Šta je novo?

Bruka cene za nove C2D procesore

DAS

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-13700F / Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
ASRock Z790 PG Riptide
RAM
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6400MHz CL32
GPU
Palit GeForce RTX 4080 GameRock OC
Storage
Lexar NM790 2TB
PSU
Seasonic Prime Snowsilent 750W Titanium
Kućište
Thermaltake Level 20 GT
Monitor
Dell Alienware AW3423DW
Miš & tastatura
Corsair K63 Wireless / Dark Core RGB Pro SE
Bilo već na benčmarku. Inače mi živimo u Srbiji tako da cemo ove cene samo da gledamo na stranim sajtovima :wall:

Bilo već na benčmarku. Inače mi živimo u Srbiji tako da cemo ove cene samo da gledamo na stranim sajtovima :wall:
Izgleda je tako :mad:
Uh najvise me privukao E6850 za samo 266$. Pa to je maltene dzabe:d dok drugi malo slabiji ne prelaze ni 190$....... San snova :bottle:
OOOooo SrbijOOOooo :wall:

Poslednja izmena:
Kada se samo setim cena Intelovih procesora do pre 5-6 god za mid-range kupce .Nije bila ispod 500$.

Kada se samo setim cena Intelovih procesora do pre 5-6 god za mid-range kupce .Nije bila ispod 500$.

Kad se samo setim nvidia grafickih kartica pre istog vremena, nije bilo preko 250 maraka za high end kupca. Sve u svemu, cene procesora padaju, a grafičke rastu ko lude. Svaka nova saerija diže cenu za po malo!

Kad se samo setim nvidia grafickih kartica pre istog vremena, nije bilo preko 250 maraka za high end kupca. Sve u svemu, cene procesora padaju, a grafičke rastu ko lude. Svaka nova saerija diže cenu za po malo!

Morate imati u vidu da su GPU-ovi posali uzasno komplikovani, a po broju tranzistora prevazisli su sistemske procesore. Ako na to dodate i cinjenicu da se GPU-ovi i dalje izradjuju u inferiornijem proizvodnim procesu u odnosu na onaj koji koriste Intel/AMD, onda se lako mogu naslutitit troskovi koji proizilaze iz toga. Dodajte jos i to da je stampa na kojoj se izradjuju graficke kartice 2-3x kompleksnija od one na kojoj se prave maticne ploce. I na kraju: nove graficke karte imaju VRAM-a, skoro koliko imaju mid-range PC racunari, plus je u pitanju extra skupa memorije. Kada se sve zabere i oduzme, cena uopste nije neuobicajeno visoka. Nazalost, naravno.

Ranije su GPU-ovi bili dosta prostiji od procesora i imali daleko manje tranzistora.

Poslednja izmena:
...ili jos jednostavnije receno: svaki frejm ima svoju cenu :)

Ili još jednostavnije rečeno - ne izmišljajte :)...Kada sam kupovao GF2 GTS koštao me je 480 maraka, i to Innovision, a ne Creative, Elsa i sl. koji su koštali 600 i više. Isto tako kada se pojavljivao Voodoo 1/2 koštao je đavo i po. TNT2 Ultra kada je bio aktuelan koštao je 350-400 maraka, GeForce 256 600 maraka.

Pa to su marke a sada su evri. I nemoj samo da mi kazes da su sad evri ono sto su bile marke,jer to nije istina,bar ne u potpunosti.

Pa to su marke a sada su evri. I nemoj samo da mi kazes da su sad evri ono sto su bile marke,jer to nije istina,bar ne u potpunosti.

To da su evri ono sto su nekad bile marke pricaju prodavci :) Naravno da nisu, cene su samo prekalkulisane, a sto vremenom valuta gubi na svojoj vrednosti druga je stvar.

To da su evri ono sto su nekad bile marke pricaju prodavci :) Naravno da nisu, cene su samo prekalkulisane, a sto vremenom valuta gubi na svojoj vrednosti druga je stvar.
taj gubitak sigurno nije vise od 20-30%. tako ispada da ondasnjih 500 maraka postaje (600*1.3)/2=390eura za najjaceg predstavnika kalase. Cene ipak rastu jer najjaci kostaju 550+ eura.

Ili još jednostavnije rečeno - ne izmišljajte :)...Kada sam kupovao GF2 GTS koštao me je 480 maraka, i to Innovision, a ne Creative, Elsa i sl. koji su koštali 600 i više. Isto tako kada se pojavljivao Voodoo 1/2 koštao je đavo i po. TNT2 Ultra kada je bio aktuelan koštao je 350-400 maraka, GeForce 256 600 maraka.

Fliepenko voodoo3 kad je izasao bio 220 maraka, a pored tnt2 bio je najjaci u to vreme (znam da je tako jel sam ga kupio među prvima)! Takodje neznam gde si kupio gts za 480 maraka, aj sam za isti dao 250 ubrzo po izlasku (doduse nije bio neka marka ali je bio gts). No da neidemo više u oftopic, hteo sam samo da naglasim da mi je drago da bar nekim komponentama pada cena. :wave:

Uporedi hladjenje na orginalnoj Riva TNT2 Ultri i na R600. ;)

taj gubitak sigurno nije vise od 20-30%. tako ispada da ondasnjih 500 maraka postaje (600*1.3)/2=390eura za najjaceg predstavnika kalase. Cene ipak rastu jer najjaci kostaju 550+ eura.

ali danas ti najjaci mogu aktuelne igre "voziti" na 2x vecoj rezoluciji nego sto su to radili tadasnji akceleratori (aa,af da i ne pominjem) tako da mu dodje na manje-vise isto cak sta vise pre su g.kartice bile skuplje u odnosu sta su davale za kes

ali danas ti najjaci mogu aktuelne igre "voziti" na 2x vecoj rezoluciji nego sto su to radili tadasnji akceleratori (aa,af da i ne pominjem) tako da mu dodje na manje-vise isto cak sta vise pre su g.kartice bile skuplje u odnosu sta su davale za kes

E, to je logika :)

Pa naravno da ocekujemo da high-end kartica danas, donosi vise nego high-end kartica nekada. Po tvojoj logici, kroz 10 godina, ce graficku karticu moci da kupi samo Bill Gates, jer ce ta kartica davati x puta vishe nego ove danas, pa ce samim tim i kostati isto toliko puta vishe.

Meni tu nesto ne stima. Ne znam... :)

@Proday:

nesto si ti pobrkao. Creative GeForce Annihilator 3D je kostao oko 500+ DM kad je izasao...Znam, drugar ga je kupio u "Evropi". TNT (Viper) kad je izsao kosta je oko 420DM, a tada je bio vec voodoo2 koji je bio addon za ~280DM, a sio ga je uzduz i popreko. TNT2 niko ni ne pamti kolko je kosta dok nije izasla "64" verzija koja je bila nesto sporija od 128 verzije, a i dalje u igrackoj primeni gde ima glide-a znatno sporija od voodoo3-jke...koja je kostala oko 380dm (v3 3000) i oko 300dm v3 2000 kad se pojavila ovde. Secam se da sam prodao voodoo2, ATI mach 64 i dodao jos neke pare da skupim tih 380DM ;)

Da zavrsim pricu, kod 3dfx-a nije bilo zezanja, voodoo2 je bio duplo brzi od voodoo1 i dozvoljavao 800x600 i SLI mod. Voodoo 3 3500 je ravno duplo brzi od voodoo 2 u SLI rezimu. Voodoo3 i TNT2 64 sus e u D3D-u klali u performansama stim sto je viper v770 bio 500DM, a voodoo 3 ispod 400dm, dok u glide-u TNT2 nije imao sta da trazi. Izlaskom Hardware TL tehnologije i patentiranjem iste od strnae nVide, 3DFx je progutao knedlu. Surova snaga voodoo5 i 6 ga je prestizala, ali to je surova snaga i mnogo je bila skupa za ozbiljnu komercijalizaciju. Kada se prevede u danasnji zargon, voodoo 6 je bio popularan kao danasnje SLi varijante high-end grafickih karti, na nasu zalost, 3DFx nista drugo recolucionarno nije imao da ponudi posto je nVidia 3DFx-ov izum zvani "anti-aliasing" nazvala (citiram) "nepotrebnim jer povecavanjem rezolucije nema potrebe za tako necim" . Svi znamo sta danas znaci AA....i koliko je nepotreban :( smrc, smrc..jooj 3dfx, vrati seeee :)

Poslednja izmena:
"dok u glide-u TNT2 nije imao sta da trazi."
Ovaj deo nisam ukapirao,pa glide je i bio samo za voodoo.

A to sto je nVidia govorila da AA ne znaci nista a onda je izbacila Geforce 2 GTS gde joj je AA bio glavni feature je isto kao sto je do nedavno pricala kako je unified shader pristup los.*****ju eto sta je.

Nego da kazem bar nesto na temu-ja u one cene neverujem!

Poslednja izmena:
Taj crnogorski trend prebacivanja DM u eure u odnosu 1:1 se lepo zapatio i kod nas.
Medjutim cene grafickih su prvenstveno vezane za US$ i i logika DM->eur u odnosu 1:1 jednostavno ne stoji. U svoje vreme V3 2000 se uz malo overclockinga opasno priblizavao najjacim u to doba a platio sam je oko 220DM, novu.

Danas karta od 100e-150e uz overclocking moze da se nosi sa high end kartama (ali onim od pre tri godine)

Poslednja izmena:
koliko se ja secam intel je najavio smanjenje cena od 23.marta, e4300 bi trebao da bude 80$, naravno to se odnosi na 1000+

a koliko se ja sećam najavljeno obaranje cena će biti 22. aprila

Taj crnogorski trend prebacivanja DM u eure u odnosu 1:1 se lepo zapatio i kod nas.
Medjutim cene grafickih su prvenstveno vezane za US$ i i logika DM->eur u odnosu 1:1 jednostavno ne stoji. U svoje vreme V3 2000 se uz malo overclockinga opasno priblizavao najjacim u to doba a platio sam je oko 220DM, novu.

Danas karta od 100e-150e uz overclocking moze da se nosi sa high end kartama (ali onim od pre tri godine)

1) I ja sam platio Voodoo 3 200 maraka, novu, ali nikako svežu. Zaboravljate kakvo je to bilo vreme, mnogim stvarima je trebalo par meseci da se uopšte pojave kod nas. Vi ste te stvari možda kupovali čim su stigle kod "lokalnog prodavca", ali one nikako nisu bile sveže, već su mesecima bile prisutne na tržištima ali su naši uvoznici uvozili u iole većim količinama tek kada cena dovoljno padne da se može računati sa time da će se kontigent rasprodati. Ista priča za GF2 GTS :) Mesecima sam se ubijao da nađem nešto ispod 500 DM, uzeo Innovision za 480 DM, a sada Proday kaže da ga je bilo za 250 DM dok je bio svež i nov :d Nije :)

2) Naravno da današnje karte srednje klase ne mogu u toj meri da se nose sa high endom kao do pre par godina kada su se načini upotrebe (čitaj - rezolucije, AA i AF) totalno izmenili u odnosu na pre par godina. Pre par godina svi smo se igrali u 800x600 sa Voodoo kartama, 1024x768 je bila premija, sve je bilo super, baš nas je bilo briga za više. Danas svi hoće AA+AF i to u rezolucijama poput 1680x1050 ili 1920x1080, koje su ne 2 puta veće kao što neki kažu, već 5-10 puta veće od 800x600 ili 1024x768. A srednje karte trebaju da rade "makar" sa tftovima 1280x1024 rezolucije. Zato i deluju kao da im je "vek" sve kraći.

U pravu si filipe, prevideo sam tu činjenicu da su se u srbiji prodavale dosta kasnije nego što su se pojavile na svetskoj sceni. :S:

Cek, ako primenimo racunicu naseg ovdasnjeg prodavca (koja se vise puta pokazala tacnom), cena napolju u $ x 10-15% = cena kod nas u eurima, ispada da dobijamo 3ghz conroe za sub 300 eur ?!? Ili 2.33ghz za ~180eur ?!? Ovo bi stvarno bilo lepo za doziveti.

1) I ja sam platio Voodoo 3 200 maraka, novu, ali nikako svežu. Zaboravljate kakvo je to bilo vreme, mnogim stvarima je trebalo par meseci da se uopšte pojave kod nas. Vi ste te stvari možda kupovali čim su stigle kod "lokalnog prodavca", ali one nikako nisu bile sveže, već su mesecima bile prisutne na tržištima ali su naši uvoznici uvozili u iole većim količinama tek kada cena dovoljno padne da se može računati sa time da će se kontigent rasprodati. Ista priča za GF2 GTS :) Mesecima sam se ubijao da nađem nešto ispod 500 DM, uzeo Innovision za 480 DM, a sada Proday kaže da ga je bilo za 250 DM dok je bio svež i nov :d Nije :)

2) Naravno da današnje karte srednje klase ne mogu u toj meri da se nose sa high endom kao do pre par godina kada su se načini upotrebe (čitaj - rezolucije, AA i AF) totalno izmenili u odnosu na pre par godina. Pre par godina svi smo se igrali u 800x600 sa Voodoo kartama, 1024x768 je bila premija, sve je bilo super, baš nas je bilo briga za više. Danas svi hoće AA+AF i to u rezolucijama poput 1680x1050 ili 1920x1080, koje su ne 2 puta veće kao što neki kažu, već 5-10 puta veće od 800x600 ili 1024x768. A srednje karte trebaju da rade "makar" sa tftovima 1280x1024 rezolucije. Zato i deluju kao da im je "vek" sve kraći.

GF2 GTS se pojavio mnogo posle Voodoo3 i sa njim su cene grafickih pocele da rastu. GF2 GTS je 'nomad bio ispred konkurencije isto koliko i 8800GTX sada. 8800GTX je na trzistu vec pola godine a cena mu je i dalje debelo preko 500e sto je znatno vise od nekadasnjih 500DM.

Ovo zvuci jos drasticnije ako se uzme u obzir da si tada za dobar comp trebao da izdvojis 1500 - 2000DM a danas je cena odlicnog compa bez graficke 600-700e.

Sve u svemu, cene procesora padaju, a grafičke rastu ko lude. Svaka nova serija diže cenu za po malo!
sto je i logicno, obzirom da igracki hardver gura napred celu industriju, a graficke karte mnogo vise doprinose komfornijem igranju nego sto to cine procesori. u prevodu igraci ce uvek vise uloziti u graficku nego u procesor. E6850 za 300e je odlicna kupovina, u to nema sumnje, ali opet zasto neko ne bi uzeo upola cene E4400 i klokovao ga bez ikakve sumnje na nivo E6850, a lako i preko 3Ghz.
inace, ove povoljne cene Intelovih procesora ne mogu a da me ne nateraju na misao kakva li ce tek biti Barselona, i da li to Intel vec mozda zna pa je resio da joj se suprotstavi niskim cenama :trust:

Nazad
Vrh Dno