Šta je novo?

Bojler za kupatilo

Bez želje da te kritikujem, ali pre neki dan sam zamenio bojler novim. Bilo je u igri i smart rešenje (prvi pik je bio Metalac Sirius u inox izvedbi, dok je žena želela neki slim pa su bili u igri i Electrolux i Bosch i Ariston). Odustao sam baš zbog elektronike, jer bojler u suštini treba biti prost i jednostavan bez viška potencijalno kvarljivih delova (elektronike). Kupio sam Metalac Aurora 80l sa dva suva grejača u inox izvedbi.

Zamenio sam ja ovaj naduveni kondenzator Panasonicom od 39 rsd, ali je zbog njega iskočio i dodatni unutrašnji osigurač u samom bojleru (pored onog prvog koji je na napojnom kablu).

E, sad, kako su svi video tutorijali za otvaranje donjeg poklopca bojlera snimani na bojleru koji je demontiran i okrenut naglavačke, da bi se, je'te, išta videlo na snimku, nisam ni zalazio u to da je moguće da se taj poklopac skine dovoljno (nekoliko cm) i kada su cevi/creva priključena i da možeš zavući ruku unutra i napipati osigurač koji treba da se pritisne i - to je bilo sve.

Platio sam 4000 rsd za izlazak majstora na teren da odšrafi dva šrafa i pritisne to dugme... što kažu, ne plaćaš da udarim, nego što znam gde treba da udarim.
Ali da, ovaj naduveni je izazvao izbacivanje internog osigurača i nastavio bi to da radi do zamene cele pločice sa elektronikom koju servis preporučuje.
Kako je ista izašla iz garancije za nekoliko dana, lemilica i kondenzator od 39 dinara rešavaju problem... i naravno, da se zna šta treba pritisuti nakon popravke. 😀

BTW, ne može niko da me ubedi da ovaj zeleni kondenzator nije namerno ostavljen da bude najslabija karika i umre u nekom periodu koji će biti nakon isteka 2 godine... sramota, jedino što može da se kaže.

1787923548060.webp

Sreća tvoja pa si kadar. Šta će 98% nesretnika koji ni sijalično grlo ne mogu da defektuju. Mogu biti samo ovce za šišanje.
Njima je svejedno koji će se bojler kvariti, ne znaju ni jedan popraviti. Iz tog razloga preporučujemo jeftini izbor, makar imaš nekog u okolini koji može zameniti grejač/termostat/sigurnosni ventil.
Ja sam kupio elit inox talas i da kucnem u drvo nisam imao ikakvih problema za ovih 6-7 godina.

Ja juce kupio i ugradio(mislim ne ja vec majstor) Elit Talas X-D80 sa elektronskim termostatom, stari nije crkao ali bilo puno kamenca i grejac oslabio pa resih da ne menjam grejac nego ceo bojler i za sad nisam zazalio, jos je to sve rano ali mi samo jedno bode oci ako neko zna dal je to problem ili ne neka pise.
Elem, namestio sam da greje do 60°C, i nikad ne ugreje do60 vec max do 58° i onda padne na 57 pa se vrati na 58 pritom se ne pali lampica kad se sa recimo 57 zagreje na58, vec kad spadne na malo nizu temp onda ukljuci lampicu da greje.
Sad mi nije jasno jel to sve normalno ili je negdeproblem?
Cudi me jer recimo u uputstvu pise da kad dodje do zadate temp.(u mom slucaju 60) da ce se cuti zvuk koji oznacava da je temp vode u bojleru 60 a ona nikad ne dolazi do 60 i logicno ne cuje se taj zvuk, jel to lose, greska sta god ili je to bas tako, ali kako onda da dodje do zadate vrednosti i da se zacuje zvuk kako pise u uputstvu.
Hvala...

Ja juce kupio i ugradio(mislim ne ja vec majstor) Elit Talas X-D80 sa elektronskim termostatom, stari nije crkao ali bilo puno kamenca i grejac oslabio pa resih da ne menjam grejac nego ceo bojler i za sad nisam zazalio, jos je to sve rano ali mi samo jedno bode oci ako neko zna dal je to problem ili ne neka pise.
Elem, namestio sam da greje do 60°C, i nikad ne ugreje do60 vec max do 58° i onda padne na 57 pa se vrati na 58 pritom se ne pali lampica kad se sa recimo 57 zagreje na58, vec kad spadne na malo nizu temp onda ukljuci lampicu da greje.
Sad mi nije jasno jel to sve normalno ili je negdeproblem?
Cudi me jer recimo u uputstvu pise da kad dodje do zadate temp.(u mom slucaju 60) da ce se cuti zvuk koji oznacava da je temp vode u bojleru 60 a ona nikad ne dolazi do 60 i logicno ne cuje se taj zvuk, jel to lose, greska sta god ili je to bas tako, ali kako onda da dodje do zadate vrednosti i da se zacuje zvuk kako pise u uputstvu.
Hvala...
Ja ga imam vec 2 ili 3 god.
Kod mene je namesten na 60c i zagreje na 60c i cuje se zvuk dva puta bip bip tako nesto, kada padne na 55c on se ukljuci i greje do 60c i tad nema zvuka samo ce cuje cak kada ukljuci i iskljuci. Sad mora da proverim da li kod mene iskljuci na 60 ili na manje kao kod tebe pa ti javim, nisam obracao paznju iskreno. Kada se kupas ili bilo sta trosis toplu vodu padne na 17c ti ukljuci bojler i osluskuj da li ce 2x zapistati cuti zvuk. Meni se cini ili sam se ubacio da nekako brzo trosi toplu vodu ili termostat digitalni ne pokazuje tacno ili ne moze da postigne. Letos napolju 35c istusiram se mlakom vodom tako reci vise na hladno nekih 10 min i on kada ga upalim pokaze 20c sto mi malo nije jasno. digo sam ruke ne opterecujem se.

Ja ga imam vec 2 ili 3 god.
Kod mene je namesten na 60c i zagreje na 60c i cuje se zvuk dva puta bip bip tako nesto, kada padne na 55c on se ukljuci i greje do 60c i tad nema zvuka samo ce cuje cak kada ukljuci i iskljuci. Sad mora da proverim da li kod mene iskljuci na 60 ili na manje kao kod tebe pa ti javim, nisam obracao paznju iskreno. Kada se kupas ili bilo sta trosis toplu vodu padne na 17c ti ukljuci bojler i osluskuj da li ce 2x zapistati cuti zvuk. Meni se cini ili sam se ubacio da nekako brzo trosi toplu vodu ili termostat digitalni ne pokazuje tacno ili ne moze da postigne. Letos napolju 35c istusiram se mlakom vodom tako reci vise na hladno nekih 10 min i on kada ga upalim pokaze 20c sto mi malo nije jasno. digo sam ruke ne opterecujem se.
Sinox se zena tusirala i sa 58 kad je zavrsila voda je bila na 24 stepena al ona bas voli sa toplom vodom da se kupa i brzo je zagrejao na 58 i cao nece dalje od toga i onda se vrti evo gledam od 57-58 skace i pada a 60 nikada za ova 24h nije dostiga samim tim nije se cuo ni taj zvuk.
Videcu jos koji dan pa cu zvati servis da pitam i eventualno prijavim kao kvar ako kazu da ne treba tako da radi termostat.
A ti javni ako ti nije mrsko kako je kod tebe i kako ti se u eksploataciji za ove 2-3 god pokazao.
Hvala.

Nazad
Vrh Dno