Šta je novo?

Borland ili MS??

petri

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2000
Poena
619
Pitanje je sledece:
Da li je bolji Borland C++ Builder ili MS Visual C++ i zasto. Molim da pisete samo argumentovane odgovore.
Isto pitanje i za Java Builder i Visual J++

Ja licno koristim Borland u oba slucaja jer nisam programer sa nekim velikim stazom a Borland mi deluje nekako jednostavnije. Sa druge strane, na casovima programiranja bas to i koristimo (razlog konkretno ne znam) pa mi je lakse kad treba poso da zavrsim kuci.

I usput imam jedan predlog... jel bi mogo neko da zakaci poll (ne znam kako se to radi a mrzi me sad da cackam) sa listom alata za programiranje cisto da vidimo sta se i koliko koristi.

'Poll' o kome govoris je vec tu, Silverglider ga je zakucao na samom pocetku postojanja programerskog dela benchmarka...znaci ne budi lenj, pogledaj prve 2 poruke u konferenciji.
Borland ili MS? I jedan i drugi odlicno odradjuju posao, u DOS-u je borlandov Turbo C i kasnije BC++ 3.1 bio nedostizan, ali prvenstveno nespretnim rukovodjenjem firme borland je dozvolio majkrosoftu da ga istisne sa polja kompajlera.

Moj savet : ako ti builder lezi, ne menjaj ga.

Jedini zdravorazumni razlog za prelazak na VC++ bi mogao biti postojanje MSDN-a.a

Oba su dobra,uzmi onaj za koga nadjes bolju knjigu za ucenje(jako bitno,jer ako je knjiga prekomplikovana,izgubices zelju za radom).

salac je napisao(la):
'Poll' o kome govoris je vec tu, Silverglider ga je zakucao na samom pocetku postojanja programerskog dela benchmarka...znaci ne budi lenj, pogledaj prve 2 poruke u konferenciji.
Borland ili MS? I jedan i drugi odlicno odradjuju posao, u DOS-u je borlandov Turbo C i kasnije BC++ 3.1 bio nedostizan, ali prvenstveno nespretnim rukovodjenjem firme borland je dozvolio majkrosoftu da ga istisne sa polja kompajlera.

Moj savet : ako ti builder lezi, ne menjaj ga.

Jedini zdravorazumni razlog za prelazak na VC++ bi mogao biti postojanje MSDN-a.a

Hmmm bas cudno... nocas sam procesljao ceo forum programiranje i nisam video nigde poll.... nije valjda da sam toliko bio umoran.. al ajde da je sinoc nego vise puta :(

A da li postoji neko "mesto" na netu gde mogu da nadjem gomilu raznih primera za Builder i dokumentaciju, nesto kao MSDN ili bar slicno?

petri je napisao(la):
Isto pitanje i za Java Builder i Visual J++

Visual J++ nije Java!!! To je osnovna mana, ali i razlog zašto te dve stvari nije moguće porediti.

Ako gledas same pakete Borland CppBuildera i Visual C++a, oba su vrlo dobra; dakle, u tehnickom smislu su oba kvalitetna i uradice posao. Medjutim, ima nekih stvari koje ti mogu pomoci da se eventualno opredelis za jedan od ta dva; ukoliko rad kombinujes sa delphi/kylix alatima i generelno bi zeleo da radis multiplatformske stvari drzi se borlanda. Ukoliko zelis da radis samo za windows i u kombinaciji sa, recimo VBA, logicno je da se drzis MS Visual Studia. Postoje neke sitnice, kao sto Builder moze da 'sazvace' i pascal, pa to moze da se iskoristi, recimo, kod iskoristavanja komponenti koje su pisane za Delphi/Kylix. Sa druge strane, imam utisak da se Visual C++ bolje snalazi kada se radi veliki projekat i kada na njemu radi veci broj ljudi. Dobro, ima i Borland TeamSource, a moze da se koriste i dodatni alati kao sto su CVS i slicno, ali ... to je moj subjektivni utisak (u slucaju da se radi striktno o windows platformi, naravno).
Dalje, MS se trudi da odrzi imidz firme koja udara nove standarde. To je, generalno, ok. Medjutim, oni istovremeno forsiraju koriscenje uglavnom onoga sto su oni smislili, trudeci se da ignorisu tudje standarde. Tacnije, forsiraju svoja resenja po svaku cenu. Glup primer sam vec par puta naveo - COM/DCOM je wintel standard, CORBA je (grubo receno) multiplatformski pandan-standarad. Sa Borlandovim alatima mozes da radis oboje bez problema. Dakle, sve su to sitnice (neke manje, neke vise), oba su dobra, a na tebi je da se opredelis s obzirom na oblast kojom bi se bavio.

Mala ispravka samo za detalj koji je Salac pomenuo; borlandovi kompajleri nisu istisnuti, nego su sa nekadasnje pozicije "najbolji izbor" presli na status "jedan od ...". Ono sto ne stoji je primedba da se to desilo "nespretnim rukovodjenjem firme". Naprotiv, glavni uzrok tome je bio tipicno monopolisticki "lakat"-potez Microsofta prilikom prelaska sa dos+win311 podloge na win95. Naime, MS je uz razvoj OSa paralelno pripremio i Office 95 i ostale alatke, pa je sve zajedno plasirao. Naravno, specifikacije novog OSa je dao na vreme kompanijama koje mu nisu direktni konkurenti (Adobe, Corel, ...) a koje dobro dodju da se novi OS 'popularizuje', dok je firmama konkurentima u pojedinim poljima (borland, novell, tadasnji lotus, ...) izvrsio isporuku ogranicenih specifikacija i to sa zadrskom. Pa dok su oni svoj proizvodni asortiman prilagodili novom Win95, MS je, u opstoj maniji "Chicagom" uzeo veliki trzisni kolac koji pre toga nije imao. Do tada su mu ocajni MS C/C++ 7.0 i VB u zacetku bili jedine prave uzdanice (i ponesto MS Quick C). (Napomena, jos u prethodnoj verziji MS C+- 6.0 si morao da izlazis iz editora, pa rucni linijski kompajliras sve - valjda je ovo dovoljan pokazatelj tadasnje zrelosti prog alata). Istovremeno je zbog takvih poteza i jedan Novell iz ogromne kompanije dobrano spao na firmu koja se moze zaobici. Nije uvek zastupljenost rezultat kvaliteta, kao sto smo i u hardveru utvrdili.

Samo mala opaska, htedoh reci da je borland 'potisnut' a ne 'istisnut'. Video sam sta sam ukucao, ali mrzelo me je sinoc da editujem poruku :) Ima tu klasicne MS monopolstine, ali jos vise borlandove nesposobnosti.

poz.

petri je napisao(la):
A da li postoji neko "mesto" na netu gde mogu da nadjem gomilu raznih primera za Builder i dokumentaciju, nesto kao MSDN ili bar slicno?

Odes prvo na:

http://community.borland.com/

i tu se uclanis (free), pa mozes da ides na

http://codecentral.borland.com/

gde uvek ima opisanih tehnika, sourcovea, update-a za skinuti i tako to. Plus nezaobilazne news grupe ( newsgroups.borland.com )

Nazad
Vrh Dno