Hm, ali onda se dolazi do zakljucka da su GRAW:2, R6:LV i SC

A (znam da je drugi engine) pisani nogama (sa nesecenim noktima).
Hmmm...pa znas kako, ja sam do tog zakljucka odavno dosao :d
PS. Od igara koje si naveo jedino je R6:LV na UE3, a i on je blago receno samo portovan sa konzole. GRAW necu da komentarisem da ne navucem gnev GoRaNStEiN-a na sebe :d GRAW1 mi djene-djene radi 30-40 fps u proseku...S'obzirom kako izgleda ocekivao bih ~60fps prosek ali...noge, ne seceni nokti...grin
Ono o cemu pricam je da licno znak neoptimizovanosti uzimam kad npr. prvi deo igre radi na max max max u pristojnoj rezoluciji, a da bi iz nastavka izvukao bilo kakav prihvatljiv fps u bilo kojoj rezuluciji, trebam da ga tweakujem da izgleda 10x gore od prethodnika. Zar je toliko nemoguce da novi engine zadrzi elemente starog za ljude sa starim kompovima.
problem je nesto drugo. Problem je opsiran ali je u sustini - implementacija novih tehnologija i tehnika na brzinu. Uzmi za primer stalker (sad ce da me pljuju, ali neka, briga me bas). Igra je razvijana prvo na jednom engin-u, pa onda na drugom (to vec mozes da gledas kao da je drugi deo igre u pitanju, tj. nastavak) zato sto je tehnologija odmakla. Imas primer recimo stalker prva verzija, nema realnih senki, nema paralax mapinga itd. Medjutim dok oni prave igru, izadje 5 igara sa tim tehnikama koje developerima bacaju senku na njihovu grafiku. Igra kasni. Sta da rade ? Menjaj sto bezbolnije na frku engine, ubaci to sto fali i daj da izbacimo i zavrsimo jer cemo morati opet da menjamo engine. Rezultat ? Neoptimizacija naravno. Kako god da gledas na to, da li je pad FPS-a na nekim "cudnim" mestima, da li je ogroman pad FPS-a na mestima gde ima paralax mapinga ili nesto trece, sve je rezultat zurbe... Bioshock se razvijao skoro pa odvojeno za PC i za konzolu, dva tima rade dve stvari (dva tima u istoj firmi) i nema neoptimizacije vec je sve po "Pravilu Sluzbe" (PS-u). Da dodam jos jedan primer:
Imas igru, recimo XXXY koja koristi teksture i specular map, izgleda solidno, super igra. Izadje nastavak, modifikuju engine da moze da radi novi vid mapinga, recimo paralax i noram mape. Na prethodne teksture i specular navace jos i ove dve nove tehnike i to ti pojede fillrate karte, optereti procesor itd. Jos ako je to na silu ubaceno u engine, preko ko zna kakvih metoda, pa je sam kod duzi i zahteva mnogo vise CPU-a da bi odradio isto to naspram engine-a koji to nativno radi - eto ti losijeg framerate-a. Cist primer je recimo bas stalker i GRAW2. GRAW2 za onu djubrad od tekstura zahteva kartu sa 512mb rama. Mozes ti u .ini fajlu da forsiras teksture na high sa 256mb kartom ali to ocajno radi, a teksture udri me do zore...Poredjenja radi imas Dark M of MM koji ma 10x lepse teksture, efekte i sve ostalo i radi odlicno na istom sistemu na kome GRAW 2 oce da kolabrira sa FPS-om. GRAW koristi preradjeni engine i nabudzen da koristi vece teksture (posto je mutant za PC i konzole) i neke nove efekte...
Slag na celu ovu tortu ce biti recimo Unreal T. 3 koji ce raditi na PC-u bolje nego Gears of War i izgledati bolje (gledajuci sa tehnickog, a ne dizajnerskog aspekta)...Zasto ? Pa zato sto ga razvijaju isto kao i bioshock, posebno za PC , posebno za konzole i EPIC koji ga razvija je smislio ceo hebeni engine i pokazace svima na kraju sta taj engine zapravo moze...