Šta je novo?

Boot CD za DOS?

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je moguce napraviti Boot CD za DOS koji bi se koristio za flashovanje? Ne bih da vracam flopi u masinu samo zbog ovoga.

Dusan K je napisao(la):
Da li je moguce napraviti Boot CD za DOS koji bi se koristio za flashovanje? Ne bih da vracam flopi u masinu samo zbog ovoga.
Naravno 😀
Trebace ti bootabilna disketa (koja na sebi ima io.sys, msdos.sys i command.com) ili image takve diskete, pa Nero na primer i CD-ROM(Boot) opcija...

Poslednja izmena:
I mene interesuje da li je moguće flešovati BIOS sa CD-a? Kreiranje butabilnog diska je u redu, možeš da napraviš šta hoćeš uz dodatno konfigurisanje autoexec.bat i config.sys. Ono što ja nisam siguran da li će raditi, je ALT+F2 kad uključiš mašinu, a .bin fajl ti se nalazi na CDu?

Mislim da nece tako nesto raditi, nego da je za tu funkciju u setupu biosa fixno isprogramirana podrska samo za floppy.

Znaci, mrka kapa. Bilo mi je jasno da moze da se bootuje sa CD-a, ali nisam bio siguran za mogucnost flashovanja. Da li neko zna alternativni nacin da to odradim (sve dolazi u obzir, samo da ne otvaram kuciste)? Doduse, i ne treba mi za flash biosa maticne, vec za flash DVD-a (Sony DDU 1611 hocu da flashujem sa Dell firmware-om za tu seriju LiteOn-a). Jedio resenje mi je flash iz DOS-a pomocu MtkFlash-a, jer Windows verzija tog programa ne radi na nForce plocama.

Mislim da bi trebalo da radi, jer kad podignem racunar sa bootabilnog CD-a koji je napravljen uz pomoc bootabilne diskete u dosu pise a:/ , znaci kao da je racunar dignut sa diskete a ne sa CD-a.

Da,ali sta kada se AWDFLASH ili neki drugi "flash.exe" softver obrati floppy-ju za odredjeni .bin? Ne verujem da se da prevariti :trust:

mihailo je napisao(la):
Da,ali sta kada se AWDFLASH ili neki drugi "flash.exe" softver obrati floppy-ju za odredjeni .bin? Ne verujem da se da prevariti :trust:

dobro, znaci ko je dobrovoljac da proba flash sa CD-a :d :eyebrows:

Joker je napisao(la):
Mislim da bi trebalo da radi, jer kad podignem racunar sa bootabilnog CD-a koji je napravljen uz pomoc bootabilne diskete u dosu pise a:/ , znaci kao da je racunar dignut sa diskete a ne sa CD-a.

Ne, nema direktne veze sa time sto se pojavljuje kao "A:" disk. Stvar je u tome da BIOS treba da podrzava "El Torito" specifikaciju, koja predstavlja odredjeni kompromis - dozvoljava da se sistem butuje sa CDa, a da se ipak odrzi ISO9660 standard (koji u sustini nije ni predvidjao mogucnost butovanja). Zbog toga se butabilni deo CDa narezuje kao emulacija flopija ili emulacija harda (radi mapiranja polja desktiptora na samom medijumu). Ako butabilni CD narezes u Neru ili drugom programu tako sto ces mu dati butabilnu disketu ili image neke diskete, onda ce se CD narezati tako da emulira floppy nakon podizanja.

Sam BIOS barata tim uredjajima na nizem nivou, svojim standardnim interrupt13h rutinama koje "znaju" da se flopi diskovi odazivaju na ID 0x00, 0x01, itd, a IDE uredjaji na 0x80, 0x81, itd. Dakle, u trenutku podizanja sistema sa gledista BIOSa, CD je i dalje uredjaj koji se sasvim jasno razlikuje od flopija i po adresi i po irq liniji. Tek kada se sve podigne, jedan visi sloj na nivou OS-a simulira floppy od tog CD medijuma. U trenutku kada se u BIOSu pritisne taj famozni F2, taj OS nivo emulacije jos uvek nije ucitan.

Poslednja izmena:
http://www.nu2.nu/bootcd/

Na ovom linku ima uputstvo kako napraviti "Clean bootable CD Rom", koji se koristi za upgrade BIOS-a. Mislim da bi ovo moralo da radi. Sta mislite?

Flešovao sam bar 10 puta sa hdd-a. 🙂

vamosalaplaya je napisao(la):
Flešovao sam bar 10 puta sa hdd-a. 🙂
Znaci, podignes sistem u DOS sa CD-a, a onda flashujes nekim fajlom koji s nalazi na hardu ili na samom CD-u.

Ako napravis butabilni CD (dakle, sa nekom OS osnovom) i na njega snimis awdflash ili koji vec flash program se koristi i odgovarajuci BIOS - to _sigurno_ radi.

Ako na CD snimis samo BIOS i ocekujes da ga fleshujes tako sto kod inicijalizacije masine pritisnes ALT+F2 i BIOS sam sve dalje preuzme (kao sto moze da uradi sa disketom) - to 99% nece raditi.

Znaci dva razlicita slucaja: 1) samo BIOS na CD-u [ne radi] i 2) butabilni CD [radi]

Ovo sto sam se raspricao na Jokerov post je vezano za slucaj pod 1).

Pa samo ovo me i interesuje. Znaci, napravim bootabilni CD koji sadrzi image, recimo, flopija za podizanje WinME (tu disketu sam nasao), na njega snimim i program za flashovanje i firmware i podignem sistem sa tog CD-a i normalno starujem program za flashovanje. Ako to radi, onda nemam problem.

Poslednja izmena:
Dusan K je napisao(la):
Pa samo ovo me i interesuje. Znaci, napravim bootabilni CD koji sadrzi image, recimo, flopija za podizanje WinME (tu disketu sam nasao), na njega snimim i program za flashovanje i firmware i podignem sistem sa tog CD-a i normalno starujem program za flashovanje. Ako to radi, onda nemam problem.
Da, to radi.

I ja sam na to mislio da na bootabilnom CD-u imas sve fajlove koji su potrebni za flesovanje.

bootdisk

zanimljiva lokacija koja verovatno moze da ti pruzi sve odgovore koje trazis a ima i dovoljno gotovih resenja

Nazad
Vrh Dno