peške" (korak po korak objasni)?

Ako bi nagadjao, rekao bi da LiitoKala Lii500 "peške" radi refesh tako sto joj se pusti da dva puta uzastopce uradi test baterija?
 
Meni se BT-C700 pokazao jako dobrim. Osobito mi se sviđa funkcija što pred kraj punjenja "sreže" amperažu za pola da se izbjegne pregrijavanje baterija pa su mi poslije punjenja sa njim baterije hladne ko špricer, za razliku od bivšeg Olympusovog punjača koji je doslovno pržio baterije. Ako ti treba punjač samo za NiMH baterije toplo ti preporučujem ovaj Opus.

Ekipo, ima li tko iskustva sa NiZn baterijama? Na internetu nema baš nešto puno informacija o njima, piše da imaju višu nominalnu voltažu od NiMH i NiCD baterije (1.6 V) i da trebaju poseban punjač no nisam našao neka svjedočanstva kako se ponašaju u praksi u različitim uređajima. Zanimljivo mi je da im se kapacitet mjeri u mWh a ne u mAh. Zbog više voltaže vjerojatno bi se dobro ponašale u uređajima koji traže viši napon. Takav je recimo moj stari Olympus digitalac. Kad recimo Eneloopke proglasi praznima one u starom discmanu mogu još satima raditi (indikator baterije pokazuje 2 od 4 crtice) a u radiju na baterije danima. Za taj digitalac mi se zato jako dobrim pokazala punjiva CR-V3 baterija jer ima nominalno višu voltažu nego dvije NiMH baterije.
 
Da li OPUS BT-C700 puni Li-Ion baterije?
Da li su LiMn, LiCoO2 u stvari Li-Ion baterije ili nisu?

Ono sto nalazim kod nas su:
Nitecore new i4 - 3300din
LiitoKala Lii500 -3500din
OPUS BT-C700 -3700din
NITECORE SC4 -4900din

XTAR VC4SL - 3900din (mislim da se napaja sa USB punjaca preko USB-C kabla)

Bilo je ISDT C4 EVO za 8500din, a na Aliju je od 53-60€ (sa manjom postarinom bez praćenja posiljke ili +10€ za postarinu sa praćenjem).
Vredi li ovaj punjač toliko?
On nema svoj externi strujni ispravljac već se samo u struju kablom ukljucuje?
On koliko vidim podrzava izuzetno veliki broj razlicitih baterija...

Da hocu punjač samo za punjenje Ni-Mh i Ni-Cd baterija uzeo bi JAPCELL BC-4001 (za 29€ + postarina i domaći troškovi carine, pdv i otvaranja posiljke) koji cini mi se s ovim baterijama radi sve i kog sam imao kratko vreme u rukama (nabavio za bratovog kolegu) ili bilo koji od prva tri jeftinija punjača.

Da dajem za "SkyRC MC3000" punjač 14.000din neću. (hteo bi ja punjač al neću toliko da ga platim)
Radi punjač sa svim "uobicajenim" baterijama sve ali 14.000 je za mene previše.


Zasto razmisljam o nekom drugom, boljem punjacu, s vecom podrskom za razne baterije je sto mi se psole ne uzima jos jedan punjac ako se kupi neki uredjaj sa Li-Ion ili nekim drugim baterijama.
Zelio bi biti spreman.

Sta vi mislite, sta bi valjalo od ovih punjaca uzeti?
Koji od njih (prva 3-4) daje bolji nadzor i uvid u rad punjaca, punjenje i praznjenje, stanje baterije, kontrolu upravljanja punjacem, koji je ocitiji i intuitivniji za rukovanje?
 
Opus BT-C700 puni samo NiMH i NiCd baterije. Ako trebaš punjač koji puni i litij ion baterije čitao sam da je Opus BT-C300 jako dobar punjač. Na Youtubeu imaš dosta rewieva ovog punjača pa malo baci oko. Također je dobio dobru ocjenu od onog Danca koji je testirao hrpu punjača.
 
Koje baterije i punjac,il lidla,jyska za daljinac,telefon,sat,sijalice,tako kucna namena?
 
Imam ja isdt c4 evo. On koristi usb c kao izvor napajanja. Ja koristim napajanje od laptopa ili telefona zavisno šta mi je pri ruci. Zadovoljan sam, ima dosta opcija. Zadavanje struje punjenja, izbor tipa hemije baterije, automatski režim, praćenje napona i struje, inicijalizaciju mrtvih baterija... Sve je rešeno softverski. Upgrade firmwara takođe je moguće. Uzeo sam ga na Aliju.
 
Koje punjive baterije su bolje, LADDA iz Ikea-ee, ili one iz Jyska? Ja licno imam dosta lose iskustvo sa alkalnim iz Jyska, skoro sve su mi iscurele.
 
Ladda su definitivno najbolje, već se ovdje bilo pisalo da su rebrandirani Eneloop. Nastoj da kupiš one na kojima piše Made in Japan.
 
Sve punjive baterije AA i AAA koje imam (nove LADDA,, stare Panasonic, i High Power, noname...) napunjene u STENKOL punjaču imaju U= 1.44 V.
Nove Ladda baterije imaju U= 1.26 V.

Je li to u redu ili punjač treba menjati?
 
Na svim punjivim baterijama koje sam proveravao situacija je ista:

Tople su (nikako nisu vruće) nakon punjenja u STENKOL punjaču i imaju napon 1,43 - 1,44 V.



To sam prvo primetio na novim Ladda baterijama, a začudilo me kada sam isto primetio i na 7 godina starim Eneloop i HighPower (Gigaset bežični telefoni) baterijama.



Zato me i intersuju iskustva kolega sa foruma.
 
Poslednja izmena:
Za sve hemijske baterije, deklarisani napon je neki srednji napon pri određenom opterećenju. Meriti napon neopterećene baterije, pa još upravo skinute sa punjača, nema smisla.

Tako gledano, obična alkalna je 1.6V, a akumulator u kolima 14V.

NiMh, napon varira od 1.1 do 1.45V, zavisi od tereta i napunjenosti.
 
Jasno je ovo meni, ali pitao sam konkretno za iskustva kolega sa foruma sa STENKOL punjačem i Ladda baterijama.

(Moj stari Voltcraft punjač Eneloop i HighPower baterije nikada nije prešao napon preko 1,39 V.)
 
Na svim punjivim baterijama koje sam proveravao situacija je ista:

Tople su (nikako nisu vruće) nakon punjenja u STENKOL punjaču i imaju napon 1,43 - 1,44 V.



To sam prvo primetio na novim Ladda baterijama, a začudilo me kada sam isto primetio i na 7 godina starim Eneloop i HighPower (Gigaset bežični telefoni) baterijama.



Zato me i intersuju iskustva kolega sa foruma.

Procitaj ovaj clanak, bice ti jasnije zasto su naponi takvi: https://lygte-info.dk/info/batteryChargingNiMH UK.html

STENKOL ima -dV/dT terminaciju. https://www.ikea.com/il/he/manuals/stenkol-battery-charger__AA-2268129-3-2.pdf
 
Poslednja izmena:
Da li je neko skoro poručivao preko Nkona.
Onaj najeftiniji transport od 9.90e,ne pise da ima treking.
Koliko mi se čini,iz Holandije da posaljes bilo sta,najeftinijom metodom,mora da imam kakav takav treking?
 
Ja sam za punjac baterija dobio LF...FR broj koji je mogao da se prati preko Asendie, ne znam kako je sad
 
Evo iskopah mejl, ipak sam imao tracking, ali je bio najjeftinija dostupna opcija i izaslo je 7.90e

1685133306838.png
 
Sada su za MC3000 ,ovakve poštarine.
Da li se uopšte isplati kupovati preko,ili kupiti kod nas?
  • big parcel €9.90
  • Post parcel full tracking €16.53
  • Post parcel economic truck route, estimated 15-21 days, no tracking €21.40
  • DPD (full tracking) Take care import cost can be high up to 180 euro we have seen!! €31.48
 
MC3000 je, koliko vidim, 85€ + 10€ najjeftiniji šiping + 32% carina i pdv = oko 125€
Quick check na KP i cene se kreću od 95 do 120€. Proceni sam šta ti je povoljnije.
 
Nazad
Vrh Dno