Šta je novo?

Braid

vuk204

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
620
Indi igrica, do nedavno eksluziva Xbox Live servisa je izašla i za PC.
Po žanru arkadna platforma sa logičkim elementima.
Besprekorna grafika, ambijent, muzika, nekoliko vrlo originalnih rešenja vezanih za mehaniku igre, koja se zasniva na manipulaciji protoka vremena.
http://braid-game.com/

braid-20080220010603377_640w.jpg

Dostupna preko Steam servisa i na jos nekoliko lokacija.

Poslednja izmena:
Ok, prećiću preko činjenice da se niko nije udostojio da prokomentariše, ali igra je FENOMENALNA!!!
Jedinstvene ideje vezane za sam gameplay, koje nisu do sada nigde viđene, zagonetke koje se ne mogu opisati, nego samo odigrati i to uz podosta muke. Masa izuzetno duhovitih referenci na Super Maria. Pun pogodak i preporuka za svakoga ko je napisao makar i jedan post u Retro sobi.
Posle Portala, po meni, najbolja igra u poslednjih par godina.

Poslednja izmena:
Jedna od retkih 2D igara koja kod mene nije htela da radi u Wine-u. Šteta.

Jel su promenili igru u odnosu na XBOX Live verziju. Znam da je bilo jedno retardirano dizajnersko reshenje, da kada imate kljuch i 2 vrata, pa ako ubacite kljuch u pogreshna vrata onda on bi se polomio i morali bi ste pochetka da igrate zagonetku.

Ne ,) taj ***** postoji i dalje, ali nije toliko primetan. Za sada sam naisao samo na jedan takav nivo, negde oko polovine igre sam.

Najbolja stvar koja je izasla u skorije vreme na pc-u.Naravno pored onog comunity patch-a za RE4.:)

Sad sam je instalirao, sklopio prvi puzzle.

Fenomenalno ,)

World of Goo je zadnja igra da me je ovako odusevila.

Kako napredovati dalje, nije valjda da moraju svi delovi da se sakupe ?!?
Neke delove cini mi se nemoguce je sakupiti :p.
42/60, toliko sam ja sakupio, znaci malo vise nego 2/3.

Sad sam se iscimao i sakupio sve delove za prvu slagalicu (2. svet), ali nema sanse da skapiram kako sakupiti preostalih 16.
44/60

Poslednja izmena:
Malo mi vijuge pocele raditi :D, pa sam sakupio jos 4-5 komada.
I definitivno sam u pravu, treba sloziti sve slagalice, kako bi se sklopile stepenice gore, i otislo na poktrovlje (World 7).
47/60

A eno dole jedan problem, kako resiti ?
To je nivo (5. svet mislim) gde prilikom vracanja unazad vremena, senka radi ono sto smo vracali, al sam ga objasnio u pm :D.
Znaci kada skocim dole po kljuc i vratim vreme, senka ne moze da se vrati nazad, jer senka moze ici samo kuda je logicno, znaci ne moze da skoci odozdo gore na liticu.

A evo vam i problem 2 : (treca slika)
Pretpostavljam da treba skociti na glavu ono cudovista i odbiti se do platforme, ali ne mogu da dojvatim, a cini mi se da senka ovde nema nikakvu ulogu ?!?

Hm, mozda na youtube postoje resenja...

Prilozi

• b13.JPG
    b13.JPG
    141.2 KB · Pregleda: 57
  • 1.JPG
    1.JPG
    172.4 KB · Pregleda: 81
  • problem 2.JPG
    problem 2.JPG
    172.6 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Dva najgora problema u celoj igri. Svet sa senkom je najtezi od svih zbog izuzetno "ne logicne" mehanike zagonetki.
Konkretan problem je u ovom slucaju sto moras da pogines da bi resio obe zagonetke. Prva zagonetka/druga slika: obrati paznju na kljuc, svetluca ljubicasto, sto znaci da na njega utice senka, odnosno da moze da ga pokupi. Sa gornje desne polovine platforme, skok dole, pokupi kljuc, vrati se do ivice provalije sa zupcima i skoci u nju, trudeci se da se priblizis sto je vise moguce u skoku suprotnoj ivici. Posto pogines, "premotaj" unazad do trenutka kad stojis na platformi sa koje si krenuo. Pusti da vreme tece, spusti se niz merdevine i pridji desnoj ivici provalije sa zupcima, u medjuvremenu, senka ce odraditi prethode radnje i ukoliko stojis dovoljno blizu, bukvalno ti dodati kjuc.Drugi problem/treca slika, je relativno laksi. Potrebno je da skocis sa glave kreature, ali prvo moras da je odbacis u vazduh, kako bi bila dovoljno visoko. Kreture se odbijaju od tebe kada ti skoce na glavu, isto kao i ti od njih. Neophodno je da se postavis ispod platforme, tako da ti ona skoci na glavu, premotaj unazad, i stani na platformu iznad, senka ce stati dole, kretura ce se odbiti u vis, od nje, ti trebas samo da natempiras da naskocis njoj na glavu dok je u letu, i mocices da dohvatis puzzle.

Hvala vuche :).
No, vec sam konsultovao youtube.
U svakom slucaju pokupio sam sam 47 delova slagalice, ostalih 13 sam koristio youtube spoilere, i odmah cu reci :D, da sam od tih 13, samo jednu provalio, ovih ostalij 12 ne bih nikad.
***, inteligencija je svima ogranicena :D, ne smatram sebe glupim, dalekooo od toga.

Fora je sto ja uopste nisam provalio da ono zeleno na cemu stojis, kada koristis vracanje vremena unazad ne utice na tebe, tj. Braid ostaje na tom mestu, a sve ostalo se vraca unazad. Verovatno bi ucinak bio dosta bolji :) :wave:.

Poslednja izmena:
Krenuo sam igru pre jedno nedelju dana. Veoma zanimljiva igra.

Krivo mi je sto sam pogledao na youtube 1 zagonetku. Mogao sam da je resim samo da sam malo mucnuo glavom :/

Genijalna igra

Da li slučajno na jutjubu postoji snimak nekog kako čisti 100% delova slagalice? :)

Za sve koji su presli ovu genijalnu igru, evo i objasnjenja "storyline-a": http://www.rllmukforum.com/index.php?showtopic=190136 

Recimo da sam je pretrcao za jedno vece i prepodne i nisam obracao paznju na one silne knjige, iako sam ih citao nisam se trudio da ih povezem. Ovako genijalne poruke i smisao citave price mi nije bio ni na kraj pameti, vanserijska i genijalna igra u svakom pogledu!

Nije losa. Ranije sam igrao takve igre, u ovoj je ocigledan kvadrat u kome se nalazi malisa.
Nisam mogao da se naviknem posle svih 3d igara.
Nekako mi se vise svideo Mario forever.

Ti izgleda ne vidis sadrzaj od forme u kojoj ti je serviran.

Igra je veoma zabavna.

Nikako mi nije jasno kako da pokupim neke delove slagalice koje mi se nalaze van domasaja skoka a nema nista okolo. Malo je bezveze sto u opcijama tj. helpu nema objasnjenja za kontrolu vremena, jel moguce da moze jos nesto da se radi a da nema nigde naznacno? Ja koristim spejs za skok, kursore za kretanje i shift + gore/dole za vracanje/ubrzavanje vremena...

Poslednja izmena:
Verovao ili ne, ali to je sve od kontrola koje su ti na raspolaganju. Igra daje na prvom nivou dva-tri nagovestaja [bilborda] za neke od vaznijih mehanika, ali sve ostalo, do kraja, je na samom igracu da provali. Svaki svet ima neku svoju, jedinstvenu, dodatnu "foru" za maipulaciju vremena, a kako pokupiti sve delove slagalica, e to je vec nesto drugo. ;)

Nisam se skoro odusevio nekom igrom kao sto je ova , posle milion FPS/RPG/FRP/RTS i ostalih igara sa troslovnim skracenicama poceo sam da igram samo Live for Speed i Braid i skontao da sam zatupeo od silnih AAA naslova. Braid ti skroz razmrda vijuge a tek storyline , svaka cast ljudima koji su pisali pricu. Probajte da nadjete osam zvezdica koje otvaraju crvene knjige pri kraju igre koje prikazuju pricu iz skroz drugog ugla . Resio sam sve delove slagalice bez pomoci ali lokacije zvezdica sam morao da trazim na youtube-u jer mi nije ni palo na pamet da postoje.

zasto ne mogu da pokrenem igru, prvo mi je pokazao dll gresku a kad sam skinuo
sa neta i kopirao u windows/sistem po pokretanj mi pokaze opet gresku ali ovog puta sadrukcijim izgledom gde pise ono send dont send, pa jel bi neko imao savet kako da je startujem, hvala

Igra je stvarno genijalna :) u cetvrtom svetu sam i ubija me onaj reverse hunt, morao sam da napravim predah, muti mi se u glavi od onih vremenskih manipulacija:smoke:

sa neta i kopirao u windows/sistem po pokretanj mi pokaze opet gresku ali ovog puta sadrukcijim izgledom gde pise ono send dont send, pa jel bi neko imao savet kako da je startujem, hvala
help

Meni isto na rac sa Athlon XP na C2D lapu mi radi ok!

Ima li nekoga da se zanosio skupljanjem svih 8 zvezdica?:p

Zvezde je gotovo nemoguce pokupiti ako nisi programer licno. Ja sam ih, po zavrsetku igre, malo trazio, a onda digao ruke i odgledao na youtube-u gde su i kako se skupljaju i shvatio da ih nikada verovatno ne bih nasao bez dodatne pomoci.

Nazad
Vrh Dno