Šta je novo?

Brz HDD ili SSD

Instaliras na SSD-u, C:\Games folder, zapakujes RAR/7zipom bez kompresije (obican Store) na HDD, obrises sa SSD-a, vratis kad hoces da igras.
Ovo je malo zeznuto za igre koje se updatuju! Recimo Starcraft 2 mora da se kopira napred/nazad svaki put onda.

Sto se tice predloga, otprilike: Samsung 830, 840, Crucial C300, m4, M500, Intel 3xx/5xx serija (pogledaj brzine, i dobra ideja je da ne bude SandForce mada nije problem kao sa drugim SandForce OEMovima) ili ekvivalentan Kingston.
m4 je po meni najbolji izbor jer je kvalitetan i najjeftiniji :)

Sve igrice koje posedujem su originali ,recimo kada izadje igrica ja skinem na komp i ako mi se svidi a ima multiplay ja kupim tajko da su sve original...

Ovo sam nasao na akciji nepoznata mi je marka sta mislite ? http://emmi.rs/ssd-ssd-sata3-240gb-silicon-power-velox-v60-sp240gbss3.11.html?productId=34431

@defcoon221 imas povoljno za kupiti Samsung 840 od 250GB. Nabavi ako imas para, montiraj, instaliraj OS i ostale programe, na njega nekoliko igara koje najvise igras a koje se sa hdd dugo ucitavaju, ostavi mu 40% barem praznog prostora, nikad ne popunjavaj preko 80-85% i trajace on veoma dugo, pre ces zameniti ssd i uzeti neki naredni, noviji, brzi i jeftiniji od tog samija 840 nego sto ce da crkne radi normalnog svakodnevnog koriscenja.

Sta mislis koliko ce ovaj od 500GB da kosta za 2 Godine ?

A Intel sa SFom? To si preskocio nekako da citiras?

Najbolje je da mi date svi linkove ja sam licno cuo da je Samsung dobar neki hvale i Kingston u radnjama....

Kupiš ovaj za 32K, nov, u radnji imaš prostor za sve :)

@P307, ne mrzim SF, ja sam ga cak i branio u doba Vertex 2 (ne u smislu da je dobar, vec da je NEBITNO sto nakon nekog vremena uspori, jer to samo benchmark primeti).
Ali gledam poneku poruku gde se ljudi zale cak i na Intelov SF SSD, pa onda - zasto da coveku predlazem to? Da li si cuo neke konkretne kritike na C300, m4, Samsung 830/840 ili ne-SF Intel diskove? (sem cene)
A Kingston HyperX (SF bese?) mu ne predlazem samo zbog cene.

m4 bas i ima polovnih kod nas :D

@P307, ne mrzim SF, ja sam ga cak i branio u doba Vertex 2 (ne u smislu da je dobar, vec da je NEBITNO sto nakon nekog vremena uspori, jer to samo benchmark primeti).
Ali gledam poneku poruku gde se ljudi zale cak i na Intelov SF SSD, pa onda - zasto da coveku predlazem to? Da li si cuo neke konkretne kritike na C300, m4, Samsung 830/840 ili ne-SF Intel diskove? (sem cene)
A Kingston HyperX (SF bese?) mu ne predlazem samo zbog cene.

m4 bas i ima polovnih kod nas :D
Ja postavio link na benchu, user PJ morao da radi SE na S830 posle 5 meseci, usporenje, ***. :p

Ne znamo, zatvorio je temu pre nego smo stigli da utvrdimo ista :D (i pre nego su neki od nas je i videli :))
Sumnjivo, sumnjivo! :)

@foceptor, potpuno podrzavam...

Jos uvek je (uglavnom) za obicnog korisnika 120 i 128GB najbolji izbor velicine za nabavku SSD-a ali brzo se primice trenutak kada ce mo smatrati da je u stvari neki 240-256GB zasista pravi izbor za velicinu ssd-a.
Za 9-12 meseci ce mo svi (skoro svi) toga biti svesni.
Zato sam ja prosle godine uzeo Samsung 830 256gb i ne razmisljam :p

@defcoon221 Uzmi malo veci ssd i sve igrice koje igras u multiju pakuj na njega. Ne isplati se sp igrice da instaliras na njega, dobices malo brze ucitavanje, ali nista drasticno ni prekopotrebno da bi opterecivao ssd ako vec nemas novca za neki mnogo veci. Kao sto ti je vecina rekla Samsung 840 250gb bi ti bio pravi izbor!

Zato sam ja prosle godine uzeo Samsung 830 256gb i ne razmisljam :p

@defcoon221 Uzmi malo veci ssd i sve igrice koje igras u multiju pakuj na njega. Ne isplati se sp igrice da instaliras na njega, dobices malo brze ucitavanje, ali nista drasticno ni prekopotrebno da bi opterecivao ssd ako vec nemas novca za neki mnogo veci. Kao sto ti je vecina rekla Samsung 840 250gb bi ti bio pravi izbor!

Vec narucen :)

Nego sada imam drugi problem sa plocom pa da mi pomognete

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?308222-Problemi-sa-maticnom&p=3307337#post3307337

E da uzeo sam SSD ali sada ima neko pitanje uvezi njega ...

Cim sam instalirao win na njega odmah i bez razloga mi je pojeo neverovatnih 24 GB a sada kada sam samo instalirao BF 3 koji ima 23 GB zauzeto mi je 70.5 GB

ZASTO?????

Poslednja izmena:
System Restore?:) Pagefile, hiberfile.

A joj :D
Pagefile/swapfile - ono sto zauzima otprilike koliko imas RAM-a.
Hiberfile - hiberfil.sys koji se koristi da sacuva RAM za hibernaciju.
System Restore - ovo bi ti zauzimalo prostor i na HDD-u, mada verovatno nisi primecivao zbog velicine HDD-a.

Google it.

A joj :D
Pagefile/swapfile - ono sto zauzima otprilike koliko imas RAM-a.
Hiberfile - hiberfil.sys koji se koristi da sacuva RAM za hibernaciju.
System Restore - ovo bi ti zauzimalo prostor i na HDD-u, mada verovatno nisi primecivao zbog velicine HDD-a.

Google it.
Nista od ovog sto si naveo nije mi pomoglo guglao sam i obrisao igricu sa SSD-a ali sada imam samo sistem na njemu koji je zauzeo frapatnih 40 GB a pogledao sam da vidim da li je to mozda prouzrokovao Win bakup ali to sm iskljucio i to ne koristim ...

:(:(

Pa pogledaj koliko koji folder na sistemskom disku zauzima (Windows, Porgram Files, Users itd).

Nista od ovog sto si naveo nije mi pomoglo guglao sam i obrisao igricu sa SSD-a ali sada imam samo sistem na njemu koji je zauzeo frapatnih 40 GB a pogledao sam da vidim da li je to mozda prouzrokovao Win bakup ali to sm iskljucio i to ne koristim ...

:(:(
podesi pagefile da ti bude 1gb.

Kazem lepo System Restore. My Computer desni klik, Properties, System Protection (sa leve strane je). Onda ces videti listu diskova i desno od njih On za diskove na kojima radi System Restore i Off za one na kojima ne radi.

Na SSD-u je sigurno On (po defaultu jeste, znaci jeste ako nisi menjao).
Idi na Configure, videces pod Current Usage koliko je trenutno zauzeto System Restore punktovima. Mozes da ih izbrises sve i da podesis da se uospte ne cuvaju.

Za to ne treba da brines nesto osim ako ti bas nije prostor pri kraju ili vidis da ti znaci da instaliras jos jednu igricu a mozes ako se izbrisu restore points.

sto rekose iznad iskljuci system restore, takodje cpanel - system - advanced system settings - tab addvanced - performance - tab addvanced i imas dole da promenis velicinu pagefile-a, obicno je srazmerna kolicini rama ali ti stavi 1gb. Proveri i da li si iskljucio hibernaciju.

Poslednja izmena:
MOram reci da je ovaj SSD veoma super stvar , ali posler ne3kog vremena primetio sam da malo usporava :( , iako sam radio opimizaciju ali opet je mnogo brzi od HDD-a :)

3 - samo ako je mali ssd i ako bas volis da cesce dizes sitem ili radis bacup sistema...
4 - cemu to?
5 - je vec za sam ssd iskljuceno kad ga w7 detektuje pri instalaciji os, moze ali uopste ne mora
6 - do sada 1101 put receno da se ostavi barem 2GB jer ko ima malo memorije sigurno ce imati porblema kad tad
8, 9 i 10 - sto bi to dirali...

1, 2, 7, 11 treba uraditi

1 (ahci) moze na XP
2( trim) mislim da jos uvek nema za XP
7 (iskljuciti hibernaciju) moze na XP, (smesno sto autor misli da svi imaju 2Gb RAM-a kao on)
11 verovatno ima i na XP, samo negde drugde, ali mislim da nije toliko ni bitno

Nazad
Vrh Dno