Šta je novo?

Blue-ray standard

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Zanima me kada ocekujete da blue-ray u potpunosti zameni DVD ( citaj kada ce se desiti shiftovanje da Blue-ray-->DVD , DVD-->CD , CD--> out ) ?Datum naravno...

Cim cena praznih medija padne na <100din i cene uredjaja na <100e. Datum? Zovnes neki kanal gde proricu i eto, vidovitih ima na pretek, hehehe.

Mislim da nece skoro... nikome se ne zuri... uvek se prvo prodaju pleyeri (ROM) pa tek onda se obrne krug i prodaju i rezaci... tako je uvek bilo i bice...

Negde pročitah da se očekuje da Blu-Ray potpuno zameni DVD 2012.
Živi bili pa videli, ali definitivno će ga potisnuti kada bude bio i ekonomski isplativ, tj. što neko reče: cena medija oko evra, uređaji ispod 100 evra.

Mislim da se varas da ce 50din za medij biti psiholoska granica, isplati se dati malo vise love za medij koji prima 25GB.

Bukvalno gledano u potpunosti nece. I danas moze da se kupi obican CD.
Ima na netu neka kriva prodaje CD, DVD, Blue-ray, pa kada se preseku te krive u korist novije tehnologije onda znacajno dodje do smene generacija. Izmedju ostalog to je vezano i sa fabrikama koje prave diskove i sa prebacivanjem proizvodnje u druge zemlje i sa mnogo drugih ekonomskih razloga koji zapravo i diktiraju sve to ......

Izmedju ostalog to je vezano i sa fabrikama koje prave diskove i sa prebacivanjem proizvodnje u druge zemlje i sa mnogo drugih ekonomskih razloga koji zapravo i diktiraju sve to ......

Pa bas to!Kada budu igre krenule da se fabricki rezu na Blue-ray to ce biti to...Naravno za PC...Sta, sada ce ponovo krenuti igre na po 4-5 DVD-a, a to je prilican smor!Placas svaki DVD...Pa kada pogledamo revulucije u gamerskoj industrii su se desavale sa pojavom novog medijuma ( citaj medijuma veceg kapaciteta ), CD-->PS,DVD-->PS2 ,BLUE-RAY-->PS3...

Poslednja izmena:
Pa bas to!Kada budu igre krenule da se fabricki rezu na Blue-ray to ce biti to...Naravno za PC...Sta, sada ce ponovo krenuti igre na po 4-5 DVD-a, a to je prilican smor!Placas svaki DVD...Pa kada pogledamo revulucije u gamerskoj industrii su se desavale sa pojavom novog medijuma ( citaj medijuma veceg kapaciteta ), CD-->PS,DVD-->PS2 ,BLUE-RAY-->PS3...
Kako si ovo predstavio ispade da je Sony izmislio sve te formate... a nije naravno...

Pa, skoro da jeste.
CD: "In 1979, Sony and Philips Consumer Electronics set up a joint task force of engineers to design a new digital audio disc." http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Disc
DVD: "Philips and Sony abandoned their MultiMedia Compact Disc and agreed upon a spec mostly similar to Toshiba and Matsushita's Super Density Disc except for the dual-layer option (MMCD was single-sided and optionally dual-layer whereas SD was single-layer but optionally double-sided) and EFMPlus modulation. EFMPlus was chosen as it has a great resilience against disc damage such as scratches and fingerprints. EFMPlus, created by Kees Immink, who also designed EFM, is 6% less efficient than the modulation technique originally used by Toshiba, which resulted in a capacity of 4.7 GB as opposed to the original 5 GB. The result was the DVD specification, finalized for the DVD movie player and DVD-ROM computer applications in December 1995.[4] In May 1997, the DVD Consortium was replaced by the DVD Forum, which is open to all other companies." http://en.wikipedia.org/wiki/DVD
BR: "Philips and Sony started two projects applying the new diodes: UDO (Ultra Density Optical) and DVR Blue (together with Pioneer), a format of rewritable discs which would eventually become Blu-ray Disc (more specifically, BD-RE).[7] The core technologies of the formats are essentially similar." http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc

Nisu izmislili DVD, ali sto se tice CD i BR - jesu.

Poslednja izmena:
Pa posto je najvazniji faktor cena
nece skoro doci do toga barem ne kod nas

Mislim da ce igracka industrija morati da povuce nogu, tako je bilo i sa DVD-om... sto se tice filmova oni uopste ne uticu na PC.

Dakle kad budete poceli da vidjate igre na 3 i vise DVD-a sacekajte 6 meseci i pocece da izlaze BD naslovi.

Bluray ce zameniti DVD onda kada se meni bude isplatilo da ga uzmem :), verovatno do kraja godine.

Realno do Decembra 2009 bluray rezaci ce kostati oko 100 eura. Prazni mediji od 25gb: 300 dinara.

Nece se to dogoditi uskoro, CD ce biti arround jos dugo vremena, DVD jos duze, za Blue Ray nema jos uvek toliko potrebe, ne kazem da nece biti, ali su CD i DVD jednostavno toliko odomaceni uz svaki kompjuter tako da se nece svet lako otarasiti njih...

Za Blyray ja vec imam potrebe, samo da je jeftinije. Gde da spakujem 4 Tb-a anima koje sam poskidao??? :D

Zanima me kada ocekujete da blue-ray u potpunosti zameni DVD ( citaj kada ce se desiti shiftovanje da Blue-ray-->DVD , DVD-->CD , CD--> out ) ?Datum naravno...
Diskovi ce se izbaciti,sve ce biti flash memorija! :banana:
Bice ono,idem da kupim novi flash od Cece!:zgran:

Za Blyray ja vec imam potrebe, samo da je jeftinije. Gde da spakujem 4 Tb-a anima koje sam poskidao??? :D
Get a life :D...

ma nece to skoro... jednostavno nema sta na PC-u to da izgura... vecina igara danas su X360 portovi koji i tamo idu na obicne DL diskove... tako da nista od toga... MS nas je opet zeznuo...

Slazem se sa kolegama koje su iznele da je psiholoska granica za BR drive nekih stotinjak evra. Cim padne ispod ja ga uzimam. Mislim da cena diskova nije toliko bitna, dao bih ja i 300 dinara za BR disk da posabijam sve serije i filmove na par BR diskova.

EDIT: Tek sad videh da je Driver u raspravi. Pozdrav od starog Amigiste :D

Poslednja izmena:
Mislim da ce igracka industrija morati da povuce nogu, tako je bilo i sa DVD-om... sto se tice filmova oni uopste ne uticu na PC.

Dakle kad budete poceli da vidjate igre na 3 i vise DVD-a sacekajte 6 meseci i pocece da izlaze BD naslovi.

Slazem se sa tobom. Isto tako kada su igre pocele izlazit na 3 i vise cd-ova doslo je do masovne popularnosti DVD-a; isto tako kao sto Mare kaze, kada igre budu na 4+ DVD, BR ce postati masovniji, sve to veliki igraci diktiraju!:smash:

ja mislim da ce zameniti dvd kad prazan bluray disk bude jeftiniji od 6 ili 7 dvd-ova (kolko vec staje).

dvd je došao na tržište 1997 a tek 2002 su počeli rezači da se omasovljavaju (valjda, nisam baš siguran za godinu). pošto se napredak uvek ubrzava kao i prihvatanje novih tehnologija za jedno 2-3 godine je realno da blu-ray bude žešće jeftin.
mada HDDVD nije baš mrtav kao što svi misle. kinezi su počeli da prave svoj HD standard CHDVD, koji je ustvari HDDVD i već imaju uređaje ispod 50 dolara. možda ima neke nade da ponovo počne neki HD rat formata koji bi pomogao nama sa cenama koje bi se strmoglavile.

sony-ju se sad ne žuri da razvija preterano Blu-ray. pobedili su, sad ima vremena. mogu da lupaju cene kakve hoće i svi će kupovati jer nema konkurencije.

Poslednja izmena:
dvd je došao na tržište 1997 a tek 2002 su počeli rezači da se omasovljavaju (valjda, nisam baš siguran za godinu). pošto se napredak uvek ubrzava kao i prihvatanje novih tehnologija za jedno 2-3 godine je realno da blu-ray bude žešće jeftin.
mada HDDVD nije baš mrtav kao što svi misle. kinezi su počeli da prave svoj HD standard CHDVD, koji je ustvari HDDVD i već imaju uređaje ispod 50 dolara. možda ima neke nade da ponovo počne neki HD rat formata koji bi pomogao nama sa cenama koje bi se strmoglavile.

sony-ju se sad ne žuri da razvija preterano Blu-ray. pobedili su, sad ima vremena. mogu da lupaju cene kakve hoće i svi će kupovati jer nema konkurencije.
ma kakve 2002... 2000, 2003 su se vec omasovili DVD rezaci...

to za kineze nema veze sa nama ostalima, oni imaju i svoj DVD format pa to nikad nije napustilo kinu...

Poslednja izmena:
Koliko je sada Blu ray disk prazan i dali ima da se kupi kod nas ?

BR prazan disk u Nisu u Virtycomu je 599din od 25GB.

BR prazan disk u Nisu u Virtycomu je 599din od 25GB.
Odlična cena, znaš li koji je proizvođač u pitanju?
Anyway, još uvek mi nije dovoljno atraktivno da bih investirao u Blu-Ray - kada cena BD-a bude reda veličine 6-7x veća od DVD-a verovatno će se planirati i kupovina, pa onda backup svega na Blu-Ray.
Cena rezača je trenutno oko 300 evrića, pri čemu mi nije toliko bitna cena samog rezača, koliko medija, kao i dostupnost istih.
Mislim ipak da će BD medije sići u mase mnogo pre nego što očekujemo.
Uostalom, sve će verovatno biti jasnije u 2009.

Vrh Dno