Šta je novo?

Bootabilni DVD. Kako?

radera

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2004
Poena
619
Jel to ima neka specijalna tehnika da narežem osx leopard na DVD DL? Imam Lea na hardu, i hoću da ga narežem na DVD da bih ga instalirao, ali ne ide. To bi morao da bude bootabilni disc? Već su mi pukla dva DVD DL, pa to već postaje malo skup sport.

Toaster 9.0 mi izbacuje mi poruku "sense key: medium error", "sense code = 0x73, 0x03". Probao sam da menjam DVDijeve (Verbatim + i -, Maxell, TDK, ali uvek isto. Očistio rezač preventivno pre rezanja, narezao jedan običan DVD za probu i radilo, ali ovaj sa Leom neće.

Neka pomoć?

Ako me sjećanje dobro služi, moraćeš da se poslužiš Disk Utility-jem da ga snimiš kako treba. Čini mi se da samo sa njime možeš da snimiš kako treba original DL Leopard instal mediju...

Ma i to sam nesto petljao sa Disc utility-esom, ali mrka kapa. Prvo, nisam uspeo da nađem neku posebnu opciju da snimim baš osx leopard kao instalacioni fajl, a drugo - opet se sve završilo kao u prvom postu. Neuspešno...
Sve mi lici na problem "mediuma", ali već sam promenio tri vrste DVD DL-a, pa mi se čini da i tu udaram glavom u zid.

Otvoriš Disk Utility, pa ideš na File --> New --> Disk image from (select a device) i tako napraviš image za snimanje, a onda samo ideš da snimiš taj image...

100% je onako kako Castor kaze. Tako sam narezao vec par diskova mada i sa Toastom nisam imao problema...

@radera imas DMG fajl?

Ma imam dmg, od kroz disc utility sam napravio leopard.cdr, ali kad dodje do rezanja - izbaci mi sad ovu poruku: "unable to burn osx-leopard.cdr - the device failed to calibrate the laser power level for thi media"!

Elem, koliko sam shvatio ili mi rezač, tj superdrive nije u redu, ili ne mogu sa ubodem dvd dl disk koji mu odgovara. Inače sam probao i sa verbatimom dvd dl i "+" i "-", sa maxellom i tdk, ali ne ide. Ako je najgore - rezač, koliko je to strašna operacija? Ne znam da li si video u prvom postu - obične dvd reže, ali DL neće.

Onda ti je samo jedna situacija u pitanju - riknjava ti laser...

Sasvim moguće da je "najgore" u pitanju. A za godinu i po dana, od kada sam ga kupio novog (MacBook Pro) - ne verujem da je narezao više od 20-30 diskova, niti pregledao više od 100 kom.
Btw, da li neko ima iskustva sa serviserima - kako rade i koliko su skupi. I da li bi za ovaj kvar superdrivea morali da šalju komp negde, ili to završavaju u Beogradu? Nadam se za par dana!

imas na elitesecurityju temu o kupovini slim DVD-a... nekome je isto crko pre par dana DVD u MBP.

sto se zamene tice, nije nikakav problem da rasturis MB/MBP i sam zamenis DVD samo ako nadjes odgovarajuci (nisam ispratio temu na elitesecurity-ju); na www.ifixit.com imas detaljno objasnjenje kako da rasklopis i sklopis MBP/MB.

btw castore jel ti radi SMSDiarry?

Milane, imaš emajl... ;)

Naravno, nisam ni mislio na popravljanje dvd-a, no zamenu. 100 evrita nije malo - verovatno ću odložiti operaciju.

Evo ti cjenovnik servisnih usluga kod Vranića u Apple Centru...

Radni sat - 2,500.00
Reinstalacija računara - 2 sata
Zamena HDD-a - 1 sat
Reinstalacija iPoda sa dijagnostikom - 0.5 sati
Zamena optičkog uredjaja - 1 sat
Zamena display-a - 2 sata
Zamena matične ploče - 2 sata
Izlazak na teren - 0.7 sati
Zamena top case i tastature (lap top) - 1 sat
Instalacija servera - 20 sati
Zamena memorijskog modula - 0.5 sati
Dijagnostika Apple uredjaja - 0.5 sati

Tako da poslije svega ovoga, moram sam sebe da demantujem, ispravim i dopunim - 2500 dinara ti je zamjena optičkog uređaja, a cijena novog slot DVD snimača je oko 100 evropljana...

Tako da te onda sve zajedno (dijelovi i ruke) izađe oko 130 eura...

Hvala puno obojici. Dakle, plan mi je sledeći - dok god ovaj moj poluispravni čita i reže makar obične dvd, neću ga menjati još. A kao što sam video na ifixit-u - rasklapanje i promena superdrivea nije nikakva mudrost, te ću potražiti kod nas šta imaju od sloatload dvd, pa ću možda proći samo sa pedesetak €.
A biće to i dobra prilika da ga malo očistim unutra - jer nažalost pušim dok radim, tako da mogu misliti šta se nakupilo pod haubom.

Btw, sad sam zvao Vranića - kod njih dvd sloatload košta oko 300 € (!!!) uz čekanje od 3 do 5 nedelja. Ako dodam još 100-200 € kupiću powerbook g4 koji ima superdrive i zameniću ih - a ostaće mi g4 sa polupokvarenim superdriveom!
Da li bi ostatak MBP radio normalno ako izvadim superdrive da po njemu potražim kod nas odgovarajući model?

99% da ce raditi normalno bez DVD-a ... sto se prasine tice: ja sam se prvi put zacudio koliko su cisti iznutra (MB i MBP) posle godinu/dve dana koriscenja!

btw za 100e moze da kupis externi DVD DL USB rezac ;)

Znam Kovac, ali to bih izbegao - već imam nakačena tri externa hdd-a, sonyjev dv recorder, microfon, zvučnike, usb hub, usb TV stick... Nemam ni jedan slobodan priključak na mac-u osim mrežnog ulaza. A sa druge strane ili 100 ili 300€...
Probaću danas na poslu da narežem onaj dvd sa početka priče. Videću kako to ide na mac pro mašini.

Dakle, Vranić dere i kožu i meso sa leđa... Ako imaš nekoga na zapadu, vidi da ti uzme i pošalje/donese DVD±R/W za njega. Kod mene u Mini-ju je Pioneer DVR-K06... Na trulom zapadu ti je oko 70 do 80 baraka, a na zapadu je oko 35-40 tačerica...

Tako da ti se onda ta akcija dovlačenja sa manje ili više trulog zapada u svakom slučaju isplati...

Ne. Samo dobar dan... Dosta za početak... :d:d:d

Najmanji problem je da mi to prijatelji kupe u SAD. Na sam Netu i našao sam novi, Panasonic superdrive za 140 lara, to jest oko 110€ (nema ga baš za 70-80$). Možda bi detaljnija pretraga dala bolje i jevtinije rezultate.

Danas sam svraćao kod Jana u Vuka Karadžića u njegovu radnju - izjavio mi je saučešće. I dao dva saveta: da probam da izduvam superdrive kompresorom ako uspem da ga izvadim. I da kupim externi dvd kao najracionalnije rešenje. Inače, onaj airov dvd ne radi pod mbp zbog nekog čipseta.

O Vraniću ne treba trošiti reči. I svim monopolistima u zemlji Srbiji. Svi su ovde uspešni dok su jedini - od države, preko Miškovića do Vranića. Da ga lično Steve Jobs donese u Beograd ne može da košta 300€.

btw kako je Vranic monopolista? zovi ljude iz www.apple.co.yu pa vidi koliko je kod njih - oni su zaduzeni za ex-sfrj.

inace kao sto si video nije problem da izvadis DVD iz MBP pa stvarno pokusaj da ga izduvas kompresorom - treba ti cca sat vremena za sve (rasklpi / zaklopi) - samo unpred pripremi sve srafcigere koji ti terbaju! torax i ... (pogledaj na ifixit.com...)

Nema interni, ali ima eksterni koji, gle čuda, radi samo sa MacBook Air-om... ***a...

Ma jesu monopilisti - bas je veliki problem dvojici-trojici servisera da se dogovore o cenama. Jan iz Vuka Karadzica mi je odmah rekao da mi se to ne isplati, u Comtradeu jedva rade apple, a na Andricevom vencu ne mogu vec tri dana da dodjem do servisa i servisera... To sam zaboravio kao opciju.

Inace sam narezao onaj dvd sa Leopardom na poslu, ali posto je dvd dl, nije hteo moj mbp da ga procita. Da li osx moze da se instalira sa hdd preko fw, ili mora bas sa dvd-ija? Jer, u tom slucaju necu moci da instaliram Lea dok ne sredim superdrive ili ne nabavim neki externi dvd.

A ja se nekako nadam da bi mi superdrive mozda proradio pod Leopardom!

Ma jesu monopilisti - bas je veliki problem dvojici-trojici servisera da se dogovore o cenama. Jan iz Vuka Karadzica mi je odmah rekao da mi se to ne isplati, u Comtradeu jedva rade apple, a na Andricevom vencu ne mogu vec tri dana da dodjem do servisa i servisera... To sam zaboravio kao opciju.

a sta hoces da uradis?

Inace sam narezao onaj dvd sa Leopardom na poslu, ali posto je dvd dl, nije hteo moj mbp da ga procita. Da li osx moze da se instalira sa hdd preko fw, ili mora bas sa dvd-ija? Jer, u tom slucaju necu moci da instaliram Lea dok ne sredim superdrive ili ne nabavim neki externi dvd.

Installing Leopard Without Burning a DL-DVD

Šta ću da uradim? To je već nezgodno pitanje, veruj onome kome je profesija da postavlja pitanja! Nezgodno je, jer još nisam šta da radim. U svakom slučaju nema brzog rešenja.

Dakle, prvo sam odustao od promene superdrivea kod nas i naših servisera. Pokušaću sad za vikend sa onom tvojom preporukom o otvaranju mbp-a i vađenju drivea. Probaću tako da ga izduvam kompresorom, pa ako uspe, uspe. Naravno, pošto nemam kompresor, razmišljam da li je ona bočica sa komprimovanim vazduhom dovoljno jaka da nešto uradi.

I to je lakši deo priče. Ima i treći način za instalaciju Leoparda bez diska - sa externog dvd rezača, ali onog koji radi preko fw - tako mi je rekao Jan iz Applea u Vuka Karadzica. (Jedini externi dvd sa fw koji sam kog nas našao je Plextorov model od 96€!).

Sad sam malo gledao tvoju preporuku (hvala na istoj) i to mi izgleda prilično jednostavno i nešto što bih mogao da izvedem. Mada, moram da priznam da me je nekako strah od same instalacije osx-a - jer to nikada nisam radio.

A kao konačno rešenje mi je da u USA naručim novi superdrive - pa kad stigne menjaću ga. Tamo ga ima novog za 150$ - nešto moram i da platim, a ovo mi se čini najracionalnije. U međuvremenu ovaj superdrive još radukca - piše i čita obične dvd-ijeve, ponekad se muči, ponekad ne... Ko zna, možda će mu biti bolje posle vadjenja i čišćenja.

A što bi to radio kad ga ima za 50 eura u Evropi?

Dakle, samo treba potražiti... :wave:

Castore, mislim da neću uspeti da se provučem sa 50€ - ovaj pioneerov mališa radi u mac miniju i još nekim macovima, ali koliko sam uspeo da vidim po netu, ne radi u mbp-u. Neko čak pominje i zbog debljine - 12,5 ili 9 mm.
Još ću malo da potražim po netu, da vidim da li ipak može.

Pa ti vidi u System Profiler-u koji je tvoj model i ganjaj isti takav po netu. Sigurno ima za manje od 100 eura...

Nazad
Vrh Dno